Skip to Content

Ingen oskyddad teknik på utsidan av tågen längre – varken snöstorm, isregn eller 40 minusgrader stoppar DOSTO. Foto: Nya Tider
INRIKES

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

Digital utgåva

En julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Publicerad: 19 januari, 2020, 19:28

  • Svenska

Läs även

Den 17 december provåkte Nya Tider DOSTO, den nya dubbeldäckaren som precis satts i trafik i Mälardalstrafiks linjenät. Efter en förlängd provkörningsperiod började tågen köras med passagerare först i mitten av december istället för tidigare under året som man tidigare hade lovat. Från och med detta år kan äntligen de hårt prövade resenärerna få minskade restider och god komfort utan trängsel. ER1/DOSTO har mycket bra acceleration och det känns verkligen i dessa fyra-vagnars motorvagnståg där flertalet hjulaxlar är motoriserade. DOSTO heter ER1 på järnvägens internspråk, men marknadsförs som DOSTO. Det är tillverkat av aluminium men dess moderna konstruktion uppfyller krocksäkerhetskraven och vinteranpassning för svenska förhållanden följer så att säga med på köpet från det schweiziska ritbordet. Tågen är konstruerade för drift i 40 minusgrader och 80 centimeters snödjup på spåren. För att klara vinterförhållanden är underredena utformade för att minimera nedisning, vagnsövergångarna har fått dubbla bälgar och snöplogarna är extra stora. I passagerarutrymmena finns dessutom effektiv golv- och väggvärme och särskilt anpassad isolering.

Interiören är stram och elegant. Foto: Nya Tider

 

Nya Tider en reste provtur på övervåningen där synintrycket också gjorde sitt när landskapet svischade fram på ett i Sverige helt unikt sätt. De tidigare trånga grå X40 tvåvåningståg som SJ körde i Mälartrafiken går inte att jämföra vad gäller reseupplevelse. Nu slipper allt fler de bespottade X40 som istället koncentreras till bland annat SJ:s InterCitytrafik Stockholm-Västerås-Göteborg och Stockholm-Uppsala. DOSTO har istället en bekväm och fräsch interiör med luftkonditionering och tilltagna utrymmen för större bagage samt extra många stickkontakter åt passagerarnas IT-prylar. Benutrymmet och de lutningsbara stolarna – 333 platser per tåg – bör falla de flesta passagerarna i smaken. I nedervåningen finns flexutrymmen för rullstolar, barnvagnar eller ”maximalt sex cyklar”. Det finns ytterligare 24 fällstolsitsar längs väggarna och givetvis ordentliga handikappanpassade toaletter. DOSTO är för övrigt trycktrögt vilket innebär minskat obehag framför allt vid tunnelpassager i hög fart. Topphastigheten ligger på 200 kilometer i timmen och den starka accelerationen och effektiva inbromsningen är egenskaper som efter de omfattande spårutbyggnaderna kommer väl till nytta. Totalt 33 stycken DOSTO skall levereras till Mälartåg och till detta kommer 8 inom Upptågets trafik. Under 2021 kommer samtliga tvåvåningståg ha levererats till Sverige från fabriken Stadler Pankow i Berlin.

Det är välförsett med kontakter för arbetspendlare. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Antirasistisk lobbygrupp försvarar rasstolthet – bara den inte är vit

INRIKESDen 27 januari uttryckte den kände festfixaren Micael Bindefeld stolthet över sin etniska tillhörighet till det ”kulturbärande, judiska folket”. Detta gjordes på bästa sändningstid i Sveriges Radio utan att programledarna ifrågasatte vad han sade. Den så kallat antirasistiska lobbyorganisationen Teskedsorden, som annars pläderar för nolltolerans mot alla former av både så kallad rasism och ”medrasism”, försvarar utspelet. Teskedsordens generalsekreterare säger till Nya Tider att det är rätt att känna stolthet över sitt folk, bara man är en förtryckt minoritet.

Polis vill ta hjälp av militären i ”gråzonsproblematik”

INRIKESRikspolischef Anders Thornberg har lämnat ett förslag till regeringen om att polisen i större utsträckning bör få ta hjälp av Försvarsmakten vid ”gråzonsproblematik”, ett upptrappat läge som enligt Försvarets forskningsinstitut, FOI, är ”ett tillstånd mellan fred och krig”. Med FOI:s utökade definition av gråzonsproblematik skulle det kunna innebära att militären får rätt att agera mot regimkritiker och alternativa medier.

Kritikstorm efter våldsförhärligande propaganda i Bingolotto

INRIKESKritiken har varit massiv efter att den kända skådespelerskan Marianne Mörck i TV4:s Bingolotto sade att hon ville slå USA:s president Donald Trump på käften, något programledaren Rickard Olsson glatt instämde i. Bingolotto har halvhjärtat försökt att ta avstånd från det inträffade, men när Nya Tider når både ansvariga på Folkspel samt Marianne Mörck själv tar ingen bestämt avstånd från politisk, våldsförhärligande propaganda.

Kraftig ökning av våldsbrottslighet av barn

INRIKESEnligt en nyligen genomförd granskning har våldsbrottsligheten bland barn i åldrarna 7 till 14 ökat kraftigt de senaste tre åren. Polischefen Carin Götblad menar att graden av hänsynslöshet och förnedring av offer är ett nytt inslag, och nämner bland annat utdragen tortyr som filmas. Polisen vill inte dela granskningens resultat med Nya Tider, men tidigare rapporter och berättelser ger skäl att anta att andelen gärningsmän med utländsk bakgrund i dessa fall är mycket hög.

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien viktig markör för EU:s framtid

ANALYSBetydelsen av ett väl utformat avtal mellan EU och Storbritannien kan inte underskattas. Det är sannolikt en av de viktigaste frågorna för EU att lösa den närmaste tiden. Mycket står på spel, inte minst unionens trovärdighet gentemot kvarvarande medlems­länder. Om EU-eliten fortsätter att betrakta länder som väljer att lämna unionen som något annat än ett ”tredje land”, kan förtroendet för hela EU-bygget snabbt krackelera.

Värmländska Hammarö Sveriges tryggaste kommun – har låg invandring

INRIKESSveriges tryggaste och säkraste kommun är värmländska Hammarö utanför Karlstad, enligt en jämförelse gjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Hammarös kommunalråd Bosse Henriksson säger till Nya Tider att den goda situationen i kommunen dels beror på ett effektivt och omfattande samarbete med polis och räddningstjänst, men en minst lika viktig faktor är att kommunen har ett positivt inrikes inflyttningsnetto av högutbildade personer. Samtidigt har inflödet av migranter varit sparsamt.

Gå till arkivet

Send this to a friend