Skip to Content

J-39 Gripen D är den tvåsitsiga skolversionen av de i många fall nylevererade C/D-versionerna. De ska bytas ut mot E/F-versionerna, som kommer att ha större flygplanskropp, ytterligare två vapenbalkar, starkare motor, ny radar och större bränsletankar. Version F är precis som D beteckningen på skolflygplan med plats för två piloter. Samtidigt minskas det totala antalet flygplan ytterligare från 97 stycken till 60. JAS var ett av de första multitrollflygplanen i världen, därav beteckningen JAS som står för jakt, attack, spaning. Foto: Försvarsmakten
FÖRSVARET

Kritik mot Flygvapnets skrotning av samtliga 97 nya Gripenplan

Det svenska flygplanet genomför för närvarande en övergång från JAS Gripen C/D till den senare modellen E, vilket innebär att helt nyligen levererade C/D ska fasas ur och bli till reservdelar för de nyare modellerna. Kritik har riktats mot att detta skulle innebära en stor kapitalförstöring, medan Försvarsmakten hävdar att situationen i omvärlden och de operativa kraven gör omställningen nödvändig.

Publicerad: 11 september, 2016, 20:16

  • Svenska

Läs även

I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 13 augusti riktar Robert Dalsjö, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, stark kritik mot att det svenska flygvapnet planerar att göra sig av med 97 exemplar – hela Sveriges nuvarande styrka – av de moderna planen av typen JAS 39 Gripen C/D, som levererades så sent som förra året. Kostnaden för dessa uppskattas till mellan 60 och 100 miljarder kronor.

Medelåldern för denna uppsättning ligger nu på sju år, vilket kan jämföras med det amerikanska flygvapnets 28 år. På samma sätt har de flesta av dessa svenska plan en flygtid på mindre än ett tusen timmar, medan stridsflygplan byggs för åtminstone 8 000 och det amerikanska flygvapnet vill förlänga denna driftstid till 16 000 timmar.

Förstörelse av kapital och strategiska tillgångar

Robert Dalsjö menar att orsaken till detta agerande är att regeringen vill hålla den inhemska stridsflygplansindustrin vid liv och därför köper nya plan vart tionde eller femtonde år, trots att de befintliga planen har en längre livslängd än så:

”De 97 nästan nya Gripen C/D är en strategisk tillgång för Sverige som bör förvaltas, inte förstöras. Det ekonomiska värdet är högst betydande, men värdet mätt i försvarsförmåga är än större, särskilt i dessa hårdare tider. Det skulle inte finnas någon brist på lämpliga uppgifter för dessa plan om de behölls i drift: att luftförsvara Sverige, att spana, och att understödja armén och flottan med attack­uppdrag.”

meteor radarjaktrobor mot luftmål drivs av både raketmotor och ramjet, och når mål 100 kilometer bortom horisonten tack vare egen radar. Den är tänkt att beväpna europeiska och saudiska stridsflyg, liksom USA:s nya F-35. Svenska flygvapnet var i april i år det första i världen att ta denna robot i aktiv tjänst, och den första roboten testavfyrades från ett Gripenplan. Priset är över 22 miljoner kronor per styck. Foto: FMV/Kristofer Sjöström

Meteor radarjaktrobor mot luftmål drivs av både raketmotor och ramjet, och når mål 100 kilometer bortom horisonten tack vare egen radar. Den är tänkt att beväpna europeiska och saudiska stridsflyg, liksom USA:s nya F-35. Svenska flygvapnet var i april i år det första i världen att ta denna robot i aktiv tjänst, och den första roboten testavfyrades från ett Gripenplan. Priset är över 22 miljoner kronor per styck. Foto: FMV/Kristofer Sjöström

Nya Tider har talat med chefen för strategiska projekt vid Försvarsmakten, den tidigare flottiljchefen Lars Jäderblom, som menar att övergången till den senare modellen är en pågående process som kontinuerligt utvärderas:

– Vi har ju inte lämnat in några flygplan än, så varje år nu när det är aktuellt att lämna in flygplan, eller delar för ombyggnation, kommer vi att värdera det här beslutet så att vi inte hamnar på för låg nivå. Det är inte så att det finns ett beslut som är skrivet i sten, att vi ska skrota 60 flygplan och så är de borta. Så är det ju inte.

Han tycker att ordet ”skrota” är missvisande och poängterar att alla delar återanvänds. Att modellen C/D överges handlar inte i första hand om livstid:

– Om vi då har fattat beslut om att vi behöver en ny uppdaterad version till mitten av 2020-talet, som klarar de operativa kraven, alltså i klartext överleva i krig, så behöver vi Gripen E. Och så har ju vi fått medel för att köpa 60 flygplan. Det anser vi, tillsammans med en massa andra åtgärder, är tillräckligt. Då har vi inte resurser eller förmåga att behålla 97 flygplan parallellt med det.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Ulf Dahl

    Dom har redan en liknade robot som aim-120 amraam ungefär samma räckvidd. Problemet flygvapnet har med dom är antalet dom köpte bara 10 av den med lång räckvidd och 100 med kortare räckvidd. Dessutom är den variant med långräckvidd betydligt billigare ungefär 4 miljoner per styck i stället för 22 miljoner. Så jag ställer mig frågande till hur många robotar har dom råda att köpa. Om det inte är ett försäljnings trick för att sälja robotar åt Saab..

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Gå till arkivet

Send this to a friend