Skip to Content

Skogen kallar genom Statens konstråd. Foto: Ricard Estay
INRIKES

Kulturvänstern fick sitta i skogen – för 1,6 miljoner kronor

Digital utgåva

Ett i raden av märkliga konstnärsprojekt bekostade med skattemedel har genomförts. Det är i konstprojektet ”Skogen kallar” som mellan 30 och 50 deltagare från kulturvänstern i Stockholm fått ta en bussresa ut till skogen i Södermanland för att delta i ett ”offentligt konstverk” genom att sitta i skogen. Allt för den nätta kostnaden av 1,6 miljoner kronor.

Publicerad: 8 oktober, 2020, 14:17

 • Svenska

Läs även

Den svenska kulturvänstern har sällan svårt att hitta absurda projekt att spendera skattepengar på. Om det inte är att göra konst för insekter och maskar, som när ett konstnärspar fick över en miljon kronor förra året för att få fyra konstnärer att göra konst riktad åt fåglar, skalbaggar, och svampar, kan det istället vara att introducera kulturvänstern för insekter och träd.

I ett konstprojekt kallat ”Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap” fick mellan 30 och 50 stockholmare den 10 september delta i ett ”offentligt konstverk” på skattebetalarnas bekostnad till ett pris av 1,6 miljoner kronor.

Det var den 10 september som deltagarna fick kliva upp på en bokad buss från Stockholm för att sedan köras iväg till slutdestinationen, ett stycke skog i Fogelstad, Julita i Södermanland. Väl där fick deltagarna ta del av ljudföreläsningar i skogen, performance och så kallade ”ömsesidiga aktiveringar”. Bland aktiviteterna beskrivs hur deltagarna ”...rör sig i olika riktningar. I triangulära formationer” och får titta på skogen.

Skogsremsan man begivit sig till på består av 3,7 hektar och arrenderas av arrangörerna i 50 år, vilket man hävdar innebär att man tar ”en bit skogsmark ur produktion för att säkra dess agentskap och fortlevnad i oändlig framtid”. Samtidigt menar man att man skapar ett offentligt konstverk genom att köra ut Stockholms kulturvänster till skogen så att de får gå runt och ta del av miljöerna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Thore Jeppsson

  Man kan undra till vad nytta? Men, betalar skattebetalarna så kan man kosta på sig.

 • Twinballs

  På bilden ser man kvinnor som borde sitta inne på psyketvården, som inte finns längre, men det här är kanske också en form av psykvård? Hur mycket kostade guiden så att de små liven inte springa vilse?

 • DetSvenskaTillståndet

  “Det är i konstprojektet ‘Skogen kallar’ som mellan 30 och 50 deltagare från kulturvänstern i Stockholm fått ta en bussresa ut till skogen i Södermanland för att delta i ett ‘offentligt konstverk’ genom att sitta i skogen.”

  Om nu skogen har kallat 30 till 50 kultur-talibaner från vänstern, så transportera dem gärna till skogen och lämna sedan dessa kvartsfigurer kvar i skogen. Lämna dem i skogen på permanent basis, go for it!

 • Agne Torsson

  Det kunde varit värt pengarna ifall samtliga stannade i skogen för gott.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Planerad koranbränning utanför riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

INRIKESPå fredagen den 23 oktober kommer en islamkritisk demonstration att äga rum, där arrangören planerar att bränna koranen, allt som en hyllning till den mördade franske läraren Samuel Paty. Det skriver Samhällsnytt på morgonen den 22 oktober.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gå till arkivet

Send this to a friend