Skip to Content

Förtrupperna. På denna stillbild ur en av al-Qaidas propagandafilmer syns hur man ”utbildar och kultiverar” barn i Waziristan. De tränas i vissa fall redan från femårsåldern och är fulltränade krigare i tonåren.

Nya Tider granskar: Al-Qaidas nya styrdokument

Al-Qaida släppte nyligen ett styrdokument författat av dess ledare Dr Ayman al-Zawahiri, som överraskar genom att påkalla en helt ny policy. Nya Tider har läst dokumentet och undrar precis som flera experter och bedömare om detta verkligen kommer att implementeras av den ökända terror­organisationen.

Publicerad: 15 oktober, 2013, 22:55

  • Svenska

Läs även

I mitten av september utgav al-Qaidas ledare Sheikh Ayman al-Zawahiri organisationens senaste styrdokument, som pekar ut al-Qaidas mål och innehåller en mängd riktlinjer. Det har titeln ”General Guidelines for Jihad 1434”, på svenska ”Allmänna riktlinjer för jihad 2013”. I den engelska versionen utgiven av al-Sahab (al-Qaidas gren för propaganda- och mediaproduktion), som Nya Tider läst och analyserat tillsammans med kunniga inom området, kan man läsa att terrororganisation har två inriktningar med sitt arbete, i första hand militärt och i andra hand propagandistiskt.

USA:s kollaps är det  främsta målet

Al-Zawahiri menar att alla operationer, oavsett dess utformning och var i världen de utförs, främst syftar till att utmatta USA och ”förblöda henne till döds”. Israel benämns som allierad med USA och ska prioriteras framför andra allierade, men några närmare detaljer ges inte.

Målet är uttryckligen att USA ska ”möta samma öde som forna Sovjetunionen” och kollapsa under sin egen tyngd som ett resultat av militära, mänskliga och finansiella förluster under en längre tid. När så skett kommer alla dess allierade i den muslimska världen att falla en efter en och al-Qaida kan införa ett omspännande Kalifat under sin svarta flagga.
Terrorledaren menar att den ”arabiska våren” 2011 är ett bevis för USA:s avtagande inflytande i den muslimska världen, eftersom USA så snabbt och totalt tappade kontrollen efter att först ha instigerat revolutionerna.

Al-Qaidas ledare Dr Ayman al-Zawahiri i en stillbild tagen ur en video från al-Sahab.

Al-Qaidas ledare Dr Ayman al-Zawahiri i en stillbild tagen ur en video från al-Sahab.

Han räknar sedan upp de skiftande skäl och strategier, vissa detaljerade andra vaga, till al-Qaidas militära operationer i var och ett av den mängd länder där de är verksamma. Algeriet nämns som ett avvikande exempel där kampen inte primärt förs för att försvaga USA:s nuvarande närvaro, som al-Qaida anser försumbar. Istället fokuserar man på att förbereda sig för en kommande konfrontation med USA i Afrika. Detta genom att skapa ett ”jihadistiskt inflytande” i Maghreb (Libyen, Tunisien, Algeriet, Marocko, Västsahara och Mauretanien), Västafrikas kustregioner och länderna söder om Sahara, till exempel Mali. Totalt utgör dessa länder ungefär en tredjedel av Afrikas hela yta. Detta påvisar inte bara att al-Qaida planerar att lägga under sig en stor del av världens länder utan också att de planerar tämligen långsiktigt.

Propagandaarbete i det tysta

Delen som berör organisations propagandaarbete talar om att i första hand ”utbilda och kultivera förtrupperna som har uppgiften att oförtrutet konfrontera fienden tills Kalifatet är etablerat”. I andra hand uppmanas anhängarna att sprida al-Qaidas åsikter bland muslimer över hela världen, det vill säga att ”utkämpa Jihad med sina tungor”.

Behovet av ödmjukhet mot troende och hårdhet mot otrogna, vilka brukar vara inte bara icke-muslimer utan även främst shiamuslimer, men även sunnimuslimer som inte delar al-Qaidas extrema wahhabi-inspirerade religiösa grund, understryks i dokumentet. Detta motsägs dock senare i skrivelsen som har en uppseendeväckande försonlig ton som rimmar illa med det al-Qaida världen hittills lärt känna.

Utmärkande för dokumentet är också den totala avsaknaden av riktlinjer för att angripa Israel, som bara inledningsvis omnämns som allierad till USA. Trots att USA är det uttalade huvudmålet, så nämns specifikt behovet av att ta till vapen mot de ”ryska angriparna” och ”kinesiska förtryckarna”, vilka knappast kan anses som allierade till USA.  Argumentet är att det ena inte utesluter det andra. Egentligen anges bara de ”kriminella hinduerna” (Indien), Filipinerna och Burma som länder utöver Ryssland och Kina, där organisation uttalat anser det vara sina muslimska bröders ”rättighet”, underförstått skyldighet, att engagera sig i jihad.

Till synes motsägelsefullt uppmanas anhängarna samtidigt att undvika öppen konflikt mot de nämnda regeringarna. Istället uppmanas de att propagera för muslimer, samla in pengar, rekrytera och hetsa dem i syfte att från konfliktfria länder världen över kunna upprätthålla ett kontinuerligt stöd till konfliktzoner i form av manskap, kapital och kunnande.
Det är alltså en typ av jihad i det tysta som förespråkas för att stödja pågående operationer på andra håll och på sikt, när organisationen är stark nog, sprida dessa även till dessa länder. Samtidigt manas till ”lämpliga motåtgärder gentemot regimer” som på något sätt stör al-Qaidas tillväxt i det fördolda.

Riktlinjer som går tvärs emot agerandet hitintills

Detaljerat tas det sedan upp vilka muslimska sekter som inte bör angripas och att detta även gäller alla ”avvikande sufier”, en sekt som finns både inom shia- och sunniislam. Ett undantag görs för de grupper som strider mot sunnimuslimer, vilket är märkligt med tanke på att al-Qaida själva inte haft några problem med att angripa även sunniter. En mängd regler som ska följas om al-Qaida angriper någon av dessa sekter räknas sedan upp. Icke-stridande, familjemedlemmar, deras hem, religiösa sammankomster med mera får inte angripas. Återigen något al-Qaida knappast gjort sig kända för att respektera.

En av punkterna inleds: ”Undvik inblandning i kristna, sikhiska och hinduistiska samhällen som lever i muslimska länder”. Om dessa ”överskrider gränserna” så ska de straffas, men samtidigt upplysas om att de kommer att få leva i fred i den ”Islamiska staten” när denna upprättats, ifall de åtlyder detta. Exakt vad som menas med ”överskrider gränserna” framkommer inte.

Återigen understryks vikten av att undvika öppen strid till förmån för tillväxt i det tysta. Under tre punkter som inleds med ”Avstå från att …” påtalas vikten av att inte angripa icke-stridande eller ens fienders familjer, undvika att döda samt skada muslimer och deras egendom. Inte heller moskéer, marknader och civila ansamlingar där muslimer kan finnas får angripas.

Inte ens ”onda lärda”, fientligt sinnade muslimska ledare, får angripas med annat än argument och motbevis.

I en mängd punkter tas sedan påbjuden hållning mot andra islamistiska grupper upp, där behovet av samarbete mot islams fiender framhålls.
De experter Nya Tider varit i kontakt med menar att om de punkter som omnämnts skulle åtföljas, vilket de starkt tvivlar på, så skulle al-Qaida tvingas att helt bryta sitt nuvarande mönster och radikalt ändra tillvägagångssätt vid sina operationer, eller terrordåd som det oftast handlar om.

En sak kan med säkerhet konstateras. Terroristerna i Nairobi följde knappast dessa riktlinjer, som offentliggjordes kort före deras bestialiska massaker på civila av skiftande ålder, etnicitet och religion – varav minst tolv muslimer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Schweiz håller fast vid strängare gränsvärden för mobilstrålning

UTRIKESDen 22 april beslutade det schweiziska parlamentet att inte lyssna på telekomindustrin och i stället behålla de strängare gränsvärdena man haft sedan år 2000 för mikrovågsstrålning från mobilmaster, basstationer och wifi. Gränsvärdena ligger cirka hundra gånger lägre än i Sverige.

Rånaren Mohamed flydde i panik, bröt benet och fick stryk av offret, Vittne: ”Han skrek som en stucken gris”

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att samtliga inblandade i det uppmärksammade Ronnebyfallet är araber. Ett beväpnat arabgäng trängde in i bostaden hos en arabisk småbarnsfamilj. De brottade ned frun, tejpade henne, och riktade en pistol mot tinningen på ett spädbarn. Men familjefadern synade bluffen och bad dem att skjuta honom. Den stressade Mohamed tog upp pistolen, riktade den mot mannen, gjorde mantelrörelse – och tryckte av. Då visade det sig att pistolen bara var en attrapp. Fadern svarade med att vräka en TV på Mohamed varpå han och hans två kumpaner flydde i panik. Men den stressade rånaren ramlade i trappan och bröt benet. Ett vittne berättar att han ”skrek som en gris” när familjefadern kom utspringande med ett stolsben i handen för att ge honom stryk.

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

INRIKESNya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Glorifierar kriminellt leverne – blev själv förnedringsrånad

INRIKESEn mängd bilder där rapartisten ”Einár” fotograferades i förnedrande situationer spreds i början av maj på olika sociala nätverk på internet. Polisen har inlett en utredning om misstänkt människorov och grovt rån, men är i övrigt förtegen om fallet. Många kommentarer på nätet fokuserar på vad de ser som det ironiska i att en ung svensk man som glorifierar kriminellt leverne själv verkar ha blivit offer för riktiga kriminella.

Miljöpartiet sviker sina väljare i ännu en hjärtefråga

INRIKESDen 29 april röstade riksdagen ned en motion om att ge amnesti för de huvudsakligen afghanska män som ofta kal­las ”ensamkommande”. Motionen fick endast stöd av Vänsterpartiet, och alltså inte av Miljöpartiet, trots att den skrivits av tre miljöpartister. Till Nya Tider säger Jonas Eriksson (MP), en av undertecknarna, att inte heller han räknade med att få bifall från sitt parti, utan att motionen endast ska ses som ett debattinlägg.

S-politiker åtalas för våldsamt motstånd – brottades med biträdande regionpolischefen

INRIKESSocialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak greps av polis efter att han, enligt Åklagarkammaren i Örebro, satt sig till våldsamt motvärn då en polisman försökte ge honom en trafikbot.

Gå till arkivet

Send this to a friend