Skip to Content


VIDEO

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

Under parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Publicerad: 10 juni, 2021, 11:39

  • Svenska

Läs även

Video: Jesper Johansson

Demonstrationen tågade bland annat förbi tv- och radiohuset, där deltagarna ropade slagord om att public service ljuger för folket. När man nådde Gärdet hölls flera tal. Musik framfördes även av musikproducenten Christoffer Lundquist, känd från musikbandet Roxette, som därefter vände sig till polisen och påbörjade ett tal om att många blev poliser för att de vill göra rätt, men att de valde ett av de svåraste yrkena för detta.

Just som Lundquist började tala ingrep polisen och började att upplösa demonstrationen. Deltagare i alla åldrar frihetsberövades och fördes bort i polisbussar. Under insatsen greps två personer för våldsamt upplopp och tre är misstänkta för brott mot ordningslagen.

För Nya Tiders utsända uttryckte flera deltagare bestörtning över att en fredlig sammankomst där man gav uttryck för kärlek och spelade musik, angreps på detta sätt av ordningsmakten. När arrangören Filip Sjöström skulle föras bort bildade andra deltagare först en mänsklig sköld runt honom, men även han avlägsnades till slut.

Filip Sjöström hade förutsett Polisens agerande, efter tidigare erfarenheter av liknande sammankomster, och vände sig till dem i en video upplagd på Frihetsrörelsens Facebook-sida den 3 juni. Han inledde med att i korthet beskriva manifestationens syfte:

– Vi menar att vi inte är fria, och att det från myndigheters och medias håll fars med osanningar. Vi vill att samhället ska öppnas upp och att alla restriktioner ska tas bort, av den enkla anledningen att dessa skadar fler människor än de hjälper. Pandemilagen är ett exempel på det. Den lagen är omoralisk och direkt skadlig för det svenska folket, och bör därmed tas bort och inte följas av en enda människa. Inte heller av Polismyndigheten.

Sjöström tog sedan upp en händelse som utspelades några dagar tidigare, då tusentals fotbollssupportrar tågade genom Södermalm för att fira en seger. Han påpekade att det även där fanns en arrangör och att människor inte höll de påbjudna avstånden. Presstalespersonen sade då att Polisen valt att inte klassificera händelsen som en allmän sammankomst, eftersom dessa människor ”endast uttryckte kärlek gentemot sitt lag”.

Hans uppmaning till Polisen blev:

– Om ni dyker upp på söndag och försöker stoppa vår sammankomst, kommer ni att tappa mitt och mina medmänniskors förtroende, ja, troligtvis till och med hela Sveriges förtroende.  Ni visar tydligt att ni gör skillnad mellan olika sorters sammankomster, och den enda slutsatsen som jag kan dra av det är att polisledningen har fått direktiv att just vissa typer av sammankomster ska stoppas med alla möjliga medel. Om så är fallet, visar ni för hela svenska folket att ni är korrupta, att regeringen är korrupt och att hela hanteringen av den här pandemin är ett enda stort osammanhängande fiasko.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Nationell konsultation” i Ungern om homopropaganda för barn

UNGERNDen ungerska regeringen har utlyst en ny rådgivande folkomröstning, bland annat för att låta ungrarna tycka till om de krav som EU ställer på landet att tillåta homopropaganda riktad till barn. I Ungern pejlar regeringen ofta av läget för att fånga upp önskemål och missnöje bland folket och anpassa sin politik därefter.

Sex års fängelse för Allras vd Alexander Ernstberger

Bolaget Allra var under några år en av de största aktörerna inom premiepensionssystemet (PPM). Allra var tidigt mån om att upprätthålla en fasad utåt som ett trovärdigt bolag, bland annat genom att välja toppsossen och f.d. justitieministern Thomas Bodström som styrelseledamot. På bilder syns också Annika Strandhäll posera med verkställande direktören Alexander Ernstberger. Men bakom den tillrättalagda fasaden förekom grov ekonomisk brottslighet och pensionssparare plundrades på över 100 miljoner kronor. Nu har Ernstberger dömts till sex års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Tredje, fjärde och femte doserna möjliga – starten på en evig spiral av vaccindoser

INRIKESRedan under hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en tredje vaccindos, och under 2022 kommer en större andel också att ges en tredje dos. Men vaccinforskaren Matti Sällberg utesluter inte att det kan bli många fler doser – rent av starten på en evig spiral av vaccindoser.

Ståhl stolt över att vara svensk viking –Svenska Friidrottsförbundet håller med

INRIKESDå Daniel Ståhl vann guldmedalj i diskuskastning den 31 juli och säkrade Sveriges första medalj i Tokyo utbrast han stolt och utan förbehåll i följande citat då han stod på prispallen: ”I’m a Swedish viking”, något som uppmärksammades av såväl inhemska som utländska medier. Denna spontana fosterlandskärlek uppskattades dock inte av alla. En anonym insändarskribent krävde exempelvis att Friidrottsförbundet borde återföra Ståhl till ”rätt värdegrund”. När Nya Tider når förbundets ordförande Johan Storåkers säger han dock att de gläds med Daniel Ståhl och inte kommer att vidta några åtgärder på grund av hans uttalande.

SD näst största parti i ny partisympatiundersökning

INRIKESI den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus är Sverige­demokraterna näst största parti med 21,6 procent. Moderaterna får nöja sig med en tredje plats, även om skillnaden mellan M och SD är mycket liten.

Beslutet klart – nu kan individer med neuropsykiatriska diagnoser bli poliser

INRIKESPolismyndigheten kommer från och med mitten av augusti att tillåta individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att antas på polisutbildningen. Detta efter att DO bestämt att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstring. Det öppnar upp för att individer med dålig impulskontroll ges vapen och ansvar över människors liv.

Barnfamilj i bil måltavla för skottlossning – två anhållna

INRIKESKvällen den 2 augusti inträffade en skottlossning i Bro, norr om Stockholm. Målet för attacken var en bil, i vilken det satt en man, kvinna och deras lilla spädbarn. Efter en stor polisinsats i området har nu två män gripits, bland annat misstänkta för mordförsök, bekräftar polisens presstjänst för Nya Tider.

Bard: Övertygad om att ”extremhögern” vinner nästa val i Italien

INRIKESI en intervju i youtubekanalen Dialogiskt berättar debattören Alexander Bard att nya flyktingströmmar kommer att skapa ”ett sånt jävla tryck i Europa” att ”extremhögern” får egen majoritet i Italien och att de europeiska nationalistiska framgångarna kommer att sprida sig även till Sverige, där Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kommer att ”bli en kraft senare”.

Gå till arkivet

Send this to a friend