Skip to Content

Hydroxiklorokin (HCQ) är en medicin mot malaria och inflammationer som hindrar överföringen av virus inom mänskliga celler. Det hjälper även zink att komma in i celler. Zink är en känd hämmare av coronavirus genom att det hindrar dess replikering. Foto: Istock
COVID-19

Ny rapport: Hydroxiklorokin effektivt mot Covid-19

PappersupplaganNya Tider v. 6

En ny forskningsrapport i ansedda American Journal of Medicine som utkom i början av januari slår fast att hydroxiklorokin är effektivt för att begränsa dödligheten i Covid-19. Den amerikanska nyhetssajten The Gateway Pundit skriver att det är ett stort genombrott under rubriken: ”Efter att 440 000 amerikaner dött – Facebook och Journal of Medicine erkänner att de haft fel om HCQ – Dessa människor borde åtalas!”

Publicerad: 5 februari, 2021, 15:59

  • Svenska

Läs även

En ny rapport som publicerats i den ansedda tidskriften American Journal of Medicine visar att läkemedlet hydroxiklorokin (HCQ) är effektivt i behandling av Covid-19. Patienter som haft möjlighet att ta HCQ hemma i ett tidigt skede och i kombination med zink, blev nästan aldrig allvarligt sjuka och risken att dö sjönk drastiskt.

Sajten c19study.com har sammanställt information från hundratals studier, och det framgår att länder som använder HCQ i ett tidigt skede har en 79 procent lägre mortalitet än länder som förbjudit användningen av denna medicin. Mortalitet är andelen döda i en befolkning, till skillnad från letalitet som anger hur många av de smittade som dör.

Detta tros också förklara varför många afrikanska länder haft så få döda. Forskare har förbryllats av att kontinenten klarat sig så bra, trots att både klimatet och trängseln i de många slumområdena borde göra att smittan sprids mycket lätt. Men i många av dessa länder är HCQ ”var mans medicin” och säljs receptfritt över disk.

C19study har sammanställt resultaten från 237 studier av vilka 167 peer-granskats, och som visar att i genomsnitt 67 procent av patienterna förbättrade sitt hälsotillstånd om medicinen sattes in i ett tidigt skede.

Sammanställningen visar också att tillståndet även förbättrades för 25 procent av patienterna trots att HCQ sattes in i ett sent skede i sjukdomsförloppet, detta enligt 132 studier.

Motarbetas av vaccinindustrin

Hydroxiklorokin godkändes i USA redan 1955 och har använts flitigt under många år, främst för behandling av malaria. Under våren 2020 uttalade USA:s dåvarande president Donald Trump upprepade gånger sitt stöd för behandling med HCQ i kombination med antibiotikumet azithromycin och avslöjade själv att han tar preparatet i förebyggande syfte, men fördömdes snabbt av USA:s federala smittskyddsmyndighet och av vaccinföretag.

– Jag tror inte att man förlorar någonting genom (att ta) hydroxiklorokin, utom att det politiskt inte verkar vara populärt. Vet ni varför? Jo, för att jag rekommenderar någonting, så säger de att använd inte det, sade Trump i juli förra året.

Donald Trump har förespråkat HCQ medan USA:s smitt­skydds­expert Anthony Fauci varje gång kritiserat presidenten för detta. Trump har hånats och förlöjligats, men nu visar det sig att han hela tiden haft rätt och att USA kunde ha räddat många liv om HCQ använts.
Stillbild: CNN

 

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci gick ut i media redan nästföljande dag för att motsäga presidenten. Han sade då att alla ”verifierade” vetenskapliga data visade att HCQ inte är effektivt för att behandla coronavirus. Han tillade dessutom att det ”troligen” är farligt för hjärtat.
I den nya rapporten understryker dock forskarna att HCQ ”använts av hundratals miljoner människor i hela världen, säljs över disk i många länder, och har en välbeskriven säkerhetsprofil som inte borde resa några varningsflagg”. Enligt Wikipedia kan HCQ vara farligt att överdosera – precis som många andra ämnen – och av de åtta personer man vet överdoserat sedan 1950-talet har tre dött.

Så sent som den 22 januari i år hade Expressen rubriken ”Faucis hämnd på Trump – får använda fakta igen”.

Försök avbröts efter bluffrapport

Många läkare kritiska till läkemedelsindustrin har påtalat att HCQ är billigt och att dess patent redan gått ut för många år sedan, vilket gör att det inte går att tjäna mångmiljardbelopp på det.

När Covid-19 spreds över världen i början av förra året inleddes många studier med HCQ. Alla dessa tester stoppades abrupt i maj sedan en studie publicerats i den ansedda läkartidningen The Lancet, där det påstods att HCQ var verkningslöst och till och med farligt. Det visade sig dock så småningom att rapporten var fullkomligt falsk och byggde på påhittade data (se NyT v.25/2020). Även bolaget bakom rapporten, Surgisphere, visade sig vara en bluff. Det blev en stor skandal. The Lancet drog tillbaka studien, vilket enligt vissa kommentatorer sker så sällan som ”en gång per generation”, men då hade den redan påverkat WHO och andra aktörer att avbryta sina försök med preparatet.

Det spekuleras i om Surgi­sphere fått pengar från den lukrativa vaccinindustrin för sin fuskstudie. Trots att rapporten avslöjats vara en bluff har få kliniska studier återupptagits och på WHO:s hemsida slår den senaste rapporten fast från 15 oktober 2020 att HCQ har ”liten eller ingen effekt”.

USA:s smitt­skydds­expert Anthony Fauci anklagas nu för att ha bidragit till hundratusentals onödiga dödsfall. Stillbild: CNN

 

I USA var HCQ först godkänt för behandling av Covid-19, men i juni förbjöds det med hänvisning till att det ”inte var säkert”.

I Frankrike förbjöds läkare att förskriva HCQ mot Covid-19, något som vissa modiga läkare trotsade. Nya Tider har bland annat rapporterat om professor Didier Raoult (se NyT v.50/2020 och eNyT v.19/2020) som, trots att han 2010 belönades med INSERM:s stora pris för sin forskning, nu fick löpa gatlopp i media och riskerade att få sin klinik nedstängd på grund av behandlingen med HCQ. Man kunde dock inte stoppa kön utanför Didiers mottagning i Marseille att ringla lång av nya patienter.

Professor Didier Raoult har gått emot myndigheterna och förskrivit hydroxiklorokin till sina patienter. ”Jag ha halverat antalet Covid-döda”, sade han redan den 24 juni förra året i en intervju. HCQ inte bara är billigt, utan även det mest använda preparatet i världen efter aspirin. I många länder säljs det receptfritt över disk. Det har använts i över 60 år runt om i världen av hundratals miljoner människor. Foto: Privat

 

I Sverige var läkemedlet receptbelagt sedan tidigare, men när Covid-19 drabbade landet gjordes reglerna om så att endast specialistläkare kunde skriva ut HCQ. På Läkemedelsverkets hemsida står i skrivande stund fortfarande en varning mot användning av HCQ och rekommenderas endast inom kliniska studier.

Censur om HCQ på nätet

Sociala plattformar var starkt delaktiga i desinformationen mot HCQ. Alla inlägg på Facebook som diskuterade HCQ på ett positivt sätt raderades eller belades med varningstexten: ”Kan bidra till permanent fysisk skada”.

På Youtube raderades filmklipp om HCQ, till exempel intervjuer med läkare som rekommenderade preparatet eller offentliga uttalanden från läkarföreningar, som America’s Frontline Doctors (se NyT v.4/2020).

När Donald Trump JR, USA:s dåvarande presidents son, vidaretweetade information om HCQ från America’s Frontline Doctors stängdes han av från Twitter.

Censuren, myndigheternas förbud och i synnerhet Anthony Fauci anklagas nu för att vara ansvariga för att hundratusentals människor dött i onödan. Nyhetssajten The Gateway Pundit skriver till exempel den 28 januari:
”Hur många hundratusentals offer har dödats genom Dr Faucis, [Federala hälsomyndigheten] CDC:s och it-jättarnas falska påståenden om hydroxiklorokin? /…/ När kommer dessa människor att ställas till svars?”

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend