Skip to Content

Leila Ali-Elmi (MP) i Sveriges Riksdag. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

Digital utgåva

Två miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Publicerad: 18 oktober, 2020, 13:11

  • Svenska

Läs även

Miljöpartiet fortsätter att vara ett parti som i praktisk politik visar att man särskilt värnar muslimernas rättigheter. Denna gång är det riksdagsledamöterna Leila Ali-Elmi från Göteborg samt Camilla Hansén från Örebro som den 6 oktober lämnade in en motion där de tydligt och klart tar strid för den muslimska slöjans plats i Sverige.

Motionen med namnet ”Om slöjan” för fram förslag om att riksdag och regering skall införa någon form av skyddsmekanism som tillgodoser individens rätt till religionsfrihet, utan att det kommunala självstyret urholkas. Ändå vill de alltså se en inskränkande mekanism för just det kommunala självstyret så att kommuner inte skall kunna klubba igenom lokala slöjförbud, liknande det som hänt i skånska Skurup strax före jul förra året. Detta lokala förbud mot bärande av slöja i skolorna för både lärare och elever blev mycket omdiskuterat och prövas för närvarande av Förvaltningsrätten som väntas komma med ett domstolsutslag i slutet av oktober. Så här skriver de båda miljöpartisterna bland annat i motionen:

”Vi instämmer i vikten av att det kommunala självstyret värnas, det är ett sätt att hitta lösningar som passar bäst utifrån de lokala förutsättningarna.

Men det är knappast rimligt att kommuner ska kunna lägga förslag som drabbar individer på ett sätt som står i strid med grundlagen. Hur kan grundlagens intentioner värnas för de individer som bor i den aktuella kommunen om kommunen inför den typen av förbud? Vad finns det för skydd på nationell nivå som kan stoppa en sådan utveckling, utan att det i övrigt inskränker kommuners rätt till självbestämmande? Vi anser att en sådan skyddsmekanism behöver ses över”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Miljontals kvinnor i den muslimska världen kämpar för att oket att bära medeltidsklädsel! Denna sedvänja att se ut som påskkäringar permanentar ett tänkande som mer överensstämmer med en gammaldags kvinnosyn. Vi skall inte inlemma den i vårt moderna samhälle, utan kämpa för att frigöra svenskboende muslimska kvinnor ifrån det. Att ikläda sig dessa plagg är förnedrande för den moderna kvinnan. Förslaget bör hamna där det hör hemma – i papperskorgen!

  • Dacke

    Undrar om Leila Ali-Elmi skrivit en en enda motion nu när hon sitter i riksdagen? För det uppbär hon en lön på drygt 68 000 kr i månaden. Sedan kan man fråga sig om hon intresserar sig för det svenska samhället, utan enbart för det muslimska, eller rättare, det somaliska. Förhoppningsvis försvinner denna relik vid nästa val!

Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten

INRIKESSverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren frias helt av Jönköpings tingsrätt. Han stod åtalad för sexuellt ofredande.

DIF:s medlemmar gav kalla handen till Reinfeldt i styrelsen – föreningen lägger locket på om varför

INRIKESDen tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt hade blivit nominerad att ingå i Djurgården Fotbolls styrelse. Men vid årsmötet den 21 oktober sade en klar majoritet ett rungande nej till att uppta Reinfeldt i styrelsen, rapporterar flera medier. Men när Nya Tider försöker att fråga föreningsledningen om vad motståndet från medlemmarnas sida mot den tidigare statsministern möjligen kan bero på, vägrar de att kommentera saken.

Alternativ för Sverige får rätt mot Örnsköldsviks kommun

INRIKESJustitieombudsmannen (JO) ger nu Alternativ för Sverige (AfS) rätt mot Örnsköldsviks kommun, angående ett antal händelser i samband med valet 2018. Anmälan ledde enligt partiets Sven Valerio till att den nytillträdda valnämnden agerade helt annorlunda redan vid EU-valet mindre än ett år senare.

Trots brist på skyddsutrustning – hundratusentals munskydd eldades upp

INRIKESTrots att det funnits stora brister i tillgången på skyddsutrustning under coronapandemin och att Sverige nu står inför ”den andra vågen” med snabbt växande antal smittade har Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall fattat beslut om att elda upp 72 ton skyddsutrustning från beredskapslager.

Dispyt mellan släkter bakom slagsmål i centrala Malmö

INRIKESUnder söndagskvällen uppstod våldsamma slagsmål i centrala Malmö, där tillhyggen som dammsugarrör samt järnrör skall ha använts vid bråket. Uppgifter som snart började cirkulera i diverse medier gjorde gällande att det skulle handla om någon form av bråk mellan två släkter. Att det rör sig om familje- och släktrelaterade uppgörelser bekräftas till Nya Tider av polisen i Malmö, men polisen vill i nuläget inte kalla det inträffade för en klanrelaterad uppgörelse.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Gå till arkivet

Send this to a friend