Skip to Content

Rosita Grönfors förnekar i samtal med Nya Tider att någon i hennes familj är dömd, trots att vår reporter sitter med domarna framför sig. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
INRIKES

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

Rosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Publicerad: 13 januari, 2017, 17:08

 • Svenska

Läs även

Vi förklarar att vi kontrollerat åtta ledande företrädare för romer i Sverige och deras närmaste familjer med avseende på brottslighet. Rosita ifrågasätter genast vad vi menar med brottslingar. När vi förklarat vad två företrädare är dömda för frågar hon om vi även granskat svenska föreningar. När vi ger ett nekande svar övergår hon till att hävda sin oskuld.

Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

– Får jag säga dig en sak? Jag har två olika organisationer och jag är inte kriminell, och jag har alla mina papper och jag är en frälst kvinna och jag har ingen [ohörbart] med några kriminella eller så.
När vi påpekar att alla hennes barn är dömda för bland annat stöld och rån hävdar Rosita att Nadja bara varit misstänkt men inte dömts.

NyT: Men jag har domarna framför mig. Faktum är att alla dina barn dömts för brott bara under de senaste fem åren.
– Och vad har du med det att göra? Vad har du för intresse av detta? snäser Rosita.

NyT: Mitt intresse är att företrädare för romer ofta talar om att det bara är fördomar att romer stjäl, till exempel, och…
– Jag är verksamhetschef och jag har ett fläckfritt förflutet. Jag har aldrig gjort något brott. Sedan om det är någon i familjen som varit misstänkt eller så, det kan du kolla i spegeln, att du har inga släktingar som gjort brott.

NyT: Här handlar det om företrädare som ofta är ute i media och säger att det är fördomar att zigenare stjäl eller bär kniv eller så, och då är det ganska intressant att…
– Du, goodbye. Du är en riktig idiot, vet du det? Du har inget begrepp om någonting. Jag ger dig råd: kolla först din egen släkt, vilka förflutna har de, och sedan kom och ringa till oss.

NyT: Min släkt är inte intressant i sammanhanget, det är inte jag som…
– Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

NyT
: Nej, det är inte jag som…
– Vet du en sak, jag kommer anmäla dig! Det företag som du sitter och håller på med. Du ringer mig och du förtalar min familj, idioter! Hej då!
Rosita slänger på luren.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jättebra att NyT tar en direkt kontakt med dem. Så skulle all media fungera, men det är önsketänkande.
  I Malmö så har kommunen betalat för ett helt hus till zigenare i säkert tio år. Kan jag som svensk också få ett betalt hus? Svärje slapparland.

 • Pedofeten Muhammed

  Underbart! Tack!

 • Åsa

  Rosita kallar reportern idiot och tattare, säger en hel del om en person som uttalar sig så, om det är sant:)

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Gå till arkivet

Send this to a friend