Skip to Content

Inrikes

Konstitutionsutskottet riktar skarp kritik mot regeringen

Vid en pressträff tisdagen den 2 juni meddelade Konstitutionsutskottet (KU) att man efter sin årliga granskning av regeringen enhälligt kommit fram till att regeringen ska prickas i tio ärenden. Det är det största antalet prickningar en svensk regering har fått under de senaste tjugo åren.

Publicerad: 11 juni, 2015, 15:33

  • Svenska

Läs även

Åsa Romson kritiseras på tre punkter. Foto: Wiki

Åsa Romson kritiseras på tre punkter. Foto: Wiki

I sin granskning har KU gått igenom 30 anmälningar från riksdagsledamöter, som avser regeringens förhållande till riksdagen, handläggningen av regeringsärenden, regeringens ansvar för förvaltningsmyndigheterna och statliga bolag samt ministrarnas tjänsteutövning. KU utför också en så kallad ”allmän granskning”, då man går igenom handlingar från Regeringskansliet för att se om regeringen följt lagar och praxis vid handläggningen av regeringsärendena.

Den allvarligaste kritiken

Till de allvarligare punkterna hör hanteringen av Bromma flygplats. När regeringen beslutade att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats fanns ett förslag från trafikutskottet som i väsentliga delar rörde samma fråga. Förslaget, som var känt inom regeringen, innehöll ett tillkännagivande om att regeringen inte borde tillsätta någon förhandlingsperson när det gällde frågan om att avveckla citynära flygplatser. KU anser att regeringen hade skäl att invänta riksdagens beslut, med utgångspunkt i den konstitutionella praxis som gäller vid hanteringen av tillkännagivanden.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M). Foto: Riksdagen

KU:s ordförande Andreas Norlén (M).
Foto: Riksdagen

Också kritiken mot regeringens tillvägagångssätt för att erkänna Palestina anses allvarlig. Här riktas kritik mot Margot Wallström (S), som anses ha ett ”särskilt” ansvar, och statsminister Stefan Löfven (S), som anses ha ett ”övergripande” ansvar, för att regeringen gick alltför fort fram med att kommunicera erkännandet. KU menar att kommunikationen tydligare borde ha speglat att det pågick en beredningsprocess.

Den tredje särskilt allvarliga punkten tar upp frysningen av Förbifart Stockholm. KU menar att regeringens hantering inte rimmar med kravet på god hushållning i budgetlagen. Enligt Trafikverket kan projektets försening ha kostat skattebetalarna 170 miljoner kronor. KU menar att infrastrukturminister Anna Johansson (S) ”inte kan undgå kritik för hanteringen av ärendet”.

Åsa Romson kritiseras för tre ärenden

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) får kritik på hela tre punkter, vilket är mer än en hel regering vanligen får. Den första gäller ett uttalande hon gjorde i samband med att Naturvårdsverket beslutade att delegera beslutsrätten av licensjakt på varg till länsstyrelserna. KU anser att ministerns uttalande kan uppfattas som en kritik i efterhand mot Naturvårdsverkets beslut. Vidare kritiseras Romson för uttalanden i samband med en frågestund i riksdagen, som kunde tolkas som att regeringen redan hade beslutat om extra val, trots att ett sådant ännu inte var utlyst av statsminister Stefan Löfven.

Slutligen får Romson kritik för felaktig information kring arbetsuppgifterna då Yvonne Ruwaida (MP) anställdes som statssekreterare på Miljödepartementet. Det gick flera månader efter publiceringen innan en fullständig rättelse gjordes, och först nu har departementet infört nya rutiner för att korrigera felaktig information. KU tycker att det är otillfredsställande att rättelsen gjordes så sent.

Vårdval, järnvägstrafik och GMO

Regeringen prickas också för beredningen av förslaget om att slopa kravet på vårdvalssystem, där KU menar att regeringen borde ha inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid. Tidsplanen för ärendet var dessutom orimligt kort för att kunna ta hand om remissinstansernas synpunkter. Lagrådet har granskat hanteringen och menar att regeringen inte uppfyllt regeringsformens beredningskrav. Regeringen har påpekat att förslaget behövde beredas snabbt, men KU tycker inte att det motiverar att rutinerna frångås. Utskottet kritiserar regeringen för de brister som framkommit.

Övrig kritik gäller, förutom beslutet att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats utan att invänta riksdagens beslut, de minskade anslagen till Medelhavsinstituten, där regeringen inte anses ha inhämtat nödvändiga upplysningar och yttranden, samt infrastrukturminister Anna Johanssons (S) underlåtelse att vid ett möte i EU:s ministerråd ta upp aspekten om successiv marknadsöppning för persontrafik.

Den sista punkten gäller regeringens agerande att instruera den tjänsteman som företräder Sverige i EU:s GMO-grupp att lägga ner sin röst i flera omröstningar. KU anser att regeringen borde ha uppmärksammat riksdagen på att regeringen initierat en förändring i Sveriges handlande i EU när det gäller GMO-frågan. Tidigare röstade Sverige alltid för ett godkännande av nya GMO-grödor om Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet rekommenderat det.

KU har också granskat statsminister Stefan Löfvens uttalande hösten 2014 om att han och regeringen skulle avgå om allianspartiernas budget skulle vinna i budgetomröstningen den 3 december. KU anser dock att statsministern har handlat på ett sätt som är förenligt med grunderna för det parlamentariska systemet och att en regering som ställt en så kallad kabinettsfråga inte har en konstitutionell förpliktelse att avgå vid ett voteringsnederlag. Sverigedemokraterna i KU, som ville pricka Löfven, reserverade sig.

Ovanligt omfattande och enhälligt

Vid KU:s pressträff betonade ordförande Andreas Norlén (M) hur enhällig kritiken var:

– Det sägs ju ibland att KU är politiserat, att det enbart är en tummelplats för politiskt positionerande och jag tycker att KU med det här betänkandet visar att KU fortfarande är ett relevant granskningsorgan som tittar på sak och juridik och som faktiskt förmår att höja sig över rent partipolitiska hänsynstaganden.

Till saken hör är att representanter för alla riksdagspartier, även de som i dag sitter i regeringen, är med i KU. Han tog också upp hur omfattande kritiken faktiskt var:

– Tio fall av kritik är mycket, tio fall av enhällig kritik är väldigt mycket.

Magnus Isberg, statsvetare och tidigare kanslichef i KU, uttalar sig i Svenska Dagbladet om kritiken, och menar att betänkandet kan sätta ett märke för resten av mandatperioden:

– Det är påfallande att det är så många kritiska synpunkter av olika tyngd och att man är enig om att rikta kritiken från alla partier. Det kan jag inte påminna mig att det varit tidigare. Det brukar vara delade meningar.

KU:s kritik ska debatteras i riksdagen den 15 juni och beslut fattas den 16 juni.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Hatstorm mot veganföretagare – ville stoppa hatet mot vita – Nu mister Seitanfoods sina största leverantörer

UTRIKESNikolaos Pizanias är företagaren inom veganska livsmedel som kritiserade det kaos som följde i spåren av Black Lives Matter-protesterna. Pizanias skrev inlägg i sociala medier om ”hatet mot vita”, som han själv anser måste få debatteras. Inom loppet av några timmar hade han mist samtliga större kunder till sitt företag och tvingas nu avveckla sin verksamhet. Företagaren riktar kritik mot den åsiktskorridor och politiska ängslighet som han anser blir allt mer framträdande i Sverige, inte minst inom veganrörelsen. Nättidningen Exakt24 träffade Pizanias för en intervju.

Vit kvinna skjuten efter att ha sagt ”All lives matter”

USADen 5 juli sköts 24-åriga Jessica Doty Whitaker till döds i Indianapolis i den amerikanska delstaten Indiana, efter att ha hamnat i gräl med en grupp svarta personer som skanderat ”Black Lives Matter”.

Kvinna våldtagen två gånger – av olika män

INRIKESEnligt polisen så har två våldtäkter ägt rum i Västerås i lördags och enligt uppgifter skall det röra sig om en kvinna som först våldtogs på en plats för att sedan när hon sökt hjälp bli våldtagen igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend