Italienska stridsfartyg till Tripoli för att stävja migrantflödet

Italien planerar att införa en uppförandekod för frivilligorganisationer som räddar migranter på Medelhavet, då humanitära fartyg har blivit allt viktigare i räddningsoperationer och plockar upp mer än en tredjedel av de migranter som räddades 2017, jämfört med 1 procent 2014.

’- Tanken att blockera humanitära fartyg med utländsk flagg från att återvända till italienska hamnar har diskuterats, sade en källa i den italienska regeringen till nyhetsbyrån Reuters.

Medan de kämpar för att klara av sommarens höga nivåer av inflödet, har Italien hotat med att stänga sina hamnar för räddningsfartyg, eftersom migrantsituationen närmar sig en ”mättnadspunkt”, men humanitära organisationer har varnat för att det skulle ”hota tusentals liv”.

Det italienska försvarsministeriet berättade att det italienska fartyget Comandante Borsini ”tog sig in på libyskt territorialvatten efter att ha fått de nödvändiga tillstånden och styrde mot Tripolins hamn”, enligt ANSA. Den libyska kusten är nu den främsta avgångsplatsen för båtar som åker mot Europa. Fartyget, som tidigare användes i operationen Mare Sicuro, ska utföra ”den nödvändiga spaningsaktiviteten” för att kunna besluta om koordinering av kommande aktiviteter.

Patrullfartyg av klassen Comandanti, som används av Italiens flotta, kan undgå radar och delar logistik, operativsystem, liknande stridssystem och integrerade system för telekommunikation.

Ett ledningsfartyg som leder en flotta av minst fem mindre fartyg, bemannade av ett tusental sjömän, kommer att användas vid uppdraget, berättar dagstidningen Corriere della Sera. Flygplan, helikoptrar och drönare kommer också att sättas in.

Regler för hur man ska agera, vilken del av kustlinjen som ska patrulleras och hur samarbetet med Libyens säkerhetsstyrkor ska se ut har ännu inte definierats, berättade en källa för Reuters. Italien avser dock att plocka upp migranter nära Libyens kust och återföra dem till fastlandet.

I ett brev till premiärminister Paolo Gentiloni bjöd Tripoli in italienska krigsfartyg till sina territorialvatten. Libyens premiärminister Fayez al-Serraj var i Italien för att tillkännage planen. Gentiloni sade att flera europeiska kollegor stödde uppdraget:
– Det glädjer mig att veta att det finns ett stort stöd i Europa för denna nya möjlighet.

Planen godkändes av EU-kommissionen och gränsbevakningen Frontex, men frivilligorganisationer (NGO:er) avvisade nyligen förslaget. En plan med 11 punkter, en uppförandekod, framlagd av den italienska regeringen och presenterad vid ett informellt möte med europeiska Rådet för rättsliga och inrikes frågor den 6 juli, förkastades av flera hjälporganisationer. Jugend Rettet, en tysk NGO, sade till The Independent att ett tvingande av fartyg att återvända till fastlandet skulle föra dem utanför sök- och räddningszonen.

Över 10 000 migranter har strömmat in i landet under de senaste dagarna och avresor från Libyen visar inga tecken på att avta. Italiens vädjan om stöd från andra EU-medlemmar när det gäller att omfördela runt 200 000 migranter som befinner sig i överbefolkade asylmottagningar, har nonchalerats, samtidigt som stödet för invandringspositiva partier minskar.

Uppförandekoden skulle tvinga fartyg att ta sig vidare till länder som Malta, Frankrike, Spanien och Tyskland, där vissa välgörenhetsorganisationer som använder dem är baserade. Sjöfart regleras av internationell lag, och Internationella konventionen för säkerhet för människoliv till sjöss slår fast att alla fartyg har en plikt att hjälpa andra fartyg i sjönöd, oavsett omständigheterna, och att det land som ansvarar för sjöfart i ett visst område måste ”se till att en sådan landstigning kan utföras så snart som det är rimligen möjligt”, påpekar upprörda NGO:er.

Migranter som når internationella vatten förs till Italien, eftersom Libyen inte anses vara säkert. Att återföra dem till Libyen skulle därför innebära en kränkning av internationell lag mot utvisningar, menar dessa NGO:er.

Libyens presidentråd i Libyen har bekräftat att de inte kommer att arbeta med den italienska flottan:
”Överenskommelsen med Italien var fastställandet av ett program som ska stödja kustvakternas träning och förse dem med beväpnad förmåga och utrustning för att rädda migranters liv, samt konfrontera kriminella organisationer.”

En talesperson för den libyska kustbevakningen sade till The Guardian att NGO:er som agerade på libyskt vatten bryter mot internationell lag. De senaste tre åren har visat att migranternas antal når en höjdpunkt under månaderna juni till september.

Ayyoub Qasem anklagar NGO:er för att ”uppmuntra illegala invandrare, som strömmar till Libyen från över 30 afrikanska länder, utan att överhuvudtaget fundera på Libyens överhöghet över sitt territorium och sitt territorialvatten”. Qasem menar att NGO:er öppet kränker libysk kontroll över sitt territorialvatten. Antalet migranter som avreser från Libyen har stigit med 20 procent sedan förra året, trots att åtgärder har vidtagits för att minska flödet, påpekar han vidare.

Italiens utkast till en uppförandekod skulle begränsa icke-statliga grupper som utför så kallade sök- och räddningsuppdrag i centrala Medelhavet genom att:
• Stoppa dem från att ta sig in på libyskt territorialvatten för att genomföra räddningsoperationer.
• Förbjuda dem från att använda lampor för att visa sin position för fartyg, med den uppenbara avsikten att inte underlätta kontakt med smugglare.
• Tvinga dem att återvända till sin ursprungshamn för att landsätta flyktingar och migranter, istället för att låta dem föra räddade människor till andra fartyg till havs. Det skulle hålla icke-statliga gruppers sök- och räddningsaktiviteter från området under långa perioder.
• Skyldigheten att inte störa den libyska kustbevakningens sök- och räddningsoperationer, med den uppenbara avsikten att överlämna detta ansvar till landets myndigheter.
• Polisers rättighet att utföra utredningar relaterade till människosmuggling, som att ha tillgång till hamnanläggningar.
• Skyldigheten att uppge, enligt principer om insyn, finansieringskällor för räddningsuppdrag till havs.
• Skyldigheten att anmäla upptäckter och följande agerande till koordineringcentra för räddningsuppdrag till havs, så att de känner till de aktiviteter där ett fartyg verkar och kan överta ansvaret, också för att säkerställa maritim säkerhet.

Den föreslagna uppförandekoden inbegriper hotet att hindra icke-statliga organisationers fartyg från att lägga till i Italien om de inte undertecknar koden eller inte åtlyder någon av dess regler.

Amnesty International och Human Rights Watch har båda meddelat att de tänker vägra att underteckna förslaget till en uppförandekod för icke-statliga grupper. Iverna McGowan, ordförande för Amnesty Internationals europeiska institutionskontor, säger att förslagen är en del av ”en koordinerad smutskastningskampanj” mot NGO-fartyg, som kulminerade då den identitära gruppen Defend Europes skickade ut ett eget fartyg för att störa människosmuggling på Medelhavet.

Italienska oppositionspolitiker har tagit fram bevis för att hjälporganisationer hjälper eller rentav direkt samarbetar med libyska smugglare, och avfärdar de två parlamentariska utskottsundersökningar i Italien som inte har funnit något bevis för oegentligheter som en bluff. I slutet av april anklagade en italiensk jurist från hamnstaden Catania NGO:er för att arbeta tillsammans med människosmugglare. Carmelo Zuccaro, huvudåklagare i Catania, sade till dagstidningen La Stampa att han hade konkreta bevis för att NGO:er direkt arbetade med människosmugglare för att föra migranter in i Italien.

Läkare utan gränser har inte heller undertecknat dokumentet, berättade generaldirektören Gabriele Eminente efter ett möte med inrikesministern i Rom, enligt italienska nyhetsbyråer. Tommaso Fabbri, organisationens ordförande, sade:
– Vi kommer att fortsätta våra räddningsoperationer utan några förändringar.

Den tyska välgörenhetsorganisationen Sea-Watch förklarade till och med att de skulle sjösätta ännu ett hjälpfartyg som svar på de italienska planerna:
– EU låter medvetet människor drunkna i Medelhavet genom att inte skapa legala vägar och inte ens lyckas tillhandahålla tillräckliga resurser för räddning till havs”, sade dess ordförande Axel Granfmanns till The Independent. Enligt italienska källor har Sea-Watch vägrat att tillåta beväpnade poliser ombord.

Runt 600 000 migranter har tagit sig till Italien över havet från Nordafrika sedan 2014, vilket har gjort invandring till en het politisk fråga. I maj i år visade en film hur en italiensk kvinnlig reporter i direktsändning tvingades fly i panik efter att ha attackerats av migranter. Francesca Parisella angreps när hon rapporterade för kanalen Matrix Kanal 5 om hur migranter hade förvandlat Roms Termini-station till ett temporärt läger.

Nya siffror från Eurostat visar att endast 1,4 procent av migranterna som kommer till Italien är syriska flyktingar, och att den övervägande majoriteten är migranter från länder som inte befinner sig i krig. Siffrorna avslöjar också hur migrantkrisen snedvrids i media, liksom av NGO:er som påstår att migranterna kommer från ”krigsdrabbade” länder och skulle utsättas för livsfara om de återvände hem. Endast 845 syrier ansökte om asyl, av de 58 255 personer som anlände mellan januari och maj i år. Det omfattar personer som har falska identitetshandlingar och bara säger sig komma från Syrien.

Enligt Institutet för multietnisk analys (Ismu) är 85 procent av de asylsökande i Italien män, och endast 4 procent minderåriga. Bloggaren Westmonster påpekade:
”För att sätta det i sitt sammanhang, är den sammanlagda totalen av asylsökande som flyr krig i Syrien och Libyen mindre än den sammanlagda totalen av de som kommer från Nigeria, Pakistan och, håll i er, Guinea.”

Majoriteten av migranterna är inte flyktingar, utan helt enkelt individer som missbrukar västerländska nationers generositet, men ändå vägrar systemmedia att skildra verkligheten. Endast 0,36 procent av alla ”flyktingar” var libyer.

UNHCR:s egen information bekräftar bilden:
”Nigerianer utgör nästan en femtedel av de anländande i Italien, följt av Eritrea med 13 procent, och sedan Sudan, Gambia, Elfenbenskusten, Guinea, Somalia, Mali, Senegal och Bangladesh.”

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.