Skip to Content

Paneldebatt. Från vänster Bo Norrman, moderator, Jacob Lagercrantz, Agenda 2030, Olivia Nylander, studentaktivist, Fredrik Hörstedt, Chalmers, Maria Djupström, Chalmers. Foto: Nya Tider Infälld bild: Martin Hultman, Docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation. Foto: Chalmers
INRIKES

”Klimatförnekelse” kartläggs av Chalmers universitet

PappersupplaganNya Tider v. 46

Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg har nyligen blivit basen för det internationella nätverket Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED), som skall undersöka orsakerna till så kallat ”klimatförnekande”. Den 23 oktober anordnade Chalmers ”Sustainability Day”, en dag ägnad åt så kallad ”hållbarhet”, med CEFORCED:s ledare Martin Hultman.

Publicerad: 13 november, 2018, 16:33

 • Svenska

Läs även

Nätverket CEFORCED består av cirka 40 forskare världen över som försöker kartlägga det man kallar ”klimatförnekande”. Man menar inte att det finns personer som skulle förneka att klimat existerar, som namnet annars tycks antyda, utan att dessa inte tror att människan orsakar en global uppvärmning.

Det visar sig att ”förnekelsen” till stora delar skylls på ”högerextremism”. Tidningen Arbetaren publicerade den 28 september en debattartikel i ämnet från Andréa Bromhed, MP oppositionsborgarråd i Sundsvall, där hon påstår att forskning ”visar på samband mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse”. Hon skriver vidare: ”Det finns flera former av klimatförnekelse: Organiserad förnekelse, /…/ Partipolitisk klimatförnekelse, /…/ vardagsförnekelse”.

Chalmersdocenten Martin Hultman leder just nu ett treårigt forskningsprojekt om ”klimatförnekelse” som sponsras av Energimyndigheten med 5,9 miljoner kronor. Den kommande publiceringen kommer att ha titeln (fritt översatt från engelska) ”Högerextremism och klimatförnekelse – Förkastandet av miljöutmaningar genom antietablissemangsretorik, marknadsföring av tvivel, omfamnandet av industri-/familjeförsörjarmaskuliniteter och etnonationalism”.

Förutom ”högernationalister” fokuserar nätverket på två andra grupper av ”förnekare”: fossilindustrin och konservativa tanke-smedjor.

”Sustainability Day” den 23 oktober innehöll överraskande få naturvetenskapliga inslag för att vara anordnad av en teknisk högskola. Problem med partikelutsläpp var en sådan programpunkt, men i övrigt handlade det om hur man ska bedriva aktivism och propaganda för att genomdriva samhällsförändringar.

Martin Hultman inledde sin föreläsning med påståendet att organismer, som han själv, nu kunde känna klimatförändringarna med sina kroppar. Kommentarer i sociala medier har efteråt påpekat att klimat definieras som genomsnittligt väder under minst 30 års tid, vilket gör påståendet orimligt.

Hultman har titeln docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, men saknar trots detta naturvetenskaplig bakgrund. Alla hans forskningsområden handlar om samhälle och miljö, som till exempel rapporten (fritt översatt från engelska) ”Genus, teknologi och energi” som kostat 1,2 miljoner kronor och ”En grön fatwa? Klimatförändringar som ett hot mot den industriella modernitetens maskulinitet”.

Enligt Hultman har klimatförnekelsen ökat från perioden kring 2007, när Al Gores bok och film ”En obekväm sanning” kom ut. Det är fler och fler som misstror den internationella klimatpanelen IPCC:s slutsatser. Han gick inte in vidare på varför det är så, men man kan konstatera att en sådan uppgång av ”förnekelse” noterades i och med Climategateskandalen som briserade 2010 och avslöjade hur ledande klimatforskare på en rad sätt frångick normala vetenskapliga procedurer för att få fram och kunna sprida önskade forskningsresultat.

Hultmans huvudsakliga budskap var att det råder en ledarskapskris som gör att de av honom önskade samhällsomvälvningarna inte genomfördes snabbt nog. Det är enligt Hultman ”action” som behövs.

Nya Tiders utsände kan konstatera att det rådde en sorts väckelsestämning på föreläsningen, förutom bland en liten grupp skeptiker som besvärat skruvade på sig inför de direkta felaktigheter och ovetenskapliga påståenden som presenterades. Som exempel kan nämnas Hultmans implicita påståenden om att SD-företrädare skulle ha ljugit om forskningsläget avseende klimatförändringarna.

Specifikt nämnde han att Jimmie Åkesson bland annat sagt att ingen forskare hävdat att sommarens värmebölja är ett direkt resultat av klimatförändringar. Skeptikerna kunde konstatera att kortvariga lokala väderfenomen helt enkelt inte går att koppla till klimatförändringar över tid.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • xmaverickx

  “Paneldebatt”!?

  • Knutkalas

   vadå fönekar dom att vi har ett klimat mycket märkligt

  • Klarsyn

   Nästa paneldebatt skall avhandla gravitationens eventuella existens.

   • xmaverickx

    aplanetruth.info/?s=gravity&submit=Search

   • Knutkalas

    högst troligt

 • Dacke

  Ropen om att, “Vargen kommer”! Har vi hört de senaste 50 åren och troligen lär vi höra det, i all evinnerlighet.
  Martin Hultman ingår i globalisternas lögnmaskin och agerar därefter och varje rapport från IPCC (FN) sväljer han med hull och hår. Att den globala temp. gått (1) en grad de senaste 160 åren betvivlar ingen, men vi får inte glömma att dessförinnan pågick den “lilla istiden (1400- 1850). Martin Hultman bör sansa sig 10-15 år så får vi se vem som har rätt, “klimatförnekaren” eller han? Första gången vi hörde, “vi har tio år på oss” var 1972, sedan har denna vals återupprepats gång, efter annan. Nu senast vid IPCC senaste “katastrofrapport” hörde vi skivan upprepa sig igen och vid det här laget är den både raspig och knastrig och ingen gitter lyssna på, “vargen kommer” längre? Jo, en – Martin Hultman.

  • Klarsyn

   Endast temperaturåterhämtningen efter Lilla istiden och överlagrat på den kommer den sextioåriga temperaturvariationen, vilken kan spåras ända tillbaka till medeltiden:

   http://www.mdpi.com/2225-1154/1/1/4/pdf

   Satellitmätningar av temperaturen över hela jordklotet, utom små ytor vid polerna, visar, förutom El Nino-störningar 1998, 2010 och 2016, ingen temperaturhöjning de senaste tjugo åren:

   http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_October_2018_v6.jpg

   I enlighet med den sextioåriga temperaturvariationen så har vi nu att vänta ca tjugo år med sjunkande temperaturer.

   • Nils

    Den grafen du delat ovan visar dock på en ökning av globala temperaturer med omkring 0,5°C, vilket är en hel del med tanke på att det handlar om det globala snittet över endast 40 års tid. Med andra ord stärks inte direkt din tes av den grafen. Besök gärna https://climate.nasa.gov/ för ytterligare data.

    • Klarsyn

     Här några andra grafer som du också kan fundera över:

     Ju nyare rapport desto lägre sensibilitet:

     http://notrickszone.com/2017/10/16/recent-co2-climate-sensitivity-estimates-continue-trending-towards-zero/

     http://www.mdpi.com/2225-1154/1/1/4/pdf

     Studera speciellt figur 5 med tillhörande text

     • Nils

      Den första källan ger jag inte mkt för, den verkar alltför ovetenskaplig. Dock rimmar ju den låga klimatkänsligheten ganska väl med den temperaturökning och koldioxidökning som registrerats.
      Den andra källan däremot var väldigt intressant och trovärdig, jag ser fram emot uppdateringar av den studien.

     • Klarsyn

      Den första källan är bara en sammanställning. Du får själv googla fram alla de vetenskapliga rapporterna om klimatsensibiliteten för en fördubbling av CO2-halten i atmosfären som hänvisas till där.

 • KrugalSvylse

  Inte konstigt att det finns en koppling mellan “högerextremism” och “klimatförnekelse” eftersom den förstnämnda gruppen mestadels utgörs av människor som tänker själva och genom bitter erfarenhet lärt sig att massmedier, politiker och etablissemanget i sin helhet inte går att lita på.

  Vi vet hur de manipulerat fakta och dolt sanningen ifråga om invandring, feminism, HBTQ etc. Vidare känner vi igen samma mönster i hur de samlas kring något som liknar en religiös kult och dömer ut ifrågasättare som “förnekare”.

  I likhet med 99,9 procent av dem som svepts med av den klimat-klimaktiska väckelserörelsen har jag inte tillräcklig naturvetenskaplig bildning för att personligen kunna göra en vederhäftig utvärdering av klimatfrågan. Men jag känner igen de sociala mönstren, och vet att de vanligtvis indikerar att de troende har fel.

 • ab

  att chalmers sysslar med kvasivetenskap är bara ett tecken i tiden.
  när vetenskap blir politik är det fara å färde.
  skeptiker till “climate change” hypotesen skall alltså förföljas och diskrediteras.
  den som inte köper konceptet med klimatförändringar skall alltså omvändas under hot.
  är detta vetenskap? stackars sverige, mörkret sänker sig över detta landet.

 • jäst

  Liten utredning kring klimathoten
  Tips för forskningen
  https://morklaggning.wordpress.com/2018/07/16/liten-utredning-kring-klimathoten/

 • appy

  För oss som ser igenom propagandan och den ständiga indoktrineringen är dessa nyheter både bisarra och pinsamma att läsa, men vad ska man sedan göra när samhället anpassas utefter dessa lögner.. “Take no part in the worthless deeds of evil and darkness; instead, expose them”

  • Klarsyn

   När penningen styr så kan man förvänta sig vad som helst från klimatcharlataner.

 • kjellM

  https://www.swebbtv.se/program/populaert

  Farlig for faktaresistente.

Nu utvisas våldtäktsinvandraren som fick asyl för att han var rädd för att bli våldtagen

Den ensamkommande afghanen fick asyl i Sverige. Som flyktingskäl hade han uppgivit att han är rädd för att bli utsatt för sexuella övergrepp i sitt hemland Afghanistan. Det dröjde dock inte ens ett år förrän han själv deltog i en gruppvåldtäkt mot en 15-årig svenska. Han dömdes för gruppvåldtäkten men slapp först utvisning eftersom han påstod att han riskerade att våldtas i Afghanistan. Men nu blir den ensamkommande gruppvåldtäktsmannen slutligen utvisad trots allt.

Kalmar tingsrätt avgör två fall av arabiskt familjekaos på en dag

Den 22 mars 2019 avgjorde Kalmar tingsrätt två mål avseende misshandel inom familjen. I det ena fallet har Mohammed, statslös person, dömts för misshandel, och i det andra har Shadi, medborgare i Syrien, dömts för misshandel och olaga hot. I båda fallen befinner sig fruarna och tre respektive två barn nu på skyddat boende. De arabiska papporna slapp undan med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Granskande Youtube-kanal stängs av – minister jublar

INRIKESMedborgarjournalisterna i Granskning Sverige har sedan starten 2014 ringt upp politiker, systemmedier och andra delar av maktapparaten för att ställa dem mot väggen i olika frågor. Under mars månad har Granskning Sverige och flera liknande initiativ stängts av från Youtube, där de har lagt upp sina intervjuer. Nedsläckningen av Feministinspektionen, efter påtryckningar från systemmedier, hyllades omedelbart av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

Den 15-17 april 2019 kommer en nagelbitare att gå av stapeln i Göta hovrätt. Enligt hovrättsassessor Emma Widman har kammaråklagare Eva Kokkonen begärt att Ristic skall få mer än åtta år i fängelse, men något yrkande om utvisning finns inte. Rätten är förtegen om man ändå kommer att avhandla utvisningsfrågan ”ex officio”.

Svensk pappa fixade jobb åt dottern – hon och två kompisar blev sexuellt ofredade

En person från Kurdistan som driver två restauranger i Umeå-trakten fick under 2018 hjälp av en svensk pappa att iordningsställa verksamheterna och i samband med detta sökte han jobb för dottern. Även två av dotterns tjejkompisar drogs in i restaurangens verksamhet och alla blev sexuellt ofredade.

Känd homolobbyist till Sveriges Radio: Nationell sammanhållning gör finska folket till världens lyckligaste

Den 20 mars släpptes FN-rapporten World Happiness Report, där man utifrån många olika faktorer och omständigheter rankar och gallrar ut de länder där folk är mest lyckliga respektive motsatsen. För andra gången i rad hamnar Finland på en solklar förstaplats där folket överlag är mest lyckliga. Nu säger den kände homolobbyisten Mark Levengood, finlandssvensk, i en intervju med Sveriges Radio att en viktig orsak till finländarnas topplacering beror på bland annat en nationell sammanhållning, gemensam identitet och ett nära förhållande till naturen.

Juridikfronten försöker hitta ny väg att angripa nationalistiska poddar – opolitiska poddar kan drabbas

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tidigare tillsammans drev den omtyckta nationalistiska podcasten ”Ingrid och Conrad” stod inför rätten i Helsingborgs tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Deras ”brott” skulle vara att de i egenskap av att ha en schemalagd pod skulle tvingas ha en ansvarig utgivare som om de drev journalistisk verksamhet eller radio. Detta efter en anmälan från det vänsterextrema nätverket Juridikfronten som vill försöka pröva om nationalistiska poddar skall anses omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Efter “Trolljägarna”: Fjällings 11-åriga dotter fick hatiskt sms

ALTERNATIVMEDIADet senaste avsnittet av TV3:s program "Trolljägarna" handlade bland annat om medborgarinitiativet Granskning Sverige, som sedan 2014 har ringt upp journalister, politiker och andra av etablissemangets aktörer för att ställa kritiska frågor. I programmet riktas fokus mot främst Fabian Fjälling, vilket nu har lett till konsekvenser för även hans familj. 

Gå till arkivet