Skip to Content

Jeff Ahl, riksdagspolitiker för SD som numera företräder Alternativ för Sverige, menar att regeringen är medvetet otydlig med de kostnader afghanamnestin innebär, och att detta är ett återkommande problem hos invandringsliberala politiker. Foto: Nya Tider
INTERVJU

Jeff Ahl: ”Snårigheten är satt i system”

PappersupplaganNya Tider v. 30

Riksdagspolitikern Jeff Ahl (AfS) har engagerat sig i frågan om de ensamkommande afghanerna. När Nya Tider ber honom förklara hur riksdagen kan klubba igenom en lag utan att ta med ens den uppenbara utgiftspost som gymnasieplatserna utgör, svarar han att det är långt ifrån första gången han sett liknande saker.

Publicerad: 25 juli, 2018, 17:06

  • Svenska

Läs även

− De räknar för kort på migrationen, det gör de alltid. De har ju fått komma med tilläggsbudgetar, ändringsbudgetar och allt möjligt just på grund av att de räknat fel, säger Ahl till Nya Tider.

− Budgetarna är oftast underfinansierade, siffrorna stämmer sällan. Ibland kastar de om och kastar runt budgetposter mellan olika utgiftsområden för att det ska bli svårare att hitta i dem. Exempelvis tandvårdssubventionerna för illegala invandrare har man flyttat tre-fyra gånger mellan olika budgetområden så att man inte ska kunna se det, helt enkelt.

NyT: Du menar alltså att de medvetet gör det svårt att få fram de rätta siffrorna och förstå vad de betyder?

− Det är medvetet krångligt, ja. Det går inte alltid att följa kostnadsberäkningarna, du måste gräva, gräva, gräva för att få fram dem. Det måste vi riksdagsledamöter också göra, det är ofta inte alls tydligt. Texterna hade man inte heller behövt skriva så enormt krångligt och ostrukturerat som man gör många gånger. Medborgarna ska ju kunna läsa de här propositionerna och förstå innehållet. Jag har varit med när man skrivit utkast eller utskottsberedningar där de varit så dåliga på att använda svenska språket att de använt ett krångligt ord som motsäger ett annat krångligt ord i samma mening, så att det är uppenbart att de själva missuppfattat ett eller båda orden. Man sitter bara och skrattar ibland, ”ni kan ju inte skriva så här”, men det kan man väl om man är pk-politiker, säger Ahl och skrattar.

Han fortsätter:

− Här är det ju uppenbart att man döljer saker när man inte ens tar med gymnasieplatserna, och det är återkommande när det gäller migrationen. Man vill inte säga som det är. Och det kan man ju verkligen ifrågasätta ur demokratisk synvinkel, transparens och allt det där.

− Jag tycker att det är helt fel sätt. Det ska vara enkelt för väljarna att se, ”vi lägger pengar på det här men inte på det här”, och så står man upp även för det man inte lägger pengar på. ”Nej, det här var viktigare”, och så står man för det.

NyT: Vad tror du att det är för siffror regeringen utgår från, så att säga? Alltså, detta är 2,9 miljarder mer än vad?

− Det skulle jag behöva granska närmare för att ge ett konkret svar på. Man kunde ju hoppas att det är 2,9 miljarder mer än kostnaden för utvisning om de reser hem frivilligt, det vill säga noll, men så är det förstås inte.

NyT: Nu är det väl väldigt få som hade gått med på att utvisa sig själva. Vad hade det kostat att utvisa dem?

− Avvisningarna kostar ju horribelt mycket, men det beror ju på myndigheters och framför allt politikers inkompetens. Det kan sitta en enda person på ett plan med 149 platser, tror jag är det värsta exemplet.

− Jag har räknat på det där och det går att få ner kostnaderna till kanske 25 000 kronor per person om man gör det kostnadseffektivt. Då är det inräknat förvarsplats i 24 timmar, bevakning och så fyller man alla 149 platserna. Men det görs ju aldrig. Blir det gråt på planet så stoppas avvisningen och så vidare. Det är helt absurt, men så är det hela tiden.

NyT: Varför drev regeringen igenom det här, tror du?

− Det är en eftergift till Miljöpartiet. De har ju svikit sitt vallöfte, öppna gränser var i princip vad de gick till val på. Alla skulle få komma hit. Sedan stod ju Åsa Romson och grät och de var tvungna att pudla. Sossarna har stått och gapat om att nu ska vi minsann ha ordning och reda och så hårda regler som är tillåtet inom EU, men sedan kastar man fram det här för att få Miljöpartiet att framstå i bättre dager för deras väljare. Sedan ska vi inte glömma de här afghanledarna, Fatima Khawari och de där, som uppenbarligen har ett väldigt stort inflytande. Man undrar ju vilka kanaler de har in i regeringen.

− Men på ett djupare plan handlar ju detta i grunden om globalism mot nationalism. Visst, Moderaterna var ju också emot just det här förslaget, men vad spelar det för roll när de ändå vill ta emot tiotusentals per år? Deras kritik handlar egentligen om teknikaliteter, inte om principen eller ens antalet invandrare.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Björn Larsson

    Det är mycket viktigt att gå hårt ut mot inkompetens och korruption, vid sidan av själva sakfrågorna. Dränera Fjollträsk!

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

INRIKESPersonrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Gå till arkivet

Send this to a friend