Skip to Content

Hydroxiklorokin (HCQ) är en medicin mot malaria och inflammationer som hindrar överföringen av virus inom mänskliga celler. Det hjälper även zink att komma in i celler. Zink är en känd hämmare av coronavirus genom att det hindrar dess replikering. Foto: Istock
COVID-19

Ny rapport: Hydroxiklorokin effektivt mot Covid-19

PappersupplaganNya Tider v. 6

En ny forskningsrapport i ansedda American Journal of Medicine som utkom i början av januari slår fast att hydroxiklorokin är effektivt för att begränsa dödligheten i Covid-19. Den amerikanska nyhetssajten The Gateway Pundit skriver att det är ett stort genombrott under rubriken: ”Efter att 440 000 amerikaner dött – Facebook och Journal of Medicine erkänner att de haft fel om HCQ – Dessa människor borde åtalas!”

Publicerad: 5 februari, 2021, 15:59

  • Svenska

Läs även

En ny rapport som publicerats i den ansedda tidskriften American Journal of Medicine visar att läkemedlet hydroxiklorokin (HCQ) är effektivt i behandling av Covid-19. Patienter som haft möjlighet att ta HCQ hemma i ett tidigt skede och i kombination med zink, blev nästan aldrig allvarligt sjuka och risken att dö sjönk drastiskt.

Sajten c19study.com har sammanställt information från hundratals studier, och det framgår att länder som använder HCQ i ett tidigt skede har en 79 procent lägre mortalitet än länder som förbjudit användningen av denna medicin. Mortalitet är andelen döda i en befolkning, till skillnad från letalitet som anger hur många av de smittade som dör.

Detta tros också förklara varför många afrikanska länder haft så få döda. Forskare har förbryllats av att kontinenten klarat sig så bra, trots att både klimatet och trängseln i de många slumområdena borde göra att smittan sprids mycket lätt. Men i många av dessa länder är HCQ ”var mans medicin” och säljs receptfritt över disk.

C19study har sammanställt resultaten från 237 studier av vilka 167 peer-granskats, och som visar att i genomsnitt 67 procent av patienterna förbättrade sitt hälsotillstånd om medicinen sattes in i ett tidigt skede.

Sammanställningen visar också att tillståndet även förbättrades för 25 procent av patienterna trots att HCQ sattes in i ett sent skede i sjukdomsförloppet, detta enligt 132 studier.

Motarbetas av vaccinindustrin

Hydroxiklorokin godkändes i USA redan 1955 och har använts flitigt under många år, främst för behandling av malaria. Under våren 2020 uttalade USA:s dåvarande president Donald Trump upprepade gånger sitt stöd för behandling med HCQ i kombination med antibiotikumet azithromycin och avslöjade själv att han tar preparatet i förebyggande syfte, men fördömdes snabbt av USA:s federala smittskyddsmyndighet och av vaccinföretag.

– Jag tror inte att man förlorar någonting genom (att ta) hydroxiklorokin, utom att det politiskt inte verkar vara populärt. Vet ni varför? Jo, för att jag rekommenderar någonting, så säger de att använd inte det, sade Trump i juli förra året.

Donald Trump har förespråkat HCQ medan USA:s smitt­skydds­expert Anthony Fauci varje gång kritiserat presidenten för detta. Trump har hånats och förlöjligats, men nu visar det sig att han hela tiden haft rätt och att USA kunde ha räddat många liv om HCQ använts.
Stillbild: CNN

 

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci gick ut i media redan nästföljande dag för att motsäga presidenten. Han sade då att alla ”verifierade” vetenskapliga data visade att HCQ inte är effektivt för att behandla coronavirus. Han tillade dessutom att det ”troligen” är farligt för hjärtat.
I den nya rapporten understryker dock forskarna att HCQ ”använts av hundratals miljoner människor i hela världen, säljs över disk i många länder, och har en välbeskriven säkerhetsprofil som inte borde resa några varningsflagg”. Enligt Wikipedia kan HCQ vara farligt att överdosera – precis som många andra ämnen – och av de åtta personer man vet överdoserat sedan 1950-talet har tre dött.

Så sent som den 22 januari i år hade Expressen rubriken ”Faucis hämnd på Trump – får använda fakta igen”.

Försök avbröts efter bluffrapport

Många läkare kritiska till läkemedelsindustrin har påtalat att HCQ är billigt och att dess patent redan gått ut för många år sedan, vilket gör att det inte går att tjäna mångmiljardbelopp på det.

När Covid-19 spreds över världen i början av förra året inleddes många studier med HCQ. Alla dessa tester stoppades abrupt i maj sedan en studie publicerats i den ansedda läkartidningen The Lancet, där det påstods att HCQ var verkningslöst och till och med farligt. Det visade sig dock så småningom att rapporten var fullkomligt falsk och byggde på påhittade data (se NyT v.25/2020). Även bolaget bakom rapporten, Surgisphere, visade sig vara en bluff. Det blev en stor skandal. The Lancet drog tillbaka studien, vilket enligt vissa kommentatorer sker så sällan som ”en gång per generation”, men då hade den redan påverkat WHO och andra aktörer att avbryta sina försök med preparatet.

Det spekuleras i om Surgi­sphere fått pengar från den lukrativa vaccinindustrin för sin fuskstudie. Trots att rapporten avslöjats vara en bluff har få kliniska studier återupptagits och på WHO:s hemsida slår den senaste rapporten fast från 15 oktober 2020 att HCQ har ”liten eller ingen effekt”.

USA:s smitt­skydds­expert Anthony Fauci anklagas nu för att ha bidragit till hundratusentals onödiga dödsfall. Stillbild: CNN

 

I USA var HCQ först godkänt för behandling av Covid-19, men i juni förbjöds det med hänvisning till att det ”inte var säkert”.

I Frankrike förbjöds läkare att förskriva HCQ mot Covid-19, något som vissa modiga läkare trotsade. Nya Tider har bland annat rapporterat om professor Didier Raoult (se NyT v.50/2020 och eNyT v.19/2020) som, trots att han 2010 belönades med INSERM:s stora pris för sin forskning, nu fick löpa gatlopp i media och riskerade att få sin klinik nedstängd på grund av behandlingen med HCQ. Man kunde dock inte stoppa kön utanför Didiers mottagning i Marseille att ringla lång av nya patienter.

Professor Didier Raoult har gått emot myndigheterna och förskrivit hydroxiklorokin till sina patienter. ”Jag ha halverat antalet Covid-döda”, sade han redan den 24 juni förra året i en intervju. HCQ inte bara är billigt, utan även det mest använda preparatet i världen efter aspirin. I många länder säljs det receptfritt över disk. Det har använts i över 60 år runt om i världen av hundratals miljoner människor. Foto: Privat

 

I Sverige var läkemedlet receptbelagt sedan tidigare, men när Covid-19 drabbade landet gjordes reglerna om så att endast specialistläkare kunde skriva ut HCQ. På Läkemedelsverkets hemsida står i skrivande stund fortfarande en varning mot användning av HCQ och rekommenderas endast inom kliniska studier.

Censur om HCQ på nätet

Sociala plattformar var starkt delaktiga i desinformationen mot HCQ. Alla inlägg på Facebook som diskuterade HCQ på ett positivt sätt raderades eller belades med varningstexten: ”Kan bidra till permanent fysisk skada”.

På Youtube raderades filmklipp om HCQ, till exempel intervjuer med läkare som rekommenderade preparatet eller offentliga uttalanden från läkarföreningar, som America’s Frontline Doctors (se NyT v.4/2020).

När Donald Trump JR, USA:s dåvarande presidents son, vidaretweetade information om HCQ från America’s Frontline Doctors stängdes han av från Twitter.

Censuren, myndigheternas förbud och i synnerhet Anthony Fauci anklagas nu för att vara ansvariga för att hundratusentals människor dött i onödan. Nyhetssajten The Gateway Pundit skriver till exempel den 28 januari:
”Hur många hundratusentals offer har dödats genom Dr Faucis, [Federala hälsomyndigheten] CDC:s och it-jättarnas falska påståenden om hydroxiklorokin? /…/ När kommer dessa människor att ställas till svars?”

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend