Skip to Content

Den 54-åriga kvinnan spottade på före detta riksdagsledamoten Jeff Ahl när han talade under ett torgmöte förra året. Nu åtalas hon. Foto: AfS

Kvinna spottade på Jeff Ahl – skyller på stor salivproduktion på grund av bettskena

En 54-årig kvinna spottade på Jeff Ahl i samband med att Alternativ för Sverige höll ett torgmöte i Halmstad i september förra året. Nu åtalas hon för ofredande. Nya Tider kan även avslöja att kvinnan är mor till den kända artisten Seinabo Sey. Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

Publicerad: 8 september, 2019, 12:00

  • Svenska

Läs även

Alternativ för Sveriges (AfS) återvandringsturné kom till Halmstad den 1 september 2018. Efter att torgmötet var avslutat gick en kvinna fram till Jeff Ahl och spottade honom i ansiktet. Kvinnan åtalas nu vid Halmstads tingsrätt. I förundersökningsprotokollet finns såväl film som flera vittnen till händelsen.

Ett av vittnena följde efter den spottande kvinnan och filmade henne hela tiden. Även Jeff Ahl påkallade polis och pekade ut riktningen som kvinnan gått. En polis berättar i förhör:

”En bit bort på andra sidan torget vid en busskur i riktningen vi fått utpekat stod en kvinna som stämde in på signalementet. När vi närmade oss busskuren försökte kvinnan gå ifrån oss vilket gjorde att vi fick ropa på henne för att få henne att stanna.”

”Stor salivproduktion på grund av bettskena”

Kvinnan säger i förhör med polisen att hon lider av utmattningssyndrom och funktionsnedsättning, något hon också har läkarintyg på. Kvinnan har varit 100 procent sjukskriven sedan 2013 med 16 500 kronor i sjukpenning i månaden. Hon använder en bettskena som hjälp mot sin sömnapné.

”[Misstänkt] säger att första tiden när man börjar använda bettskena så producerar man mycket saliv.”

Kvinnan menar att Jeff Ahl, med knuten näve i luften, visade något hon kallar för ”en Hitler-rörelse” och att hon därför ville ropa ”bu” åt Jeff men att det råkade komma saliv.

”Där var en kille, i en vit jacka, som gick framför folkmassan med sin arm höjd i en Hitler-rörelse skrikandes Sverige åt svenskarna. När killen passerade förbi [misstänkt] så skrek hon bu tillbaka i ’facet’ mot killen. [Misstänkt] säger att i samband med att hon skrek bu så märkte hon också att det flög saliv från hennes mun. Hon skrek bu och det flög saliv. Hon såg inte var saliven hamnade. [Misstänkt] säger att hon vill förklara det och det beror på att hon håller på att träna in att använda en bettskena, vilket innebär att man producerar mycket saliv.”

Kvinnan nekar därför till brott och säger sig inte ha spottat mot någon uppsåtligen.

Mor till artisten Seinabo Sey

Nya Tider kan även avslöja att den åtalade kvinnan är mor till den internationellt kända artisten Seinabo Sey, som i år bland annat vunnit pris på Grammisgalan. I en artikel i Hallands Nyheter från 2016 står följande i en intervju med Seinabo Sey:

”Hennes låtar är väl kända, liksom delar av hennes historia. Vi vet att hon som liten bodde i Gambia med sin pappa Maudo Sey (gambiansk musiker som avled 2013) och sin svenska mamma [namnet på den misstänkta], men att hon senare flyttade till Halmstad.”

Enligt förundersökningsprotokollet är den misstänkta kvinnan arg över att en polis sagt till en av kvinnans döttrar som var på plats: ”så e det ju i Sverige”, ett uttryck som enligt kvinnan är ”minst sagt olämpligt” med tanke på att dottern är färgad.

– Han kunde sagt ”så säger lagen” eller ”så är våra regler”, säger kvinnan.

Kvinnan berättar också i förhör hur hon reagerade när hon såg femtio-sextio åhörare som hurrade på AfS tal om återvandring. Hon uppger att hakan ramlade ned på henne och att det kändes som att hon klivit rakt in i en film. ”Sådant här kan inte hända” och ”En helt overklig känsla”, står det i förhörsprotokollet.

Rättegången mot kvinnan äger rum den 10 september klockan 10:30 i Halmstads tingsrätt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Finn Dahl

    Har i dag varit i Halmstads Tingsrätt och lyssnat på rättegången, var för övrigt närvarande på torgmötet och stod rätt nära den åtalade och såg hur hon flera ggr. visade sitt hat på olika sätt och gapade och skrek. Att hon åberopade bettskena och hög salivproduktion torde låta konstigt då bettskena brukas på natten och detta var på dagen kl.16.00, därtill hade hon tydligen bara nyss börjat bruka den ! Att hon därtill åberopade att hon åkt buss till centrum för att handla med sin 18 åriga dotter och helt plötsligt står i en vänsterhatklunga ter sig också lite underligt ! På åklagaren bör ingen skugga falla då hon fullt ut utförde sitt jobb till fullo, hur domen sedan utfaller är (förlåt mig) till inte så liten del beroende på från vilka politiska partier nämndemännen kommer, då vi ju vet att nämndemän ofta utses utifrån deras lojalitet mot partiet och inte juridiska kunskaper, i detta fallet kanske man inte vågar gå alltför långt utanför vad svensk lag säger ! Vi får se !!!!

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Anmälda skadegörelser mot offentliga fastigheter ökar

INRIKESAntalet anmälda skadegörelser mot offentligt ägda fastigheter har ökat brant under år 2020, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4:s nyheter. Lerums lokala kommunpolis Eva Strömblad tror att uppgången delvis kan förklaras av coronakrisen eftersom fler har ”hemestrat”.

PR-kupp från Alternativ för Sverige under riksdagens öppnande

INRIKESNär riksdagen öppnade den 8 september dök plötsligt ett flygplan upp i luftrummet ovanför riksdagen och andra delar av huvudstaden. Från flygplanet hängde en banderoll med texten ”ÅTERVANDRING” och Alternativ för Sveriges hjärta i svenska flaggans färger.

Gå till arkivet

Send this to a friend