Skip to Content

PRESIDENT NICOLAS MADURO ses här med sin fru, landets första dam, Cilia Flores. Båda skulle mördas av kuppmakarna, som hävdade att de hade stöd av amerikansk och israelisk militär. Sju kuppmakare har hitintills gripits. Fem av dem är militärer och två är poliser från Venezuelas federala polis CICPC. Foto: Carlos Jasso/Reuters
VENEZUELA

Nytt kuppförsök avvärjt i Venezuela

PappersupplaganNya Tider v. 28

Caracas meddelade nyligen att en omfattande kupp, som planerats genomföras på femmånadersdagen av den USA-stödde Juan Guaidós självutnämning till interimspresident, uppdagats och stoppats. Många, främst pensionerade toppmilitärer, varav flera i exil, har därmed avslöjats vid sidan av utländsk inblandning. Kuppen skulle genomföras av stridsgrupper från Colombia, Israel och USA som skulle ta sig in i Venezuela och infiltrera huvudstaden. Den pensionerade och fängslade generalen Raúl Baduel hade en central roll i kupplanerna. Nya Tider tittar här närmare på de delvis sensationella uppgifterna.

Publicerad: 9 juli, 2019, 15:14

 • Svenska

Läs även

Den 26 juni meddelade Venezuelas informationsminister Jorge Rodriguez att ytterligare ett kuppförsök, som inkluderade planer på att mörda bland annat landets president Nicolas Maduro, hade avvärjts. Kuppen planerades av främst pensionerade militärer och poliser och var tänkt att genomföras med start den 23 juni.

Det går inte utan vidare att avfärda uppgifterna som en partsinlaga eller propaganda. Tvärtom har utredarna kunnat föra fram konkreta bevis, främst tiotals timmar av videosamtal via internet där kuppmakarna diskuterar sina planer.

Centralt i kupplanerna var att frita den pensionerade generalen Raúl Baduel, som suttit fängslad sedan 2009, och ta honom till statstelevisionens högkvarter där han i direktsändning skulle utropas till ny president. Baudel är en före detta försvarsminister som avgick 2007 och anslöt sig till oppositionen. År 2010 dömdes han för grov förskingring till nästan åtta års fängelse. Han ses som en korrupt general och förrädare av regeringsanhängarna, men en oskyldigt dömd politisk fånge av oppositionen (se faktarutan nedan).

Västmedias obefintliga rapportering om det avvärjda kuppförsöket och de intressanta detaljer som nu framkommit, där flera kända namn återfinns, är i sig talande.

Kupplanerna avslöjas

Informationsminister Rodriguez presenterade uppgifterna i ett tv-sänt tal till nationen. Han berättade att tre stridsgrupper bestående av amerikanska, colombianska och israeliska ”agenter” mellan den 23 och 24 juni skulle inta bland annat presidentpalatset Miraflores, flygbasen La Carlota och centralbanken. Det sistnämnda skulle ske med 15 fordon i syfte att säkra vapen som finns lagrade där samt finansiera kuppen (läs: återbetala lån till de utländska uppdragsgivarna).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Hur mycket har socialisterna fördärvat i Venezuela av ett tidigare blomstrande näringsliv?

  Venezuela har ett allvarligt problem
  http://everykindapeople.blogspot.com/2019/07/venezuela-har-ett-allvarligt-problem.html
  Under lång tid har vi sett hur socialismen har förändrat landet. Hur invånare i ett land med enorma oljereserver måste köa i flera timmar eller till och med dagar för att kunna tanka: hur människor har tvingats dricka vatten från avlopp; hur sjukvård har blivit obefintlig; hur våldet sprids som en epidemi; hur mängder av hungriga barn lever på gatorna; hur människor dödar och äter zoo-djur;

  Hur hästar och åsnor slaktas; hur inflationen har gjort valutan värdelös; hur aids har ökat;
  hur Maduro Diet har gjort att venezuelaner har tappat i genomsnitt 11 kg. på ett år; hur även hotell ransonerar toalettpapper; hur den socialistiska regimen tvingar sina offer för att äta avföring; hur myndigheterna kör över demonstranter; hur partimedlemmarna dansar medan landet faller samman;

  Hur venezuelaner kan arresteras för att baka bullar men brottslingar härskar på gatorna; hur även soldater tvingas rota genom soporna för något att äta; hur soldater också stjäl getter till mat; hur en massgrav upptäcktes i Venezuelas största fängelse; hur det rikaste landet i Latinamerika har blivit det fattigaste landet på västra halvklotet.

  Socialisterna rycker på axlarna och fortsätter att tvinga in oss på samma väg som Venezuela. Man kan inte göra en socialistisk omelett utan att krossa några ägg. Maduro har även drivit upp minimilönen!

  Men kanske det socialistiska etablissemanget kommer att förändras, nu när Venezuela har ett problem som även BBC anser viktigt nog att rapportera om:

  Venezuelas transsexuella samhälle fruktar brist på hormoner

  Detta är gripande:

  André Bellorín har fört en lång kamp för att få en kropp som matchar [hennes inbillade0 identitet.
  [Hon] har genomgått två operationer, en bitter konflikt med sin mamma och en dyr hormonbehandling i sin hemstad, Caracas, Venezuela.
  Men nu är hon rädd att [hon] kan förlora alla de framsteg som [hon] har gjort.
  “Mitt skägg har slutat växa på vissa delar av mitt ansikte och mina höfter växer igen”, säger hon.
  Andrés kropp förändras för att [hon] inte tar de hormoner som [hon] behöver.

  Om “André” inte får de hormoner [hon] behöver “, kan hon gå tillbaka till något som mer liknar en vanlig tjej. BBC medger att den “politiska krisen” (dvs socialistisk regimen) är skyldig.

  BBC är också upprörd över att Venezuela inte erkänner homosexuella kontakter som äktenskap eller ens som civila partnerskap.

  Återigen siktade socialister in sig på en utopi och missade. Men nästa gång kommer de att få till det riktigt.
  Om det radikaliserade Dem-partiet i USA får sin vilja fram, kommer det att införa äkta socialism.
  Då kommer Amerika att bli som Venezuela, förutom att här har vi många homosexuella äktenskap och transsexuell.

  • john ponzer

   Venezuelas ekonomiska utveckling och paradoxen med transartikeln ger klara “Sverigevibbar” för mig. Vi är i samma, hastigt sjunkande och accelerande, omloppsbana mot kraschen med verkligheten.. Svenezuela.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend