Skip to Content

Rosita Grönfors förnekar i samtal med Nya Tider att någon i hennes familj är dömd, trots att vår reporter sitter med domarna framför sig. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
INRIKES

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

Rosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Publicerad: 13 januari, 2017, 17:08

 • Svenska

Läs även

Vi förklarar att vi kontrollerat åtta ledande företrädare för romer i Sverige och deras närmaste familjer med avseende på brottslighet. Rosita ifrågasätter genast vad vi menar med brottslingar. När vi förklarat vad två företrädare är dömda för frågar hon om vi även granskat svenska föreningar. När vi ger ett nekande svar övergår hon till att hävda sin oskuld.

Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

– Får jag säga dig en sak? Jag har två olika organisationer och jag är inte kriminell, och jag har alla mina papper och jag är en frälst kvinna och jag har ingen [ohörbart] med några kriminella eller så.
När vi påpekar att alla hennes barn är dömda för bland annat stöld och rån hävdar Rosita att Nadja bara varit misstänkt men inte dömts.

NyT: Men jag har domarna framför mig. Faktum är att alla dina barn dömts för brott bara under de senaste fem åren.
– Och vad har du med det att göra? Vad har du för intresse av detta? snäser Rosita.

NyT: Mitt intresse är att företrädare för romer ofta talar om att det bara är fördomar att romer stjäl, till exempel, och…
– Jag är verksamhetschef och jag har ett fläckfritt förflutet. Jag har aldrig gjort något brott. Sedan om det är någon i familjen som varit misstänkt eller så, det kan du kolla i spegeln, att du har inga släktingar som gjort brott.

NyT: Här handlar det om företrädare som ofta är ute i media och säger att det är fördomar att zigenare stjäl eller bär kniv eller så, och då är det ganska intressant att…
– Du, goodbye. Du är en riktig idiot, vet du det? Du har inget begrepp om någonting. Jag ger dig råd: kolla först din egen släkt, vilka förflutna har de, och sedan kom och ringa till oss.

NyT: Min släkt är inte intressant i sammanhanget, det är inte jag som…
– Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

NyT
: Nej, det är inte jag som…
– Vet du en sak, jag kommer anmäla dig! Det företag som du sitter och håller på med. Du ringer mig och du förtalar min familj, idioter! Hej då!
Rosita slänger på luren.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jättebra att NyT tar en direkt kontakt med dem. Så skulle all media fungera, men det är önsketänkande.
  I Malmö så har kommunen betalat för ett helt hus till zigenare i säkert tio år. Kan jag som svensk också få ett betalt hus? Svärje slapparland.

 • Pedofeten Muhammed

  Underbart! Tack!

 • Åsa

  Rosita kallar reportern idiot och tattare, säger en hel del om en person som uttalar sig så, om det är sant:)

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Gå till arkivet

Send this to a friend