Skip to Content

Hongkong har över 7 miljoner invånare och tillämpar vänstertrafik. Den tätbefolkade världsmetropolen är ett av världens främsta finansiella centra och känt för sina många, höga och tätt byggda skyskrapor. Hamnstaden var en brittisk besittning från 1841 till 1997, då den återgick till att bli en del av Kina. Hongkong räknas av Peking som en särskild administrativ region och den officiella policyn är ”Ett land, två system” där Hong Kong tillåtits ha kvar sin marknadsekonomi. Trots en lugn återförening har spänningarna ökat de senaste åren mellan de fastlandslojala kinesiska myndigheterna, deras anhängare och de som vill att staden ska vara mer självbestämmande. De sistnämnda ser sig själva som demokratikämpar och deras protester mot myndigheterna utmynnade i våldsamheter under september till december 2014, då man ockuperade och blockerade delar av staden. Foto: Nya Tider

Hongkong: Kinesiska nyåret inleds med våld

Det kinesiska nyåret inleddes våldsamt i världsmetropolen Hongkong. På nyårsdagen tvingades polisen öppna eld när protesterande gick till våldsam attack. Den anrika hamnstaden har inte sett sådana våldsyttringar sedan hösten och vintern 2014, då självständighetsrörelsen ockuperade delar av staden.

Publicerad: 26 februari, 2016, 12:40

  • Svenska

Läs även

Vid midnatt mellan den 7 och 8 februari firade över 1,4 miljarder kineser in det nya ”apans år”. Hongkong, känt för sina mäktiga fyrverkerier över Victoriahamnen, var inget undantag. Senare på den kinesiska nyårsdagen skulle oroligheter utbryta i arbetarstadsdelen Mongkok, som ligger på den västra delen av halvön Kowloon. På tisdagsmorgonen den 9 februari avtog och upphörde till slut oroligheterna. Hongkong-tidningen South China Morning Post rapporterar att över 50 personer gripits och minst 120 skadades, varav närmare 90 var poliser och fyra var journalister från olika mediebolag. Internationella Journalistfederationen (IFJ) har fördömt attackerna mot journalisterna och deras utrustning och pekar ut både demonstranter och polis som skyldiga.

Protesterna politiseras

Det började sent på måndagskvällen med att polis och myndighetspersoner från den lokala Miljöförvaltningen gjorde en räd mot gatukök som saknar tillstånd i Mongkok. För turister är stadsdelen främst känd för sina talrika elektronikvaruhus och trånga gatumarknader med hundratals mat och marknadsstånd som säljer allt mellan himmel och jord. Myndigheternas försök att stänga ned verksamheten i en gatukorsning möttes av högljudda protester från tillströmmande marknadsförsäljare. Andra anslöt och de protesterande uppgick inom kort till minst 300 personer. Redan här menar vittnen att protesterna började kapas av dem som vill se ett Hongkong självständigt från Kina och i västmedia brukar beskrivas som demokratiaktivister.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Gå till arkivet

Send this to a friend