Skip to Content

Paneldebatt. Från vänster Bo Norrman, moderator, Jacob Lagercrantz, Agenda 2030, Olivia Nylander, studentaktivist, Fredrik Hörstedt, Chalmers, Maria Djupström, Chalmers. Foto: Nya Tider Infälld bild: Martin Hultman, Docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation. Foto: Chalmers
INRIKES

”Klimatförnekelse” kartläggs av Chalmers universitet

PappersupplaganNya Tider v. 46

Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg har nyligen blivit basen för det internationella nätverket Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED), som skall undersöka orsakerna till så kallat ”klimatförnekande”. Den 23 oktober anordnade Chalmers ”Sustainability Day”, en dag ägnad åt så kallad ”hållbarhet”, med CEFORCED:s ledare Martin Hultman.

Publicerad: 13 november, 2018, 16:33

  • Svenska

Läs även

Nätverket CEFORCED består av cirka 40 forskare världen över som försöker kartlägga det man kallar ”klimatförnekande”. Man menar inte att det finns personer som skulle förneka att klimat existerar, som namnet annars tycks antyda, utan att dessa inte tror att människan orsakar en global uppvärmning.

Det visar sig att ”förnekelsen” till stora delar skylls på ”högerextremism”. Tidningen Arbetaren publicerade den 28 september en debattartikel i ämnet från Andréa Bromhed, MP oppositionsborgarråd i Sundsvall, där hon påstår att forskning ”visar på samband mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse”. Hon skriver vidare: ”Det finns flera former av klimatförnekelse: Organiserad förnekelse, /…/ Partipolitisk klimatförnekelse, /…/ vardagsförnekelse”.

Chalmersdocenten Martin Hultman leder just nu ett treårigt forskningsprojekt om ”klimatförnekelse” som sponsras av Energimyndigheten med 5,9 miljoner kronor. Den kommande publiceringen kommer att ha titeln (fritt översatt från engelska) ”Högerextremism och klimatförnekelse – Förkastandet av miljöutmaningar genom antietablissemangsretorik, marknadsföring av tvivel, omfamnandet av industri-/familjeförsörjarmaskuliniteter och etnonationalism”.

Förutom ”högernationalister” fokuserar nätverket på två andra grupper av ”förnekare”: fossilindustrin och konservativa tanke-smedjor.

”Sustainability Day” den 23 oktober innehöll överraskande få naturvetenskapliga inslag för att vara anordnad av en teknisk högskola. Problem med partikelutsläpp var en sådan programpunkt, men i övrigt handlade det om hur man ska bedriva aktivism och propaganda för att genomdriva samhällsförändringar.

Martin Hultman inledde sin föreläsning med påståendet att organismer, som han själv, nu kunde känna klimatförändringarna med sina kroppar. Kommentarer i sociala medier har efteråt påpekat att klimat definieras som genomsnittligt väder under minst 30 års tid, vilket gör påståendet orimligt.

Hultman har titeln docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, men saknar trots detta naturvetenskaplig bakgrund. Alla hans forskningsområden handlar om samhälle och miljö, som till exempel rapporten (fritt översatt från engelska) ”Genus, teknologi och energi” som kostat 1,2 miljoner kronor och ”En grön fatwa? Klimatförändringar som ett hot mot den industriella modernitetens maskulinitet”.

Enligt Hultman har klimatförnekelsen ökat från perioden kring 2007, när Al Gores bok och film ”En obekväm sanning” kom ut. Det är fler och fler som misstror den internationella klimatpanelen IPCC:s slutsatser. Han gick inte in vidare på varför det är så, men man kan konstatera att en sådan uppgång av ”förnekelse” noterades i och med Climategateskandalen som briserade 2010 och avslöjade hur ledande klimatforskare på en rad sätt frångick normala vetenskapliga procedurer för att få fram och kunna sprida önskade forskningsresultat.

Hultmans huvudsakliga budskap var att det råder en ledarskapskris som gör att de av honom önskade samhällsomvälvningarna inte genomfördes snabbt nog. Det är enligt Hultman ”action” som behövs.

Nya Tiders utsände kan konstatera att det rådde en sorts väckelsestämning på föreläsningen, förutom bland en liten grupp skeptiker som besvärat skruvade på sig inför de direkta felaktigheter och ovetenskapliga påståenden som presenterades. Som exempel kan nämnas Hultmans implicita påståenden om att SD-företrädare skulle ha ljugit om forskningsläget avseende klimatförändringarna.

Specifikt nämnde han att Jimmie Åkesson bland annat sagt att ingen forskare hävdat att sommarens värmebölja är ett direkt resultat av klimatförändringar. Skeptikerna kunde konstatera att kortvariga lokala väderfenomen helt enkelt inte går att koppla till klimatförändringar över tid.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend