IRAKISK SOLDAT bemannar en kulspruta i en defensiv position, vilket väl illustrerar den irakiska arméns förlorade initiativ i den hitintills knappt månadslånga offensiven för att befria Mosul. Medan de välutrustade irakiska markförbanden förblir orörliga, maler irakiskt och amerikanskt artilleri ned byarna utanför Mosul, vilka tusentals människor nu flyr ifrån. IS har rapporterats skjuta flyende människor, bland annat en ung flicka. Stillbild: PBS NewsHour

Irakiska armén flyr från IS

Offensiven som officiellt inleddes i mars för att befria storstaden Mosul har börjat allt annat än bra. Irakiska armén flydde och gav upp intaget territorium så fort de första kulorna började vina. Islamiska staten (IS), som lidit motgångar i Syrien, är på intet sätt uträknade och visade att den efterlängtade befrielsen av den nordirakiska staden inte kommer att ske inom den närmaste framtiden. Som en konsekvens tvingas människorna i Mosul att på obestämd tid fortsätta uthärda IS terrorvälde.

Den 24 mars meddelade regeringen i Bagdad att början på en större offensiv för att återta Mosul, Iraks näst största stad, från Islamiska staten (IS) hade inletts. Den första fasen gick bra och en irakisk styrka på knappt 5 000 man intog snabbt flera byar. Över 2 000 civila passade på att fly från de byar och områden som IS förlorade kontroll över. Men inom några dagar körde irakierna fast.

När IS genomförde en motattack med högst 200 krigare förlorade irakiska armén byn al-Nasr och den höglänta terrängen byn ligger på. Cirka 20 irakiska soldater dödades, liksom en amerikansk marinkårssoldat som dog i samband med att IS genomförde en raketattack på en amerikansk artilleriställning. Först efter hans död tillkännagav Pentagon marinkårens närvaro i Irak. Denna form av direkt militärt understöd är en indikation på USA:s växande militära närvaro på marken. Den kurdiska Peshmergan som i praktiken skyddar den irakiska arméns flanker utanför Mosul har beskrivit den irakiska insatsen som ”mycket svag”.

IS vinner första ronden

Att IS är oslagbara på slagfältet är en myt som krossats i Syrien, men inte riktigt i Irak. Att irakiska armén flyr i panik och dessutom lämnar all ny amerikansk utrustning efter sig så fort skott avlossas är en sanning med få undantag och påvisar att de USA-tränade förbanden i de flesta fallen helt enkelt saknar stridsduglighet och moral, två helt avgörande egenskaper för att uppnå framgång på slagfältet. Att nästan 5 000 irakiska soldater, som motsvarar en modern brigad och är den största stridande enheten i de flesta arméer i dag, flyr från ett par hundra jihadister och därmed tappar det mesta de uppnått i en offensiv de planerat i över ett år – uppbackade och tränade av världens största militärmakt – är inget mindre än en katastrof. Som om det inte räckte har det också lett till deserteringar, ett allvarligt problem när det militära huvudskälet till att offensiven inte kan genomföras är bristen på manskap. Det kan vara värt att minnas att för nästan exakt 13 år sedan, den 11 april 2003, tog amerikanska styrkor kontroll över Mosul från irakiska förband utan att avfyra ett enda skott, en ”tradition” den irakiska armén återigen visade prov på då IS intog staden i juni 2014.

Bagdad tycks blunda för verkligheten och har upprepade gånger talat om att den sunnidominerade storstaden, med tidigare två miljoner invånare, ska befrias från IS före årsskiftet. Även andra har uttryckt samma målsättning.
– Raqqa och Mosul måste falla under 2016, sade den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian den 12 april under ett besök i Bagdad.

Han är inte den ende västpolitiker som uttryckt liknande tongångar.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Nya Kaledonien: En cyberattack av ”aldrig tidigare skådad styrka” mot telenätet

Nya Kaledonien: En cyberattack av ”aldrig tidigare skådad styrka” mot telenätet

🟠 UTRIKES Kort efter tillkännagivandet av president Emmanuel Macrons besök i Nya Kaledonien, skådeplatsen för en politisk kris präglad av våldsamma upplopp och dödsfall, riktades en cyberattack ”av aldrig tidigare skådad styrka”, som syftade till att ”överlasta det nykaledoniska nätverket”, på ögruppen. En medlem av regeringen sade att detta försök stoppades innan ”det åstadkom betydande skada” och skyllde angreppet på Ryssland. Den franska nationella myndigheten för informationssystemens säkerhet (ANSSI) uppmanar däremot till ”extrem försiktighet” när det gäller dess ursprung.

Fransk veteranjournalist varnar för det kommande digitala samhällets tyranni

Fransk veteranjournalist varnar för det kommande digitala samhällets tyranni

🟠 Exklusivt samtal med Pierre Jovanovic Ett övervakningssamhälle som överträffar George Orwells dystopi i den världskända romanen 1984 håller sakta på att implementeras världen över med hjälp av digitala redskap, såsom digitala ID-handlingar, biometriska pass och identifieringsmetoder som BankID i Sverige samt nya instrument som möjliggör att ens tillgångar fryses med en knapptryckning från ett anonymt kontor någonstans i världen. En av de heligaste rätterna genom alla tider och civilisationer – äganderätten – håller på att avvecklas till förmån för en kleptokrati, som drivs på av maffialiknande och kriminella makthavare på dolda direktiv från globalister. Detta möjliggörs med en befolkning som fördummats av ett skolväsende som främst blivit en megafon för politiskt korrekt propaganda. Dock är framtiden inte så mörk som man skulle kunna tro, eftersom det sker ett uppvaknande likt en flodvåg som sköljer över världen, vilken i sin tur blottlägger all korruption som sker inom politiken och finansvärlden. Nya Tider publicerar här den andra delen av intervjun med den franskserbiske journalisten och författaren Pierre Jovanovic, som ger oss sin syn på det som sker i världen idag.

EU:s ELV-förordning hotar fordonshobbyn

EU:s ELV-förordning hotar fordonshobbyn

🟠 – Kan svenska politiker försvara vårt rullande kulturarv? EU vill införa en förordning som enligt kritiker riskerar att förstöra den svenska folkrörelsen kring historiska fordon. Enligt Motorhistoriska riksförbundet finns det en bred enighet i regering och riksdag om att försvara det svenska regelsystemet. Frågan är om det räcker för att hindra förslaget, som annars kan gå igenom i höst.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mångtydiga huvudbonaden

🟠 HISTORIA Hatten har länge varit en del av klädedräktens långa historia. Den har använts för att skydda huvudet mot regn, kyla, vind och stark sol, men det har inte alltid varit dess enda funktion. Den har även fungerat som statusmarkör samt som ett sätt att uttrycka en viss ståndpunkt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.