Skip to Content


VIDEO

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

Under parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Publicerad: 10 juni, 2021, 11:39

  • Svenska

Läs även

Video: Jesper Johansson

Demonstrationen tågade bland annat förbi tv- och radiohuset, där deltagarna ropade slagord om att public service ljuger för folket. När man nådde Gärdet hölls flera tal. Musik framfördes även av musikproducenten Christoffer Lundquist, känd från musikbandet Roxette, som därefter vände sig till polisen och påbörjade ett tal om att många blev poliser för att de vill göra rätt, men att de valde ett av de svåraste yrkena för detta.

Just som Lundquist började tala ingrep polisen och började att upplösa demonstrationen. Deltagare i alla åldrar frihetsberövades och fördes bort i polisbussar. Under insatsen greps två personer för våldsamt upplopp och tre är misstänkta för brott mot ordningslagen.

För Nya Tiders utsända uttryckte flera deltagare bestörtning över att en fredlig sammankomst där man gav uttryck för kärlek och spelade musik, angreps på detta sätt av ordningsmakten. När arrangören Filip Sjöström skulle föras bort bildade andra deltagare först en mänsklig sköld runt honom, men även han avlägsnades till slut.

Filip Sjöström hade förutsett Polisens agerande, efter tidigare erfarenheter av liknande sammankomster, och vände sig till dem i en video upplagd på Frihetsrörelsens Facebook-sida den 3 juni. Han inledde med att i korthet beskriva manifestationens syfte:

– Vi menar att vi inte är fria, och att det från myndigheters och medias håll fars med osanningar. Vi vill att samhället ska öppnas upp och att alla restriktioner ska tas bort, av den enkla anledningen att dessa skadar fler människor än de hjälper. Pandemilagen är ett exempel på det. Den lagen är omoralisk och direkt skadlig för det svenska folket, och bör därmed tas bort och inte följas av en enda människa. Inte heller av Polismyndigheten.

Sjöström tog sedan upp en händelse som utspelades några dagar tidigare, då tusentals fotbollssupportrar tågade genom Södermalm för att fira en seger. Han påpekade att det även där fanns en arrangör och att människor inte höll de påbjudna avstånden. Presstalespersonen sade då att Polisen valt att inte klassificera händelsen som en allmän sammankomst, eftersom dessa människor ”endast uttryckte kärlek gentemot sitt lag”.

Hans uppmaning till Polisen blev:

– Om ni dyker upp på söndag och försöker stoppa vår sammankomst, kommer ni att tappa mitt och mina medmänniskors förtroende, ja, troligtvis till och med hela Sveriges förtroende.  Ni visar tydligt att ni gör skillnad mellan olika sorters sammankomster, och den enda slutsatsen som jag kan dra av det är att polisledningen har fått direktiv att just vissa typer av sammankomster ska stoppas med alla möjliga medel. Om så är fallet, visar ni för hela svenska folket att ni är korrupta, att regeringen är korrupt och att hela hanteringen av den här pandemin är ett enda stort osammanhängande fiasko.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Gå till arkivet

Send this to a friend