Skip to Content

Jezidi-flickan Lenas förläldrar och syskon dödades av Islamiska staten. Hon kidnappades tillsammans med andra släktingar och sattes i Koran-skola. Efter nio månader i fångenskap flydde hon tillsammans med ett fyrtiotal släktingar. Nya Tider besökte kvinnorna tillsammans med hjälporganisationen Hatune Foundation.Samtliga foton: Sanna Hill /Nya Tider

Kvinnorna flydde IS efter nio månaders fångenskap

I augusti 2014 blev en hel släkt kidnappad av Islamiska staten, efter att terrorgruppen avancerat in i Solag som hör till den nordliga staden Sinjar (Shingal). Efter nio skräckfyllda månader lyckades en grupp äldre kvinnor och barn fly fångenskapen. I dag lever de under fattiga förhållanden i ett inofficiellt flyktingläger, som Nya Tiders Sanna Hill tillsammans med Hatune Foundation besökte två gånger under sin resa i IS fotspår. Hon talade även med en av jezidernas politiska ledare, som anklagar USA för att hjälpa IS för att komma åt Mellanösterns olja.

Publicerad: 25 mars, 2016, 14:46

  • Svenska

Läs även

– Min enda önskan just nu är att alla de jag känner som är kidnappade av IS ska befrias.

Orden kommer från 9-åriga Lena som miste sina föräldrar och syskon som alla mördades av IS. Hon är en av dem som lyckats fly fångenskapen, då IS lät henne vakta kor tillsammans med äldre kvinnor som alla ansågs för svaga för att orka fly.

När IS intog den stad som jeziderna levde i separerade man snabbt männen från kvinnorna. Barnen satte man i Koranskola och de fick daglig undervisning i hur man ska leva som rättrogen muslim. Kvinnorna vittnar om att IS lade droger i deras mat tillsammans med glasskärvor, vilket gjorde att många inte vågade äta och svalt. Varför? Troligen roade leken med döden islamisterna.

De minsta barnen separerades från sina mödrar under två månader, och vad som hände med dem under denna tid är det ingen som vet. Kvinnorna skenavrättades flera gånger och små barn fick motta slag i huvudet med vapen. Männen saknas fortfarande, de flesta uppskattas vara döda eller tvångskonverterade. Totalt saknas 48 män från den släkt som till slut lyckades fly IS terrorvälde.

kDSC_0501

De flydde från islamiska staten. IS våldtog de flesta kvinnorna, även de äldsta. Kvinnorna säger att deras kidnappare mestadels var lokalbor som gått med i IS, men det fanns även flera som talade turkiska och arabiska med saudiarabisk dialekt. Foto: Nya Tider

 

En ung kvinna gråter och pekar på sin unga dotter, ett spädbarn. Kvinnan blev gravid strax innan hon kidnappades av IS, och hennes make vet inte om att han har ett barn. Hon hyser dock inga förhoppningar om att de ska återförenas igen.

Det var inte bara unga kvinnor som blev våldtagna, även de äldsta kvinnorna i släkten utsattes för systematiska våldtäkter. En 14-årig flicka som varit i IS fångenskap berättar att hon hade blivit våldtagen 280 gånger på två månader, sedan slutade hon räkna.

– Vad kan jag säga? Jag går och står och andas, men jag lever inte. Jag är söndertrasad och vet inte hur länge jag orkar fortsätta, säger den 14-åriga flickan.

Mödrar såg sina minderåriga döttrar föras bort av IS, och det var inte alltid de kom tillbaka. ”Nu ska du giftas bort till vårt befäl”, fick de höra innan de fördes bort. Några giftermål blev det dock aldrig, istället lät man soldaterna turas om att våldta flickorna. Många av flickorna har men för livet och har svårt att tala om det de upplevt.

jeDSC_0483

Mamman till denna flicka blev gravid strax innan hon kidnappades av Islamiska staten. Flickans pappa, som också blev kidnappad, vet inte om att han har en dotter. Pappan förmodas vara död. På bild syns flickans mormor till vänster. Foto: Nya Tider

 

I det tält där kvinnorna och barnen har samlats är stämningen tryckt. De flesta kvinnor gråter när de talar om vad de upplevt. En del kvinnor skäms när de säger att de konverterade under hot. En äldre dam var den enda i rummet som vägrade konvertera.

Kvinnorna säger att flera av IS-soldaterna talade turkiska, men de kunde också urskilja en dialekt från Saudiarabien. De berättar även att många av soldaterna kom från deras egen hemby.

– Vi har levt med fienden, suckar en av kvinnorna och fortsätter: våra egna grannar vände sig emot oss.

Den 7 april skickades de äldsta kvinnorna tillsammans med ett par små barn ut till en åker för att vakta kor. IS behövde mjölk. Gruppen väntade tills de var säkra på att ingen såg dem innan de sprang och gömde sig i väntan på mörkret. Under tre dygn befann sig gruppen utomhus. Man gömde sig under dagtid och gick i skydd av mörkret.

haDSC_0481

Livsnödvändig hjälp. Den tysk/turkiska nunnan Hatune Dogan reste till Irak för att dela ut pengar och förnödenheter till de mest utsatta. Foto: Nya Tider

 

I dag lever kvinnorna i tält, utan någon hjälp utifrån. Man är helt beroende av stödet från kyrkor och från de jezider som fortfarande har hem och tillgångar och är beredda att hjälpa till. I lägret bor nästan uteslutande kvinnor, eftersom ingen manlig släkting lyckades fly undan IS. Då gruppen består av äldre kvinnor och barn finns det ingen som kan arbeta ordentligt och bygga upp ett drägligt liv igen, vilket gör gruppen extra utsatt.

”Svårt att bevara kulturen”
En av de personer som kom till jezidernas räddning bor i ett stort hus inte långt ifrån kvinnornas tältläger. Han har en ledande roll inom det jezidiska samhället, och har rest till Europa många gånger för att föra deras talan. Jeziderna känner till hans identitet, men han önskar vara anonym i intervjuer. Skulle omvärlden få reda på vem han är skulle han kunna råka illa ut, och han behövs i tider likt dessa, får vi förklarat. Nya Tiders reporter spenderade två dagar tillsammans med mannen och hans familj.

Mannen säger uppgivet att det är svårt för jeziderna att behålla sin kultur och sina traditioner när 95 procent av befolkningen lever i tältläger och har gjort så under flera års tid. Han säger att problemen började då USA på allvar gick in i Irak. Enligt honom hade samtliga minoriteter det ”betydligt bättre” under Saddam Husseins styre. Saddam hade en fast hand och tillät helt enkelt inga extrema grupperingar att etablera sig, av flera olika anledningar. Dels låg det i hans intresse med ett land utan inbördes konflikter, och dels skulle radikala grupperingar snabbt kunna bli ett hot mot hans egen säkerhet. Flera flyktingar, såväl kristna som jezidiska, höll med om att situationen för dem var betydligt bättre under Saddam, något som hjälparbetaren Hatune Dogan instämmer i:

– Sunnimuslimerna behöver ett diktatorliknande styre. Vi ser nu vad som händer när det inte finns någon.

tllDSC_0500

I detta läger bor ett fyrtiotal äldre kvinnor och barn, som lyckades fly från Islamiska statens fångenskap. De är beroende av hjälp från kyrkor och från jezidi-familjer som fortfarande har sina hem intakta och som är villiga att hjälpa. Foto: Nya Tider

 

Väst stöttar terrorister
Den jezidiske ledargestalten, som nyligen var i Tyskland, säger att Väst måste sluta stötta terrorister, både för deras och för sin egen skull.

– De riktiga terroristerna är de som hjälper Islamiska staten: USA och Saudiarabien, säger mannen upprört och fortsätter:

– Varför öppnar Europa dörrarna för IS? Sverige och Tyskland kommer inte att vara ens hyfsat trygga länder länge till, deras befolkning kan inte sova tryggt om nätterna. Vi vill inte att Europa ska behöva känna samma dagliga fruktan som vårt folk gör.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Gå till arkivet

Send this to a friend