Skip to Content

FRANSKA HELIKOPTRAR ÖVER MALI. Här syns en Eurocopter EC665 Tigre attackhelikopter (uppe t.h.) och en Eu­rocopter AS532 Cougar transporthelikopter (nere t.v.) under en formationsflygning i Mali. Precis som vid olyckan flyger de i par, mycket lågt och i hög hastighet. Attackhelikoptern skyddar den sårbara transporthelikoptern under flygning till och från målområdet samt vid den känsliga upp- och avsittningen. Denna gång skyddade dock inte attackhelikoptern från hotande död, utan blev orsaken till den, då den kolliderade med transporthelikoptern. Attackhelikoptern Tigre, som heter Tiger i Tyskland, är ett samverkansprojekt mellan Frankrike, Tyskland och Spanien. Transporthelikoptern Cougar är utvecklad i Frankrike. Eurocopter heter i dag Airbus Helicopters SAS. Foto: Ministère des Armées
UTRIKES

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

PappersupplaganNya Tider v. 49

Tretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Publicerad: 6 december, 2019, 11:46

  • Svenska

Läs även

På måndagskvällen den 25 november kolliderade två franska militärhelikoptrar i luften under en pågående fransk insats mot militanta islamister i det västafrikanska landet Mali. Samtliga tretton franska militärer ombord dödades när de två helikoptrarna störtade till marken och slukades av ett eldhav. Dödsolyckan inträffade i Menaka-regionen i östra Mali, nära gränsen till Niger. Den skedde strax före landning i målområdet vid ungefär 19.40 Paris-tid (samma som Stockholm), under dåliga siktförhållanden och på låg höjd.

De tretton förolyckade franska soldaterna inkluderar sex officerare, varav fyra kaptener och två löjtnanter. En av dessa är sonen till den franska senatorn Jean-Marie Bockel, en mittenpolitiker och före detta minister som sitter i senatens arméutskott.

Vrakdelarna från de två helikoptrarna som kolliderade vid låg inflygning kort innan de nådde målområdet. Det uppges ha rådigt nattmörker och mycket dåliga siktförhållande samt att helikoptrarna förföljde de flyende islamisterna när olyckan inträffade. De franska helikoptrarna kraschade mycket nära varandra och fattade eld. Ingen av de sju besättningsmännen och sex soldaterna ur undsättningsstyrkan överlevde olyckan. Stillbild: Voice of Nations

 

Den dödliga kollisionen är den värsta förlusten för den franska militären på nästan fyra decennier, sedan 58 franska fallskärmsjägare dödades 1983 i en bombattack mot deras förläggning i Libanons huvudstad
Beirut.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Futhark

    Frankrike har jammen mye å stri med om dagen. De burde slutte med å leke imperialister og heller konsentrere seg om problemene i sitt eget land.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Gå till arkivet

Send this to a friend