Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Snögubben, asteroiden ”Ultima Thule”, i Kuiperbältet. Foto: NASA
VETENSKAP

NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt

PappersupplaganNya Tider v. 03

År 2006 skickade NASA upp sin rymdsond New Horizon. Målet var Pluto, den yttersta kända planeten i solsystemet, samt den mängd mindre objekt som befinner sig ännu längre bort, i det så kal­lade Kuiperbältet.

Publicerad: 18 januari, 2019, 21:31

 • Svenska

Läs även

Det var under nyårsdagen som New Horizon lyckades närma sig asteroiden MU69, eller Ultima Thule som astronomerna också kal­lar den, och fånga den på bild. Asteroiden upptäcktes av Hubbleteleskopet, men var inte mer än en prick på dess fotografier.

Den nya närbilden (från 27 000 kilometers avstånd, vilket är litet i astronomiska mått), visar att asteroiden har en form som tidigare aldrig setts bland asteroider och som kan ge ett svar på hur våra planeter en gång uppstått: den består av två klot som troligen kolliderat och fastnat ihop. Det ger asteroiden dess karaktäristiska form av en snögubbe.

New Horizon har hittills bara hunnit skicka några få procent av sina data till jorden, men dess instrument visar att hårddiskarna är fulla av data och högupplösta bilder, som forskarna väntar med spänning på. Sonden kommer nu att stanna i Kuiperbältet och leta efter fler objekt att fotografera.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Clouded

  NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt, Stefan Löfvens enda hjärncell?

  Skämt och sidå. Väldigt häftigt, ska bli intressant att följa. Undra hur stor den/dom? är.

  • Momma Hägg

   Det heter “skämt åsido”

 • Snövit

  Hur ska man kunna tro på sånt här? De har till och med fotograferat svarta hål eller dess omgivning förstås, ju, fast man inte ens vet att de finns. Nä, alla deras bluffbilder på Jupiter och från Mars diskvalificerar allt de påstår.

  • Varmlandstok

   Allt är egentligen en stor bluff.
   I verkligen så sitter vi allihopa i en mörk källare och blir ilurade allt, som vi tror att vi upplever, med hjäp av datorer och hjärnsonder.

Innan 5G kommit på plats – nu påbörjas arbetet med 6G

TEKNIKTrots att 5G ännu inte rullats ut på bred front i Europa, har arbetet med att lansera 6G redan påbörjats. Den nya tekniken tros vara på plats omkring år 2030 och beskrivs som ”5G på steroider” av flera initierade teknikkällor.

Satelliter visar mer grönska

KLIMATDe senaste 20 åren har Jorden blivit betydligt grönare. Det visar den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitstudier. Sedan år 2000 har den totala ytan med gröna löv ökat med 5 procent till 5,2 miljoner kvadratkilometer – nästan som hela Europa utom Ryssland.

NASA varnar för asteroidhot

RYMDEN

Kina landar på månens baksida

VETENSKAPEn kinesisk rymdfarkost har blivit den första att landa på månens baksida och markerar därmed ett historiskt ögonblick för mänsklig utforskning av rymden. Den framgångsrika landningen hyllas som en enorm teknisk prestation och ses som ett viktigt steg mot Kinas vidare ambitioner i rymden.

Isländskt DNA visar på tudelat ursprung

VETENSKAPIsland koloniserades av nordbor så sent som på slutet av det första millenniet, men trots det har islänningarna utvecklat en karaktäristisk och unik särart genmässigt, beroende på att populationen har varit så pass liten och isolerad. Nya forskningsrön som publicerats i vetenskapstidskriftens Science visar nu att det finns ett stort inslag av nordiska gener hos de nuvarande islänningarna – men även mycket gaeliskt DNA.

IQ-trenden bruten: Dalande intelligens i västvärlden

VETENSKAPFrån att stadigt ha ökat under hela 1900-talet menar nu forskare i Norge att den genomsnittliga IQ:n i deras land minskar. Men resultatet är inte unikt. Ett stort antal studier i västvärlden pekar på samma sak: vi blir allt dummare. Utvecklingen kan få stora konsekvenser, såväl ekonomiskt som socialt. Forskarna pekar på allt från gifter, förändrad livsstil och invandring från tredje världen som möjliga orsaker till nedgången.

Paris Motor Show

Motormässan i Paris är världens största räknat i antalet besökare och hålls vartannat år i oktober. Vartannat år hålls den istället i Frankfurt, där den är världens största motormässa till ytan räknat. Sedan i år har mässan inriktningen på bilar, motorcyklar, transport och teknik. Nya Tider har varit på plats.

Globala protester mot utbyggnad av 5G-nät

TEKNIKUtbyggnaden av nästa stora fas av mobila telekommunikationsstandarder, 5G, stöter nu på motstånd. I den amerikanska staden Mill Valley är boende så oroliga att mobilstrålning ska påverka deras hälsa negativt, att stadsledningen stoppat utplacerandet av basstationer i bostadsområden.

Gå till arkivet

Send this to a friend