<strong>NÄRKONTAKT.</strong> Den kinesiska piloten syns tydligt på denna bild som besättning på det amerikanska spionplanet av typen P-8 Poseidon (infälld) tog på det kinesiska jaktplanet av modell Shenyang J-11. Foto: US Navy

Kina markerade mot amerikanskt spionplan

Ett kinesiskt stridsflygplan flög upprepade gånger farligt nära ett amerikanskt spionflygplan i vad amerikanska militära företrädare beskrev som en ”mycket farlig” händelse. Incidenten ägde rum i internationellt luftrum över Sydkinesiska havet och är den fjärde liknande sedan mars i år. Vita huset kallade händelsen ”en provocerande handling”.

Fredagen den 22 augusti offentliggjorde Pentagon det inträffade när försvarshögkvarterets talesman konteramiral John Kirby berättade att ”den 19 augusti genomförde ett beväpnat kinesiskt stridsflygplan en farlig genskjutning av en av amerikanska marinens P-8 Poseidon patrullflygplan som var på ett rutinuppdrag”. Vid Pentagons presskonferens framkom det att incidenten ägt rum i internationellt luftrum över Sydkinesiska havet 220 kilometer öster om den kinesiska ön Hainan.

Det bestyckade kinesiska stridsplanet flög särskilt nära det amerikanska övervakningsflygplanet vid tre tillfällen.

Det framgick att det kinesiska planet inlett ”uppvaktningen” med att vråla förbi nosen på spionplanet i 90 graders vinkel, något som skrämt upp den amerikanska besättningen rejält. Sedan ska det kinesiska planet ha flugit under det amerikanska för att sedan genom en avancerad flygmanöver som kallas ”barrel roll” (en fullständig rotation på både sin längdaxel och sidoaxel) placera sig 15 meter ovanför det amerikanska planet. Som kuriosa kan nämnas att denna riskfyllda manöver utfördes av den vårdslösa karaktären Maverick, som spelades av Tom Cruises, i flygfilmen Top Gun från 1986.

Den kinesiska piloten ska även ha flugit parallellt med respektive flygplans vingspetsar på mindre än nio meters avstånd från varandra.

Vid mer än ett tillfälle visade den kinesiska piloten upp sin bestyckning, som inkluderade flera vapen kapabla att skjuta ned den amerikanska marinens spaningsplan, något som uppfattades som hotfullt av dess besättning. Ingen radiokommunikation ska ha ägt rum. Det framkom inte om det amerikanska spionplanet var bestyckat, inte heller hur nära kinesiskt luftrum det befann sig.

Genskjutningen var ”mycket, mycket nära, mycket farlig”, förtydligade Kirby, som avslutade med att säga att ”budskapet vi sänder tillbaka till Kina är att det är oacceptabelt”.

Det kinesiska flygplanets modell nämndes inte vid presskonferensen, men enligt bilden kan det konstateras att det rör sig om jaktflygplanet Shenyang J-11, som är en kinesisk vidareutveckling av ryska Sukhoi Su-27.

Intressant är att Pentagon pekar ut en flottiljchef som de kallar ”Rogue” (skurk), som skyldig till årets alla incidenter i området. De ska ha ägt rum i mars, april och maj. Amerikanerna menar att denna typ av farliga händelser bara äger rum inom det område som patrulleras av ”Rogues” flygflottilj och att amerikanska militärplan har trakasseras rutinmässigt i närheten av just Hainan.

”Han [Rogue] kommer antingen få sparken, dödas eller befordras”, konstaterade en av Pentagons tjänstemän krasst.

2001 kolliderade ett kinesiskt jetflygplan med ett amerikanskt spaningsflygplan just utanför ön Hainan. Den gången dödades den kinesiska piloten och det amerikanska marinplanet tvingades att nödlanda på den kinesiska ön. Kina förhörde och kvarhöll den 24 man starka amerikanska besättningen i tio dagar, något som ledde till en allvarlig diplomatisk kris länderna emellan.

Kineserna monterade ned flygplanet och man antar att de kom över en hel del känslig teknologi och data, då det senare framkommit att besättningen inte lyckades förstöra allt som de skulle ha gjort. I juli 2001 fick amerikanska marinen tillbaka sitt nedmonterade spionplan efter att kineserna låtit ett ryskt transportflygplan flyga delarna till USA. Peking tvingade Washington att bekosta både demonteringen, frakten samt mat och logi för den tid besättningsmännen satt kvarhållna – något som inte kan betraktas som annat än förödmjukande för USA.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

🟠 INRIKES Tack vare en ny lag som gick igenom riksdagen ges polisen kraftigt ökade befogenheter för att avlyssna och övervaka kriminella. Men lagen ger dem även möjlighet att genomföra samma övervakning av anhöriga, arbetsplatser eller grupper – vilket kan inkludera politiska dissidenter. Nu meddelar regeringen att man även vill öka mängden kameror – som ska kunna använda samma sorts ansiktsigenkänning som i diktaturen Kina.

Läs även:

”Flyktingar välkomna – men bara från väst!”

En seger för Orbán

🟠 UTRIKES Europeiska unionen har insett att man behöver Ungern på sin sida för att kunna fortsätta att pumpa in pengar till Ukraina. Bryssel planerar nu att frigöra miljarder i undanhållna EU-medel för Ungern i utbyte mot att landet släpper fram hjälpen till Ukraina.

USA: Nytt invandringsrekord

USA: Nytt invandringsrekord

🟠 Tre fjärdedelar av de som korsar gränsen illegalt blir kvar. Under USA:s nuvarande regering har invandringen från Latinamerika slagit nya rekord. I år hade enligt gränsmyndigheterna 2 388 350 illegala invandrare korsat USA:s södra gräns redan i mitten av september – vilket är ett nytt rekord med en dryg vecka kvar av räkenskapsåret 2023. Dessutom utvisas betydligt färre än tidigare.

Tornados i USA blir mindre farliga

Tornados i USA blir mindre farliga

🟠 UTRIKES En nyligen publicerad studie om tornados i USA visar att de har tappat i intensitet under de senaste decennierna och har också orsakat mindre skada. Klimatförändringarna, som sägs ska leda till fler naturkatastrofer, verkar inte följa klimatfanatikernas förutsägelser.

Polen och Ukraina – den smärtsamma relationen i historisk belysning

Polen och Ukraina – den smärtsamma relationen i historisk belysning

🟠 Under FN-möte i New York den 18–22 september riktade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skarp kritik mot Polen. Anklagelserna gick så långt att Polens agerande ansågs väsentligt gynna Rysslands agenda. Självfallet var det inget som gillades av Polens representanter och befolkning, då många är medvetna om den historiska spänningen mellan Polen och Ukraina. Vari ligger då konfliktens genesis?

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.