Skip to Content

Den 54-åriga kvinnan spottade på före detta riksdagsledamoten Jeff Ahl när han talade under ett torgmöte förra året. Nu åtalas hon. Foto: AfS

Kvinna spottade på Jeff Ahl – skyller på stor salivproduktion på grund av bettskena

En 54-årig kvinna spottade på Jeff Ahl i samband med att Alternativ för Sverige höll ett torgmöte i Halmstad i september förra året. Nu åtalas hon för ofredande. Nya Tider kan även avslöja att kvinnan är mor till den kända artisten Seinabo Sey. Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

Publicerad: 8 september, 2019, 12:00

  • Svenska

Alternativ för Sveriges (AfS) återvandringsturné kom till Halmstad den 1 september 2018. Efter att torgmötet var avslutat gick en kvinna fram till Jeff Ahl och spottade honom i ansiktet. Kvinnan åtalas nu vid Halmstads tingsrätt. I förundersökningsprotokollet finns såväl film som flera vittnen till händelsen.

Ett av vittnena följde efter den spottande kvinnan och filmade henne hela tiden. Även Jeff Ahl påkallade polis och pekade ut riktningen som kvinnan gått. En polis berättar i förhör:

”En bit bort på andra sidan torget vid en busskur i riktningen vi fått utpekat stod en kvinna som stämde in på signalementet. När vi närmade oss busskuren försökte kvinnan gå ifrån oss vilket gjorde att vi fick ropa på henne för att få henne att stanna.”

”Stor salivproduktion på grund av bettskena”

Kvinnan säger i förhör med polisen att hon lider av utmattningssyndrom och funktionsnedsättning, något hon också har läkarintyg på. Kvinnan har varit 100 procent sjukskriven sedan 2013 med 16 500 kronor i sjukpenning i månaden. Hon använder en bettskena som hjälp mot sin sömnapné.

”[Misstänkt] säger att första tiden när man börjar använda bettskena så producerar man mycket saliv.”

Kvinnan menar att Jeff Ahl, med knuten näve i luften, visade något hon kallar för ”en Hitler-rörelse” och att hon därför ville ropa ”bu” åt Jeff men att det råkade komma saliv.

”Där var en kille, i en vit jacka, som gick framför folkmassan med sin arm höjd i en Hitler-rörelse skrikandes Sverige åt svenskarna. När killen passerade förbi [misstänkt] så skrek hon bu tillbaka i ’facet’ mot killen. [Misstänkt] säger att i samband med att hon skrek bu så märkte hon också att det flög saliv från hennes mun. Hon skrek bu och det flög saliv. Hon såg inte var saliven hamnade. [Misstänkt] säger att hon vill förklara det och det beror på att hon håller på att träna in att använda en bettskena, vilket innebär att man producerar mycket saliv.”

Kvinnan nekar därför till brott och säger sig inte ha spottat mot någon uppsåtligen.

Mor till artisten Seinabo Sey

Nya Tider kan även avslöja att den åtalade kvinnan är mor till den internationellt kända artisten Seinabo Sey, som i år bland annat vunnit pris på Grammisgalan. I en artikel i Hallands Nyheter från 2016 står följande i en intervju med Seinabo Sey:

”Hennes låtar är väl kända, liksom delar av hennes historia. Vi vet att hon som liten bodde i Gambia med sin pappa Maudo Sey (gambiansk musiker som avled 2013) och sin svenska mamma [namnet på den misstänkta], men att hon senare flyttade till Halmstad.”

Enligt förundersökningsprotokollet är den misstänkta kvinnan arg över att en polis sagt till en av kvinnans döttrar som var på plats: ”så e det ju i Sverige”, ett uttryck som enligt kvinnan är ”minst sagt olämpligt” med tanke på att dottern är färgad.

– Han kunde sagt ”så säger lagen” eller ”så är våra regler”, säger kvinnan.

Kvinnan berättar också i förhör hur hon reagerade när hon såg femtio-sextio åhörare som hurrade på AfS tal om återvandring. Hon uppger att hakan ramlade ned på henne och att det kändes som att hon klivit rakt in i en film. ”Sådant här kan inte hända” och ”En helt overklig känsla”, står det i förhörsprotokollet.

Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Finn Dahl

    Har i dag varit i Halmstads Tingsrätt och lyssnat på rättegången, var för övrigt närvarande på torgmötet och stod rätt nära den åtalade och såg hur hon flera ggr. visade sitt hat på olika sätt och gapade och skrek. Att hon åberopade bettskena och hög salivproduktion torde låta konstigt då bettskena brukas på natten och detta var på dagen kl.16.00, därtill hade hon tydligen bara nyss börjat bruka den ! Att hon därtill åberopade att hon åkt buss till centrum för att handla med sin 18 åriga dotter och helt plötsligt står i en vänsterhatklunga ter sig också lite underligt ! På åklagaren bör ingen skugga falla då hon fullt ut utförde sitt jobb till fullo, hur domen sedan utfaller är (förlåt mig) till inte så liten del beroende på från vilka politiska partier nämndemännen kommer, då vi ju vet att nämndemän ofta utses utifrån deras lojalitet mot partiet och inte juridiska kunskaper, i detta fallet kanske man inte vågar gå alltför långt utanför vad svensk lag säger ! Vi får se !!!!

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etniska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Vänsterpartistisk kammaråklagare utreds av central tillsynsavdelning för oetiskt agerande efter politisk aktivism

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att kammaråklagare Ingela Svensson, verksam i Halmstad kommer att utredas av åklagarmyndighetens centrala tillsynsavdelning efter att ha uttryckt sig olämpligt som politiskt förtroendevald vänsterpartist i Varbergs kommunfullmäktige.

Afghansk mördare i förhållande med 69-årig asylaktivist

INRIKESIngrid Guldbrandsson, 69, var känd som asylaktivist som var djupt engagerad i just ensamkommande afghanska unga män. När hon mördades av en av sina skyddslingar, Ahmad, 20, var det många som spekulerade om deras relation. Nu har det framkommit att de hade en sexuell relation – och att det var skammen och rädslan över att utnyttjas av den 50 år äldre kvinnan som fick afghanen att mörda henne.

Ökat stök på biblioteken sedan invandringsvågen 2015

INRIKESDet blir allt stökigare på våra bibliotek. Det visar en rapport från fackförbundet DIK, som bland annat organiserar landets bibliotekarier. Det handlar både om störande oljud samt hot och kränkningar mot bibliotekspersonalen. Ludvika i Dalarna är en av de kommuner som märkt av den tydliga samhällsförändringen. I en kommentar till Nya Tider medger ansvarig bibliotekschef i Ludvika att stöket blev värre efter invandringsvågen.

Gymnasielags-afghan överföll kvinna – väntade sedan utanför hennes hem

INRIKESEn påstått 19-årig man åtalas i Jönköpings tingsrätt för att ha tafsat en kvinna innanför kläderna, hållit fast henne och slickat henne i ansiktet. Gärningsmannen är återigen en av de afghaner som fick stanna i Sverige genom den kontroversiella så kal­la­de gymnasielagen.

Gå till arkivet

Send this to a friend