Skip to Content

Ingen oskyddad teknik på utsidan av tågen längre – varken snöstorm, isregn eller 40 minusgrader stoppar DOSTO. Foto: Nya Tider
INRIKES

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

Digital utgåva

En julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Publicerad: 19 januari, 2020, 19:28

  • Svenska

Läs även

Den 17 december provåkte Nya Tider DOSTO, den nya dubbeldäckaren som precis satts i trafik i Mälardalstrafiks linjenät. Efter en förlängd provkörningsperiod började tågen köras med passagerare först i mitten av december istället för tidigare under året som man tidigare hade lovat. Från och med detta år kan äntligen de hårt prövade resenärerna få minskade restider och god komfort utan trängsel. ER1/DOSTO har mycket bra acceleration och det känns verkligen i dessa fyra-vagnars motorvagnståg där flertalet hjulaxlar är motoriserade. DOSTO heter ER1 på järnvägens internspråk, men marknadsförs som DOSTO. Det är tillverkat av aluminium men dess moderna konstruktion uppfyller krocksäkerhetskraven och vinteranpassning för svenska förhållanden följer så att säga med på köpet från det schweiziska ritbordet. Tågen är konstruerade för drift i 40 minusgrader och 80 centimeters snödjup på spåren. För att klara vinterförhållanden är underredena utformade för att minimera nedisning, vagnsövergångarna har fått dubbla bälgar och snöplogarna är extra stora. I passagerarutrymmena finns dessutom effektiv golv- och väggvärme och särskilt anpassad isolering.

Interiören är stram och elegant. Foto: Nya Tider

 

Nya Tider en reste provtur på övervåningen där synintrycket också gjorde sitt när landskapet svischade fram på ett i Sverige helt unikt sätt. De tidigare trånga grå X40 tvåvåningståg som SJ körde i Mälartrafiken går inte att jämföra vad gäller reseupplevelse. Nu slipper allt fler de bespottade X40 som istället koncentreras till bland annat SJ:s InterCitytrafik Stockholm-Västerås-Göteborg och Stockholm-Uppsala. DOSTO har istället en bekväm och fräsch interiör med luftkonditionering och tilltagna utrymmen för större bagage samt extra många stickkontakter åt passagerarnas IT-prylar. Benutrymmet och de lutningsbara stolarna – 333 platser per tåg – bör falla de flesta passagerarna i smaken. I nedervåningen finns flexutrymmen för rullstolar, barnvagnar eller ”maximalt sex cyklar”. Det finns ytterligare 24 fällstolsitsar längs väggarna och givetvis ordentliga handikappanpassade toaletter. DOSTO är för övrigt trycktrögt vilket innebär minskat obehag framför allt vid tunnelpassager i hög fart. Topphastigheten ligger på 200 kilometer i timmen och den starka accelerationen och effektiva inbromsningen är egenskaper som efter de omfattande spårutbyggnaderna kommer väl till nytta. Totalt 33 stycken DOSTO skall levereras till Mälartåg och till detta kommer 8 inom Upptågets trafik. Under 2021 kommer samtliga tvåvåningståg ha levererats till Sverige från fabriken Stadler Pankow i Berlin.

Det är välförsett med kontakter för arbetspendlare. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend