Skip to Content

Den 54-åriga kvinnan spottade på före detta riksdagsledamoten Jeff Ahl när han talade under ett torgmöte förra året. Nu åtalas hon. Foto: AfS

Kvinna spottade på Jeff Ahl – skyller på stor salivproduktion på grund av bettskena

En 54-årig kvinna spottade på Jeff Ahl i samband med att Alternativ för Sverige höll ett torgmöte i Halmstad i september förra året. Nu åtalas hon för ofredande. Nya Tider kan även avslöja att kvinnan är mor till den kända artisten Seinabo Sey. Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

Publicerad: 8 september, 2019, 12:00

  • Svenska

Alternativ för Sveriges (AfS) återvandringsturné kom till Halmstad den 1 september 2018. Efter att torgmötet var avslutat gick en kvinna fram till Jeff Ahl och spottade honom i ansiktet. Kvinnan åtalas nu vid Halmstads tingsrätt. I förundersökningsprotokollet finns såväl film som flera vittnen till händelsen.

Ett av vittnena följde efter den spottande kvinnan och filmade henne hela tiden. Även Jeff Ahl påkallade polis och pekade ut riktningen som kvinnan gått. En polis berättar i förhör:

”En bit bort på andra sidan torget vid en busskur i riktningen vi fått utpekat stod en kvinna som stämde in på signalementet. När vi närmade oss busskuren försökte kvinnan gå ifrån oss vilket gjorde att vi fick ropa på henne för att få henne att stanna.”

”Stor salivproduktion på grund av bettskena”

Kvinnan säger i förhör med polisen att hon lider av utmattningssyndrom och funktionsnedsättning, något hon också har läkarintyg på. Kvinnan har varit 100 procent sjukskriven sedan 2013 med 16 500 kronor i sjukpenning i månaden. Hon använder en bettskena som hjälp mot sin sömnapné.

”[Misstänkt] säger att första tiden när man börjar använda bettskena så producerar man mycket saliv.”

Kvinnan menar att Jeff Ahl, med knuten näve i luften, visade något hon kallar för ”en Hitler-rörelse” och att hon därför ville ropa ”bu” åt Jeff men att det råkade komma saliv.

”Där var en kille, i en vit jacka, som gick framför folkmassan med sin arm höjd i en Hitler-rörelse skrikandes Sverige åt svenskarna. När killen passerade förbi [misstänkt] så skrek hon bu tillbaka i ’facet’ mot killen. [Misstänkt] säger att i samband med att hon skrek bu så märkte hon också att det flög saliv från hennes mun. Hon skrek bu och det flög saliv. Hon såg inte var saliven hamnade. [Misstänkt] säger att hon vill förklara det och det beror på att hon håller på att träna in att använda en bettskena, vilket innebär att man producerar mycket saliv.”

Kvinnan nekar därför till brott och säger sig inte ha spottat mot någon uppsåtligen.

Mor till artisten Seinabo Sey

Nya Tider kan även avslöja att den åtalade kvinnan är mor till den internationellt kända artisten Seinabo Sey, som i år bland annat vunnit pris på Grammisgalan. I en artikel i Hallands Nyheter från 2016 står följande i en intervju med Seinabo Sey:

”Hennes låtar är väl kända, liksom delar av hennes historia. Vi vet att hon som liten bodde i Gambia med sin pappa Maudo Sey (gambiansk musiker som avled 2013) och sin svenska mamma [namnet på den misstänkta], men att hon senare flyttade till Halmstad.”

Enligt förundersökningsprotokollet är den misstänkta kvinnan arg över att en polis sagt till en av kvinnans döttrar som var på plats: ”så e det ju i Sverige”, ett uttryck som enligt kvinnan är ”minst sagt olämpligt” med tanke på att dottern är färgad.

– Han kunde sagt ”så säger lagen” eller ”så är våra regler”, säger kvinnan.

Kvinnan berättar också i förhör hur hon reagerade när hon såg femtio-sextio åhörare som hurrade på AfS tal om återvandring. Hon uppger att hakan ramlade ned på henne och att det kändes som att hon klivit rakt in i en film. ”Sådant här kan inte hända” och ”En helt overklig känsla”, står det i förhörsprotokollet.

Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Finn Dahl

    Har i dag varit i Halmstads Tingsrätt och lyssnat på rättegången, var för övrigt närvarande på torgmötet och stod rätt nära den åtalade och såg hur hon flera ggr. visade sitt hat på olika sätt och gapade och skrek. Att hon åberopade bettskena och hög salivproduktion torde låta konstigt då bettskena brukas på natten och detta var på dagen kl.16.00, därtill hade hon tydligen bara nyss börjat bruka den ! Att hon därtill åberopade att hon åkt buss till centrum för att handla med sin 18 åriga dotter och helt plötsligt står i en vänsterhatklunga ter sig också lite underligt ! På åklagaren bör ingen skugga falla då hon fullt ut utförde sitt jobb till fullo, hur domen sedan utfaller är (förlåt mig) till inte så liten del beroende på från vilka politiska partier nämndemännen kommer, då vi ju vet att nämndemän ofta utses utifrån deras lojalitet mot partiet och inte juridiska kunskaper, i detta fallet kanske man inte vågar gå alltför långt utanför vad svensk lag säger ! Vi får se !!!!

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

Gå till arkivet

Send this to a friend