Skip to Content

Rosita Grönfors förnekar i samtal med Nya Tider att någon i hennes familj är dömd, trots att vår reporter sitter med domarna framför sig. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
INRIKES

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

Rosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Publicerad: 13 januari, 2017, 17:08

 • Svenska

Läs även

Vi förklarar att vi kontrollerat åtta ledande företrädare för romer i Sverige och deras närmaste familjer med avseende på brottslighet. Rosita ifrågasätter genast vad vi menar med brottslingar. När vi förklarat vad två företrädare är dömda för frågar hon om vi även granskat svenska föreningar. När vi ger ett nekande svar övergår hon till att hävda sin oskuld.

Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

– Får jag säga dig en sak? Jag har två olika organisationer och jag är inte kriminell, och jag har alla mina papper och jag är en frälst kvinna och jag har ingen [ohörbart] med några kriminella eller så.
När vi påpekar att alla hennes barn är dömda för bland annat stöld och rån hävdar Rosita att Nadja bara varit misstänkt men inte dömts.

NyT: Men jag har domarna framför mig. Faktum är att alla dina barn dömts för brott bara under de senaste fem åren.
– Och vad har du med det att göra? Vad har du för intresse av detta? snäser Rosita.

NyT: Mitt intresse är att företrädare för romer ofta talar om att det bara är fördomar att romer stjäl, till exempel, och…
– Jag är verksamhetschef och jag har ett fläckfritt förflutet. Jag har aldrig gjort något brott. Sedan om det är någon i familjen som varit misstänkt eller så, det kan du kolla i spegeln, att du har inga släktingar som gjort brott.

NyT: Här handlar det om företrädare som ofta är ute i media och säger att det är fördomar att zigenare stjäl eller bär kniv eller så, och då är det ganska intressant att…
– Du, goodbye. Du är en riktig idiot, vet du det? Du har inget begrepp om någonting. Jag ger dig råd: kolla först din egen släkt, vilka förflutna har de, och sedan kom och ringa till oss.

NyT: Min släkt är inte intressant i sammanhanget, det är inte jag som…
– Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

NyT
: Nej, det är inte jag som…
– Vet du en sak, jag kommer anmäla dig! Det företag som du sitter och håller på med. Du ringer mig och du förtalar min familj, idioter! Hej då!
Rosita slänger på luren.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jättebra att NyT tar en direkt kontakt med dem. Så skulle all media fungera, men det är önsketänkande.
  I Malmö så har kommunen betalat för ett helt hus till zigenare i säkert tio år. Kan jag som svensk också få ett betalt hus? Svärje slapparland.

 • Pedofeten Muhammed

  Underbart! Tack!

 • Åsa

  Rosita kallar reportern idiot och tattare, säger en hel del om en person som uttalar sig så, om det är sant:)

Utvisad kom tillbaka – nu misstänkt för terroristbrott

INRIKESMannen som gripits i Östersund misstänkt för att ha försökt köra in en bil i en folksamling, vilket nu utreds av säkerhetspolisen som ett misslyckat terrorattentat är en muslimsk asylsökare från Kazakstan och heter Dilshod. Han har dessutom redan utvisats från Sverige förut – men enkelt återvänt och nu försökt mörda svenskar.

New York Times visar varför de kommer att förlora

LEDAREVarför är människor i Europa så arga och vänder de etablerade partierna ryggen? Det måste bero på … Ryssland! Det är i alla fall vad New York Times hävdar i en artikel den 10 augusti, som bär slående likheter med etablissemangets bortförklaringar till att Donald Trump vann presidentvalet. Med en sådan verklighetsuppfattning att navigera efter är det inte konstigt att systemmedierna havererar.

Misstänkt terrorförsök i Östersund

INRIKESDen man som greps av polisen i Östersund på onsdagen efter att han krockat med sin bil har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Mannen försökte både köra över människor och in i en folkmassa enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt uppgifter till Ekot är mannen från Uzbekistan.

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

Lärare avskedad för att han spred artikel om pedofiler

INRIKESLäraren och prästen Franciskus Urban Sylvan delade den kristna tidningen Världen Idags granskning av dömda pedofiler inom Pride-rörelsen. Att dela en artikel som avslöjar pedofiler menar dock skolans ledning vara ett ”brott mot värdegrunden” och läraren, som helt saknade anmärkningar, fick sparken.

Helsingborg får stora summor för att motverka segregation

INRIKESRegeringen har bestämt sig för att försöka förhindra att människor segregerar sig i städer allteftersom demografin förändras i takt med ökad massinvandring. Helsingborg får nu 13 miljoner kronor till att börja med – men det kan bli upp till 69 miljoner kronor. Pengarna skall bland annat användas till att få etniska svenskar att flytta ut till de kriminellt belastade invandrarområdena.

Världshandelns svåra pussel skapar många problem

ANALYSDen 1 augusti meddelade USA:s president Donald Trump att han avser att införa ytterligare strafftullar på kinesiska varor. Strax därefter rasade den kinesiska valutan gentemot dollarn till den lägsta nivån på elva år, och Trump twittrade genast att Kina är ”valutamanipulatör”. Den 5 augusti förde USA officiellt in Kina på listan över ”valutamanipulerande” länder. Åtgärden är exceptionell och innebär bland annat att USA bett IMF att agera mot Kina. Det upptrappade handelskriget mellan de ekonomiska giganterna kommer att påverka också oss i Sverige.

Haitier skulle utvisas – våldtog fängelsepräst och får stanna ytterligare tre år i Sverige

INRIKESFritz Pierre har dömts för återkommande brottslighet i Sverige och avtjänar för tillfället ett fängelsestraff för grov narkotikasmuggling och grov misshandel. Efter avtjänat straff skulle han utvisas till sitt hemland Haiti, ett av världens mest dysfunktionella länder – men nu förlängs vistelsen i Sverige. Han döms till ytterligare tre års fängelse efter att ha tvingat en fängelsepräst till oralsex.

Gå till arkivet

Send this to a friend