Skip to Content

Jeff Ahl, riksdagspolitiker för SD som numera företräder Alternativ för Sverige, menar att regeringen är medvetet otydlig med de kostnader afghanamnestin innebär, och att detta är ett återkommande problem hos invandringsliberala politiker. Foto: Nya Tider
INTERVJU

Jeff Ahl: ”Snårigheten är satt i system”

PappersupplaganNya Tider v. 30

Riksdagspolitikern Jeff Ahl (AfS) har engagerat sig i frågan om de ensamkommande afghanerna. När Nya Tider ber honom förklara hur riksdagen kan klubba igenom en lag utan att ta med ens den uppenbara utgiftspost som gymnasieplatserna utgör, svarar han att det är långt ifrån första gången han sett liknande saker.

Publicerad: 25 juli, 2018, 17:06

  • Svenska

Läs även

− De räknar för kort på migrationen, det gör de alltid. De har ju fått komma med tilläggsbudgetar, ändringsbudgetar och allt möjligt just på grund av att de räknat fel, säger Ahl till Nya Tider.

− Budgetarna är oftast underfinansierade, siffrorna stämmer sällan. Ibland kastar de om och kastar runt budgetposter mellan olika utgiftsområden för att det ska bli svårare att hitta i dem. Exempelvis tandvårdssubventionerna för illegala invandrare har man flyttat tre-fyra gånger mellan olika budgetområden så att man inte ska kunna se det, helt enkelt.

NyT: Du menar alltså att de medvetet gör det svårt att få fram de rätta siffrorna och förstå vad de betyder?

− Det är medvetet krångligt, ja. Det går inte alltid att följa kostnadsberäkningarna, du måste gräva, gräva, gräva för att få fram dem. Det måste vi riksdagsledamöter också göra, det är ofta inte alls tydligt. Texterna hade man inte heller behövt skriva så enormt krångligt och ostrukturerat som man gör många gånger. Medborgarna ska ju kunna läsa de här propositionerna och förstå innehållet. Jag har varit med när man skrivit utkast eller utskottsberedningar där de varit så dåliga på att använda svenska språket att de använt ett krångligt ord som motsäger ett annat krångligt ord i samma mening, så att det är uppenbart att de själva missuppfattat ett eller båda orden. Man sitter bara och skrattar ibland, ”ni kan ju inte skriva så här”, men det kan man väl om man är pk-politiker, säger Ahl och skrattar.

Han fortsätter:

− Här är det ju uppenbart att man döljer saker när man inte ens tar med gymnasieplatserna, och det är återkommande när det gäller migrationen. Man vill inte säga som det är. Och det kan man ju verkligen ifrågasätta ur demokratisk synvinkel, transparens och allt det där.

− Jag tycker att det är helt fel sätt. Det ska vara enkelt för väljarna att se, ”vi lägger pengar på det här men inte på det här”, och så står man upp även för det man inte lägger pengar på. ”Nej, det här var viktigare”, och så står man för det.

NyT: Vad tror du att det är för siffror regeringen utgår från, så att säga? Alltså, detta är 2,9 miljarder mer än vad?

− Det skulle jag behöva granska närmare för att ge ett konkret svar på. Man kunde ju hoppas att det är 2,9 miljarder mer än kostnaden för utvisning om de reser hem frivilligt, det vill säga noll, men så är det förstås inte.

NyT: Nu är det väl väldigt få som hade gått med på att utvisa sig själva. Vad hade det kostat att utvisa dem?

− Avvisningarna kostar ju horribelt mycket, men det beror ju på myndigheters och framför allt politikers inkompetens. Det kan sitta en enda person på ett plan med 149 platser, tror jag är det värsta exemplet.

− Jag har räknat på det där och det går att få ner kostnaderna till kanske 25 000 kronor per person om man gör det kostnadseffektivt. Då är det inräknat förvarsplats i 24 timmar, bevakning och så fyller man alla 149 platserna. Men det görs ju aldrig. Blir det gråt på planet så stoppas avvisningen och så vidare. Det är helt absurt, men så är det hela tiden.

NyT: Varför drev regeringen igenom det här, tror du?

− Det är en eftergift till Miljöpartiet. De har ju svikit sitt vallöfte, öppna gränser var i princip vad de gick till val på. Alla skulle få komma hit. Sedan stod ju Åsa Romson och grät och de var tvungna att pudla. Sossarna har stått och gapat om att nu ska vi minsann ha ordning och reda och så hårda regler som är tillåtet inom EU, men sedan kastar man fram det här för att få Miljöpartiet att framstå i bättre dager för deras väljare. Sedan ska vi inte glömma de här afghanledarna, Fatima Khawari och de där, som uppenbarligen har ett väldigt stort inflytande. Man undrar ju vilka kanaler de har in i regeringen.

− Men på ett djupare plan handlar ju detta i grunden om globalism mot nationalism. Visst, Moderaterna var ju också emot just det här förslaget, men vad spelar det för roll när de ändå vill ta emot tiotusentals per år? Deras kritik handlar egentligen om teknikaliteter, inte om principen eller ens antalet invandrare.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Matbutik ville locka muslimska kunder – önskade glad ramadan med fläskkotlett

INRIKESMatvärlden i Veddesta, som profilerat sig som en mångkulturell butik, har hamnat i blåsväder. I ett försök att profilera sig som ett alternativ för muslimer, valde man att önska ”Glad ramadan!” i sitt reklamblad. Problemet var bara att reklamen pryddes av griskött i form av en svensk fläskkotlett från Lönneberga. ”Vi hoppas att de som tagit illa upp kan vara storsinta och förlåta”, skriver butiken.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Gå till arkivet

Send this to a friend