Skip to Content

Jeff Ahl, riksdagspolitiker för SD som numera företräder Alternativ för Sverige, menar att regeringen är medvetet otydlig med de kostnader afghanamnestin innebär, och att detta är ett återkommande problem hos invandringsliberala politiker. Foto: Nya Tider
INTERVJU

Jeff Ahl: ”Snårigheten är satt i system”

PappersupplaganNya Tider v. 30

Riksdagspolitikern Jeff Ahl (AfS) har engagerat sig i frågan om de ensamkommande afghanerna. När Nya Tider ber honom förklara hur riksdagen kan klubba igenom en lag utan att ta med ens den uppenbara utgiftspost som gymnasieplatserna utgör, svarar han att det är långt ifrån första gången han sett liknande saker.

Publicerad: 25 juli, 2018, 17:06

  • Svenska

Läs även

− De räknar för kort på migrationen, det gör de alltid. De har ju fått komma med tilläggsbudgetar, ändringsbudgetar och allt möjligt just på grund av att de räknat fel, säger Ahl till Nya Tider.

− Budgetarna är oftast underfinansierade, siffrorna stämmer sällan. Ibland kastar de om och kastar runt budgetposter mellan olika utgiftsområden för att det ska bli svårare att hitta i dem. Exempelvis tandvårdssubventionerna för illegala invandrare har man flyttat tre-fyra gånger mellan olika budgetområden så att man inte ska kunna se det, helt enkelt.

NyT: Du menar alltså att de medvetet gör det svårt att få fram de rätta siffrorna och förstå vad de betyder?

− Det är medvetet krångligt, ja. Det går inte alltid att följa kostnadsberäkningarna, du måste gräva, gräva, gräva för att få fram dem. Det måste vi riksdagsledamöter också göra, det är ofta inte alls tydligt. Texterna hade man inte heller behövt skriva så enormt krångligt och ostrukturerat som man gör många gånger. Medborgarna ska ju kunna läsa de här propositionerna och förstå innehållet. Jag har varit med när man skrivit utkast eller utskottsberedningar där de varit så dåliga på att använda svenska språket att de använt ett krångligt ord som motsäger ett annat krångligt ord i samma mening, så att det är uppenbart att de själva missuppfattat ett eller båda orden. Man sitter bara och skrattar ibland, ”ni kan ju inte skriva så här”, men det kan man väl om man är pk-politiker, säger Ahl och skrattar.

Han fortsätter:

− Här är det ju uppenbart att man döljer saker när man inte ens tar med gymnasieplatserna, och det är återkommande när det gäller migrationen. Man vill inte säga som det är. Och det kan man ju verkligen ifrågasätta ur demokratisk synvinkel, transparens och allt det där.

− Jag tycker att det är helt fel sätt. Det ska vara enkelt för väljarna att se, ”vi lägger pengar på det här men inte på det här”, och så står man upp även för det man inte lägger pengar på. ”Nej, det här var viktigare”, och så står man för det.

NyT: Vad tror du att det är för siffror regeringen utgår från, så att säga? Alltså, detta är 2,9 miljarder mer än vad?

− Det skulle jag behöva granska närmare för att ge ett konkret svar på. Man kunde ju hoppas att det är 2,9 miljarder mer än kostnaden för utvisning om de reser hem frivilligt, det vill säga noll, men så är det förstås inte.

NyT: Nu är det väl väldigt få som hade gått med på att utvisa sig själva. Vad hade det kostat att utvisa dem?

− Avvisningarna kostar ju horribelt mycket, men det beror ju på myndigheters och framför allt politikers inkompetens. Det kan sitta en enda person på ett plan med 149 platser, tror jag är det värsta exemplet.

− Jag har räknat på det där och det går att få ner kostnaderna till kanske 25 000 kronor per person om man gör det kostnadseffektivt. Då är det inräknat förvarsplats i 24 timmar, bevakning och så fyller man alla 149 platserna. Men det görs ju aldrig. Blir det gråt på planet så stoppas avvisningen och så vidare. Det är helt absurt, men så är det hela tiden.

NyT: Varför drev regeringen igenom det här, tror du?

− Det är en eftergift till Miljöpartiet. De har ju svikit sitt vallöfte, öppna gränser var i princip vad de gick till val på. Alla skulle få komma hit. Sedan stod ju Åsa Romson och grät och de var tvungna att pudla. Sossarna har stått och gapat om att nu ska vi minsann ha ordning och reda och så hårda regler som är tillåtet inom EU, men sedan kastar man fram det här för att få Miljöpartiet att framstå i bättre dager för deras väljare. Sedan ska vi inte glömma de här afghanledarna, Fatima Khawari och de där, som uppenbarligen har ett väldigt stort inflytande. Man undrar ju vilka kanaler de har in i regeringen.

− Men på ett djupare plan handlar ju detta i grunden om globalism mot nationalism. Visst, Moderaterna var ju också emot just det här förslaget, men vad spelar det för roll när de ändå vill ta emot tiotusentals per år? Deras kritik handlar egentligen om teknikaliteter, inte om principen eller ens antalet invandrare.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend