Polisernas kroppskameror, som till slut gjordes tillgängliga för försvaret, visar hur Jesper angrips av poliserna och brottas ner. Stillbild: Polisen
Kravallpolis visiterar internationella gäster som samlats på ett kafé. Alla kvarhölls i två timmar och två personer greps och utvisades ur landet.

Konferensdeltagare gripna och deporterade i Ungern

Några grupper från USA och Europa, som betecknar sig själva som identitära och traditionalistiska, kallade nyligen till en konferens i Budapest under rubriken ”Europas framtid”. Den ungerska regeringen ingrep oväntat, utvisade några av de amerikanska arrangörerna och förbjöd konferensen. De anmälda deltagarna kunde dock till slut mötas som ett privat sällskap och lyssna på åtminstone två internationella talare.

Europeiska liksom amerikanska medier visade stort intresse för evenemanget. Sålunda fanns såväl BBC, Wall Street Journal och Die Welt på plats med välkända journalister.

Den ungerska regeringen har förbjudit en identitär konferens från att äga rum i Budapest, Ungerns huvudstad. Flera internationellt kända intellektuella deltagare stoppades vid gränsen. Amerikanen William Regnery, ordförande för tankesmedjan och förlaget National Policy Institute (NPI) som var en av arrangörerna, kvarhölls av ungersk polis och fick tillbringa natten i en cell, varefter han deporterades till London. De konferensdeltagare som trots allt tog sig till Budapest lyckades till slut samlas på en restaurang, där delar av det tänkta programmet genomfördes.

Intresset från media var stort. Här intervjuas Jared Taylor, som döljer sitt ansikte av rädsla för att bli igenkänd och gripen.
Intresset från media var stort. Här intervjuas Jared Taylor, som döljer sitt ansikte av rädsla för att bli igenkänd och gripen.

Bland de inbjudna talarna fanns Jobbik-politikern Márton Gyöngyösi och den ryske eurasienfilosofen professor Alexander Dugin – en man som ibland påstås inspirera Putins politik, men som också driver egna tämligen originella tankar. Bland övriga tilltänkta att yttra sig fanns den unge österrikaren Markus Willinger, känd för boken Generation Identitet, den tongivande identitären Philippe Vardon från Frankrike, Zuerst-redaktören Manuel Ochsenreiter, samt den amerikanske författaren Jared Taylor. Flera konferensdeltagare hade kristen bakgrund. En kom från det evangelikala lägret i USA. Jared Taylor är son till ett missionärspar och uppvuxen i Japan.

Europeiska liksom amerikanska medier visade stort intresse för evenemanget. Sålunda fanns såväl BBC, Wall Street Journal och Die Welt på plats med välkända journalister. När deltagarna, cirka 70 till antalet, väl kunde samlas på den alternativa platsen, var blandningen av åldrar påfallande. Unga studenter från många länder i Europa, från USA och till med någon från Australien och Japan blandades med medelålders och äldre herrar. Endast få ungrare var dock på plats, då evenemanget fått väldigt lite reklam lokalt innan det blåstes upp i media – och då hoppade de sista ungrarna av. De besvär som myndigheterna skapat till trots verkade många vara upprymda över att ha kommit samman och funnit vänner och fränder. Adresser och visitkort byttes flitigt.

Vänstergrupper hade i månader på sociala medier attackerat den planerade konferensen, men det var till slut Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans regering som tog beslutet att stoppa konferensen. Två veckor före sammankomsten utsattes Orban för påtryckningar från Ungerns Socialistparti och fördömde konferensen. När det endast var en vecka kvar fattade inrikesministeriet beslutet att helt förbjuda konferensen och gav beskedet att alla talare skulle stoppas vid gränsen eller utvisas om de redan befann sig i Ungern.

Professor Tom Sunic talade om det misslyckande som EU utgör. Han pekade på att unionen ursprungligen skapats som ett ekonomiskt samarbete och kritiserade kapitalismens roll när det upplöser etniska och nationella band: ”Köpmannen har inget land”.
Professor Tom Sunic talade om det misslyckande som EU utgör. Han pekade på att unionen ursprungligen skapats som ett ekonomiskt samarbete och kritiserade kapitalismens roll när det upplöser etniska och nationella band: ”Köpmannen har inget land”.

Många tror att regeringen Orbans ingripande har att göra med att lokala val står för dörren i Ungern och att Orban ville visa sina kritiker att hans parti har en gräns högerut. Man tycks också ha oroat sig för att landet åter skulle få utstå kritik i EU-ideologiska medier och från politiker. Inrikesministern Sandor Pintér publicerade ett uttalande om att yttrandefriheten enligt ungersk grundlag inte fick missbrukas till att kränka andra människors värdighet, den ungerska nationen eller andra gruppers etnicitet, religion eller ras. Den ryske professorn i konservativa studier Alexander Dugin nämndes specifikt som en särskilt farlig person. Tankesmedjan NPI beskylldes för att predika ”vit överlägsenhet”.

Dugin valde att inte resa, då han fått veta av rysk polis att han inte skulle få komma in i Ungern. Likaså fransmannen Vardon. Jared Taylor, som rest in i Ungern nästan en vecka före konferensen, hade dock varken problem vid gränsen eller på plats. Han blev också en av endast två talare som till slut kunde framträda vid den improviserade tillställningen. Den andre talaren var Tom Sunic, kroat med amerikanskt medborgarskap och före detta diplomat och professor i statsvetenskap.

Författaren Jared Taylor talade om européerna som ett folk som spridit sig över världen, till USA och Australien, men som likväl hörde samman med varandra och som borde stödja varandras i grunden gemensamma västerländska kultur. Jared Taylors appell till enighet mellan alla med europeiska rötter möttes med kraftiga applåder av åhörare som reste sig upp för att hedra talaren.
Författaren Jared
Taylor talade om européerna som ett folk som spridit sig över världen, till USA och Australien, men som likväl hörde samman med varandra och som borde stödja varandras i grunden gemensamma västerländska kultur. Jared Taylors appell till enighet mellan alla med europeiska rötter möttes med kraftiga applåder av åhörare som reste sig upp för att hedra talaren.

Taylor är skeptisk till det nationalistiska partiet Jobbiks insats, som skulle ansvara för de praktiska arrangemangen på plats, men som inte gjorde något när konferenscentret Larus Event Center drog sig ur och det hotell som deltagarna skulle bo på sade upp alla bokade rum.

Den ungerska insatspolisen Keszenleti Rendorseg gjorde även en razzia på ett kafé där en del av konferensdeltagarna vistades. De cirka 40 poliserna, som vid tillfället inte bar någon kravallutrustning, kvarhöll samtliga närvarande i två timmar för att kontrollera deras identitet, enligt uppgift mot register på efterlysta. Ingen av de närvarande uppfyllde emellertid villkoren. Amerikanen Richard Spencer, vd för NPI, hade anlänt med tåg dagen före konferensen utan att upptäckas och gett några intervjuer under dagen till världsmedia, men greps nu av polisen och utvisades ur landet. Även den fransk-amerikanske journalisten James Willy greps, troligen för att polisen trodde att han hade med arrangemanget att göra.

Den utvisade Richard Spencer lät snart höra av sig på youtube. Ironiskt konstaterade han att ”mångfaldens och toleransens krafter” är rädda och inte vill tillåta ett fritt tankeutbyte.

Tom Sunic säger i en kommentar att han är mycket orolig över utvecklingen och att atmosfären påminner honom om det kommunistiska Jugoslavien och om den ungerske kommunistdiktatorn Béla Kun. Han tror att det som hänt förhoppningsvis bevisar för alla ”låtsasnationalister” att det är självbedrägeri att bara sitta bakom ett tangentbord – att man behöver finnas på plats fysiskt. Han tror att intervjuerna i BBC och Die Welt gjort nytta för att sprida idén om konferensen och hoppas att fler liknande evenemang kommer att anordnas i Europa och USA. Närmast planerar han att, i egenskap av tidigare diplomat och professor, skicka en protest till USA:s ambassadör i Budapest och Ungerns ambassadör i Zagreb.

Flera konferensdeltagare ifrågasätter om den ungerska regeringens kränkning av den fria yttrande- och samlingsfriheten verkligen är konform med ungersk lag. Inget brott hade ju begåtts. Hur kan man före en konferens avgöra om dess deltagare kommer att uttala sig på ett olagligt sätt? Att förhandscensurera talare innan de har yttrat sig, att förutsätta att utländska gäster skall kränka ett lands grundlag innan de har yttrat ett ord – är det förenligt med demokratisk rättsstatlighet? Det talades om att i efterhand överklaga ingripandet

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

🟠 Dagarna före valet i Ungern den 8 april publicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett uttalande till stöd för den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans restriktiva invandringspolitik. De som anklagar Orbáns regering för att spela på ”antisemitiska stämningar” fick därmed något att tänka på. Hur det närmare förhåller sig med detta diskuteras nu i diverse medier och på nätsidor.

Antiglobalistisk konferens i Moldavien

Antiglobalistisk konferens i Moldavien

🟠 Politiker, företagare och inflytelserika tänkare från en rad länder deltog på den internationella konferensen, som vissa betecknar ”anti-Davos” med anspelning på det liberala Världsekonomiforumet. Olika sätt att stärka lokala ekonomier och regionalt oberoende diskuterades under konferensen, som bar en tydlig prägel av europeisk lokalpatriotism.

Läs även:

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

🟠 UTRIKES Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.