Skip to Content

Bild från övervakningskamera vid masskjutningen i Dayton, Ohio. Foto: Dayton Police Departement
UTRIKES

Massmedia rapporterar olika från masskjutningar

Digital utgåva

USA har på kort tid drabbats av två olika masskjutningar, en i El Paso, Texas och en i Dayton, Ohio med mindre än 24 timmar mellan de båda incidenterna. Men skillnaderna i rapporteringen mellan fallen är stor i massmedia. Medan attacken i El Paso beskrivs som ett högerextremt våldsdåd begånget av en ”Trumpanhängare” är det desto tystare om attacken i Dayton – eftersom den förövaren var en vänsterextremist.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 16:38

  • Svenska

Läs även

Det var under lördagsförmiddagen vid 11-tiden lokalt som Patrick Crusius, 21, beväpnad med en AK-47 automatkarbin, skottsäker väst och taktisk utrustning angrepp ett köpcentrum i staden El Paso i Texas. Under attacken sköts 20 människor ihjäl, varav sex mexikanska medborgare, och ytterligare 26 personer skadades under skottlossningen.

Patrick Crusius går till angrepp. Foto: Övervakningsbild

 

Vid 1-tiden på morgonen i Dayton i Ohio inleddes en annan masskjutning där Connor Betts, 24, beväpnad med ett automatvapen med ett trummagasin med kapacitet för 100 patroner öppnade eld i ett bardistrikt. I attacken dödades nio personer, inklusive skyttens egen syster och 27 skadades trots att polis i närheten lyckades skjuta ihjäl Betts inom smått makalösa 30 sekunder från det att han öppnat eld.

Patrick Crusius, 21. Foto: Arresteringsbild

Men fallen har trots sina likheter, till exempel utfördes båda av ensamma unga män som levt stora delar av sina liv via internet, behandlats väldigt olika i både internationella och svenska massmedier.

”Trumpanhängare” ges stor uppmärksamhet

Medan massmedierna snabbt fäste stor uppmärksamhet på gärningsmannen i El Paso och dennes motiv och politiska åsikter har det varit desto tystare kring gärningsmannen i Dayton.

Patrick Crusius, som sköt ihjäl 20 personer i El Paso, har beskrivits som en ”Trumpanhängare” och ”vit rasist” eftersom han publicerat ett manifest kort innan attacken samt att hans offer var latinamerikaner. I dokumentet skall han ha skrivit att han agerade för att stoppa den latinamerikanska ”invasionen av Texas” med anspelning på det snabba demografiska skiftet i staten där latinamerikaner ökar snabbt i antal.

Enligt den senaste rapporten från U.S. Census Bureau som flera tidningar, däribland Dallas Observer, gått igenom senast i juni i år räknar man med att latinamerikaner blir majoritet i staten inom kort, eventuellt redan i nästa år. Medan det finns 11.9 miljoner vita amerikanare i Texas finns det 11.4 miljoner latinamerikanska medborgare. Medan den vita befolkningen ökade med 24 000 under 2018 låg samma ökning på 215 000, nio gånger mer, för latinamerikaner. Räknar man in de över en miljon illegala invandrarna som tros finnas i Texas är vita redan i minoritet, särskilt om man räknar in andra etniska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • El Paso killen var Vanster och demokrat-anhangare. Hans Tvitter konto har andrats och han var inte ensam, 2 till har gripits och sitter anhallna (enligt polisen). Det magasin han hade tog bara 30 patroner och det racker intill for drygt 50 doda och skadade. de tva andra har inga namn (troligtvis FBI eller CIA anstallda). En kopia av Las Vegas massakern.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Kemikalier i flingor

UTRIKESEnligt en studie från miljöorganisationen Environmental Working Group har man hittat skadliga mängder med miljögifter i flera matprodukter, däribland flera amerikanska märken av frukostflingor. Två av dessa säljs i Sverige.

Baltikum: Estniska myndigheter trakasserar rysk nyhetsbyrå

UTRIKESFör tillfället undanber sig bankerna i Estland allt samröre med den ryska nyhetsbyrån Sputnik. Enligt Sputniks tyska redaktion är orsaken till detta hinder som estniska myndigheter lägger i vägen för ryssarna. Sputniks farhågor är inte tagna ur luften. De baltiska staterna sköter över huvud taget sina kontakter med Ryssland på ett sätt som står i strid med egna nationella intressen.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Sverige ersätter namnet Vitryssland med Belarus – som en hyllning till ”civilsamhället”

UTRIKESI officiella sammanhang kommer det närliggande landet Vitryssland istället att kallas vid sitt ursprungliga namn, Belarus. Detta görs enligt utrikesminister Ann Linde för att ge belarusierna som folk erkännande för sin egen identitet, men framför allt som en markering att man från svensk sida stödjer det så kallade ”civilsamhället”, i realiteten den vänsterliberala oppositionen.

Groypers – ny högerrörelse i USA

UTRIKESPå senare tid har en ny högerrörelse börjat träda fram i USA. De kallas groypers, och är skeptiskt inställda till den konservatism som Republikanerna representerar idag. Det som definierar rörelsen är bland annat engagemanget för vita människor i den samtida amerikanska demografin, kritik mot HBTQ-rörelsen samt det de uppfattar som USA:s villkorslösa stöd till Israel. Den unge youtubern Nick Fuentes anses vara representativ för rörelsen och dess maskot är en variation av grodan Pepe.

Media kände till Epsteins övergrepp tre år innan de blev offentliga

UTRIKESEn majoritet av USA:s befolkning tror inte att den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein verkligen begick självmord. Samtidigt visar en läckt inspelning att medieföretaget ABC News kände till anklagelserna mot Epstein redan för tre år sedan, men valde att tysta ned historien. Detta ska bland annat ha skett av hänsyn till brittiske prins Andrew, som umgicks mycket med Epstein i olika sammanhang.

Gå till arkivet

Send this to a friend