Skip to Content

Bild från övervakningskamera vid masskjutningen i Dayton, Ohio. Foto: Dayton Police Departement
UTRIKES

Massmedia rapporterar olika från masskjutningar

Digital utgåva

USA har på kort tid drabbats av två olika masskjutningar, en i El Paso, Texas och en i Dayton, Ohio med mindre än 24 timmar mellan de båda incidenterna. Men skillnaderna i rapporteringen mellan fallen är stor i massmedia. Medan attacken i El Paso beskrivs som ett högerextremt våldsdåd begånget av en ”Trumpanhängare” är det desto tystare om attacken i Dayton – eftersom den förövaren var en vänsterextremist.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 16:38

  • Svenska

Läs även

Det var under lördagsförmiddagen vid 11-tiden lokalt som Patrick Crusius, 21, beväpnad med en AK-47 automatkarbin, skottsäker väst och taktisk utrustning angrepp ett köpcentrum i staden El Paso i Texas. Under attacken sköts 20 människor ihjäl, varav sex mexikanska medborgare, och ytterligare 26 personer skadades under skottlossningen.

Patrick Crusius går till angrepp. Foto: Övervakningsbild

 

Vid 1-tiden på morgonen i Dayton i Ohio inleddes en annan masskjutning där Connor Betts, 24, beväpnad med ett automatvapen med ett trummagasin med kapacitet för 100 patroner öppnade eld i ett bardistrikt. I attacken dödades nio personer, inklusive skyttens egen syster och 27 skadades trots att polis i närheten lyckades skjuta ihjäl Betts inom smått makalösa 30 sekunder från det att han öppnat eld.

Patrick Crusius, 21. Foto: Arresteringsbild

Men fallen har trots sina likheter, till exempel utfördes båda av ensamma unga män som levt stora delar av sina liv via internet, behandlats väldigt olika i både internationella och svenska massmedier.

”Trumpanhängare” ges stor uppmärksamhet

Medan massmedierna snabbt fäste stor uppmärksamhet på gärningsmannen i El Paso och dennes motiv och politiska åsikter har det varit desto tystare kring gärningsmannen i Dayton.

Patrick Crusius, som sköt ihjäl 20 personer i El Paso, har beskrivits som en ”Trumpanhängare” och ”vit rasist” eftersom han publicerat ett manifest kort innan attacken samt att hans offer var latinamerikaner. I dokumentet skall han ha skrivit att han agerade för att stoppa den latinamerikanska ”invasionen av Texas” med anspelning på det snabba demografiska skiftet i staten där latinamerikaner ökar snabbt i antal.

Enligt den senaste rapporten från U.S. Census Bureau som flera tidningar, däribland Dallas Observer, gått igenom senast i juni i år räknar man med att latinamerikaner blir majoritet i staten inom kort, eventuellt redan i nästa år. Medan det finns 11.9 miljoner vita amerikanare i Texas finns det 11.4 miljoner latinamerikanska medborgare. Medan den vita befolkningen ökade med 24 000 under 2018 låg samma ökning på 215 000, nio gånger mer, för latinamerikaner. Räknar man in de över en miljon illegala invandrarna som tros finnas i Texas är vita redan i minoritet, särskilt om man räknar in andra etniska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • El Paso killen var Vanster och demokrat-anhangare. Hans Tvitter konto har andrats och han var inte ensam, 2 till har gripits och sitter anhallna (enligt polisen). Det magasin han hade tog bara 30 patroner och det racker intill for drygt 50 doda och skadade. de tva andra har inga namn (troligtvis FBI eller CIA anstallda). En kopia av Las Vegas massakern.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend