Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Det K-märkta 'Vita Huset' har hamnat i skuggan av ett dyrt skrytbygge. Foto: Västra Götalandsregionen
GÖTEBORG

Nytt landstingspalats invigt

Digital utgåva

Politiker och byråkrater jublar över att skattebetalarna byggt ett nytt fräscht ställe som samlar det mesta av Västra Götalandsregionens sociala och yrkesmässiga ledningsresurser på ett enda ställe dit man lätt tar sig med tåg. Tidigare man hyrt lokaler på 46 olika adresser i Göteborg.

Publicerad: 21 juni, 2019, 22:56

  • Svenska

Läs även

I Regionens Hus, i folkmun ”Vita Huset”, får 1 500 byråkrater nya centrala lokaler alldeles vid Göteborgs Centralstation. Det har bekostats genom en miljard lånade kronor. Nu slipper landstingsbyråkraterna att åka till de gamla kontoren som låg på det natursköna Lillhagen några kilometer norrut på Hisingen eller någon av de andra 46 adresserna runt om i centrala Göteborg. Regionledningen flyttas de facto från Vänersborg där dess säte föreskrevs ligga när staten bestämde att bilda Västra Götalandsregionen för 20 år sedan av tre landsting samt sjukvårdsverksamheten från Göteborgs Stad. Ungefär samtidigt som inflyttningen till det nya landstingspalatset avslöjade dock Sveriges Television att det nya barnsjukhuskomplexet, som uppförs på Östra Sjukhusets område i Göteborg, drabbats av märkliga kostnadsökningar och att ingen kontroll funnits på godtyckliga tillägg från byggentreprenören. En obehörig regiontjänsteman har dessutom tecknat huvudavtalen med NCC vilka redan de löper på flera hundra miljoner kronor. Skandalen har bara börjat och det kan bli dubbelt så dyrt som budgeterat, men Vita Huset kom i hamn utan att medborgarna ens protesterade. De har fullt upp med att fokusera på Västlänken, som Trafikverket i maskopi med Göteborgs stad försöker genomföra med risk för stora permanenta skador i stadsmiljön.

Lillhagen dög inte åt slitna politiker

För att kunna genomföra förverkligandet av politikerdrömmen om det nya centrala regionkansliet Regionens Hus, och ersätta de 46 hyrda lokalerna, varav merparten var utspridda i dyra ”city-lägen” behövde man alltså först köpa en tomt av Göteborgs Stad. Detta skedde i början av detta årtionde. En lokal, och endast en, den till mängden arbetsplatser sett största låg på Lillhagsparken. Lillhagen var länge ett område som var känt för sina stora mentalsjukhus och psykiatrivårdsanläggningar, där hade VGR enorma kontorsytor med bland annat ekonomiavdelningen. Vissa andra kanslier hade hänvisats dit när de önskat hyra i centrum. Alternativet att centralisera de 46 adresserna till Lillhagen istället utreddes inte, trots att det fanns gott om lediga lokaler och att det fanns byggbar mark att komplettera med saknade kvadratmeter. Nybyggt och centralt läge var kravet från byråkraterna, gångavstånd från tågen var ett viktigt argument trots att det hade gått att upprätta direkta busslinjer från centralstationen eller anlägga en hållplats på Bohusbanan i Lillhagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Västra Götalandsregionens pågående storinvesteringar:

Alingsås lasarett – Med bland annat om- och tillbyggnad av fem vårdavdelningar, om- och tillbyggnad av dagkirurgin, ett samlat kunskaps- och utbildningscenter och ny matsal.
Färdigt: 2020
Budget: nästan 500 miljoner kronor

Göteborgs botaniska trädgård – Nya växthus och ett besökscentrum.
Färdigt: 2023
Budget: 500 miljoner kronor

Högsbo specialistsjukhus – Nytt sjukhus som på sikt skall ersätta Frölunda specialistsjukhus.
Färdigt: 2023
Budget: Totalbudget ännu ej fastställd. Idag beräknat till 1,5 miljarder kronor exklusive utrustning.

Skaraborgs sjukhus Skövde – Akut- service- och psykiatrihus.
Färdigt: 2023
Budget: cirka 2,4 miljarder kronor

Södra Älvsborgs sjukhus Borås – Ny byggnad ”Psykiatrins kvarter".
Färdigt: 2021
Budget: 750 miljoner kronor

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Lokal vänsterpartist vill se folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla – lämnar partiet och blir politisk vilde

INRIKESChristoffer Hörnhagen, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Järfälla, lämnar nu sitt parti i protest mot att han tycker att partiet sviker i flera viktiga frågor samt tillämpar härskartekniker internt gentemot partikamrater som vågar trotsa en trång åsiktskorridor. Den avgörande frågan blev dock synen på om Järfälla kommun skall hålla en folkomröstning angående ett tiggeriförbud, något han tycker är rimligt av demokratiskäl. Nu har han blivit politisk vilde i fullmäktige.

Stockholmare demonstrerade för återvandring – kritiserades av församling

INRIKESI Stockholm arrangerade gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, som tidigare har arrangerat demonstrationer för ett utträde ur EU och till stöd för yttrandefriheten, den 3 november en demonstration under parollen ”mot befolkningsutbyte och för återvandring”. Valet av plats kritiseras av Judiska församlingen.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Tobias Hübinette får miljoner till rasismforskning

INRIKESDen flerfaldigt brottsdömde Tobias Hübinette har tilldelats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att i tre år forska om termerna ras och rasism på sociala medier. Det meddelar Hübinette på sin egen twitter. Han menar att detta innebär en revansch och upprättelse efter att under flera år ha varit isolerad från det antirasistiska etablissemanget.

Tredje tonåringen skjuten på lika många dagar

INRIKESMalmö har drabbats hårt av brutalt våld de senaste dagarna med flera uppmärksammade brott. På lördagskvällen sköts två 15-åriga tonåringar ner med ett flertal skott utanför en pizzeria. En av dessa avled av sina skador. På måndagskvällen sköts ytterligare en tonåring i den mångkulturella staden och nu utlöser polisen en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö.

Konservativa riksdagsmandat kan knäcka justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstning

INRIKESSverigedemokraterna kommer inom kort att väcka missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson efter att våldsdåden i Malmö nått en ny kulmen. Moderaterna anslöt sig mycket snabbt till Sverigedemokraternas linje, och även om Kristdemokraterna ännu inte vill ge något besked, säger KD:s presschef Per Gudmundsson i en kommentar till Nya Tider att ”vårt partis kritik mot justitieministern är väl känd och att detta nog kommer att fälla utslaget”.

Vad får vi för pengarna? Dålig planering som skapar vårdkaos

ANALYSI oktober i år bytte fem regioner samtidigt leverantör av förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Det resulterade i ett kaotiskt läge med inställda operationer, omfattande problem för 480 patienter som blev utan operationer och enorma kostnader. Problemet hade dock kunnat lösas om de ansvariga tjänstemännen och politikerna dels varit förutseende och dels agerat snabbt på de uppkomna leveransproblemen istället för att vänta på leverantören, i detta fall Apoteksbolaget.

Gå till arkivet

Send this to a friend