AFGHANSKA SOLDATER. En vecka innan den hemliga rapporten läckte ut släppte NATO en video som ger en helt annan bild. Där sägs bland annat att ”… investeringen i ANSF har lönat sig. De afghanska styrkorna har tagit ledningen och gjort stora framsteg i sin förmåga att genomföra välplanerade och komplexa operationer på slagfältet”. Där sägs också att ANSF ”har hindrat talibanerna från att uppnå några strategiska framgångar under det gångna året [2015]”, vilket direkt motsäger NATO:s egen hemliga rapport. Stillbild: NATO, RSM Afghanistan

NATO: Kriget i Afghanistan förgäves

En hemlig Nato-rapport som tysk press kommit över avslöjar en allvarlig oro över säkerhetssituationen i Afghanistan. Där framkommer det att de inhemska afghanska säkerhetsstyrkorna inte är kapabla att utföra sitt uppdrag. Detta trots lång tids militär utbildning och flera miljarder dollar i internationellt finansiellt stöd.

Lördagen den 9 januari publicerade den tyska veckotidningen Der Spiegel en hemlig NATO-rapport tidskriften kommit över. I den avslöjas det att den Nordatlantiska fördragsorganisationen inte själva tror på sin insats i Afghanistan.

I den sekretessbelagda rapporten framgår det att NATO, den så kallade försvarsalliansen som de senaste decennierna varit inblandad i flera angreppskrig mot suveräna nationer, tror att säkerhetssituationen i Afghanistan kommer att försämras ytterligare under 2016. Huvudskälet till denna förutsägelse är Afghanska nationella säkerhetsstyrkornas (ANSF) oförmåga att lösa sina uppgifter.

ANSF består av Afghanska nationella armén (ANA) och Afghanska nationella polisen (ANP).

Låg eller obefintlig stridsduglighet
Av 101 afghanska förband anges bara ett enda som dugligt för strid. 38 förband beskrivs ha ”enorma problem”. Tio bataljoner, med cirka 600 man vardera, klassificeras som ”icke redo för insatser”.

GENERAL JOHN F. CAMPBELL. Foto Wikimedia, augusti 2014
GENERAL JOHN F. CAMPBELL är chef för NATO-ledda RSM som misslyckats att utbilda afghanska armén. Campbell har en magisterexamen i offentlig förvaltning och är professor i militärvetenskap. Foto: Wikimedia, augusti 2014

En av dem som bidragit till rapporten är den amerikanska generalen John Campbell, som är chef för Resolut support mission (RSM) i Afghanistan. Det är ett uppföljningsuppdrag till International Security Assistance Force (ISAF), som efter 13 års strider mot talibanerna avvecklades den 28 december 2014. Sedan dess tillhandahåller RSM utbildning, rådgivning och stöd till afghanska säkerhetsstyrkor och institutioner. I december 2015 bestod NATO-ledda RSM av knappt 13 000 soldater, varav uppemot 50 från Sverige.

General Campbell skriver att av de 17 afghanska bataljoner, som är stationerade i de oroliga sydöstra provinserna Kandahar och Zabol, har 12 en ”begränsad beredskap”. Resterande saknar i princip helt operationsduglighet.
Få iakttagare har överraskats av rapporten. USA:s finansiering och träning av bland annat irakiska armén och syriska rebeller är alla exempel på mycket kostsamma och närmast totala misslyckanden.

Stora förluster

ISAF bestod i december 2010 av drygt 131 000 man, varav cirka 500 svenska soldater. Efter tillbakadragandet av ISAF i december 2014 har talibanerna tagit över alltmer territorium i södra Afghanistan och generalens beskrivning av läget där är genom­gående pessimistisk.

Kandahar är den näst största staden efter huvudstaden Kabul och talibanerna har genomfört flera attacker där den senaste dryga månaden. Den 9 december angreps Kandahars flygplats.

Det mest frapperande i NATO-rapporten är de höga förlustsiffrorna. Under förra året dödades över 8 000 afghanska soldater, vilket motsvarar nästan en stupad per timme, dygnet runt hela året. Det är 42 procent fler jämfört med 2014.

Det stora antalet stupade i strider med talibanerna har i sin tur lett till kollapsande moral och deserteringar, där en del afghanska soldater väljer att gå över till talibanerna. Sammantaget med de höga förlustsiffrorna påvisar rapporten att ANA under 2015 förlorat en tredjedel av sitt manskap. Det är en katastrof för vilken armé som helst och blir inte mindre uppseendeväckande om man betänker det stora stöd ANA fått både militärt och ekonomiskt av väst.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

🟠 Länsstyrelserna tvingas att ”strunta i sedvanliga hänsyn” till andra samhällsintressen. EU anser att Sverige inte har tagit sitt ansvar för att uppfylla fågeldirektivets krav på att skydda tillräckligt stora områden av fågelrika kuststräckor genom införande av så kal­la­de Natura 2000-områden. Ett Natura 2000-område är inte okontroversiellt, då det riskerar att lägga en våt filt över många mänskliga aktiviteter och kan stoppa viktiga exploateringar.

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

🟠 UTRIKES Norska Senterpartiet har endast 4,7 procent av väljarstödet kvar i den sämsta mätningen någonsin. Inför valet 2021 var Senterpartiet ett drygt 20-procentsparti i flera mätningar, men i Stortingsvalet nådde de endast 13,5 procent. Med Senterledaren som finansminister straffas de hårdare än Arbeiderpartiet som har statministerposten.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.