Skip to Content

Paneldebatt. Från vänster Bo Norrman, moderator, Jacob Lagercrantz, Agenda 2030, Olivia Nylander, studentaktivist, Fredrik Hörstedt, Chalmers, Maria Djupström, Chalmers. Foto: Nya Tider Infälld bild: Martin Hultman, Docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation. Foto: Chalmers
INRIKES

”Klimatförnekelse” kartläggs av Chalmers universitet

PappersupplaganNya Tider v. 46

Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg har nyligen blivit basen för det internationella nätverket Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED), som skall undersöka orsakerna till så kallat ”klimatförnekande”. Den 23 oktober anordnade Chalmers ”Sustainability Day”, en dag ägnad åt så kallad ”hållbarhet”, med CEFORCED:s ledare Martin Hultman.

Publicerad: 13 november, 2018, 16:33

 • Svenska

Läs även

Nätverket CEFORCED består av cirka 40 forskare världen över som försöker kartlägga det man kallar ”klimatförnekande”. Man menar inte att det finns personer som skulle förneka att klimat existerar, som namnet annars tycks antyda, utan att dessa inte tror att människan orsakar en global uppvärmning.

Det visar sig att ”förnekelsen” till stora delar skylls på ”högerextremism”. Tidningen Arbetaren publicerade den 28 september en debattartikel i ämnet från Andréa Bromhed, MP oppositionsborgarråd i Sundsvall, där hon påstår att forskning ”visar på samband mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse”. Hon skriver vidare: ”Det finns flera former av klimatförnekelse: Organiserad förnekelse, /…/ Partipolitisk klimatförnekelse, /…/ vardagsförnekelse”.

Chalmersdocenten Martin Hultman leder just nu ett treårigt forskningsprojekt om ”klimatförnekelse” som sponsras av Energimyndigheten med 5,9 miljoner kronor. Den kommande publiceringen kommer att ha titeln (fritt översatt från engelska) ”Högerextremism och klimatförnekelse – Förkastandet av miljöutmaningar genom antietablissemangsretorik, marknadsföring av tvivel, omfamnandet av industri-/familjeförsörjarmaskuliniteter och etnonationalism”.

Förutom ”högernationalister” fokuserar nätverket på två andra grupper av ”förnekare”: fossilindustrin och konservativa tanke-smedjor.

”Sustainability Day” den 23 oktober innehöll överraskande få naturvetenskapliga inslag för att vara anordnad av en teknisk högskola. Problem med partikelutsläpp var en sådan programpunkt, men i övrigt handlade det om hur man ska bedriva aktivism och propaganda för att genomdriva samhällsförändringar.

Martin Hultman inledde sin föreläsning med påståendet att organismer, som han själv, nu kunde känna klimatförändringarna med sina kroppar. Kommentarer i sociala medier har efteråt påpekat att klimat definieras som genomsnittligt väder under minst 30 års tid, vilket gör påståendet orimligt.

Hultman har titeln docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, men saknar trots detta naturvetenskaplig bakgrund. Alla hans forskningsområden handlar om samhälle och miljö, som till exempel rapporten (fritt översatt från engelska) ”Genus, teknologi och energi” som kostat 1,2 miljoner kronor och ”En grön fatwa? Klimatförändringar som ett hot mot den industriella modernitetens maskulinitet”.

Enligt Hultman har klimatförnekelsen ökat från perioden kring 2007, när Al Gores bok och film ”En obekväm sanning” kom ut. Det är fler och fler som misstror den internationella klimatpanelen IPCC:s slutsatser. Han gick inte in vidare på varför det är så, men man kan konstatera att en sådan uppgång av ”förnekelse” noterades i och med Climategateskandalen som briserade 2010 och avslöjade hur ledande klimatforskare på en rad sätt frångick normala vetenskapliga procedurer för att få fram och kunna sprida önskade forskningsresultat.

Hultmans huvudsakliga budskap var att det råder en ledarskapskris som gör att de av honom önskade samhällsomvälvningarna inte genomfördes snabbt nog. Det är enligt Hultman ”action” som behövs.

Nya Tiders utsände kan konstatera att det rådde en sorts väckelsestämning på föreläsningen, förutom bland en liten grupp skeptiker som besvärat skruvade på sig inför de direkta felaktigheter och ovetenskapliga påståenden som presenterades. Som exempel kan nämnas Hultmans implicita påståenden om att SD-företrädare skulle ha ljugit om forskningsläget avseende klimatförändringarna.

Specifikt nämnde han att Jimmie Åkesson bland annat sagt att ingen forskare hävdat att sommarens värmebölja är ett direkt resultat av klimatförändringar. Skeptikerna kunde konstatera att kortvariga lokala väderfenomen helt enkelt inte går att koppla till klimatförändringar över tid.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • xmaverickx

  “Paneldebatt”!?

  • Knutkalas

   vadå fönekar dom att vi har ett klimat mycket märkligt

  • Klarsyn

   Nästa paneldebatt skall avhandla gravitationens eventuella existens.

   • xmaverickx

    aplanetruth.info/?s=gravity&submit=Search

   • Knutkalas

    högst troligt

 • Dacke

  Ropen om att, “Vargen kommer”! Har vi hört de senaste 50 åren och troligen lär vi höra det, i all evinnerlighet.
  Martin Hultman ingår i globalisternas lögnmaskin och agerar därefter och varje rapport från IPCC (FN) sväljer han med hull och hår. Att den globala temp. gått (1) en grad de senaste 160 åren betvivlar ingen, men vi får inte glömma att dessförinnan pågick den “lilla istiden (1400- 1850). Martin Hultman bör sansa sig 10-15 år så får vi se vem som har rätt, “klimatförnekaren” eller han? Första gången vi hörde, “vi har tio år på oss” var 1972, sedan har denna vals återupprepats gång, efter annan. Nu senast vid IPCC senaste “katastrofrapport” hörde vi skivan upprepa sig igen och vid det här laget är den både raspig och knastrig och ingen gitter lyssna på, “vargen kommer” längre? Jo, en – Martin Hultman.

  • Klarsyn

   Endast temperaturåterhämtningen efter Lilla istiden och överlagrat på den kommer den sextioåriga temperaturvariationen, vilken kan spåras ända tillbaka till medeltiden:

   http://www.mdpi.com/2225-1154/1/1/4/pdf

   Satellitmätningar av temperaturen över hela jordklotet, utom små ytor vid polerna, visar, förutom El Nino-störningar 1998, 2010 och 2016, ingen temperaturhöjning de senaste tjugo åren:

   http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_October_2018_v6.jpg

   I enlighet med den sextioåriga temperaturvariationen så har vi nu att vänta ca tjugo år med sjunkande temperaturer.

   • Nils

    Den grafen du delat ovan visar dock på en ökning av globala temperaturer med omkring 0,5°C, vilket är en hel del med tanke på att det handlar om det globala snittet över endast 40 års tid. Med andra ord stärks inte direkt din tes av den grafen. Besök gärna https://climate.nasa.gov/ för ytterligare data.

    • Klarsyn

     Här några andra grafer som du också kan fundera över:

     Ju nyare rapport desto lägre sensibilitet:

     http://notrickszone.com/2017/10/16/recent-co2-climate-sensitivity-estimates-continue-trending-towards-zero/

     http://www.mdpi.com/2225-1154/1/1/4/pdf

     Studera speciellt figur 5 med tillhörande text

     • Nils

      Den första källan ger jag inte mkt för, den verkar alltför ovetenskaplig. Dock rimmar ju den låga klimatkänsligheten ganska väl med den temperaturökning och koldioxidökning som registrerats.
      Den andra källan däremot var väldigt intressant och trovärdig, jag ser fram emot uppdateringar av den studien.

     • Klarsyn

      Den första källan är bara en sammanställning. Du får själv googla fram alla de vetenskapliga rapporterna om klimatsensibiliteten för en fördubbling av CO2-halten i atmosfären som hänvisas till där.

 • KrugalSvylse

  Inte konstigt att det finns en koppling mellan “högerextremism” och “klimatförnekelse” eftersom den förstnämnda gruppen mestadels utgörs av människor som tänker själva och genom bitter erfarenhet lärt sig att massmedier, politiker och etablissemanget i sin helhet inte går att lita på.

  Vi vet hur de manipulerat fakta och dolt sanningen ifråga om invandring, feminism, HBTQ etc. Vidare känner vi igen samma mönster i hur de samlas kring något som liknar en religiös kult och dömer ut ifrågasättare som “förnekare”.

  I likhet med 99,9 procent av dem som svepts med av den klimat-klimaktiska väckelserörelsen har jag inte tillräcklig naturvetenskaplig bildning för att personligen kunna göra en vederhäftig utvärdering av klimatfrågan. Men jag känner igen de sociala mönstren, och vet att de vanligtvis indikerar att de troende har fel.

 • ab

  att chalmers sysslar med kvasivetenskap är bara ett tecken i tiden.
  när vetenskap blir politik är det fara å färde.
  skeptiker till “climate change” hypotesen skall alltså förföljas och diskrediteras.
  den som inte köper konceptet med klimatförändringar skall alltså omvändas under hot.
  är detta vetenskap? stackars sverige, mörkret sänker sig över detta landet.

 • jäst

  Liten utredning kring klimathoten
  Tips för forskningen
  https://morklaggning.wordpress.com/2018/07/16/liten-utredning-kring-klimathoten/

 • appy

  För oss som ser igenom propagandan och den ständiga indoktrineringen är dessa nyheter både bisarra och pinsamma att läsa, men vad ska man sedan göra när samhället anpassas utefter dessa lögner.. “Take no part in the worthless deeds of evil and darkness; instead, expose them”

  • Klarsyn

   När penningen styr så kan man förvänta sig vad som helst från klimatcharlataner.

 • kjellM

  https://www.swebbtv.se/program/populaert

  Farlig for faktaresistente.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

SKL spår dyster framtid

INRIKESKommunernas finanser har inte varit så svaga sedan finanskrisen år 2008. Förra året gick 69 kommuner med underskott och tre av fyra kommuner uppvisade röda siffror i socialförvaltningsbudgeten varnar SKL i sin ekonomirapport. Den stora boven i dramat – massinvandringen.

Gå till arkivet