Skip to Content

Bild från övervakningskamera vid masskjutningen i Dayton, Ohio. Foto: Dayton Police Departement
UTRIKES

Massmedia rapporterar olika från masskjutningar

Digital utgåva

USA har på kort tid drabbats av två olika masskjutningar, en i El Paso, Texas och en i Dayton, Ohio med mindre än 24 timmar mellan de båda incidenterna. Men skillnaderna i rapporteringen mellan fallen är stor i massmedia. Medan attacken i El Paso beskrivs som ett högerextremt våldsdåd begånget av en ”Trumpanhängare” är det desto tystare om attacken i Dayton – eftersom den förövaren var en vänsterextremist.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 16:38

  • Svenska

Läs även

Det var under lördagsförmiddagen vid 11-tiden lokalt som Patrick Crusius, 21, beväpnad med en AK-47 automatkarbin, skottsäker väst och taktisk utrustning angrepp ett köpcentrum i staden El Paso i Texas. Under attacken sköts 20 människor ihjäl, varav sex mexikanska medborgare, och ytterligare 26 personer skadades under skottlossningen.

Patrick Crusius går till angrepp. Foto: Övervakningsbild

 

Vid 1-tiden på morgonen i Dayton i Ohio inleddes en annan masskjutning där Connor Betts, 24, beväpnad med ett automatvapen med ett trummagasin med kapacitet för 100 patroner öppnade eld i ett bardistrikt. I attacken dödades nio personer, inklusive skyttens egen syster och 27 skadades trots att polis i närheten lyckades skjuta ihjäl Betts inom smått makalösa 30 sekunder från det att han öppnat eld.

Patrick Crusius, 21. Foto: Arresteringsbild

Men fallen har trots sina likheter, till exempel utfördes båda av ensamma unga män som levt stora delar av sina liv via internet, behandlats väldigt olika i både internationella och svenska massmedier.

”Trumpanhängare” ges stor uppmärksamhet

Medan massmedierna snabbt fäste stor uppmärksamhet på gärningsmannen i El Paso och dennes motiv och politiska åsikter har det varit desto tystare kring gärningsmannen i Dayton.

Patrick Crusius, som sköt ihjäl 20 personer i El Paso, har beskrivits som en ”Trumpanhängare” och ”vit rasist” eftersom han publicerat ett manifest kort innan attacken samt att hans offer var latinamerikaner. I dokumentet skall han ha skrivit att han agerade för att stoppa den latinamerikanska ”invasionen av Texas” med anspelning på det snabba demografiska skiftet i staten där latinamerikaner ökar snabbt i antal.

Enligt den senaste rapporten från U.S. Census Bureau som flera tidningar, däribland Dallas Observer, gått igenom senast i juni i år räknar man med att latinamerikaner blir majoritet i staten inom kort, eventuellt redan i nästa år. Medan det finns 11.9 miljoner vita amerikanare i Texas finns det 11.4 miljoner latinamerikanska medborgare. Medan den vita befolkningen ökade med 24 000 under 2018 låg samma ökning på 215 000, nio gånger mer, för latinamerikaner. Räknar man in de över en miljon illegala invandrarna som tros finnas i Texas är vita redan i minoritet, särskilt om man räknar in andra etniska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • El Paso killen var Vanster och demokrat-anhangare. Hans Tvitter konto har andrats och han var inte ensam, 2 till har gripits och sitter anhallna (enligt polisen). Det magasin han hade tog bara 30 patroner och det racker intill for drygt 50 doda och skadade. de tva andra har inga namn (troligtvis FBI eller CIA anstallda). En kopia av Las Vegas massakern.

Oro inom etablissemanget när hög tysk militär går till AfD

UTRIKESGenerallöjtnanten i det tyska flygvapnet Joachim Wundrak gick i pension för ett år sedan och avtackades med ett så kallat “stort tapto”. Det har nu blivit offentligt att Wundrak ställer upp i valet till överborgmästare i storstaden Hannover för partiet Alternativ för Tyskland. Wundrak har efter sin pensionering trätt fram med kritik mot förhållandena inom det tyska försvaret.

Afghansk asylsökare ville mörda vita britter

UTRIKESAsylsökaren Samiulahaq Akbari kunde gripas efter att ha genomfört tre attacker beväpnad med en stor kökskniv i Storbritannien. Målet skall ha varit att döda vita britter och han frågade sina offer om de var ”engelsmän” innan han gick till angrepp. Nu har han dömts till 21 år i fängelse för knivdåden.

Viktor Orbán är Tjeckiens tredje mest populäre utländske politiker

UTRIKESEnligt det tjeckiska opinionsinstitutet STEM, är Ungerns premiärminister Viktor Orbán den tredje mest populäre utländske politikern i Tjeckien.

Tysklands utrikesminister läxar upp Polens folkvalda regering

UTRIKESDen i mars 2018 utnämnde tyske utrikesministern Heiko Maas, SPD, avlade den 1 augusti ett officiellt besök i Warszawa. Den formella anledningen var 75-årsminnet av det väpnade upproret mot de tyska ockupanterna som startade klockan 17 den 1 augusti 1944.

Skytten i El Paso ville skrämma bort invand­rarna från USA

USADen 3 augusti drabbades USA av en av de dödligaste masskjutningarna i modern tid då Patrick Crusius, 21, gick till attack mot ett köpcent­rum i staden El Paso i Texas. Tjugotvå människor sköts ihjäl och ytterligare 24 skadades. Skytten efterlämnade ett manifest där han förklarar att dådet motiverats av undanträngningen av vita människor från deras hemländer.

Greta Thunberg får journalister utkastade från möte

UTRIKESUnder en vecka, möttes ungdomliga miljöaktivister inom ”Fridays for Future-rörelsen” i Lausanne, Schweiz. Det uppstod också några våldsamma gräl om den strategiska riktningen för gruppen. Greta Thunberg beskyllde medierna för den dåliga stämningen på kongressen och orsakade en skandal när hon lät kasta ut några journalister som närvarade vid mötet.

USA: Orange County drabbat av bostadslöshet

UTRIKESBostadslösheten tilltar kraftigt på olika håll i Kalifornien. Nu ger den sig till känna i Orange County. Det berättar den amerikanske libertarianen och systemkritikern Tyler Durden.

Data visar att det inte finns något ”vitt” masskjutningsproblem

UTRIKESEn lista över de personer som har gripits eller åtalats för de första 255 masskjutningarna som har registrerats hittills i år i USA visar att fenomenet inte är begränsat till vita gärningsmän.

Gå till arkivet

Send this to a friend