AFGHANSKA SOLDATER. En vecka innan den hemliga rapporten läckte ut släppte NATO en video som ger en helt annan bild. Där sägs bland annat att ”… investeringen i ANSF har lönat sig. De afghanska styrkorna har tagit ledningen och gjort stora framsteg i sin förmåga att genomföra välplanerade och komplexa operationer på slagfältet”. Där sägs också att ANSF ”har hindrat talibanerna från att uppnå några strategiska framgångar under det gångna året [2015]”, vilket direkt motsäger NATO:s egen hemliga rapport. Stillbild: NATO, RSM Afghanistan

NATO: Kriget i Afghanistan förgäves

En hemlig Nato-rapport som tysk press kommit över avslöjar en allvarlig oro över säkerhetssituationen i Afghanistan. Där framkommer det att de inhemska afghanska säkerhetsstyrkorna inte är kapabla att utföra sitt uppdrag. Detta trots lång tids militär utbildning och flera miljarder dollar i internationellt finansiellt stöd.

Lördagen den 9 januari publicerade den tyska veckotidningen Der Spiegel en hemlig NATO-rapport tidskriften kommit över. I den avslöjas det att den Nordatlantiska fördragsorganisationen inte själva tror på sin insats i Afghanistan.

I den sekretessbelagda rapporten framgår det att NATO, den så kallade försvarsalliansen som de senaste decennierna varit inblandad i flera angreppskrig mot suveräna nationer, tror att säkerhetssituationen i Afghanistan kommer att försämras ytterligare under 2016. Huvudskälet till denna förutsägelse är Afghanska nationella säkerhetsstyrkornas (ANSF) oförmåga att lösa sina uppgifter.

ANSF består av Afghanska nationella armén (ANA) och Afghanska nationella polisen (ANP).

Låg eller obefintlig stridsduglighet
Av 101 afghanska förband anges bara ett enda som dugligt för strid. 38 förband beskrivs ha ”enorma problem”. Tio bataljoner, med cirka 600 man vardera, klassificeras som ”icke redo för insatser”.

GENERAL JOHN F. CAMPBELL. Foto Wikimedia, augusti 2014
GENERAL JOHN F. CAMPBELL är chef för NATO-ledda RSM som misslyckats att utbilda afghanska armén. Campbell har en magisterexamen i offentlig förvaltning och är professor i militärvetenskap. Foto: Wikimedia, augusti 2014

En av dem som bidragit till rapporten är den amerikanska generalen John Campbell, som är chef för Resolut support mission (RSM) i Afghanistan. Det är ett uppföljningsuppdrag till International Security Assistance Force (ISAF), som efter 13 års strider mot talibanerna avvecklades den 28 december 2014. Sedan dess tillhandahåller RSM utbildning, rådgivning och stöd till afghanska säkerhetsstyrkor och institutioner. I december 2015 bestod NATO-ledda RSM av knappt 13 000 soldater, varav uppemot 50 från Sverige.

General Campbell skriver att av de 17 afghanska bataljoner, som är stationerade i de oroliga sydöstra provinserna Kandahar och Zabol, har 12 en ”begränsad beredskap”. Resterande saknar i princip helt operationsduglighet.
Få iakttagare har överraskats av rapporten. USA:s finansiering och träning av bland annat irakiska armén och syriska rebeller är alla exempel på mycket kostsamma och närmast totala misslyckanden.

Stora förluster

ISAF bestod i december 2010 av drygt 131 000 man, varav cirka 500 svenska soldater. Efter tillbakadragandet av ISAF i december 2014 har talibanerna tagit över alltmer territorium i södra Afghanistan och generalens beskrivning av läget där är genom­gående pessimistisk.

Kandahar är den näst största staden efter huvudstaden Kabul och talibanerna har genomfört flera attacker där den senaste dryga månaden. Den 9 december angreps Kandahars flygplats.

Det mest frapperande i NATO-rapporten är de höga förlustsiffrorna. Under förra året dödades över 8 000 afghanska soldater, vilket motsvarar nästan en stupad per timme, dygnet runt hela året. Det är 42 procent fler jämfört med 2014.

Det stora antalet stupade i strider med talibanerna har i sin tur lett till kollapsande moral och deserteringar, där en del afghanska soldater väljer att gå över till talibanerna. Sammantaget med de höga förlustsiffrorna påvisar rapporten att ANA under 2015 förlorat en tredjedel av sitt manskap. Det är en katastrof för vilken armé som helst och blir inte mindre uppseendeväckande om man betänker det stora stöd ANA fått både militärt och ekonomiskt av väst.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

🟠 En åklagare har väckt åtal för hets mot folkgrupp mot en sverigedemokratisk företrädare i Karlskrona, samtidigt som hon på Facebook under falskt namn har bedrivit en privat kampanj mot partiet. En särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska nu utreda om hon får behålla ärendet, eller om en annan åklagare ska ta över det. Samma åklagare väckte 2014 åtal mot en annan av Karlskronas SD-politiker. Till Nya Tider säger den senast åtalade sverigedemokraten att han fått mycket stöd för sin rätt att bedriva opinionsbildning vad gäller böneutrop.

Mobbare med en mysig godhetsfasad

Mobbare med en mysig godhetsfasad

🟠 Helena Edlund är en präst som starkt engagerat sig för sina medmänniskor och tjänstgjorde bland annat i Kosovo där hon menar att hon verkligen fick stifta bekantskap med riktig ondska. Erfarenheterna från hennes egen kyrka i Sverige står dock inte långt efter, då hon möttes av självutnämnt ”goda” vänsterkristna, som försökte krossa henne för att hon var ”homofob” och ”rasist”. Hennes bok är ett vittnesmål om hur Svenska kyrkan gått från att vara ”Fädernas kyrka i Sveriges land” till en skenhelig politiskt korrekt lekstuga.

Trump sätter in militär vid gränsen

Trump sätter in militär vid gränsen

🟠 Karavanen av invandrare från Honduras och andra centralamerikanska länder har nu tagit sig över Mexikos södra gräns. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Mexiko kommer att stoppa karavanen från att fortsätta norrut. Nu sätter Donald Trump in militären för att hindra karavanen från att ta sig in i USA. ”Ingen kommer in!” säger presidenten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Våra svenska nationalparker

🟠 Att besöka en nationalpark är lärorikt. Där finns mycket information och vackra miljöer. Nationalparkerna har olika teman, såsom Sonfjället där man från början hade till uppdrag att rädda björnstammen i Härjedalen. På Ängsö finns en fantastisk flora, ängar och hagar. Nationalparkerna är väl värda ett besök.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Två män och ett kylskåp

🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.