Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

PappersupplaganNya Tider v. 8

Skriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Publicerad: 25 februari, 2021, 14:36

  • Svenska

Läs även

Redan när Nya Tider för första gången fick presstöd år 2013 höjdes röster för att införa en ”demokratiparagraf” i syfte att förhindra obekväma röster från att ta del av det statliga presstödssystemet. Detta samtidigt som olika kommunistsekter tagit emot tiotals miljoner under decennier för sina tynande publikationer.

Den gången gick det inte vägen. Presstödsnämnden, som hanterar presstödsansökningar, ansåg att det skulle bli svårt att agera ”smakdomare” och någon riktig definition på ”demokratiska värderingar” lyckades man aldrig ta fram. Nu gör man dock ett nytt försök att kväsa frispråkiga medier, denna gång genom skrivningar om ”kvalitetsjournalistik” och ”ansvarstagande nyhetsförmedling”. Ja, många av er läsare skrattar säkert gott när ni hör dessa ord i samband med statens public service och andra systemmedier med tanke på hur de rutinmässigt vilseleder det svenska folket, men nu är det de själva som ska få definiera begreppen.

Under förra året tog den nya myndigheten, som heter Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), fram ett nytt stöd, som de kal­lar mediestöd. Nya Tiders presstöd finns kvar och det är inte det som den nya regeln handlar om. Men även Nya Tider tog förra året del av mediestödet, vilket infördes för att stärka Sveriges medier under pandemin. För första gången kunde också flera andra av Sveriges alternativmedier ansöka om och beviljas statligt stöd.

Detta beror på att staten allt mer behöver hålla de regimtrogna medierna under armarna när läsarna ratar deras journalistik. Det är nämligen inte så att svenska folket slutat bry sig om nyheter, men i samma takt som alternativmedierna har växt så har systemmedierna tappat mark. Tänk på det nästa gång ni hör om ”tidningskrisen” – det är bara systemmedia det handlar om, alternativmedia växer så det knakar.

Det nya mediestödet är mycket generellt, det riktar sig även till videobloggar, poddar och andra typer av nätmedia, och det fanns inga krav på till exempel ett visst antal prenumeranter som med presstöd. Aftonbladet fick drygt 11 miljoner kronor, Johan Ehrenbergs ETC-koncern fick totalt över 30 miljoner, och även medier som arabiskspråkiga Al-Kompis fick stöd. Totalt fördelades cirka en miljard kronor till ett hundratal medier. Några av de som kvalade in var alltså alternativmedier och det är det som makthavarna nu försöker förhindra framöver.

När Nya Tider varit i kontakt med handläggare på MPRT har de känt sig obekväma med att hamna i en situation där de ska bedöma innehållet. Politikerna trycker dock på. Nu har MPRT alltså formulerat följande gummiparagraf:

”Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap.”

Vad innebär det konkret? Ingen vet, men branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) är en av remissinstanserna och har i ett nyhetsbrev ställt sig positiva till att medier som publicerar till exempel ”klimatskepticism eller falska påståenden om vaccin” ska mista stödet.

Det låter som en regel som skulle kunna ha varit skriven på den tiden man inte fick ifrågasätta att jorden är platt och att solen kretsar kring jorden. Det var etablerad kunskap då. Med MPRT:s regel hade vi varit kvar i den ”vetenskapen” än idag.

Det finns många uppfattningar som av makthavarna stämplas som ”konspirationsteorier” och förnekas i det längsta – men som sedan visar sig vara fakta och blir så småningom ”etablerad kunskap”. Existensen av spionsystemet Echelon, som drivs av främst USA och Storbritannien, har kal­lats för en konspirationsteori i decennier, tills visselblåsaren Edward Snowden bekräftade det 2015.

Det finns numera att läsa om Echelon på Wikipedia och hur det avlyssnar det mesta av vår elektroniska kommunikation. Ett annat är Bilderberggruppen, där världens mäktigaste företagsledare och mediechefer årligen frotterar sig med höga politiker och överlägger om världens framtid. Mötena var i många år strikt hemliga och rapporter om att de hölls förnekades och förlöjligades.

Det var först när modiga journalister inom alternativmedia publicerade bevis och ifrågasatte det demokratiska i arrangemangen, som Bilderberggruppen tvingades träda fram i offentligheten och publicerar numera öppet sina deltagarlistor. Vad som sägs och beslutas håller man dock fortfarande dolt och inga journalister från fria medier är tillåtna.

Tanken med den nya regeln för mediestöd är uppenbart att man ska kunna neka stöd till vilka medier man vill. Riksdagsmannen Björn Söder (SD) har reagerat mot detta och har ställt en fråga till kulturminister Amanda Lind (MP). Bland annat skriver han:
Sveriges regering brukar inte vara sen att fördöma andra länders regeringars agerande i vad man uppfattar som inskränkningar i den fria och demokratiska pressen. Nu låter man en myndighet komma med förslag som innebär att myndighetsaktivister godtyckligt utifrån politiska grunder kan sitta och bedöma nyhetsmediers möjlighet att erhålla statligt stöd. Genom förslaget kan man stoppa allt stöd till medier som ifrågasätter regeringen och den rådande politiska agendan och i stället fortsätta finansiera de regimtrogna medierna. Det anstår inte ett land som vill kal­la sig demokratiskt och påstå sig stå upp för fri och oberoende press.
Genom åren har olika aktörer beskyllt Nya Tider och andra alternativmedier för att ha ”kopplingar” som anses besvärande. I det sammanhanget kommer det att vara intressant att se vilka reaktioner Nya Tiders avslöjande får från samma aktörer angående den vänsterextremist som nyligen dömdes för att ha vandaliserat en tavla på Nationalmuseum och som arbetar nära SVT. Kommer vi att få höra om ”extremistkopplingar” nu också?

Samtidigt som man försöker hålla regimtrogna medier under armarna genom olika typer av statliga stöd, har man även som bekant ändrat finansieringen av statliga SVT och Sveriges Radio så att det numera inte är möjligt som medborgare att tacka nej till att betala för deras sändningar. Det är tydligt att dessa så kal­la­de ”public service”-medier nu känner sig så säkra i sadeln att de vågar gå till an­grepp mot allt och alla som yppar någon kritik mot regeringen.

Ett aktuellt exempel är SR:s artikel om den ”slutna Facebookgruppen”, något som författaren Katerina Janouch uppmärksammade redan på förra veckans debattsida, och som vi även följer upp med en intervju i veckans nummer. Kort uttryckt går SR:s ”avslöjande” ut på att ett antal personer, varav flera akademiker, diskuterar Sveriges coronstrategi och försöker få kritiska åsikter publicerade i media.

Detta ”skadar Sverigebilden utomlands”, enligt SR. Men är det inte själva grunden för en demokrati, att man kan diskutera fritt och sedan torgföra sina slutsatser offentligt? Som en av dessa akademiker, som Nya Tider intervjuat, säger: Det är avgörande för demokratin att ha en öppen och ärlig debatt.

Det är dock uppenbart att staten inte är intresserad av en demokratisk debatt. Det SR sysslar med är ett direkt försök att skrämma medborgarna från att kritisera makthavarna. Det är själva definitionen på odemokratiskt. Är det någon som borde förlora bidrag, så är det SR.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Gå till arkivet

Send this to a friend