Polisernas kroppskameror, som till slut gjordes tillgängliga för försvaret, visar hur Jesper angrips av poliserna och brottas ner. Stillbild: Polisen
Kravallpolis visiterar internationella gäster som samlats på ett kafé. Alla kvarhölls i två timmar och två personer greps och utvisades ur landet.

Konferensdeltagare gripna och deporterade i Ungern

Några grupper från USA och Europa, som betecknar sig själva som identitära och traditionalistiska, kallade nyligen till en konferens i Budapest under rubriken ”Europas framtid”. Den ungerska regeringen ingrep oväntat, utvisade några av de amerikanska arrangörerna och förbjöd konferensen. De anmälda deltagarna kunde dock till slut mötas som ett privat sällskap och lyssna på åtminstone två internationella talare.

Europeiska liksom amerikanska medier visade stort intresse för evenemanget. Sålunda fanns såväl BBC, Wall Street Journal och Die Welt på plats med välkända journalister.

Den ungerska regeringen har förbjudit en identitär konferens från att äga rum i Budapest, Ungerns huvudstad. Flera internationellt kända intellektuella deltagare stoppades vid gränsen. Amerikanen William Regnery, ordförande för tankesmedjan och förlaget National Policy Institute (NPI) som var en av arrangörerna, kvarhölls av ungersk polis och fick tillbringa natten i en cell, varefter han deporterades till London. De konferensdeltagare som trots allt tog sig till Budapest lyckades till slut samlas på en restaurang, där delar av det tänkta programmet genomfördes.

Intresset från media var stort. Här intervjuas Jared Taylor, som döljer sitt ansikte av rädsla för att bli igenkänd och gripen.
Intresset från media var stort. Här intervjuas Jared Taylor, som döljer sitt ansikte av rädsla för att bli igenkänd och gripen.

Bland de inbjudna talarna fanns Jobbik-politikern Márton Gyöngyösi och den ryske eurasienfilosofen professor Alexander Dugin – en man som ibland påstås inspirera Putins politik, men som också driver egna tämligen originella tankar. Bland övriga tilltänkta att yttra sig fanns den unge österrikaren Markus Willinger, känd för boken Generation Identitet, den tongivande identitären Philippe Vardon från Frankrike, Zuerst-redaktören Manuel Ochsenreiter, samt den amerikanske författaren Jared Taylor. Flera konferensdeltagare hade kristen bakgrund. En kom från det evangelikala lägret i USA. Jared Taylor är son till ett missionärspar och uppvuxen i Japan.

Europeiska liksom amerikanska medier visade stort intresse för evenemanget. Sålunda fanns såväl BBC, Wall Street Journal och Die Welt på plats med välkända journalister. När deltagarna, cirka 70 till antalet, väl kunde samlas på den alternativa platsen, var blandningen av åldrar påfallande. Unga studenter från många länder i Europa, från USA och till med någon från Australien och Japan blandades med medelålders och äldre herrar. Endast få ungrare var dock på plats, då evenemanget fått väldigt lite reklam lokalt innan det blåstes upp i media – och då hoppade de sista ungrarna av. De besvär som myndigheterna skapat till trots verkade många vara upprymda över att ha kommit samman och funnit vänner och fränder. Adresser och visitkort byttes flitigt.

Vänstergrupper hade i månader på sociala medier attackerat den planerade konferensen, men det var till slut Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans regering som tog beslutet att stoppa konferensen. Två veckor före sammankomsten utsattes Orban för påtryckningar från Ungerns Socialistparti och fördömde konferensen. När det endast var en vecka kvar fattade inrikesministeriet beslutet att helt förbjuda konferensen och gav beskedet att alla talare skulle stoppas vid gränsen eller utvisas om de redan befann sig i Ungern.

Professor Tom Sunic talade om det misslyckande som EU utgör. Han pekade på att unionen ursprungligen skapats som ett ekonomiskt samarbete och kritiserade kapitalismens roll när det upplöser etniska och nationella band: ”Köpmannen har inget land”.
Professor Tom Sunic talade om det misslyckande som EU utgör. Han pekade på att unionen ursprungligen skapats som ett ekonomiskt samarbete och kritiserade kapitalismens roll när det upplöser etniska och nationella band: ”Köpmannen har inget land”.

Många tror att regeringen Orbans ingripande har att göra med att lokala val står för dörren i Ungern och att Orban ville visa sina kritiker att hans parti har en gräns högerut. Man tycks också ha oroat sig för att landet åter skulle få utstå kritik i EU-ideologiska medier och från politiker. Inrikesministern Sandor Pintér publicerade ett uttalande om att yttrandefriheten enligt ungersk grundlag inte fick missbrukas till att kränka andra människors värdighet, den ungerska nationen eller andra gruppers etnicitet, religion eller ras. Den ryske professorn i konservativa studier Alexander Dugin nämndes specifikt som en särskilt farlig person. Tankesmedjan NPI beskylldes för att predika ”vit överlägsenhet”.

Dugin valde att inte resa, då han fått veta av rysk polis att han inte skulle få komma in i Ungern. Likaså fransmannen Vardon. Jared Taylor, som rest in i Ungern nästan en vecka före konferensen, hade dock varken problem vid gränsen eller på plats. Han blev också en av endast två talare som till slut kunde framträda vid den improviserade tillställningen. Den andre talaren var Tom Sunic, kroat med amerikanskt medborgarskap och före detta diplomat och professor i statsvetenskap.

