Åsa Romson kritiseras på tre punkter. Foto: Wiki||KU:s ordförande Andreas Norlén (M).

Konstitutionsutskottet riktar skarp kritik mot regeringen

Vid en pressträff tisdagen den 2 juni meddelade Konstitutionsutskottet (KU) att man efter sin årliga granskning av regeringen enhälligt kommit fram till att regeringen ska prickas i tio ärenden. Det är det största antalet prickningar en svensk regering har fått under de senaste tjugo åren.
Åsa Romson kritiseras på tre punkter. Foto: Wiki
Åsa Romson kritiseras på tre punkter. Foto: Wiki

I sin granskning har KU gått igenom 30 anmälningar från riksdagsledamöter, som avser regeringens förhållande till riksdagen, handläggningen av regeringsärenden, regeringens ansvar för förvaltningsmyndigheterna och statliga bolag samt ministrarnas tjänsteutövning. KU utför också en så kallad ”allmän granskning”, då man går igenom handlingar från Regeringskansliet för att se om regeringen följt lagar och praxis vid handläggningen av regeringsärendena.

Den allvarligaste kritiken

Till de allvarligare punkterna hör hanteringen av Bromma flygplats. När regeringen beslutade att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats fanns ett förslag från trafikutskottet som i väsentliga delar rörde samma fråga. Förslaget, som var känt inom regeringen, innehöll ett tillkännagivande om att regeringen inte borde tillsätta någon förhandlingsperson när det gällde frågan om att avveckla citynära flygplatser. KU anser att regeringen hade skäl att invänta riksdagens beslut, med utgångspunkt i den konstitutionella praxis som gäller vid hanteringen av tillkännagivanden.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M). Foto: Riksdagen
KU:s ordförande Andreas Norlén (M).
Foto: Riksdagen

Också kritiken mot regeringens tillvägagångssätt för att erkänna Palestina anses allvarlig. Här riktas kritik mot Margot Wallström (S), som anses ha ett ”särskilt” ansvar, och statsminister Stefan Löfven (S), som anses ha ett ”övergripande” ansvar, för att regeringen gick alltför fort fram med att kommunicera erkännandet. KU menar att kommunikationen tydligare borde ha speglat att det pågick en beredningsprocess.

Den tredje särskilt allvarliga punkten tar upp frysningen av Förbifart Stockholm. KU menar att regeringens hantering inte rimmar med kravet på god hushållning i budgetlagen. Enligt Trafikverket kan projektets försening ha kostat skattebetalarna 170 miljoner kronor. KU menar att infrastrukturminister Anna Johansson (S) ”inte kan undgå kritik för hanteringen av ärendet”.

Åsa Romson kritiseras för tre ärenden

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) får kritik på hela tre punkter, vilket är mer än en hel regering vanligen får. Den första gäller ett uttalande hon gjorde i samband med att Naturvårdsverket beslutade att delegera beslutsrätten av licensjakt på varg till länsstyrelserna. KU anser att ministerns uttalande kan uppfattas som en kritik i efterhand mot Naturvårdsverkets beslut. Vidare kritiseras Romson för uttalanden i samband med en frågestund i riksdagen, som kunde tolkas som att regeringen redan hade beslutat om extra val, trots att ett sådant ännu inte var utlyst av statsminister Stefan Löfven.

Slutligen får Romson kritik för felaktig information kring arbetsuppgifterna då Yvonne Ruwaida (MP) anställdes som statssekreterare på Miljödepartementet. Det gick flera månader efter publiceringen innan en fullständig rättelse gjordes, och först nu har departementet infört nya rutiner för att korrigera felaktig information. KU tycker att det är otillfredsställande att rättelsen gjordes så sent.

Vårdval, järnvägstrafik och GMO

Regeringen prickas också för beredningen av förslaget om att slopa kravet på vårdvalssystem, där KU menar att regeringen borde ha inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid. Tidsplanen för ärendet var dessutom orimligt kort för att kunna ta hand om remissinstansernas synpunkter. Lagrådet har granskat hanteringen och menar att regeringen inte uppfyllt regeringsformens beredningskrav. Regeringen har påpekat att förslaget behövde beredas snabbt, men KU tycker inte att det motiverar att rutinerna frångås. Utskottet kritiserar regeringen för de brister som framkommit.

Övrig kritik gäller, förutom beslutet att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats utan att invänta riksdagens beslut, de minskade anslagen till Medelhavsinstituten, där regeringen inte anses ha inhämtat nödvändiga upplysningar och yttranden, samt infrastrukturminister Anna Johanssons (S) underlåtelse att vid ett möte i EU:s ministerråd ta upp aspekten om successiv marknadsöppning för persontrafik.

Den sista punkten gäller regeringens agerande att instruera den tjänsteman som företräder Sverige i EU:s GMO-grupp att lägga ner sin röst i flera omröstningar. KU anser att regeringen borde ha uppmärksammat riksdagen på att regeringen initierat en förändring i Sveriges handlande i EU när det gäller GMO-frågan. Tidigare röstade Sverige alltid för ett godkännande av nya GMO-grödor om Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet rekommenderat det.

KU har också granskat statsminister Stefan Löfvens uttalande hösten 2014 om att han och regeringen skulle avgå om allianspartiernas budget skulle vinna i budgetomröstningen den 3 december. KU anser dock att statsministern har handlat på ett sätt som är förenligt med grunderna för det parlamentariska systemet och att en regering som ställt en så kallad kabinettsfråga inte har en konstitutionell förpliktelse att avgå vid ett voteringsnederlag. Sverigedemokraterna i KU, som ville pricka Löfven, reserverade sig.

Ovanligt omfattande och enhälligt

Vid KU:s pressträff betonade ordförande Andreas Norlén (M) hur enhällig kritiken var:

– Det sägs ju ibland att KU är politiserat, att det enbart är en tummelplats för politiskt positionerande och jag tycker att KU med det här betänkandet visar att KU fortfarande är ett relevant granskningsorgan som tittar på sak och juridik och som faktiskt förmår att höja sig över rent partipolitiska hänsynstaganden.

Till saken hör är att representanter för alla riksdagspartier, även de som i dag sitter i regeringen, är med i KU. Han tog också upp hur omfattande kritiken faktiskt var:

– Tio fall av kritik är mycket, tio fall av enhällig kritik är väldigt mycket.

Magnus Isberg, statsvetare och tidigare kanslichef i KU, uttalar sig i Svenska Dagbladet om kritiken, och menar att betänkandet kan sätta ett märke för resten av mandatperioden:

– Det är påfallande att det är så många kritiska synpunkter av olika tyngd och att man är enig om att rikta kritiken från alla partier. Det kan jag inte påminna mig att det varit tidigare. Det brukar vara delade meningar.

KU:s kritik ska debatteras i riksdagen den 15 juni och beslut fattas den 16 juni.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Läs även:

MC-gäng i Sverige

MC-gäng i Sverige

🟠 INRIKES Som en del av sin aktivitet håller researchföretaget Acta Publica ett öga på vad de kallar ”enprocentsmiljön”, något som ofta kallas ”kriminella MC-gäng” i media. Nya Tider sammanfattar nedan, ur den senaste rapporten, de viktigaste aktörerna i denna subkultur – vissa grupperingar har låtit höra talas om sig, andra är sannolikt mer anonyma för gemene man.

Svensk bataljon till Lettland

Svensk bataljon till Lettland

🟠 INRIKES Sverige kommer ha en reducerad mekaniserad bataljon med 600 man utrustade med stridsvagnar och stridsfordon utplacerad i Lettland redan till årsskiftet, meddelar regeringen idag. Svensk trupp kan med andra ord komma att strida i första ledet mot ryska trupper om det blir krig.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.