Skip to Content

Snögubben, asteroiden ”Ultima Thule”, i Kuiperbältet. Foto: NASA
VETENSKAP

NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt

PappersupplaganNya Tider v. 03

År 2006 skickade NASA upp sin rymdsond New Horizon. Målet var Pluto, den yttersta kända planeten i solsystemet, samt den mängd mindre objekt som befinner sig ännu längre bort, i det så kal­lade Kuiperbältet.

Publicerad: 18 januari, 2019, 21:31

 • Svenska

Läs även

Det var under nyårsdagen som New Horizon lyckades närma sig asteroiden MU69, eller Ultima Thule som astronomerna också kal­lar den, och fånga den på bild. Asteroiden upptäcktes av Hubbleteleskopet, men var inte mer än en prick på dess fotografier.

Den nya närbilden (från 27 000 kilometers avstånd, vilket är litet i astronomiska mått), visar att asteroiden har en form som tidigare aldrig setts bland asteroider och som kan ge ett svar på hur våra planeter en gång uppstått: den består av två klot som troligen kolliderat och fastnat ihop. Det ger asteroiden dess karaktäristiska form av en snögubbe.

New Horizon har hittills bara hunnit skicka några få procent av sina data till jorden, men dess instrument visar att hårddiskarna är fulla av data och högupplösta bilder, som forskarna väntar med spänning på. Sonden kommer nu att stanna i Kuiperbältet och leta efter fler objekt att fotografera.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Clouded

  NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt, Stefan Löfvens enda hjärncell?

  Skämt och sidå. Väldigt häftigt, ska bli intressant att följa. Undra hur stor den/dom? är.

  • Momma Hägg

   Det heter “skämt åsido”

 • Snövit

  Hur ska man kunna tro på sånt här? De har till och med fotograferat svarta hål eller dess omgivning förstås, ju, fast man inte ens vet att de finns. Nä, alla deras bluffbilder på Jupiter och från Mars diskvalificerar allt de påstår.

  • Varmlandstok

   Allt är egentligen en stor bluff.
   I verkligen så sitter vi allihopa i en mörk källare och blir ilurade allt, som vi tror att vi upplever, med hjäp av datorer och hjärnsonder.

Rekordkallt på Tasmanien

VETENSKAP OCH TEKNIKMedan vi på våra nordliga breddgrader har sommar med sol och värme, har södra halvklotet vinter. Dock bor 90 procent av jordens befolkning på norra halvklotet. Därför gäller klimatfrågan främst norra halvklotet.

”Uranfrön” kan göra härdsmältor till ett minne blott

VETENSKAP OCH TEKNIKTrisopartiklar är ett underligt kärnbränsle med inbyggda säkerhetsfunktioner som kommer att driva en ny generation av högtemperaturreaktorer.

Solinstrålningen mot jorden ökar – men ingen forskar på hur det påverkar temperaturen

VETENSKAP & TEKNIKFörsöker SMHI mörka mätdata som inte stödjer teorin om att människans utsläpp av koldioxid är orsaken till klimatförändringarna? Kan en svensk myndighet som SMHI verkligen tysta ned sina egna observationer under flera decenniers tid? Är det politiska trycket så hårt? Samtidigt som tjänstemännen är svaga och rädda om sin egen position? Thoralf Alfsson har nystat i frågan om den ökande solinstrålningens inverkan på jordens medeltemperatur.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Vad händer med klimatet?

MILJÖDEBATTFinns det någon besinningsfull medelväg i klimatfrågan? Det kan definitivt vara svårt för en lekman att bilda sig en balanserad uppfattning om klimatproblematiken. I somras släpptes dock en bok, skriven av en djupt involverad klimatforskare, som kan vara en bra introduktion till en intresserad allmänhet: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat, skriven av Lennart Bengtsson, Karneval Förlag.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Blixtlåset och svensken – Om Gideon Sundbäck och den amerikanska uppfinningen

TEKNIKBlixtlåset uppfanns år 1851 av amerikanen Elias Howe, men det var den svenske uppfinnaren och ingenjören Gideon Sundbäck som utvecklade och förbättrade denna uppfinning. Det var tack vare honom som dagens blixtlås alls kom till.

Gå till arkivet

Send this to a friend