Författaren Jared Taylor talade om européerna som ett folk som spridit sig över världen, till USA och Australien, men som likväl hörde samman med varandra och som borde stödja varandras i grunden gemensamma västerländska kultur. Jared Taylors appell till enighet mellan alla med europeiska rötter möttes med kraftiga applåder av åhörare som reste sig upp för att hedra talaren.
Författaren Jared
Taylor talade om européerna som ett folk som spridit sig över världen, till USA och Australien, men som likväl hörde samman med varandra och som borde stödja varandras i grunden gemensamma västerländska kultur. Jared Taylors appell till enighet mellan alla med europeiska rötter möttes med kraftiga applåder av åhörare som reste sig upp för att hedra talaren.

Taylor är skeptisk till det nationalistiska partiet Jobbiks insats, som skulle ansvara för de praktiska arrangemangen på plats, men som inte gjorde något när konferenscentret Larus Event Center drog sig ur och det hotell som deltagarna skulle bo på sade upp alla bokade rum.

Den ungerska insatspolisen Keszenleti Rendorseg gjorde även en razzia på ett kafé där en del av konferensdeltagarna vistades. De cirka 40 poliserna, som vid tillfället inte bar någon kravallutrustning, kvarhöll samtliga närvarande i två timmar för att kontrollera deras identitet, enligt uppgift mot register på efterlysta. Ingen av de närvarande uppfyllde emellertid villkoren. Amerikanen Richard Spencer, vd för NPI, hade anlänt med tåg dagen före konferensen utan att upptäckas och gett några intervjuer under dagen till världsmedia, men greps nu av polisen och utvisades ur landet. Även den fransk-amerikanske journalisten James Willy greps, troligen för att polisen trodde att han hade med arrangemanget att göra.

Den utvisade Richard Spencer lät snart höra av sig på youtube. Ironiskt konstaterade han att ”mångfaldens och toleransens krafter” är rädda och inte vill tillåta ett fritt tankeutbyte.

Tom Sunic säger i en kommentar att han är mycket orolig över utvecklingen och att atmosfären påminner honom om det kommunistiska Jugoslavien och om den ungerske kommunistdiktatorn Béla Kun. Han tror att det som hänt förhoppningsvis bevisar för alla ”låtsasnationalister” att det är självbedrägeri att bara sitta bakom ett tangentbord – att man behöver finnas på plats fysiskt. Han tror att intervjuerna i BBC och Die Welt gjort nytta för att sprida idén om konferensen och hoppas att fler liknande evenemang kommer att anordnas i Europa och USA. Närmast planerar han att, i egenskap av tidigare diplomat och professor, skicka en protest till USA:s ambassadör i Budapest och Ungerns ambassadör i Zagreb.

Flera konferensdeltagare ifrågasätter om den ungerska regeringens kränkning av den fria yttrande- och samlingsfriheten verkligen är konform med ungersk lag. Inget brott hade ju begåtts. Hur kan man före en konferens avgöra om dess deltagare kommer att uttala sig på ett olagligt sätt? Att förhandscensurera talare innan de har yttrat sig, att förutsätta att utländska gäster skall kränka ett lands grundlag innan de har yttrat ett ord – är det förenligt med demokratisk rättsstatlighet? Det talades om att i efterhand överklaga ingripandet

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

🟠 Dagarna före valet i Ungern den 8 april publicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett uttalande till stöd för den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans restriktiva invandringspolitik. De som anklagar Orbáns regering för att spela på ”antisemitiska stämningar” fick därmed något att tänka på. Hur det närmare förhåller sig med detta diskuteras nu i diverse medier och på nätsidor.

Antiglobalistisk konferens i Moldavien

Antiglobalistisk konferens i Moldavien

🟠 Politiker, företagare och inflytelserika tänkare från en rad länder deltog på den internationella konferensen, som vissa betecknar ”anti-Davos” med anspelning på det liberala Världsekonomiforumet. Olika sätt att stärka lokala ekonomier och regionalt oberoende diskuterades under konferensen, som bar en tydlig prägel av europeisk lokalpatriotism.

Läs även:

Klimatkartor manipuleras för att förleda allmänheten

Klimatkartor manipuleras för att förleda allmänheten

🟠 Klimatbluffen. Den statliga amerikanska vetenskapsorganisationen NOAA släppte i maj mycket avslöjande klimatkartor som visar medeltemperaturen över hela världen under april månad i förhållande till klimatnormalen. Inte bara avviker de markant från otaliga länders officiella temperaturdata för april, som visade att vårmånaden var kyligare än normalt, utan de motsäger dessutom varandra trots att de utgår från exakt samma mätdata. Nya Tider avslöjar här hur siffrorna förvanskas och att det finns två parallella kartor, en för forskarna och en grovt bedräglig som visas för allmänheten.

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

🟠 UTRIKES Eva Kaili är tillbaka i Europaparlamentet. Några månader efter att ha åtalats och fängslats för sin inblandning i korruptionsskandalen ”QatarGate” tilläts den grekiska parlamentsledamoten, som fråntogs sin position som vice talman i parlamentet i december 2022, av det belgiska rättsväsendet att befrias från sin elektroniska fotboja och släpptes från husarresten. Hennes advokat har meddelat att hon tänker återvända till parlamentet för att utföra sina arbetsuppgifter i väntan på rättegången, i slutet av vilken ”hon tror att hon kommer att frikännas”, sade han.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.