Skip to Content

Får inte stå i Varberg. ”Väsktanten” fick nej av kultur- och fritidsnämnden.

Kontroversiell staty får nej även i Varberg

Som Nya Tider förut rapporterat, köpte den kommunistiske kulturprofilen Lasse Diding den kontroversiella statyn ”Med handväskan som vapen” och skänkte den sedan till Varbergs kommun. Nu har dock kultur- och fritidsnämnden tackat nej till att ge konstverket offentlig plats i staden.

Publicerad: 5 maj, 2016, 21:35

  • Svenska

Läs även

Den 27:e april röstade kultur- och fritidsnämnden nej till att ge statyn offentlig plats i staden. Beslutet togs med siffrorna sex mot fem. Andra kommuner har tidigare sagt nej till statyn för att den glorifierar politiskt våld, men tyngst vägande skäl i Varberg var att man ville ta hänsyn till den avbildade kvinnans anhöriga. Framför allt var det hennes son som visat missnöje med verket.
– Det går inte att bara säga att det här är konst, och konst är fritt, utan det finns moraliska aspekter. Man måste kunna tänka att min mamma var en vanlig människa, och mamma ska inte ut på det här sättet, sade han till Sveriges Radio P4 Halland.

Sonen, som vill vara anonym, spekulerade också i möjligheten att nyckelringar snart kunde börja produceras med hans mor som förlaga.
– Det känns som att jag är med i en dålig film, som inte ens var bra när den gjordes, fortsatte han.

Konstnärinnan Susanna Arwin, som utgått från DN-fotografen Hans Runessons berömda fotografi från 1985, anser att alla proportioner förlorats.
– Jag tycker att det där har blivit otroligt uppskruvat och överdrivet, för jag har bytt ut alla detaljer som har kopplingar till hans mamma, sade hon till P4 Halland.

Det var främst högerpartierna som var emot att ge statyn offentlig plats i staden. Två moderater, två centerpartister, en liberal och en sverigedemokrat röstade nej. Statyn har nu tillfälligt placerats inne på borggården vid Varbergs fästning, men Lasse Diding, den kommunistiske kulturprofilen och hotellägaren i staden som köpt statyn, ger sig inte. Det kan bli aktuellt att människor ändå kan få uppleva verket om de går förbi Didings trädgård i staden där han kan komma att ställa den. Där kommer den att få sällskap av en staty av en sovjetisk stridsvagn och en Leninstaty. Ännu är det inte klart om det blir några offentliga visningar där.

 

Tom Andersson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Extinction Rebellion: Ingen miljörörelse

INRIKESExtinction Rebellion har på kort tid skapat stora rubriker runt om i Europa och fått många inflytelserika anhängare i sin påstådda kamp för att förhindra utrotning av arter genom att verka för kraftiga minskningar av koldioxidutsläppen. En granskning av deras egen propaganda visar dock att klimatpolitik inte hade kunnat förhindra utrotning av de arter de lyfter fram.

Lidingö först ut i Stockholms-regionen med tiggeriförbud

INRIKESNu är det klart att Lidingö stad blir den första kommunen i Stockholmsregionen att införa tiggeriförbud. Det kommer att ske på tio platser i kommunen. Beslutet i fullmäktige fattades med minsta möjliga marginal. Samtidigt visar beslutet att det mullrar inom Moderaterna när det gäller synen på lokala tiggeriförbud.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningsprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etiska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Vänsterpartistisk kammaråklagare utreds av central tillsynsavdelning för oetiskt agerande efter politisk aktivism

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att kammaråklagare Ingela Svensson, verksam i Halmstad kommer att utredas av åklagarmyndighetens centrala tillsynsavdelning efter att ha uttryckt sig olämpligt som politiskt förtroendevald vänsterpartist i Varbergs kommunfullmäktige.

Gå till arkivet

Send this to a friend