Skip to Content

Nato vill övervaka och reglera internet. Bild: Faksimil Nato Stratcom
UTRIKES

Nato kräver internationellt övervakningsorgan för ”hat” på internet

Digital utgåva

Internet bör övervakas och regleras av ett internationellt övervakningsorgan. Den slutsatsen presenteras av forskningscentret Nato Stratcom i Riga. Som namnet antyder är centret en del av den amerikanskledda militäralliansen Nato. Det man vill komma åt är spridning av det man ser som desinformation och hat, samt begränsa människors möjlighet att ha flera olika konton i sociala medier.

Publicerad: 18 december, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Natos center för strategisk kommunikation, Nato Stratcom i Riga, står bakom en ny rapport om nödvändigheten att övervaka och reglera internet. Målsättningen är att stoppa desinformation, det man betecknar som hat men även öka transparensen i den digitala världen. Då det redan existerar liknande system för trafik- och banksektorn beskrivs detta i rapporten som en nödvändighet.

Vineta Mekone, senior forskningschef på centret, menar att kontrollsystemet skall uppnås genom att myndigheter på nationell nivå samverkar med det internationella övervakningsorganet. Detta i sin tur, föreslår hon kunde ingå i FN-systemet.

– Vi anser att vi kommit till den punkt i historien när vi behöver reglera hela den digitala världen, inte bara vissa delar, säger hon till Sveriges Radio.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Och vilken politisk tillhörighet har dom som är satt till att granska detta “näthat”?

 • Knutkalas

  tänker dom lägga ner MSMed alla sina lögner och hat efter som don inte tål sanningar

 • Knutkalas

  man kan förstå att dom inte vill bli avslöjade med sina lögner

 • Bergeloo

  Vi kräver att nato försvinner från europa omedelbart.

 • latmask

  Det Nato Stratcom betecknar som “hat” skulle vi till största delen betrakta som kritik och självständigt tänkande. Vi är kapabla att skilja ut det verkliga hatet från sund kritik Vi behöver ingen myndighet för detta utan förstår var skon klämmer:
  Nato Stratcom hatar yttrandefrihet.

 • lobotomized

  “I am mad as hell and i am not gonna take it anymore” Passande klassisk kommentar frân 1976 (filmen Network)

 • Knutkalas

  nato vill vara ensam om sin egen propaganda

 • Bergeloo

  nato en del av den nya spion och världsorningen som sions eftersträvar

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Gå till arkivet

Send this to a friend