Skip to Content

FRANSKA HELIKOPTRAR ÖVER MALI. Här syns en Eurocopter EC665 Tigre attackhelikopter (uppe t.h.) och en Eu­rocopter AS532 Cougar transporthelikopter (nere t.v.) under en formationsflygning i Mali. Precis som vid olyckan flyger de i par, mycket lågt och i hög hastighet. Attackhelikoptern skyddar den sårbara transporthelikoptern under flygning till och från målområdet samt vid den känsliga upp- och avsittningen. Denna gång skyddade dock inte attackhelikoptern från hotande död, utan blev orsaken till den, då den kolliderade med transporthelikoptern. Attackhelikoptern Tigre, som heter Tiger i Tyskland, är ett samverkansprojekt mellan Frankrike, Tyskland och Spanien. Transporthelikoptern Cougar är utvecklad i Frankrike. Eurocopter heter i dag Airbus Helicopters SAS. Foto: Ministère des Armées
UTRIKES

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

PappersupplaganNya Tider v. 49

Tretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Publicerad: 6 december, 2019, 11:46

  • Svenska

Läs även

På måndagskvällen den 25 november kolliderade två franska militärhelikoptrar i luften under en pågående fransk insats mot militanta islamister i det västafrikanska landet Mali. Samtliga tretton franska militärer ombord dödades när de två helikoptrarna störtade till marken och slukades av ett eldhav. Dödsolyckan inträffade i Menaka-regionen i östra Mali, nära gränsen till Niger. Den skedde strax före landning i målområdet vid ungefär 19.40 Paris-tid (samma som Stockholm), under dåliga siktförhållanden och på låg höjd.

De tretton förolyckade franska soldaterna inkluderar sex officerare, varav fyra kaptener och två löjtnanter. En av dessa är sonen till den franska senatorn Jean-Marie Bockel, en mittenpolitiker och före detta minister som sitter i senatens arméutskott.

Vrakdelarna från de två helikoptrarna som kolliderade vid låg inflygning kort innan de nådde målområdet. Det uppges ha rådigt nattmörker och mycket dåliga siktförhållande samt att helikoptrarna förföljde de flyende islamisterna när olyckan inträffade. De franska helikoptrarna kraschade mycket nära varandra och fattade eld. Ingen av de sju besättningsmännen och sex soldaterna ur undsättningsstyrkan överlevde olyckan. Stillbild: Voice of Nations

 

Den dödliga kollisionen är den värsta förlusten för den franska militären på nästan fyra decennier, sedan 58 franska fallskärmsjägare dödades 1983 i en bombattack mot deras förläggning i Libanons huvudstad
Beirut.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Futhark

    Frankrike har jammen mye å stri med om dagen. De burde slutte med å leke imperialister og heller konsentrere seg om problemene i sitt eget land.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend