Skip to Content

Guldet förs iväg. Enligt vittnen skedde detta av maskerade, svartuniformerade och beväpnade män. (Arkivfoto)
Ukraina

Nästan 90 procent av Ukrainas guldreserv borta

Efter februarikuppen i Ukraina kom uppgifter om att det mesta av landets guldreserv kort efteråt flugits till USA. Officiellt har det från Kiev förnekats att något guld skulle saknas – tills nu. I ukrainsk TV förklarade nyligen landets centralbankschef att det mesta av guldet är borta. Både vanliga ukrainare och de nyligen folkvalda i Kiev chockades. Det är dock inte första gången som guld försvinner i samband med att en stat kollapsar.

Publicerad: 17 december, 2014, 19:05

  • Svenska

Läs även

Redan i Nya Tider vecka 15 rapporterade vi att 36 ton guld ur Ukrainas guldreserv flugits ut ur landet i 40-talet förseglade lårar. Transport och lastning skedde mitt i natten och de flögs sedan iväg i ett omärkt transportflygplan från den internationella flygplatsen Boryspil, 29 kilometer öster om Kiev. Detta ägde rum tämligen kort efter statskuppen den 22 februari och i anslutning till att Kievs nyutnämnde premiärminister Arsenij Jatsenjuk åkte för att träffa president Barack Obama i USA den 12 mars.

I vår artikel pekade vi på olika källor och indicier som tydde på att guldet flugits till den privata amerikanska centralbanken Federal Reserve och deras underjordiska guldvalv i New York. Vi tog även upp det faktum att liknande skett i länder som Irak och Libyen strax efter att väst på olika sätt störtat dessa länders ledningar och att det finns de som menar att detta är en del av skuldåterbetalningen de nya ledarna måste göra till de krafter i väst som sponsrat deras maktövertagande.

Ukrainas centralbank. Från dess valv i Kiev har nästan 90 procent av guldet i Ukrainas valutareserv försvunnit sedan kuppen i februari. Notera EU-flaggan framför entrén. Foto: Wikimedia

Ukrainas centralbank. Från dess valv i Kiev har nästan 90 procent av guldet i Ukrainas valutareserv försvunnit sedan kuppen i februari. Notera EU-flaggan framför entrén. Foto: Wikimedia

Arsenij Jatsenjuk syns här tillsammans med USA:s president Barack Obama i Ovala rummet. Foto: Vita huset, 12 mars 2014

Arsenij Jatsenjuk syns här tillsammans med USA:s president Barack Obama i Ovala rummet. Foto: Vita huset, 12 mars 2014

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Skatterna i budgetspelet – små men tydliga skillnader mellan partierna

EKONOMISkatteförslagen i regeringens och oppositionspartiernas budgetförslag är inte alltid så enkla att få grepp om. I denna artikel tittar vi därför på hur de olika förslagen påverkar skatteuttaget under det kommande året, om de vinner en majoritet i riksdagen. Den totala skillnaden mellan förslagen är inte mer än cirka 4 procent av det totala skatteuttaget i regeringens förslag, men vi väljer att granska de skillnader som faktiskt finns och hur de skulle fördelas, om de blev verklighet.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

President Trump vägrar att ge upp

VALET I USADonald Trump har beordrat federala myndigheter att inte kommunicera med Joe Bidens övergångsteam. Han har dessutom lämnat in sin budget för 2022 till samma myndigheter, något som visar att han inte tänker ge upp presidentposten lättvindigt. Hans anhängare demonstrerar över hela landet mot vad de menar är ett stulet val.

Stora brister i Trafikverkets upphandling av järnvägsunderhåll

ANALYSI en ny rapport från Riksrevisionen påvisas allvarliga brister i Trafikverkets hantering av järnvägsunderhållet. Riksrevisionen menar att staten borde kunna få ut betydligt mer för de pengar som satsas på järnvägsunderhåll. Kostnaderna ökar okontrollerat, upphandlingar bygger ofta på undermåligt underlag och Trafikverket har inte tillräcklig kunskap om sina anläggningar och deras status. Det är en, i flera avseenden, svidande kritik mot Trafikverkets sätt att upphandla entreprenörer.

USA – ett splittrat samhälle

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörenta staterna har aldrig varit så splittrat som idag. Det är splittrat längs politiska linjer på ett sätt som påminner blott alltför mycket om Sverige, där skiljelinjerna ofta går mellan sverigevänner och alla de som inte är det.

Sverige kommer aldrig att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend