Skip to Content

Får inte stå i Varberg. ”Väsktanten” fick nej av kultur- och fritidsnämnden.

Kontroversiell staty får nej även i Varberg

Som Nya Tider förut rapporterat, köpte den kommunistiske kulturprofilen Lasse Diding den kontroversiella statyn ”Med handväskan som vapen” och skänkte den sedan till Varbergs kommun. Nu har dock kultur- och fritidsnämnden tackat nej till att ge konstverket offentlig plats i staden.

Publicerad: 5 maj, 2016, 21:35

  • Svenska

Läs även

Den 27:e april röstade kultur- och fritidsnämnden nej till att ge statyn offentlig plats i staden. Beslutet togs med siffrorna sex mot fem. Andra kommuner har tidigare sagt nej till statyn för att den glorifierar politiskt våld, men tyngst vägande skäl i Varberg var att man ville ta hänsyn till den avbildade kvinnans anhöriga. Framför allt var det hennes son som visat missnöje med verket.
– Det går inte att bara säga att det här är konst, och konst är fritt, utan det finns moraliska aspekter. Man måste kunna tänka att min mamma var en vanlig människa, och mamma ska inte ut på det här sättet, sade han till Sveriges Radio P4 Halland.

Sonen, som vill vara anonym, spekulerade också i möjligheten att nyckelringar snart kunde börja produceras med hans mor som förlaga.
– Det känns som att jag är med i en dålig film, som inte ens var bra när den gjordes, fortsatte han.

Konstnärinnan Susanna Arwin, som utgått från DN-fotografen Hans Runessons berömda fotografi från 1985, anser att alla proportioner förlorats.
– Jag tycker att det där har blivit otroligt uppskruvat och överdrivet, för jag har bytt ut alla detaljer som har kopplingar till hans mamma, sade hon till P4 Halland.

Det var främst högerpartierna som var emot att ge statyn offentlig plats i staden. Två moderater, två centerpartister, en liberal och en sverigedemokrat röstade nej. Statyn har nu tillfälligt placerats inne på borggården vid Varbergs fästning, men Lasse Diding, den kommunistiske kulturprofilen och hotellägaren i staden som köpt statyn, ger sig inte. Det kan bli aktuellt att människor ändå kan få uppleva verket om de går förbi Didings trädgård i staden där han kan komma att ställa den. Där kommer den att få sällskap av en staty av en sovjetisk stridsvagn och en Leninstaty. Ännu är det inte klart om det blir några offentliga visningar där.

 

Tom Andersson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend