Skip to Content

PRESIDENT NICOLAS MADURO ses här med sin fru, landets första dam, Cilia Flores. Båda skulle mördas av kuppmakarna, som hävdade att de hade stöd av amerikansk och israelisk militär. Sju kuppmakare har hitintills gripits. Fem av dem är militärer och två är poliser från Venezuelas federala polis CICPC. Foto: Carlos Jasso/Reuters
VENEZUELA

Nytt kuppförsök avvärjt i Venezuela

PappersupplaganNya Tider v. 28

Caracas meddelade nyligen att en omfattande kupp, som planerats genomföras på femmånadersdagen av den USA-stödde Juan Guaidós självutnämning till interimspresident, uppdagats och stoppats. Många, främst pensionerade toppmilitärer, varav flera i exil, har därmed avslöjats vid sidan av utländsk inblandning. Kuppen skulle genomföras av stridsgrupper från Colombia, Israel och USA som skulle ta sig in i Venezuela och infiltrera huvudstaden. Den pensionerade och fängslade generalen Raúl Baduel hade en central roll i kupplanerna. Nya Tider tittar här närmare på de delvis sensationella uppgifterna.

Publicerad: 9 juli, 2019, 15:14

 • Svenska

Den 26 juni meddelade Venezuelas informationsminister Jorge Rodriguez att ytterligare ett kuppförsök, som inkluderade planer på att mörda bland annat landets president Nicolas Maduro, hade avvärjts. Kuppen planerades av främst pensionerade militärer och poliser och var tänkt att genomföras med start den 23 juni.

Det går inte utan vidare att avfärda uppgifterna som en partsinlaga eller propaganda. Tvärtom har utredarna kunnat föra fram konkreta bevis, främst tiotals timmar av videosamtal via internet där kuppmakarna diskuterar sina planer.

Centralt i kupplanerna var att frita den pensionerade generalen Raúl Baduel, som suttit fängslad sedan 2009, och ta honom till statstelevisionens högkvarter där han i direktsändning skulle utropas till ny president. Baudel är en före detta försvarsminister som avgick 2007 och anslöt sig till oppositionen. År 2010 dömdes han för grov förskingring till nästan åtta års fängelse. Han ses som en korrupt general och förrädare av regeringsanhängarna, men en oskyldigt dömd politisk fånge av oppositionen (se faktarutan nedan).

Västmedias obefintliga rapportering om det avvärjda kuppförsöket och de intressanta detaljer som nu framkommit, där flera kända namn återfinns, är i sig talande.

Kupplanerna avslöjas

Informationsminister Rodriguez presenterade uppgifterna i ett tv-sänt tal till nationen. Han berättade att tre stridsgrupper bestående av amerikanska, colombianska och israeliska ”agenter” mellan den 23 och 24 juni skulle inta bland annat presidentpalatset Miraflores, flygbasen La Carlota och centralbanken. Det sistnämnda skulle ske med 15 fordon i syfte att säkra vapen som finns lagrade där samt finansiera kuppen (läs: återbetala lån till de utländska uppdragsgivarna).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Hur mycket har socialisterna fördärvat i Venezuela av ett tidigare blomstrande näringsliv?

  Venezuela har ett allvarligt problem
  http://everykindapeople.blogspot.com/2019/07/venezuela-har-ett-allvarligt-problem.html
  Under lång tid har vi sett hur socialismen har förändrat landet. Hur invånare i ett land med enorma oljereserver måste köa i flera timmar eller till och med dagar för att kunna tanka: hur människor har tvingats dricka vatten från avlopp; hur sjukvård har blivit obefintlig; hur våldet sprids som en epidemi; hur mängder av hungriga barn lever på gatorna; hur människor dödar och äter zoo-djur;

  Hur hästar och åsnor slaktas; hur inflationen har gjort valutan värdelös; hur aids har ökat;
  hur Maduro Diet har gjort att venezuelaner har tappat i genomsnitt 11 kg. på ett år; hur även hotell ransonerar toalettpapper; hur den socialistiska regimen tvingar sina offer för att äta avföring; hur myndigheterna kör över demonstranter; hur partimedlemmarna dansar medan landet faller samman;

  Hur venezuelaner kan arresteras för att baka bullar men brottslingar härskar på gatorna; hur även soldater tvingas rota genom soporna för något att äta; hur soldater också stjäl getter till mat; hur en massgrav upptäcktes i Venezuelas största fängelse; hur det rikaste landet i Latinamerika har blivit det fattigaste landet på västra halvklotet.

  Socialisterna rycker på axlarna och fortsätter att tvinga in oss på samma väg som Venezuela. Man kan inte göra en socialistisk omelett utan att krossa några ägg. Maduro har även drivit upp minimilönen!

  Men kanske det socialistiska etablissemanget kommer att förändras, nu när Venezuela har ett problem som även BBC anser viktigt nog att rapportera om:

  Venezuelas transsexuella samhälle fruktar brist på hormoner

  Detta är gripande:

  André Bellorín har fört en lång kamp för att få en kropp som matchar [hennes inbillade0 identitet.
  [Hon] har genomgått två operationer, en bitter konflikt med sin mamma och en dyr hormonbehandling i sin hemstad, Caracas, Venezuela.
  Men nu är hon rädd att [hon] kan förlora alla de framsteg som [hon] har gjort.
  “Mitt skägg har slutat växa på vissa delar av mitt ansikte och mina höfter växer igen”, säger hon.
  Andrés kropp förändras för att [hon] inte tar de hormoner som [hon] behöver.

  Om “André” inte får de hormoner [hon] behöver “, kan hon gå tillbaka till något som mer liknar en vanlig tjej. BBC medger att den “politiska krisen” (dvs socialistisk regimen) är skyldig.

  BBC är också upprörd över att Venezuela inte erkänner homosexuella kontakter som äktenskap eller ens som civila partnerskap.

  Återigen siktade socialister in sig på en utopi och missade. Men nästa gång kommer de att få till det riktigt.
  Om det radikaliserade Dem-partiet i USA får sin vilja fram, kommer det att införa äkta socialism.
  Då kommer Amerika att bli som Venezuela, förutom att här har vi många homosexuella äktenskap och transsexuell.

  • john ponzer

   Venezuelas ekonomiska utveckling och paradoxen med transartikeln ger klara “Sverigevibbar” för mig. Vi är i samma, hastigt sjunkande och accelerande, omloppsbana mot kraschen med verkligheten.. Svenezuela.

Ännu en av Macrons ministrar avgår

UTRIKESDet skrivs mycket om personalomsättningen runt Donald Trumps stab och ministär. Inte lika mycket trycksvärta har förbrukats för cirkusen runt den franske presidenten, inte ens Benalla-affären för ett år sedan blev särskilt uppmärksammad utomlands. Den 16 juli, två dagar efter nationaldagens firande med pompa och ståt, avgår miljöministern François de Rugy, efter mindre än ett år i ämbetet.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Mästarinnan och hennes adepter – Angela Merkel, Ursula von der Leyen och Annegret Kramp-Karrenbauer

UTRIKESTysklands politiska ledning genomgår många smärtsamma processer. Att Ursula von der Leyen med endast nio (9) rösters övervikt valdes till kommissionens ordförande fyller Tyskland med stolthet, men samtidigt väcktes en förhoppning om att en kreativ och strukturerad person skulle utnämnas till försvarsminister. Angela Merkel gratulerade Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) till partikamratens nya roll som CDU:s ordförande med blommor och kindkyssar. Mycket snabbt hördes kommentarer från journalistkretsar och politiker inom CDU att AKK saknade strategiskt tänkande för att föra partiet in i framtiden.

60-årig kristen kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

Människorättsorganisationer rapporterar att 60-åriga Suzan Der Kirkour hittades död utanför en by i Syrien. Hon hade blivit våldtagen flera gånger, torterad i nio timmar och slutligen stenad till döds av syriska jihadister.

Bråk om norsk påverkanskampanj i Ungern

UTRIKESEfter fem år av bråk om norskt ekonomiskt stöd på hela två miljarder svenska kronor till vänsteraktivism i Ungern, växer nu dispyten när det centraleuropeiska landet försöker villkora köp av norska vapenmissiler med att Norge backar om det ekonomiska stödet. Men förhandlingarna har kört fast och det är inte första gången Budapest hamnar i konflikt med utländska aktörer som blandar sig i Ungerns politiska liv.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Tolv israeler gripna misstänkta för gruppvåldtäkt av brittisk kvinna

UTRIKESEn 19-årig brittisk kvinna har anmält till den cypriotiska polisen att hon blivit gruppvåldtagen i ett hotell i turistorten Ayia Napa på Cypern. Nu har tolv israeler blivit gripna av polisen misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend