Skip to Content

Jezidi-flickan Lenas förläldrar och syskon dödades av Islamiska staten. Hon kidnappades tillsammans med andra släktingar och sattes i Koran-skola. Efter nio månader i fångenskap flydde hon tillsammans med ett fyrtiotal släktingar. Nya Tider besökte kvinnorna tillsammans med hjälporganisationen Hatune Foundation.Samtliga foton: Sanna Hill /Nya Tider

Kvinnorna flydde IS efter nio månaders fångenskap

I augusti 2014 blev en hel släkt kidnappad av Islamiska staten, efter att terrorgruppen avancerat in i Solag som hör till den nordliga staden Sinjar (Shingal). Efter nio skräckfyllda månader lyckades en grupp äldre kvinnor och barn fly fångenskapen. I dag lever de under fattiga förhållanden i ett inofficiellt flyktingläger, som Nya Tiders Sanna Hill tillsammans med Hatune Foundation besökte två gånger under sin resa i IS fotspår. Hon talade även med en av jezidernas politiska ledare, som anklagar USA för att hjälpa IS för att komma åt Mellanösterns olja.

Publicerad: 25 mars, 2016, 14:46

  • Svenska

Läs även

– Min enda önskan just nu är att alla de jag känner som är kidnappade av IS ska befrias.

Orden kommer från 9-åriga Lena som miste sina föräldrar och syskon som alla mördades av IS. Hon är en av dem som lyckats fly fångenskapen, då IS lät henne vakta kor tillsammans med äldre kvinnor som alla ansågs för svaga för att orka fly.

När IS intog den stad som jeziderna levde i separerade man snabbt männen från kvinnorna. Barnen satte man i Koranskola och de fick daglig undervisning i hur man ska leva som rättrogen muslim. Kvinnorna vittnar om att IS lade droger i deras mat tillsammans med glasskärvor, vilket gjorde att många inte vågade äta och svalt. Varför? Troligen roade leken med döden islamisterna.

De minsta barnen separerades från sina mödrar under två månader, och vad som hände med dem under denna tid är det ingen som vet. Kvinnorna skenavrättades flera gånger och små barn fick motta slag i huvudet med vapen. Männen saknas fortfarande, de flesta uppskattas vara döda eller tvångskonverterade. Totalt saknas 48 män från den släkt som till slut lyckades fly IS terrorvälde.

kDSC_0501

De flydde från islamiska staten. IS våldtog de flesta kvinnorna, även de äldsta. Kvinnorna säger att deras kidnappare mestadels var lokalbor som gått med i IS, men det fanns även flera som talade turkiska och arabiska med saudiarabisk dialekt. Foto: Nya Tider

 

En ung kvinna gråter och pekar på sin unga dotter, ett spädbarn. Kvinnan blev gravid strax innan hon kidnappades av IS, och hennes make vet inte om att han har ett barn. Hon hyser dock inga förhoppningar om att de ska återförenas igen.

Det var inte bara unga kvinnor som blev våldtagna, även de äldsta kvinnorna i släkten utsattes för systematiska våldtäkter. En 14-årig flicka som varit i IS fångenskap berättar att hon hade blivit våldtagen 280 gånger på två månader, sedan slutade hon räkna.

– Vad kan jag säga? Jag går och står och andas, men jag lever inte. Jag är söndertrasad och vet inte hur länge jag orkar fortsätta, säger den 14-åriga flickan.

Mödrar såg sina minderåriga döttrar föras bort av IS, och det var inte alltid de kom tillbaka. ”Nu ska du giftas bort till vårt befäl”, fick de höra innan de fördes bort. Några giftermål blev det dock aldrig, istället lät man soldaterna turas om att våldta flickorna. Många av flickorna har men för livet och har svårt att tala om det de upplevt.

jeDSC_0483

Mamman till denna flicka blev gravid strax innan hon kidnappades av Islamiska staten. Flickans pappa, som också blev kidnappad, vet inte om att han har en dotter. Pappan förmodas vara död. På bild syns flickans mormor till vänster. Foto: Nya Tider

 

I det tält där kvinnorna och barnen har samlats är stämningen tryckt. De flesta kvinnor gråter när de talar om vad de upplevt. En del kvinnor skäms när de säger att de konverterade under hot. En äldre dam var den enda i rummet som vägrade konvertera.

Kvinnorna säger att flera av IS-soldaterna talade turkiska, men de kunde också urskilja en dialekt från Saudiarabien. De berättar även att många av soldaterna kom från deras egen hemby.

– Vi har levt med fienden, suckar en av kvinnorna och fortsätter: våra egna grannar vände sig emot oss.

Den 7 april skickades de äldsta kvinnorna tillsammans med ett par små barn ut till en åker för att vakta kor. IS behövde mjölk. Gruppen väntade tills de var säkra på att ingen såg dem innan de sprang och gömde sig i väntan på mörkret. Under tre dygn befann sig gruppen utomhus. Man gömde sig under dagtid och gick i skydd av mörkret.

haDSC_0481

Livsnödvändig hjälp. Den tysk/turkiska nunnan Hatune Dogan reste till Irak för att dela ut pengar och förnödenheter till de mest utsatta. Foto: Nya Tider

 

I dag lever kvinnorna i tält, utan någon hjälp utifrån. Man är helt beroende av stödet från kyrkor och från de jezider som fortfarande har hem och tillgångar och är beredda att hjälpa till. I lägret bor nästan uteslutande kvinnor, eftersom ingen manlig släkting lyckades fly undan IS. Då gruppen består av äldre kvinnor och barn finns det ingen som kan arbeta ordentligt och bygga upp ett drägligt liv igen, vilket gör gruppen extra utsatt.

”Svårt att bevara kulturen”
En av de personer som kom till jezidernas räddning bor i ett stort hus inte långt ifrån kvinnornas tältläger. Han har en ledande roll inom det jezidiska samhället, och har rest till Europa många gånger för att föra deras talan. Jeziderna känner till hans identitet, men han önskar vara anonym i intervjuer. Skulle omvärlden få reda på vem han är skulle han kunna råka illa ut, och han behövs i tider likt dessa, får vi förklarat. Nya Tiders reporter spenderade två dagar tillsammans med mannen och hans familj.

Mannen säger uppgivet att det är svårt för jeziderna att behålla sin kultur och sina traditioner när 95 procent av befolkningen lever i tältläger och har gjort så under flera års tid. Han säger att problemen började då USA på allvar gick in i Irak. Enligt honom hade samtliga minoriteter det ”betydligt bättre” under Saddam Husseins styre. Saddam hade en fast hand och tillät helt enkelt inga extrema grupperingar att etablera sig, av flera olika anledningar. Dels låg det i hans intresse med ett land utan inbördes konflikter, och dels skulle radikala grupperingar snabbt kunna bli ett hot mot hans egen säkerhet. Flera flyktingar, såväl kristna som jezidiska, höll med om att situationen för dem var betydligt bättre under Saddam, något som hjälparbetaren Hatune Dogan instämmer i:

– Sunnimuslimerna behöver ett diktatorliknande styre. Vi ser nu vad som händer när det inte finns någon.

tllDSC_0500

I detta läger bor ett fyrtiotal äldre kvinnor och barn, som lyckades fly från Islamiska statens fångenskap. De är beroende av hjälp från kyrkor och från jezidi-familjer som fortfarande har sina hem intakta och som är villiga att hjälpa. Foto: Nya Tider

 

Väst stöttar terrorister
Den jezidiske ledargestalten, som nyligen var i Tyskland, säger att Väst måste sluta stötta terrorister, både för deras och för sin egen skull.

– De riktiga terroristerna är de som hjälper Islamiska staten: USA och Saudiarabien, säger mannen upprört och fortsätter:

– Varför öppnar Europa dörrarna för IS? Sverige och Tyskland kommer inte att vara ens hyfsat trygga länder länge till, deras befolkning kan inte sova tryggt om nätterna. Vi vill inte att Europa ska behöva känna samma dagliga fruktan som vårt folk gör.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Gå till arkivet

Send this to a friend