<strong>Ametist Azordegan</strong>, programledare på SR, anser att ”mångfaldsbakgrund” borde uppskattas mer.

”Mångfaldsbråk” på SR

En hetsig intern debatt rasar inom Sveriges Radio (SR) på grund av att alltför många av utrikeskorrespondenterna har svensk bakgrund. Nu går Peter O Nilsson, chef för kulturområdet på SR, ut med att man ska anställa och befordra personer med ”mångfaldsbakgrund” även om dessa saknar objektiv yrkeskompetens.
Per Eurenius, avgående utrikeschef på SR, berättar att man börjat arbeta efter ”nya principer” och nästan bara tillsätter invandrare på eftertraktade tjänster. Två chefstjänster, en redaktörstjänst och ungkorretjänsten har fördelats med hudfärg som viktigaste merit.
Per Eurenius, avgående utrikeschef på SR, berättar att man börjat arbeta efter ”nya principer” och nästan bara tillsätter invandrare på eftertraktade tjänster. Två chefstjänster, en redaktörstjänst och ungkorretjänsten har fördelats med hudfärg som viktigaste merit.

Bråket började med en artikel i SVT Kultur den 30 oktober, där journalisten Katarina Andersson utmålade det som ett stort problem att så många av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter är ”vita med helsvenska namn”. När hon frågade Ekots avgående utrikeschef Per Eurenius varför det är så svårt att ”fixa mångfalden inom just korrekåren”, svarade Eurenius:

– Korrarna är en elitpluton. Såklart finns det många anställda på Ekot med mångfalds­bakgrund, men andelen som har nått en så pass hög nivå när det gäller radiojournalistik är liten än så länge.

I en grupp på Facebook som är stängd för allmänheten svallade känslorna heta mellan olika SR-journalister efter artikeln. Vissa av de vita korrarna var upprörda över kritiken.

”För egen del avvisar jag helt kritiken med att Jag har för fan jobbat mig till att bli korre”, skriver utrikesreportern Alice Petrén.

David Carlqvist, Sveriges Radios korrespondent i Kina, pekar på de praktiska problemen med rasklassificering när det gäller att avgöra ”vem som faktiskt skulle kvala in som en mångfaldsanställd”.

”Räknas en vit latinamerikan i samma kategori som en med mörkare hy? Och hur mäter man det – gentemot en slags vithetsskala?”, frågar Carlqvist.

Ekonomikorrespondenten Staffan Sonning påpekar i tråden att SR redan tillämpar raskvotering vid anställningar. Sonning stöder dessa åtgärder, men menar att man inte kan räkna med att omedelbart kvoteras in till de mest prestigefulla jobben bara för att man har rätt hudfärg.

”Ge er nu! Ta reda på hur många som har fått företrädesrätt till anställningar de senaste åren med motivet etnisk mångfald… Det pågår ett jätteprojekt. Men måste verkligen alla genast bli utrikeskorrespondenter?”

”Ont i magen”

Pablo Dalence, en av få fast anställda på Ekot med invandrarbakgrund, skriver i tråden att ”jag får ont i magen av allt jag läser” och ifrågasätter att de vita kollegorna skulle vara mer kompetenta.

”Det låter som det är just vi med mångfaldsbakgrund som inte håller måttet. Om det nu är på det sättet undrar jag vad företagsledningen har för strategi för att vi ska kunna bli lika duktiga som övriga anställda med icke mångfaldsbakgrund?”

Även Ametist Azordegan, programledare, känner att hennes mångfaldsbakgrund inte uppskattas tillräckligt.

”Det största problemet är att mångfald uppenbarligen (av denna tråd att döma) ses som ett problem snarare än en tillgång. Märkligt. Mycket märkligt”.

Stjärnreportern och vänsteraktivisten Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, ansluter sig till uppfattningen att kårens rassammansättning måste ändras eftersom ”denna elitplutons referensramar i Sverige faktiskt inte är representiva (längre)”.

Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, anser att det är för många svenskar som är utrikeskorrespondenter. Deras referensramar i Sverige är inte representativa längre, menar hon.
Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, anser att det är för många svenskar som är utrikeskorrespondenter. Deras referensramar i Sverige är inte representativa längre, menar hon.

– Det bekymrar mig mycket om folk inte håller med om att detta är ett problem, sade Cecilia Uddén då SVT Kultur uppmärksammade den slutna Facebooktråden.

Mer raskvotering på gång

I början av 2014 fick alla chefer på Sveriges Radio order om att ta större ansvar för ”mångfaldsarbetet”, uppger SVT Kultur.

– Vi har börjat jobba efter nya principer. Vi har inte nått målet när det gäller korrespondentkåren, men jag är övertygad om att vi kommer dit, säger den avgående utrikeschefen Per Eurenius.

I enlighet med principen att prioritera personer med rätt hudfärg har SR under året gett två chefstjänster och en redaktörstjänst till Rouzbeh Djalaie, Silan Diljen och Josef el Mahdi. ”Ungkorretjänsten”, en mobil utrikestjänst, gick till P3:s Paloma Vangpreecha, berättar Eurenius.

Peter O Nilsson är chef för kulturområdet på Sveriges Radio och den som står bakom SR:s senaste mångfaldsutredning. Nilsson menar att man ”inte kan förändra allt på två år”, men i en intervju i branschtidningen Journalisten säger han att man ska vidta åtgärder för att öka antalet anställda med ”mångfaldsbakgrund” på prestigefyllda poster så snabbt som möjligt – även om man är tvungen att göra avkall på de anställdas yrkeskompetens.

– Man behöver vikta kompetensen och måste acceptera att de vi rekryterar kan ha lägre kompetens på vissa traditionella områden, säger Nilsson.

Peter O Nilsson vill inte öppet förespråka rasdiskriminering utan hänvisar istället till ”språkkunskaper och till exempel andra socioekonomiska eller geografiska perspektiv”. När Journalisten påpekar att bråket startade ”med ett foto av SR:s utrikeskorrar där man ser att det är många som har samma bakgrund” blir kulturchefen dock mer öppen med att reportrarnas hudfärg och uttal är det viktiga.

– Ja, vi behöver låta och se ut som Sverige låter och ser ut. Lyssnarna ska kunna känna igen sig i det vi säger och i vilka vi är, säger Nilsson, som samtidigt klargör att ifall endast svenskar söker sig till vissa jobb måste man aktivt leta efter personer med rätt etnisk bakgrund.

– Det tar längre tid, och ibland väldigt mycket längre tid. Men om man vid en rekrytering bara får sökande som heter Kalle, då har man misslyckats, säger Nilsson.

I en kommentar till artikeln skriver Staffan Sonning, en av de journalister som deltog i Facebooktråden, att ”hela grunden är en photoshoppad bild med korrar från för två år sedan”. Sonning tycks inte ha några invändningar mot den pågående rasdiskrimineringen mot vita, men skriver: ”Det skulle ju inte funka med en bild på hur det ser ut i dag, två år senare: ’På två år, har andelen korrar med mångfaldskompetens bara ökat från noll till tio procent, är inte det en fruktansvärd skandal’. Tror inte det va?”

SVT:s korrespondentnätverk består av åtta fasta korrar och tre frilansar. Av dessa har två en annan bakgrund än svensk.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

🟠 DEBATT. BRICS framställs som en motpol till G7 och förkämpe för den ”globala söderns” utvecklingsländer. Den sägs bygga en multipolär värld, som Ryssland och Kina förespråkar. Många jublar över utvecklingen, både oppositionen i Väst och fattiga i u-länder, men verkligheten är som så ofta en helt annan. Bakom kulisserna drar globalisterna i trådarna även här, och vi kan redan nu se vilken sida som kommer att gå vinnande ur den skapade kraftmätningen och vilken kontinent som kommer gå under i processen. Det menar veckans debattskribent Christer Ericsson, Nya Tiders utrikesredaktör.

Inblickar i den tidiga kristendomen

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Läs även:

Masskjutning på pub – blind man dog

Masskjutning på pub – blind man dog

🟠 INRIKES En svartklädd man sköt ihjäl en man i 20-årsåldern med kopplingar till gängkriminalitet på en pub i Sandviken – men under den vilda attacken blev tre andra personer än måltavlan skjutna och en av dessa, en blind man i 70-årsåldern avled till följd av sina skador.

Stora migrationspolitiska förändringar

Stora migrationspolitiska förändringar

🟠 INRIKES Under en pressträff på Migrationsverkets förvar i Åstorp meddelas att regeringen och Sverigedemokraterna kommer verka för omfattande förändringar av den rådande migrationspolitiken, som både Jimmie Åkesson och Justitieminister Gunnar Strömmer menar är anledningen till det ohejdade grova våld som drabbar Sverige. Asylsökare ska inte längre kunna gömma sig i skuggsamhällen, kriminella ska utvisas – och militären ska kunna sättas in mot invandrargängen.

Försvarets budget stärks kraftigt

Försvarets budget stärks kraftigt

🟠 INRIKES Sveriges försvar genomgår en kraftig upprustning och budgeten ökar till 119 miljarder nästa år, en ökning med hela 27 miljarder. Av dessa är 700 miljoner öronmärkta för Sveriges Natoavgift och en del av satsningen utgörs av integration i Nato, trots att vårt land ännu inte är medlem i försvarsalliansen.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Siden och porträtt

🟠 Om Alexander Roslins konstnärskap. Den svenske 1700-talskonstnären Alexander Roslin är än idag känd och uppskattad för sin förmåga att fånga hur siden och sammet kan skimra och glänsa i ljus. Han valdes in i franska konstakademin och har målat flera berömda porträtt.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.