Skip to Content

Rosita Grönfors förnekar i samtal med Nya Tider att någon i hennes familj är dömd, trots att vår reporter sitter med domarna framför sig. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
INRIKES

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

Rosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Publicerad: 13 januari, 2017, 17:08

 • Svenska

Läs även

Vi förklarar att vi kontrollerat åtta ledande företrädare för romer i Sverige och deras närmaste familjer med avseende på brottslighet. Rosita ifrågasätter genast vad vi menar med brottslingar. När vi förklarat vad två företrädare är dömda för frågar hon om vi även granskat svenska föreningar. När vi ger ett nekande svar övergår hon till att hävda sin oskuld.

Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

– Får jag säga dig en sak? Jag har två olika organisationer och jag är inte kriminell, och jag har alla mina papper och jag är en frälst kvinna och jag har ingen [ohörbart] med några kriminella eller så.
När vi påpekar att alla hennes barn är dömda för bland annat stöld och rån hävdar Rosita att Nadja bara varit misstänkt men inte dömts.

NyT: Men jag har domarna framför mig. Faktum är att alla dina barn dömts för brott bara under de senaste fem åren.
– Och vad har du med det att göra? Vad har du för intresse av detta? snäser Rosita.

NyT: Mitt intresse är att företrädare för romer ofta talar om att det bara är fördomar att romer stjäl, till exempel, och…
– Jag är verksamhetschef och jag har ett fläckfritt förflutet. Jag har aldrig gjort något brott. Sedan om det är någon i familjen som varit misstänkt eller så, det kan du kolla i spegeln, att du har inga släktingar som gjort brott.

NyT: Här handlar det om företrädare som ofta är ute i media och säger att det är fördomar att zigenare stjäl eller bär kniv eller så, och då är det ganska intressant att…
– Du, goodbye. Du är en riktig idiot, vet du det? Du har inget begrepp om någonting. Jag ger dig råd: kolla först din egen släkt, vilka förflutna har de, och sedan kom och ringa till oss.

NyT: Min släkt är inte intressant i sammanhanget, det är inte jag som…
– Är du tattare? Är du en tattare? frågar Rosita ilsket.

NyT
: Nej, det är inte jag som…
– Vet du en sak, jag kommer anmäla dig! Det företag som du sitter och håller på med. Du ringer mig och du förtalar min familj, idioter! Hej då!
Rosita slänger på luren.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jättebra att NyT tar en direkt kontakt med dem. Så skulle all media fungera, men det är önsketänkande.
  I Malmö så har kommunen betalat för ett helt hus till zigenare i säkert tio år. Kan jag som svensk också få ett betalt hus? Svärje slapparland.

 • Pedofeten Muhammed

  Underbart! Tack!

 • Åsa

  Rosita kallar reportern idiot och tattare, säger en hel del om en person som uttalar sig så, om det är sant:)

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend