Skip to Content

Den 54-åriga kvinnan spottade på före detta riksdagsledamoten Jeff Ahl när han talade under ett torgmöte förra året. Nu åtalas hon. Foto: AfS

Kvinna spottade på Jeff Ahl – skyller på stor salivproduktion på grund av bettskena

En 54-årig kvinna spottade på Jeff Ahl i samband med att Alternativ för Sverige höll ett torgmöte i Halmstad i september förra året. Nu åtalas hon för ofredande. Nya Tider kan även avslöja att kvinnan är mor till den kända artisten Seinabo Sey. Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

Publicerad: 8 september, 2019, 12:00

  • Svenska

Alternativ för Sveriges (AfS) återvandringsturné kom till Halmstad den 1 september 2018. Efter att torgmötet var avslutat gick en kvinna fram till Jeff Ahl och spottade honom i ansiktet. Kvinnan åtalas nu vid Halmstads tingsrätt. I förundersökningsprotokollet finns såväl film som flera vittnen till händelsen.

Ett av vittnena följde efter den spottande kvinnan och filmade henne hela tiden. Även Jeff Ahl påkallade polis och pekade ut riktningen som kvinnan gått. En polis berättar i förhör:

”En bit bort på andra sidan torget vid en busskur i riktningen vi fått utpekat stod en kvinna som stämde in på signalementet. När vi närmade oss busskuren försökte kvinnan gå ifrån oss vilket gjorde att vi fick ropa på henne för att få henne att stanna.”

”Stor salivproduktion på grund av bettskena”

Kvinnan säger i förhör med polisen att hon lider av utmattningssyndrom och funktionsnedsättning, något hon också har läkarintyg på. Kvinnan har varit 100 procent sjukskriven sedan 2013 med 16 500 kronor i sjukpenning i månaden. Hon använder en bettskena som hjälp mot sin sömnapné.

”[Misstänkt] säger att första tiden när man börjar använda bettskena så producerar man mycket saliv.”

Kvinnan menar att Jeff Ahl, med knuten näve i luften, visade något hon kallar för ”en Hitler-rörelse” och att hon därför ville ropa ”bu” åt Jeff men att det råkade komma saliv.

”Där var en kille, i en vit jacka, som gick framför folkmassan med sin arm höjd i en Hitler-rörelse skrikandes Sverige åt svenskarna. När killen passerade förbi [misstänkt] så skrek hon bu tillbaka i ’facet’ mot killen. [Misstänkt] säger att i samband med att hon skrek bu så märkte hon också att det flög saliv från hennes mun. Hon skrek bu och det flög saliv. Hon såg inte var saliven hamnade. [Misstänkt] säger att hon vill förklara det och det beror på att hon håller på att träna in att använda en bettskena, vilket innebär att man producerar mycket saliv.”

Kvinnan nekar därför till brott och säger sig inte ha spottat mot någon uppsåtligen.

Mor till artisten Seinabo Sey

Nya Tider kan även avslöja att den åtalade kvinnan är mor till den internationellt kända artisten Seinabo Sey, som i år bland annat vunnit pris på Grammisgalan. I en artikel i Hallands Nyheter från 2016 står följande i en intervju med Seinabo Sey:

”Hennes låtar är väl kända, liksom delar av hennes historia. Vi vet att hon som liten bodde i Gambia med sin pappa Maudo Sey (gambiansk musiker som avled 2013) och sin svenska mamma [namnet på den misstänkta], men att hon senare flyttade till Halmstad.”

Enligt förundersökningsprotokollet är den misstänkta kvinnan arg över att en polis sagt till en av kvinnans döttrar som var på plats: ”så e det ju i Sverige”, ett uttryck som enligt kvinnan är ”minst sagt olämpligt” med tanke på att dottern är färgad.

– Han kunde sagt ”så säger lagen” eller ”så är våra regler”, säger kvinnan.

Kvinnan berättar också i förhör hur hon reagerade när hon såg femtio-sextio åhörare som hurrade på AfS tal om återvandring. Hon uppger att hakan ramlade ned på henne och att det kändes som att hon klivit rakt in i en film. ”Sådant här kan inte hända” och ”En helt overklig känsla”, står det i förhörsprotokollet.

Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Finn Dahl

    Har i dag varit i Halmstads Tingsrätt och lyssnat på rättegången, var för övrigt närvarande på torgmötet och stod rätt nära den åtalade och såg hur hon flera ggr. visade sitt hat på olika sätt och gapade och skrek. Att hon åberopade bettskena och hög salivproduktion torde låta konstigt då bettskena brukas på natten och detta var på dagen kl.16.00, därtill hade hon tydligen bara nyss börjat bruka den ! Att hon därtill åberopade att hon åkt buss till centrum för att handla med sin 18 åriga dotter och helt plötsligt står i en vänsterhatklunga ter sig också lite underligt ! På åklagaren bör ingen skugga falla då hon fullt ut utförde sitt jobb till fullo, hur domen sedan utfaller är (förlåt mig) till inte så liten del beroende på från vilka politiska partier nämndemännen kommer, då vi ju vet att nämndemän ofta utses utifrån deras lojalitet mot partiet och inte juridiska kunskaper, i detta fallet kanske man inte vågar gå alltför långt utanför vad svensk lag säger ! Vi får se !!!!

Penningpolitiken spetsas till – räntan kan höjas till 0 procent

ANALYSDen 18 december har Riksbankens direktion sitt nästa penningpolitiska möte. Sannolikt avslutas då det ganska oortodoxa och outredda vågspelet med negativ reporänta i Sverige. Många finansstrateger på de svenska storbankerna uttalade sig tämligen tvärsäkert om att vi inte skulle få någon höjning av räntan i år, efter det förra penningpolitiska mötet i september, då Riksbanken behöll minusräntan på -0,25 procent. På senare tid har dock tonläget ändrats påtagligt och allt fler börjar svänga i retoriken inför det beslut som kommer nästa vecka.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Stockholms domprost stöttar böneutrop i norrländsk landsortskyrka – gillar även islamister på Facebook

INRIKESLördagen den 7 december hölls en interreligiös konsert i en kyrka i Korpilombolo i Norrbotten. Konserten innehöll bland annat muslimska böneutrop, något som den lokale prästen såg som en viktig värdemarkör i kyrkans mångfaldsarbete. Konserten fick dessutom moralisk uppbackning av Stockholms domprost Hans Ulfvebrand, som efter granskning från Nya Tider visar sig gilla den islamistiska organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, ledd av den kvinnofientlige islamisten tillika före detta miljöpartisten Yasri Khan.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

”Elever och föräldrar är respektlösa mot lärarna”

UTBILDNINGRespektlösa elever och föräldrar som är oförskämda kravmaskiner. Det är rektorn Mikael Hakolas dom rörande arbetsmiljön för svenska lärare och rektorer. För Nya Tider berättar han nu om den chock som mötte honom när han som finsk rektor flyttade till Sverige för att arbeta. Dessutom framhäver han gärna läropliktens fördelar jämfört med skolplikt.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Gå till arkivet

Send this to a friend