Skip to Content

Hongkong har över 7 miljoner invånare och tillämpar vänstertrafik. Den tätbefolkade världsmetropolen är ett av världens främsta finansiella centra och känt för sina många, höga och tätt byggda skyskrapor. Hamnstaden var en brittisk besittning från 1841 till 1997, då den återgick till att bli en del av Kina. Hongkong räknas av Peking som en särskild administrativ region och den officiella policyn är ”Ett land, två system” där Hong Kong tillåtits ha kvar sin marknadsekonomi. Trots en lugn återförening har spänningarna ökat de senaste åren mellan de fastlandslojala kinesiska myndigheterna, deras anhängare och de som vill att staden ska vara mer självbestämmande. De sistnämnda ser sig själva som demokratikämpar och deras protester mot myndigheterna utmynnade i våldsamheter under september till december 2014, då man ockuperade och blockerade delar av staden. Foto: Nya Tider

Hongkong: Kinesiska nyåret inleds med våld

Det kinesiska nyåret inleddes våldsamt i världsmetropolen Hongkong. På nyårsdagen tvingades polisen öppna eld när protesterande gick till våldsam attack. Den anrika hamnstaden har inte sett sådana våldsyttringar sedan hösten och vintern 2014, då självständighetsrörelsen ockuperade delar av staden.

Publicerad: 26 februari, 2016, 12:40

  • Svenska

Läs även

Vid midnatt mellan den 7 och 8 februari firade över 1,4 miljarder kineser in det nya ”apans år”. Hongkong, känt för sina mäktiga fyrverkerier över Victoriahamnen, var inget undantag. Senare på den kinesiska nyårsdagen skulle oroligheter utbryta i arbetarstadsdelen Mongkok, som ligger på den västra delen av halvön Kowloon. På tisdagsmorgonen den 9 februari avtog och upphörde till slut oroligheterna. Hongkong-tidningen South China Morning Post rapporterar att över 50 personer gripits och minst 120 skadades, varav närmare 90 var poliser och fyra var journalister från olika mediebolag. Internationella Journalistfederationen (IFJ) har fördömt attackerna mot journalisterna och deras utrustning och pekar ut både demonstranter och polis som skyldiga.

Protesterna politiseras

Det började sent på måndagskvällen med att polis och myndighetspersoner från den lokala Miljöförvaltningen gjorde en räd mot gatukök som saknar tillstånd i Mongkok. För turister är stadsdelen främst känd för sina talrika elektronikvaruhus och trånga gatumarknader med hundratals mat och marknadsstånd som säljer allt mellan himmel och jord. Myndigheternas försök att stänga ned verksamheten i en gatukorsning möttes av högljudda protester från tillströmmande marknadsförsäljare. Andra anslöt och de protesterande uppgick inom kort till minst 300 personer. Redan här menar vittnen att protesterna började kapas av dem som vill se ett Hongkong självständigt från Kina och i västmedia brukar beskrivas som demokratiaktivister.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Islamister skulle lära ut bombtillverkning – 30 dog i explosion

UTRIKESTrettio talibaner, en islamiströrelse i Afghanistan, skulle tillsammans med utländska islamister lära sig tillverka hemmagjorda bomber under en utbildning i bombtillverkning inuti en moské när en av bomberna detonerade – och dödade alla ”studenterna”.

Gå till arkivet

Send this to a friend