Domprost Mats Hermansson. Bild: Skärmdump Youtube

Hyllningarna uteblev. Nu ber Visbys domprost Mats Hermansson istället om ursäkt

Att stå upp mot rasism är inte lika självklart när hyllningarna ersätts av kritik. Bara efter några dagars ifrågasättanden har Visbys domprost Mats Hermansson ångrat att han ringde i kyrkklockorna för att överrösta invandringskritiker och ber nu istället om ursäkt. Frågan är bara för vad.

Ringde i klockorna för att överrösta samtal

Svenska kyrkan i Visby skämde ut sig rejält under den nyligen avslutade Almedalsveckan. Detta eftersom domprosten Mats Hermansson under den politiska debattveckan fick för sig att ringa i kyrkklockan för att överrösta en politisk debatt om invandring. Infallet fick han då han fick se debattören Thomas Gür på kyrkbacken hålla ett improviserat seminarium om att den svenska kravlösheten inte fungerar. Prästen tänkte då att han skulle stå upp mot rasism genom att ringa i kyrkklockorna så att ingen skulle kunna höra vad som sades.

Uttjatad kampanj i svenska kyrkan

Det är inte första gången svenska kyrkan ger sig på att ringa i klockor när invandringskritiker samlas. Det skedde första gången i Jönköping 2014 och fick stor medial uppmärksamhet, vilket fick Kalmar att pröva samma sak. Sedan dess har det blivit nästan obligatoriskt att kyrkklockorna ringer när några invandringskritiker träffa och att prästen efteråt intervjuas i lokaltidningen och berättar att det följer svensk kyrkotradition att ringa i klockorna när det är fara å färde, vilket det alltså anses vara när någon är emot svensk massinvandring.

Tilltaget gav kyrkan enorma hyllningar första gången, men entusiasmen har avtagit då det numera framstår som närmast uttjatat.

Åldringar försöker vara trendiga

Kyrkan, som är en institution med allt mer åldrade företrädare och medlemmar som sviker, har länge brottats med hur organisationen ska bli mer trendig och tilltalande för den moderna sekulära svensken.

Att engagera sig för asylsökare och mot rasism har varit ett led i denna satsning eftersom de åldrade företrädarna uppfattat det som populärt i gammelmedia. Det ligger dock i sakens natur att kyrkan företrädare inte förmår hänga med i samhällssvängningarna och ofta hoppar på trender några år efter att de blivit omoderna. Idag är invandringsvurmamde något avskyvärt för en stor och växande del av svenskarna.

Efter chock-migrationen 2015 har det blivit uppenbart för en stor del av befolkningen att ingen kommer till Sverige på grund av krig utan för att leva på svensk välfärd, och asylsökare har ofta ett starkt förakt mot värdbefolkningen. Att hjälpa migranter betraktas idag mer som att alliera sig med ockupanter än att rädda människor. Tonläget har förändrats så radikalt hos allmänheten att det också spillt över på tonen i media och bland politiker. Att ringa i kyrkklockor för att överrösta ”rasister” visade sig därför inte alls ge de hyllningar som Mats Hermansson hade föreställt sig.

När den antirasistiska domprosten gav sig ut på torget för att ta emot hyllningarna märkte han istället att alla, från vänster till höger, var irriterade över ”galningen” som rasslade med klockorna när folk försökte ha ett samtal. I flera mainstreammedier har tilltaget kritiserats, bland annat har Carl Bildt fördömt tilltaget och Expressen-krönikören Alex Schulman beskrev det med orden ”ringde i klockorna som en dåre”.

Backar när hyllningarna uteblev

Det är en förvånad och sårad Mats Hermansson som insåg att kyrkan återigen inte hängt med i tiden, och att det som gav hyllningar för några år sen idag ger kritik. Särskilt angeläget att stå upp för kyrkans värderingar var det därför inte, och kyrkan har nu bestämt att det är deras nya policy att inte ringa i klockor. Mats Hermansson har bett om ursäkt och säger till Sveriges radio den 4 juli att han ångrar sig.

– Jag ångrar att jag ringde i kyrkklockorna, det ska man inte göra, säger han efter att kyrkan i fem år regelbundet har just ringt i klockor.

Varför Mats Hermansson och svenska kyrkan ändrat åsikt framgår inte. För det enda nya som hänt sedan alla tidigare klockringningar är att hyllningarna upphört. Möjligen har det alltid varit en avgörande komponent i kyrkans modiga antirasism.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

🟠 INRIKES Den miljöpartistiska bostads-, integrations samt jämställdhetsministern Märta Stenevi har nyligen presenterat ett nytt utredningsuppdrag som går ut på att myndigheter ska samverka för att dels öka säkerheten kring moskéer i Sverige, dels kartlägga utsattheten för så kallad islamofobi. Ett uttalat mål är att islamkritik ska klassas som rasism, vilket gör att särskilt MP närmar sig det islamistiska partiet Nyans som vill kriminalisera islamofobi.

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.