<strong>Ametist Azordegan</strong>, programledare på SR, anser att ”mångfaldsbakgrund” borde uppskattas mer.

”Mångfaldsbråk” på SR

En hetsig intern debatt rasar inom Sveriges Radio (SR) på grund av att alltför många av utrikeskorrespondenterna har svensk bakgrund. Nu går Peter O Nilsson, chef för kulturområdet på SR, ut med att man ska anställa och befordra personer med ”mångfaldsbakgrund” även om dessa saknar objektiv yrkeskompetens.
Per Eurenius, avgående utrikeschef på SR, berättar att man börjat arbeta efter ”nya principer” och nästan bara tillsätter invandrare på eftertraktade tjänster. Två chefstjänster, en redaktörstjänst och ungkorretjänsten har fördelats med hudfärg som viktigaste merit.
Per Eurenius, avgående utrikeschef på SR, berättar att man börjat arbeta efter ”nya principer” och nästan bara tillsätter invandrare på eftertraktade tjänster. Två chefstjänster, en redaktörstjänst och ungkorretjänsten har fördelats med hudfärg som viktigaste merit.

Bråket började med en artikel i SVT Kultur den 30 oktober, där journalisten Katarina Andersson utmålade det som ett stort problem att så många av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter är ”vita med helsvenska namn”. När hon frågade Ekots avgående utrikeschef Per Eurenius varför det är så svårt att ”fixa mångfalden inom just korrekåren”, svarade Eurenius:

– Korrarna är en elitpluton. Såklart finns det många anställda på Ekot med mångfalds­bakgrund, men andelen som har nått en så pass hög nivå när det gäller radiojournalistik är liten än så länge.

I en grupp på Facebook som är stängd för allmänheten svallade känslorna heta mellan olika SR-journalister efter artikeln. Vissa av de vita korrarna var upprörda över kritiken.

”För egen del avvisar jag helt kritiken med att Jag har för fan jobbat mig till att bli korre”, skriver utrikesreportern Alice Petrén.

David Carlqvist, Sveriges Radios korrespondent i Kina, pekar på de praktiska problemen med rasklassificering när det gäller att avgöra ”vem som faktiskt skulle kvala in som en mångfaldsanställd”.

”Räknas en vit latinamerikan i samma kategori som en med mörkare hy? Och hur mäter man det – gentemot en slags vithetsskala?”, frågar Carlqvist.

Ekonomikorrespondenten Staffan Sonning påpekar i tråden att SR redan tillämpar raskvotering vid anställningar. Sonning stöder dessa åtgärder, men menar att man inte kan räkna med att omedelbart kvoteras in till de mest prestigefulla jobben bara för att man har rätt hudfärg.

”Ge er nu! Ta reda på hur många som har fått företrädesrätt till anställningar de senaste åren med motivet etnisk mångfald… Det pågår ett jätteprojekt. Men måste verkligen alla genast bli utrikeskorrespondenter?”

”Ont i magen”

Pablo Dalence, en av få fast anställda på Ekot med invandrarbakgrund, skriver i tråden att ”jag får ont i magen av allt jag läser” och ifrågasätter att de vita kollegorna skulle vara mer kompetenta.

”Det låter som det är just vi med mångfaldsbakgrund som inte håller måttet. Om det nu är på det sättet undrar jag vad företagsledningen har för strategi för att vi ska kunna bli lika duktiga som övriga anställda med icke mångfaldsbakgrund?”

Även Ametist Azordegan, programledare, känner att hennes mångfaldsbakgrund inte uppskattas tillräckligt.

”Det största problemet är att mångfald uppenbarligen (av denna tråd att döma) ses som ett problem snarare än en tillgång. Märkligt. Mycket märkligt”.

Stjärnreportern och vänsteraktivisten Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, ansluter sig till uppfattningen att kårens rassammansättning måste ändras eftersom ”denna elitplutons referensramar i Sverige faktiskt inte är representiva (längre)”.

Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, anser att det är för många svenskar som är utrikeskorrespondenter. Deras referensramar i Sverige är inte representativa längre, menar hon.
Cecilia Uddén, som rapporterar från Mellanöstern, anser att det är för många svenskar som är utrikeskorrespondenter. Deras referensramar i Sverige är inte representativa längre, menar hon.

– Det bekymrar mig mycket om folk inte håller med om att detta är ett problem, sade Cecilia Uddén då SVT Kultur uppmärksammade den slutna Facebooktråden.

Mer raskvotering på gång

I början av 2014 fick alla chefer på Sveriges Radio order om att ta större ansvar för ”mångfaldsarbetet”, uppger SVT Kultur.

– Vi har börjat jobba efter nya principer. Vi har inte nått målet när det gäller korrespondentkåren, men jag är övertygad om att vi kommer dit, säger den avgående utrikeschefen Per Eurenius.

I enlighet med principen att prioritera personer med rätt hudfärg har SR under året gett två chefstjänster och en redaktörstjänst till Rouzbeh Djalaie, Silan Diljen och Josef el Mahdi. ”Ungkorretjänsten”, en mobil utrikestjänst, gick till P3:s Paloma Vangpreecha, berättar Eurenius.

Peter O Nilsson är chef för kulturområdet på Sveriges Radio och den som står bakom SR:s senaste mångfaldsutredning. Nilsson menar att man ”inte kan förändra allt på två år”, men i en intervju i branschtidningen Journalisten säger han att man ska vidta åtgärder för att öka antalet anställda med ”mångfaldsbakgrund” på prestigefyllda poster så snabbt som möjligt – även om man är tvungen att göra avkall på de anställdas yrkeskompetens.

– Man behöver vikta kompetensen och måste acceptera att de vi rekryterar kan ha lägre kompetens på vissa traditionella områden, säger Nilsson.

Peter O Nilsson vill inte öppet förespråka rasdiskriminering utan hänvisar istället till ”språkkunskaper och till exempel andra socioekonomiska eller geografiska perspektiv”. När Journalisten påpekar att bråket startade ”med ett foto av SR:s utrikeskorrar där man ser att det är många som har samma bakgrund” blir kulturchefen dock mer öppen med att reportrarnas hudfärg och uttal är det viktiga.

– Ja, vi behöver låta och se ut som Sverige låter och ser ut. Lyssnarna ska kunna känna igen sig i det vi säger och i vilka vi är, säger Nilsson, som samtidigt klargör att ifall endast svenskar söker sig till vissa jobb måste man aktivt leta efter personer med rätt etnisk bakgrund.

– Det tar längre tid, och ibland väldigt mycket längre tid. Men om man vid en rekrytering bara får sökande som heter Kalle, då har man misslyckats, säger Nilsson.

I en kommentar till artikeln skriver Staffan Sonning, en av de journalister som deltog i Facebooktråden, att ”hela grunden är en photoshoppad bild med korrar från för två år sedan”. Sonning tycks inte ha några invändningar mot den pågående rasdiskrimineringen mot vita, men skriver: ”Det skulle ju inte funka med en bild på hur det ser ut i dag, två år senare: ’På två år, har andelen korrar med mångfaldskompetens bara ökat från noll till tio procent, är inte det en fruktansvärd skandal’. Tror inte det va?”

SVT:s korrespondentnätverk består av åtta fasta korrar och tre frilansar. Av dessa har två en annan bakgrund än svensk.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Social oro och massprotester står för dörren även i Europa

Social oro och massprotester står för dörren även i Europa

🟠 Energipriserna skenar. Inte mindre än tio tusen separata protester mot höjda energipriser ägde rum redan innan september, då protesterna eskalerade kraftigt runt om i Europa. Över hundra länder har sett växande oroligheter de senaste tre månaderna. Allt pekar nu på att de kommer att bli ännu mer frekventa och intensiva. Systemmedia mörkar då makthavarna fruktar utvecklingen. Levnadskostnaderna har nu stigit så dramatiskt att var tionde europé känner sig tvungen att hoppa över måltider. Tyskland förbereder sig för oroligheter genom att upprätta ett militärkommando med långtgående befogenheter i det fredstida civilsamhället – med coronan och Ukrainakriget som ursäkt.

Läs även:

Återstart av kärnkraftverk inte möjlig i Sverige

Återstart av kärnkraftverk inte möjlig i Sverige

🟠 I Tyskland har nedläggningen pausats och återstart av reaktorer förbereds. Magdalena Andersson talar om ”krigsekonomi” och en kommande ”krigsvinter” med tanke på den eskalerande elkrisen. Ändå tycks Europa stå handlingsförlamat – trots att det enligt tyska experter skulle vara fullt möjligt att återstarta en del av de kärnkraftsreaktorer som nyligen tagits ur bruk. I Sverige är detta dock inte möjligt. De svenska reak­torerna har förstörts just för att de inte ska gå att återstarta igen, efter påtryckningar från Miljöpartiet.

Oljekraftverket eldar på – gör extrema vinster i elkrisens spår

Oljekraftverket eldar på – gör extrema vinster i elkrisens spår

🟠 INRIKES Medan svenska företag och privatpersoner bävar inför de allt högre elkostnaderna täljer andra guld. Karlshamnsverket såg sin vinst öka med 500 procent föregående år tack vare vinterns skyhöga priser på el. Genom att elda 30 000 ton olja gjorde man en vinst på 297 miljoner kronor. Vinsten för årets omfattande användning av verket, där man eldat 70 000 och ibland hela 140 000 liter olja i timmen menas bli många gånger större.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

”Metoo” och burop i Bayreuth

🟠 KULTUR Under arbetet inför årets Bayreuthfestspel blev flera kvinnor antastade sexuellt, även Katharina Wagner själv drabbades, men ”löste problemet”. Internationella media försökte öppna ett Metoo-drev med sökarljuset på sexism hos dirigenter. Men när den europeiska eliten samlats till sin årliga musikfest reagerade de istället mot en modernistisk produktion med burop. Bayreuther Festspiele presenterade en hel del nyheter och avslutades den första september.

Templet Walhalla

🟠 Ett monument över den germanska historiens mest framstående personer. Walhalla i Regensburg, Bayern, som blickar ut över den vackra floden Donau, uppfördes under 1830-talet av kung Ludvig I av Bayern för att ära framstående germaner och deras bedrifter. ”Politiker, suveräner, vetenskapsmän och konstnärer av det tyska språket”, som det står i en officiell pamflett. Det utgör en välbehövlig motvikt till dagens modernistiska woke-tidevarv, men förvånansvärt få känner till detta vackra marmortempel med dess 130 marmorbyster som spänner över 2 000 år av germansk historia.

FN vill stoppa antisatellitmissiltester

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya Tider rapporterade i maj om FN:s försök att utveckla ett internationellt normsystem för rymden. Nu, vid ett uppföljande möte i Genève den 12 till den 16 september, försökte internationella förhandlare att utveckla regler för aktörer i rymden gällande låg omloppsbana runt jorden, eller ännu hellre, även bortom den. Men byråkratins kvarnar mal fortfarande långsamt.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.