Skip to Content

VÄSTERLÄNDSKA SPECIALFÖRBAND har i ökad omfattning opererat i Libyen sedan förra året. Denna bild lade det ”Libyska flygvapnet” upp på sin Facebook-sida i december 2015, efter att de välutrustade amerikanerna på bilden oannonserat dök upp på ett libyskt flygfält i en till synes civil Dornier 328-100. Nya Tider har utifrån libyernas bilder spårat flygplanet. Det tillhör amerikanska flygvapnet, där modellen benämns C-146A Wolfhound och används av 524:e specialoperationsskvadronen baserad på flygbasen Cannon i New Mexico. Amerikanerna tvingades lämna Libyen i oförrättat ärende och flögs till Malta därifrån de senare försökte ta sig in i Libyen på nytt och enligt vissa uppgifter lyckades med detta. Foto: Libyska flygvapnet

Invasion av Libyen planeras

Bortom allmänhetens kännedom har en ny invasion av Libyen länge diskuterats i flera västliga huvudstäder. Under tiden har Islamiska statens grepp över det söndrade landet stärkts. Nu finns flera tecken på att en större insats förbereds. Dels handlar det om en fransk-egyptisk marinövning, dels västerländska specialförband som bygger underrättelse- och insatsinfrastruktur på plats.

Publicerad: 17 mars, 2016, 21:50

  • Svenska

Läs även

I skrivande stund har det franska hangarfartyget Charles de Gaulle just tagit sig igenom Suezkanalen (bilden på framsidan) och stävat ut i Medelhavet. Där kommer den franska flottans stolthet att delta i en övning tillsammans med egyptiska marinen. Det blir Egyptens första samövning med ett atomdrivet hangarfartyg. Israelisk media som anses stå den israeliska underrättelsetjänsten nära, rapporterar att Frankrikes president François Hollande och Egyptens president Abdel-Fattah El-Sisi tillsammans med Italien har långt framskridna planer på ett gemensamt angrepp mot Islamiska statens (IS) positioner i Libyen. De tre länderna sägs ha enats om att inleda en militäroffensiv i slutet av april eller i maj. USA:s och Storbritanniens roller i den kommande interventionen är mer oklara.

USA lämnar över huvudrollen

Den gemensamma övningen syftar till att samordna den franska och egyptiska marinen och flygvapnen samt höja deras insatsberedskap. Som en del av övningen kommer stridsflyg från det franska hangarfartyget att landa på flygbaser i västra Egyptens öken, nära gränsen till Libyen. Där kommer de att tankas och få ammunition ersatt samt öva nödlandningar. Det sista bland annat för att man fruktar att IS kan ha kommit över moderna MANPADS, bärbara luftvärnsrobotar. De kommer också att öva gemensam landstigning av marinsoldater från franska och egyptiska örlogsfartyg. De israeliska källorna rapporterar att den ”trilaterala attack- och invasionsplanen” har genomgått upprepade revideringar under de senaste veckorna, främst på grund av att USA:s president Barack Obama inte kunnat bestämma sig för hur den amerikanska insatsen ska se ut. Hans ursprungliga plan var att låta en stor kontingent marinkårssoldater landstiga på Libyens kust under massivt luftunderstöd. Men successivt minskades planen till att inte omfatta några konventionella amerikanska marktrupper alls och huvudbördan för de planerade insatserna mot IS i Libyen flyttades till länder i Europa och Mellanöstern.

Frankrikes incitament

Nya Tiders diplomatiska källor påtalar att USA tycks utnyttja främst tre förhållanden som gör att just dessa tre länder valts till att spela huvudrollen. I Frankrikes fall handlar det om att man var drivande och sedan ledande i den militära intervention mot Libyen 2011, som gled över i ett regelrätt anfallskrig, där västerländskt stridsflyg – även svenskt – agerade flygvapen åt islamisternas markförband. Dessa utgjordes av allt från Qatars armé, som stred i anonyma uniformer, till rena terrororganisationer som al-Qaida. Efter att Libyens starke man Gaddafi mördats bestialiskt efter att den brittiska specialstyrkan SAS guidat fram islamister till hans gömställe, något som av många ses som en stor skamfläck på SAS stolta regementsfanor, kastades Libyen in i ett kaos som nu snart varat i fem år och bland annat öppnat upp för den stora migrationsströmmen från Afrika till Europa. Frankrike, som även släppte ned stora mängder vapen från luften till islamisterna, har drabbats hårt av migrantströmmarna från både Afrika och Mellanöstern, främst då Syrien. Flera allvarliga terrordåd i Paris och påföljande undantagstillstånd har skapat en ohållbar politisk situation för den alltmer impopuläre president Hollande. Dessutom påtalar våra källor att den franska ”investeringen” i Libyen 2011, som bortom allmänhetens kännedom handlade om att ge väpnat stöd till vissa islamistgrupper i utbyte mot framtida kontroll över Libyens olja, inte fallit ut som tänkt på grund av den närmast totala anarki landet befinner sig i. IS växande närvaro har ytterligare spätt på Paris frustration, något Washington nu inte är sena att utnyttja. Franskt stridsflyg har sedan december genomfört spaningsuppdrag och några enstaka bombningar, i vad som kan ses som ett redan pågående men hemligt krig mot IS i Libyen. Även USA har genomfört bombningar i Libyen, bland annat mot staden Sabratha den 19 februari.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Ungern säger nej till vänsterliberal genus-konvention från Europarådet

UTRIKESDen 5 maj röstade Ungerns parlament nej till en konvention från Europarådet som officiellt handlade om kvinnovåld, men där en majoritet i parlamentet istället såg det som en smygväg för massinvandring och uppluckrandet av värderingar kring familj och kön.

Tyska författningsdomstolen kör över EU

UTRIKESDen 5 maj beslutade den tyska författningsdomstolen att landets centralbank om tre månader skall upphöra med stödköpen av statsobligationer som ingår i Europeiska centralbankens stimulanspaket. ECB måste inom denna tid visa att åtgärderna är proportionella till de mål man avsett att uppnå för att stödköpen skall kunna fortsätta. EU-anhängare menar att EU-domstolen nu måste agera för att visa vem som bestämmer.

Miljontals skyddsmasker kom med nyinrättade järnvägsbron Eurasia

UTRIKESSedan medeltiden har handelsfolk försökt ordna snabbare och billigare transporter från Kina. Först nu kan man transportera containrar till lands under 14 dagar från olika provinser i Kina till Västeuropa. Under våren inrättades ytterligare direktlinjer mellan Kina och Europa. Huvudaktörerna är DHL, DB Cargo och DB Schenker och kinesiska posten. Förutom coronakrisen finns även strategiska geopolitiska orsaker.

Hackare tog över superdatorer som användes för coronaforskning

UTRIKESEtt flertal superdatorer i Storbritannien, Tyskland och Schweiz som just nu används för forskning på coronaviruset angreps av okända hackare i början av förra veckan. En följd av detta blev att samtliga datorsystem har tvingats stänga ner och coronaforskningen som genomfördes av superdatorerna kan ha lidit skada av angreppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend