Hongkong har över 7 miljoner invånare och tillämpar vänstertrafik. Den tätbefolkade världsmetropolen är ett av världens främsta finansiella centra och känt för sina många, höga och tätt byggda skyskrapor. Hamnstaden var en brittisk besittning från 1841 till 1997, då den återgick till att bli en del av Kina. Hongkong räknas av Peking som en särskild administrativ region och den officiella policyn är ”Ett land, två system” där Hong Kong tillåtits ha kvar sin marknadsekonomi. Trots en lugn återförening har spänningarna ökat de senaste åren mellan de fastlandslojala kinesiska myndigheterna, deras anhängare och de som vill att staden ska vara mer självbestämmande. De sistnämnda ser sig själva som demokratikämpar och deras protester mot myndigheterna utmynnade i våldsamheter under september till december 2014, då man ockuperade och blockerade delar av staden. Foto: Nya Tider

Hongkong: Kinesiska nyåret inleds med våld

Det kinesiska nyåret inleddes våldsamt i världsmetropolen Hongkong. På nyårsdagen tvingades polisen öppna eld när protesterande gick till våldsam attack. Den anrika hamnstaden har inte sett sådana våldsyttringar sedan hösten och vintern 2014, då självständighetsrörelsen ockuperade delar av staden.

Vid midnatt mellan den 7 och 8 februari firade över 1,4 miljarder kineser in det nya ”apans år”. Hongkong, känt för sina mäktiga fyrverkerier över Victoriahamnen, var inget undantag. Senare på den kinesiska nyårsdagen skulle oroligheter utbryta i arbetarstadsdelen Mongkok, som ligger på den västra delen av halvön Kowloon. På tisdagsmorgonen den 9 februari avtog och upphörde till slut oroligheterna. Hongkong-tidningen South China Morning Post rapporterar att över 50 personer gripits och minst 120 skadades, varav närmare 90 var poliser och fyra var journalister från olika mediebolag. Internationella Journalistfederationen (IFJ) har fördömt attackerna mot journalisterna och deras utrustning och pekar ut både demonstranter och polis som skyldiga.

Protesterna politiseras

Det började sent på måndagskvällen med att polis och myndighetspersoner från den lokala Miljöförvaltningen gjorde en räd mot gatukök som saknar tillstånd i Mongkok. För turister är stadsdelen främst känd för sina talrika elektronikvaruhus och trånga gatumarknader med hundratals mat och marknadsstånd som säljer allt mellan himmel och jord. Myndigheternas försök att stänga ned verksamheten i en gatukorsning möttes av högljudda protester från tillströmmande marknadsförsäljare. Andra anslöt och de protesterande uppgick inom kort till minst 300 personer. Redan här menar vittnen att protesterna började kapas av dem som vill se ett Hongkong självständigt från Kina och i västmedia brukar beskrivas som demokratiaktivister.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Ny studie om riskerna med mRNA-vacciner

Ny studie om riskerna med mRNA-vacciner

🟠 UTRIKES En studie utförd av forskare vid Yale University, publicerad i februari 2025 på den vetenskapliga plattformen MedRxiv, har skapat uppståndelse genom att påvisa att vissa patienter som vaccinerats mot Covid-19 fortsätter att producera spikproteinet i upp till 709 dagar efter injektionen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.