Skip to Content

Jezidi-flickan Lenas förläldrar och syskon dödades av Islamiska staten. Hon kidnappades tillsammans med andra släktingar och sattes i Koran-skola. Efter nio månader i fångenskap flydde hon tillsammans med ett fyrtiotal släktingar. Nya Tider besökte kvinnorna tillsammans med hjälporganisationen Hatune Foundation.Samtliga foton: Sanna Hill /Nya Tider

Kvinnorna flydde IS efter nio månaders fångenskap

I augusti 2014 blev en hel släkt kidnappad av Islamiska staten, efter att terrorgruppen avancerat in i Solag som hör till den nordliga staden Sinjar (Shingal). Efter nio skräckfyllda månader lyckades en grupp äldre kvinnor och barn fly fångenskapen. I dag lever de under fattiga förhållanden i ett inofficiellt flyktingläger, som Nya Tiders Sanna Hill tillsammans med Hatune Foundation besökte två gånger under sin resa i IS fotspår. Hon talade även med en av jezidernas politiska ledare, som anklagar USA för att hjälpa IS för att komma åt Mellanösterns olja.

Publicerad: 25 mars, 2016, 14:46

  • Svenska

Läs även

– Min enda önskan just nu är att alla de jag känner som är kidnappade av IS ska befrias.

Orden kommer från 9-åriga Lena som miste sina föräldrar och syskon som alla mördades av IS. Hon är en av dem som lyckats fly fångenskapen, då IS lät henne vakta kor tillsammans med äldre kvinnor som alla ansågs för svaga för att orka fly.

När IS intog den stad som jeziderna levde i separerade man snabbt männen från kvinnorna. Barnen satte man i Koranskola och de fick daglig undervisning i hur man ska leva som rättrogen muslim. Kvinnorna vittnar om att IS lade droger i deras mat tillsammans med glasskärvor, vilket gjorde att många inte vågade äta och svalt. Varför? Troligen roade leken med döden islamisterna.

De minsta barnen separerades från sina mödrar under två månader, och vad som hände med dem under denna tid är det ingen som vet. Kvinnorna skenavrättades flera gånger och små barn fick motta slag i huvudet med vapen. Männen saknas fortfarande, de flesta uppskattas vara döda eller tvångskonverterade. Totalt saknas 48 män från den släkt som till slut lyckades fly IS terrorvälde.

kDSC_0501

De flydde från islamiska staten. IS våldtog de flesta kvinnorna, även de äldsta. Kvinnorna säger att deras kidnappare mestadels var lokalbor som gått med i IS, men det fanns även flera som talade turkiska och arabiska med saudiarabisk dialekt. Foto: Nya Tider

 

En ung kvinna gråter och pekar på sin unga dotter, ett spädbarn. Kvinnan blev gravid strax innan hon kidnappades av IS, och hennes make vet inte om att han har ett barn. Hon hyser dock inga förhoppningar om att de ska återförenas igen.

Det var inte bara unga kvinnor som blev våldtagna, även de äldsta kvinnorna i släkten utsattes för systematiska våldtäkter. En 14-årig flicka som varit i IS fångenskap berättar att hon hade blivit våldtagen 280 gånger på två månader, sedan slutade hon räkna.

– Vad kan jag säga? Jag går och står och andas, men jag lever inte. Jag är söndertrasad och vet inte hur länge jag orkar fortsätta, säger den 14-åriga flickan.

Mödrar såg sina minderåriga döttrar föras bort av IS, och det var inte alltid de kom tillbaka. ”Nu ska du giftas bort till vårt befäl”, fick de höra innan de fördes bort. Några giftermål blev det dock aldrig, istället lät man soldaterna turas om att våldta flickorna. Många av flickorna har men för livet och har svårt att tala om det de upplevt.

jeDSC_0483

Mamman till denna flicka blev gravid strax innan hon kidnappades av Islamiska staten. Flickans pappa, som också blev kidnappad, vet inte om att han har en dotter. Pappan förmodas vara död. På bild syns flickans mormor till vänster. Foto: Nya Tider

 

I det tält där kvinnorna och barnen har samlats är stämningen tryckt. De flesta kvinnor gråter när de talar om vad de upplevt. En del kvinnor skäms när de säger att de konverterade under hot. En äldre dam var den enda i rummet som vägrade konvertera.

Kvinnorna säger att flera av IS-soldaterna talade turkiska, men de kunde också urskilja en dialekt från Saudiarabien. De berättar även att många av soldaterna kom från deras egen hemby.

– Vi har levt med fienden, suckar en av kvinnorna och fortsätter: våra egna grannar vände sig emot oss.

Den 7 april skickades de äldsta kvinnorna tillsammans med ett par små barn ut till en åker för att vakta kor. IS behövde mjölk. Gruppen väntade tills de var säkra på att ingen såg dem innan de sprang och gömde sig i väntan på mörkret. Under tre dygn befann sig gruppen utomhus. Man gömde sig under dagtid och gick i skydd av mörkret.

haDSC_0481

Livsnödvändig hjälp. Den tysk/turkiska nunnan Hatune Dogan reste till Irak för att dela ut pengar och förnödenheter till de mest utsatta. Foto: Nya Tider

 

I dag lever kvinnorna i tält, utan någon hjälp utifrån. Man är helt beroende av stödet från kyrkor och från de jezider som fortfarande har hem och tillgångar och är beredda att hjälpa till. I lägret bor nästan uteslutande kvinnor, eftersom ingen manlig släkting lyckades fly undan IS. Då gruppen består av äldre kvinnor och barn finns det ingen som kan arbeta ordentligt och bygga upp ett drägligt liv igen, vilket gör gruppen extra utsatt.

”Svårt att bevara kulturen”
En av de personer som kom till jezidernas räddning bor i ett stort hus inte långt ifrån kvinnornas tältläger. Han har en ledande roll inom det jezidiska samhället, och har rest till Europa många gånger för att föra deras talan. Jeziderna känner till hans identitet, men han önskar vara anonym i intervjuer. Skulle omvärlden få reda på vem han är skulle han kunna råka illa ut, och han behövs i tider likt dessa, får vi förklarat. Nya Tiders reporter spenderade två dagar tillsammans med mannen och hans familj.

Mannen säger uppgivet att det är svårt för jeziderna att behålla sin kultur och sina traditioner när 95 procent av befolkningen lever i tältläger och har gjort så under flera års tid. Han säger att problemen började då USA på allvar gick in i Irak. Enligt honom hade samtliga minoriteter det ”betydligt bättre” under Saddam Husseins styre. Saddam hade en fast hand och tillät helt enkelt inga extrema grupperingar att etablera sig, av flera olika anledningar. Dels låg det i hans intresse med ett land utan inbördes konflikter, och dels skulle radikala grupperingar snabbt kunna bli ett hot mot hans egen säkerhet. Flera flyktingar, såväl kristna som jezidiska, höll med om att situationen för dem var betydligt bättre under Saddam, något som hjälparbetaren Hatune Dogan instämmer i:

– Sunnimuslimerna behöver ett diktatorliknande styre. Vi ser nu vad som händer när det inte finns någon.

tllDSC_0500

I detta läger bor ett fyrtiotal äldre kvinnor och barn, som lyckades fly från Islamiska statens fångenskap. De är beroende av hjälp från kyrkor och från jezidi-familjer som fortfarande har sina hem intakta och som är villiga att hjälpa. Foto: Nya Tider

 

Väst stöttar terrorister
Den jezidiske ledargestalten, som nyligen var i Tyskland, säger att Väst måste sluta stötta terrorister, både för deras och för sin egen skull.

– De riktiga terroristerna är de som hjälper Islamiska staten: USA och Saudiarabien, säger mannen upprört och fortsätter:

– Varför öppnar Europa dörrarna för IS? Sverige och Tyskland kommer inte att vara ens hyfsat trygga länder länge till, deras befolkning kan inte sova tryggt om nätterna. Vi vill inte att Europa ska behöva känna samma dagliga fruktan som vårt folk gör.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kemikalier i flingor

UTRIKESEnligt en studie från miljöorganisationen Environmental Working Group har man hittat skadliga mängder med miljögifter i flera matprodukter, däribland flera amerikanska märken av frukostflingor. Två av dessa säljs i Sverige.

Baltikum: Estniska myndigheter trakasserar rysk nyhetsbyrå

UTRIKESFör tillfället undanber sig bankerna i Estland allt samröre med den ryska nyhetsbyrån Sputnik. Enligt Sputniks tyska redaktion är orsaken till detta hinder som estniska myndigheter lägger i vägen för ryssarna. Sputniks farhågor är inte tagna ur luften. De baltiska staterna sköter över huvud taget sina kontakter med Ryssland på ett sätt som står i strid med egna nationella intressen.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Sverige ersätter namnet Vitryssland med Belarus – som en hyllning till ”civilsamhället”

UTRIKESI officiella sammanhang kommer det närliggande landet Vitryssland istället att kallas vid sitt ursprungliga namn, Belarus. Detta görs enligt utrikesminister Ann Linde för att ge belarusierna som folk erkännande för sin egen identitet, men framför allt som en markering att man från svensk sida stödjer det så kallade ”civilsamhället”, i realiteten den vänsterliberala oppositionen.

Groypers – ny högerrörelse i USA

UTRIKESPå senare tid har en ny högerrörelse börjat träda fram i USA. De kallas groypers, och är skeptiskt inställda till den konservatism som Republikanerna representerar idag. Det som definierar rörelsen är bland annat engagemanget för vita människor i den samtida amerikanska demografin, kritik mot HBTQ-rörelsen samt det de uppfattar som USA:s villkorslösa stöd till Israel. Den unge youtubern Nick Fuentes anses vara representativ för rörelsen och dess maskot är en variation av grodan Pepe.

Media kände till Epsteins övergrepp tre år innan de blev offentliga

UTRIKESEn majoritet av USA:s befolkning tror inte att den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein verkligen begick självmord. Samtidigt visar en läckt inspelning att medieföretaget ABC News kände till anklagelserna mot Epstein redan för tre år sedan, men valde att tysta ned historien. Detta ska bland annat ha skett av hänsyn till brittiske prins Andrew, som umgicks mycket med Epstein i olika sammanhang.

Spektakulärt museiinbrott i Dresden

UTRIKESDresden – delstaten Sachsens huvudstad – kallas också för ”Florens vid Elbe”. Det eldhav som genom en allierad bombning i februari 1945 drabbade staden, och utplånade kända barockbyggnader, lyckades aldrig att knäcka de överlevandes vilja att återuppbygga staden. En av byggnaderna som endast delvis skadades var Grünes Gewölbe med sin skattkammare. Det var August II, ”August den starke” (1670-1733), kurfurste av Sachsen, kung av Polen och samtida med Karl XII som älskade prakt och lyx och byggde slottet Zwinger (idag museum) och samlade dyrbarheter, bland annat ädelstenar.

Komikern Sacha Baron Cohen kräver internetcensur

UTRIKESDen engelsk-judiske komikern Sacha Baron Cohen krävde i ett tal inför den judiska organisationen Anti-Defamation League att människors åsikter i betydligt högre grad bör censureras på sociala plattformar. I första hand gällde det enligt Cohen att tysta vita nationalister. Han påstod också i talet att om Facebook skulle ha funnits på trettiotalet så hade de låtit Hitler annonsera där genom trettio sekunder långa reklamfilmer för lösningen på ”det judiska problemet”.

Gå till arkivet

Send this to a friend