Skip to Content

Bild från övervakningskamera vid masskjutningen i Dayton, Ohio. Foto: Dayton Police Departement
UTRIKES

Massmedia rapporterar olika från masskjutningar

Digital utgåva

USA har på kort tid drabbats av två olika masskjutningar, en i El Paso, Texas och en i Dayton, Ohio med mindre än 24 timmar mellan de båda incidenterna. Men skillnaderna i rapporteringen mellan fallen är stor i massmedia. Medan attacken i El Paso beskrivs som ett högerextremt våldsdåd begånget av en ”Trumpanhängare” är det desto tystare om attacken i Dayton – eftersom den förövaren var en vänsterextremist.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 16:38

  • Svenska

Läs även

Det var under lördagsförmiddagen vid 11-tiden lokalt som Patrick Crusius, 21, beväpnad med en AK-47 automatkarbin, skottsäker väst och taktisk utrustning angrepp ett köpcentrum i staden El Paso i Texas. Under attacken sköts 20 människor ihjäl, varav sex mexikanska medborgare, och ytterligare 26 personer skadades under skottlossningen.

Patrick Crusius går till angrepp. Foto: Övervakningsbild

 

Vid 1-tiden på morgonen i Dayton i Ohio inleddes en annan masskjutning där Connor Betts, 24, beväpnad med ett automatvapen med ett trummagasin med kapacitet för 100 patroner öppnade eld i ett bardistrikt. I attacken dödades nio personer, inklusive skyttens egen syster och 27 skadades trots att polis i närheten lyckades skjuta ihjäl Betts inom smått makalösa 30 sekunder från det att han öppnat eld.

Patrick Crusius, 21. Foto: Arresteringsbild

Men fallen har trots sina likheter, till exempel utfördes båda av ensamma unga män som levt stora delar av sina liv via internet, behandlats väldigt olika i både internationella och svenska massmedier.

”Trumpanhängare” ges stor uppmärksamhet

Medan massmedierna snabbt fäste stor uppmärksamhet på gärningsmannen i El Paso och dennes motiv och politiska åsikter har det varit desto tystare kring gärningsmannen i Dayton.

Patrick Crusius, som sköt ihjäl 20 personer i El Paso, har beskrivits som en ”Trumpanhängare” och ”vit rasist” eftersom han publicerat ett manifest kort innan attacken samt att hans offer var latinamerikaner. I dokumentet skall han ha skrivit att han agerade för att stoppa den latinamerikanska ”invasionen av Texas” med anspelning på det snabba demografiska skiftet i staten där latinamerikaner ökar snabbt i antal.

Enligt den senaste rapporten från U.S. Census Bureau som flera tidningar, däribland Dallas Observer, gått igenom senast i juni i år räknar man med att latinamerikaner blir majoritet i staten inom kort, eventuellt redan i nästa år. Medan det finns 11.9 miljoner vita amerikanare i Texas finns det 11.4 miljoner latinamerikanska medborgare. Medan den vita befolkningen ökade med 24 000 under 2018 låg samma ökning på 215 000, nio gånger mer, för latinamerikaner. Räknar man in de över en miljon illegala invandrarna som tros finnas i Texas är vita redan i minoritet, särskilt om man räknar in andra etniska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • El Paso killen var Vanster och demokrat-anhangare. Hans Tvitter konto har andrats och han var inte ensam, 2 till har gripits och sitter anhallna (enligt polisen). Det magasin han hade tog bara 30 patroner och det racker intill for drygt 50 doda och skadade. de tva andra har inga namn (troligtvis FBI eller CIA anstallda). En kopia av Las Vegas massakern.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend