Skip to Content

FRANSKA HELIKOPTRAR ÖVER MALI. Här syns en Eurocopter EC665 Tigre attackhelikopter (uppe t.h.) och en Eu­rocopter AS532 Cougar transporthelikopter (nere t.v.) under en formationsflygning i Mali. Precis som vid olyckan flyger de i par, mycket lågt och i hög hastighet. Attackhelikoptern skyddar den sårbara transporthelikoptern under flygning till och från målområdet samt vid den känsliga upp- och avsittningen. Denna gång skyddade dock inte attackhelikoptern från hotande död, utan blev orsaken till den, då den kolliderade med transporthelikoptern. Attackhelikoptern Tigre, som heter Tiger i Tyskland, är ett samverkansprojekt mellan Frankrike, Tyskland och Spanien. Transporthelikoptern Cougar är utvecklad i Frankrike. Eurocopter heter i dag Airbus Helicopters SAS. Foto: Ministère des Armées
UTRIKES

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

PappersupplaganNya Tider v. 49

Tretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Publicerad: 6 december, 2019, 11:46

  • Svenska

Läs även

På måndagskvällen den 25 november kolliderade två franska militärhelikoptrar i luften under en pågående fransk insats mot militanta islamister i det västafrikanska landet Mali. Samtliga tretton franska militärer ombord dödades när de två helikoptrarna störtade till marken och slukades av ett eldhav. Dödsolyckan inträffade i Menaka-regionen i östra Mali, nära gränsen till Niger. Den skedde strax före landning i målområdet vid ungefär 19.40 Paris-tid (samma som Stockholm), under dåliga siktförhållanden och på låg höjd.

De tretton förolyckade franska soldaterna inkluderar sex officerare, varav fyra kaptener och två löjtnanter. En av dessa är sonen till den franska senatorn Jean-Marie Bockel, en mittenpolitiker och före detta minister som sitter i senatens arméutskott.

Vrakdelarna från de två helikoptrarna som kolliderade vid låg inflygning kort innan de nådde målområdet. Det uppges ha rådigt nattmörker och mycket dåliga siktförhållande samt att helikoptrarna förföljde de flyende islamisterna när olyckan inträffade. De franska helikoptrarna kraschade mycket nära varandra och fattade eld. Ingen av de sju besättningsmännen och sex soldaterna ur undsättningsstyrkan överlevde olyckan. Stillbild: Voice of Nations

 

Den dödliga kollisionen är den värsta förlusten för den franska militären på nästan fyra decennier, sedan 58 franska fallskärmsjägare dödades 1983 i en bombattack mot deras förläggning i Libanons huvudstad
Beirut.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend