Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

M måste göra upp med sitt mörka förflutna

PappersupplaganNya Tider v. 12

”Statsministern ägnar sig åt en historierevisio­nism som är djupt oärlig – senast bevittnad i mötet med president Trump”, skriver Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, i en debattartikel i Expressen den 13 mars.

Publicerad: 22 mars, 2018, 10:57

  • Svenska

Läs även

Vad Billström syftar på är Löfvens upprepade påståenden, senast vid presskonferensen med Förenta staternas president Donald Trump, om att ”regeringen ärvde en ohållbar migrationspolitik och att man tog ansvar för att ändra den”.

Han har helt rätt − statsministern ljuger. Men Moderaterna saknar samtidigt all trovärdighet i invandringsfrågan. Innan partiet gör upp med sin historia och genomför omfattande utrensningar i partiet, har man egentligen ingen rätt att kritisera.
Billströms kritik av Löfvens uttalanden sammanfattas så här:

”Dels är migrationspolitiken förvisso stramare än vad den var 2015, men under 2017 kom över 25 000 asylsökande till Sverige. Det statsministern beskriver som en stram flyktingpolitik är fortfarande ett mycket omfattande åtagande.
Men framför allt ägnar sig statsministern och regeringen åt en historierevisionism som är djupt oärlig och som försvårar en seriös diskussion om framtiden för svensk migrationspolitik.”

Sanna ord rakt igenom. Det kan tilläggas att drygt 48 000 anhöriginvandrare fick uppehållstillstånd samma år. Men så snart Billström övergår till att prata om sitt eget parti börjar hyckleriet:

”Vi moderater har lagt om vår migrationspolitik. Vi har tydligt sagt att vi hade fel på viktiga punkter, inte minst för att kunna föra en fullständigt öppen diskussion om migrations- och integrationspolitikens verkligt svåra frågor. Vilket ansvar ska vi ta i en värld med stora flyktingströmmar, om vi samtidigt ska ta det ansvar för Sverige som bara vi kan ta själva?”

Det är svårt att veta var man ens ska börja. Till att börja med har borgerliga regeringar med M vid rodret fört en minst lika oansvarig invandringspolitik som sossarna ända sedan regeringen Bildt tillträdde 1991. Den invandringspolitik borgarna förde fram till 1994 var de facto ännu mer ansvarslös än den som fördes under de S-regeringar som följde 1994-2006.

Därefter följde regeringen Reinfeldts åtta år vid makten, med Billström själv som migrationsminister. Mer än ”öppna era hjärtan” borde inte behöva sägas. Under 2007-2014 beviljades 148 000 asylsökande och 285 000 anhöriga uppehållstillstånd − totalt 433 000 personer. Det motsvarar 4,5 procent av Sveriges befolkning år 2006.

Vid slutet av Alliansens regeringsperiod hade Sveriges befolkning ökat från 9,1 miljoner till 9,7 miljoner genom invandring, varav den stora majoriteten utomeuropeisk.

Ett ”oj, vi hade fel” duger inte som ursäkt efter att i åtta år ha fört en invandringspolitik som kommer att ge Sverige enorma problem under årtionden eller århundraden framåt. Vi borde få se omfattande avgångar och tårfyllda ursäkter till det svenska folket.
Alla dessa saker missar dock det väsentliga, nämligen att hela Sveriges och Västeuropas etablissemang − alla partier från höger till vänster − saknar en långsiktig omvärldsanalys.

Faktum är att långsiktig omvärldsanalys lyser så mycket med sin frånvaro att det kan uppfattas som oerhört radikalt och farligt − ”högerextremt” – att titta bara några decennier in i framtiden. Men det som i själva verket är extremt är att ignorera uppenbara hot, bara för att det inte kommer att inträffa under nästa mandatperiod.

Fram till år 2100 kommer Afrikas befolkning att fyrdubblas. Det innebär tre miljarder nya afrikaner. Även arabvärldens befolkning ökar kraftigt.

Befolkningstillväxten kommer att skapa ett invandringstryck på Europa som får migrationskrisen 2015 att likna en västanfläkt. Vi talar om hundratals miljoner eller rentav miljarder människor som kommer att vilja ta sig bort från sina hemländer.

Kina och Japan kommer inte att släppa in dem, eftersom deras politiker värnar den egna nationen. Så de kommer att ta sikte på Europa.
Det handlar inte om ”invandringspolitik” utan om en total existentiell kris. Sverige och Europa måste välja mellan att leva eller dö.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

”Bullerbyn brinner”

KRÖNIKASvenska Sanna Hill har just fått in en artikel i tyska Compact Magazin. Hill försöker där skildra det svenska nödläget. Eder utsände gör den förmodan, att tyskarna just nu är bättre i stånd att förstå att grannen befinner sig i ett nationellt nödläge än de varit på mycket länge. Kanske bättre än vi svenskar, bland annat därför att de själva håller på att resa sig.

Statliga chefer utan fackkunskap

KRÖNIKAAtt leda statens vädertjänst SMHI kräver sakkunskap i ämnet, nämligen väder (meteorologi). Tyvärr är det si och så med den saken. På SMHI efterträder nu jägmästaren Håkan Wirtén agronomen Rolf Brennerfelt som generaldirektör.

Boendesegregation

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVad innebär det att ”bryta segregationen” vad gäller boen­de? Professor Karl-Olov Arnstberg analyserar segregationen förr i tiden mellan rika och fattiga utifrån sociala och geografiska faktorer, och jämför med den etniska segregationen idag. Hur väljer folk var de vill bo, och hur många har egentligen möjlighet att göra det?

Gott nytt år till alla våra trogna läsare!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Toyotas chef varnar för elbilar

KRÖNIKAKampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. Hack i häl ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.

Varför behandlas vi inte lika när det gäller koldioxid?

KRÖNIKADe som smutsar ner skall betala. Dessa ord kommer från Sveriges klimatminister, tillika vice statsminister, Isabella Lövin.

Dödsdansen i Bryssel

KRÖNIKAEuropeiska Unionens medlemsländer har den 10 december, trots stora meningsskiljaktigheter länderna emellan, enats om att gemensamt ge klartecken för EU:s nya budgetförslag för de närmaste sju åren, i vilket det även ingår så kallade stödpaket på sjuhundrafemtio miljarder euro.

Gå till arkivet

Send this to a friend