Skip to Content

Det K-märkta 'Vita Huset' har hamnat i skuggan av ett dyrt skrytbygge. Foto: Västra Götalandsregionen
GÖTEBORG

Nytt landstingspalats invigt

Digital utgåva

Politiker och byråkrater jublar över att skattebetalarna byggt ett nytt fräscht ställe som samlar det mesta av Västra Götalandsregionens sociala och yrkesmässiga ledningsresurser på ett enda ställe dit man lätt tar sig med tåg. Tidigare man hyrt lokaler på 46 olika adresser i Göteborg.

Publicerad: 21 juni, 2019, 22:56

  • Svenska

Läs även

I Regionens Hus, i folkmun ”Vita Huset”, får 1 500 byråkrater nya centrala lokaler alldeles vid Göteborgs Centralstation. Det har bekostats genom en miljard lånade kronor. Nu slipper landstingsbyråkraterna att åka till de gamla kontoren som låg på det natursköna Lillhagen några kilometer norrut på Hisingen eller någon av de andra 46 adresserna runt om i centrala Göteborg. Regionledningen flyttas de facto från Vänersborg där dess säte föreskrevs ligga när staten bestämde att bilda Västra Götalandsregionen för 20 år sedan av tre landsting samt sjukvårdsverksamheten från Göteborgs Stad. Ungefär samtidigt som inflyttningen till det nya landstingspalatset avslöjade dock Sveriges Television att det nya barnsjukhuskomplexet, som uppförs på Östra Sjukhusets område i Göteborg, drabbats av märkliga kostnadsökningar och att ingen kontroll funnits på godtyckliga tillägg från byggentreprenören. En obehörig regiontjänsteman har dessutom tecknat huvudavtalen med NCC vilka redan de löper på flera hundra miljoner kronor. Skandalen har bara börjat och det kan bli dubbelt så dyrt som budgeterat, men Vita Huset kom i hamn utan att medborgarna ens protesterade. De har fullt upp med att fokusera på Västlänken, som Trafikverket i maskopi med Göteborgs stad försöker genomföra med risk för stora permanenta skador i stadsmiljön.

Lillhagen dög inte åt slitna politiker

För att kunna genomföra förverkligandet av politikerdrömmen om det nya centrala regionkansliet Regionens Hus, och ersätta de 46 hyrda lokalerna, varav merparten var utspridda i dyra ”city-lägen” behövde man alltså först köpa en tomt av Göteborgs Stad. Detta skedde i början av detta årtionde. En lokal, och endast en, den till mängden arbetsplatser sett största låg på Lillhagsparken. Lillhagen var länge ett område som var känt för sina stora mentalsjukhus och psykiatrivårdsanläggningar, där hade VGR enorma kontorsytor med bland annat ekonomiavdelningen. Vissa andra kanslier hade hänvisats dit när de önskat hyra i centrum. Alternativet att centralisera de 46 adresserna till Lillhagen istället utreddes inte, trots att det fanns gott om lediga lokaler och att det fanns byggbar mark att komplettera med saknade kvadratmeter. Nybyggt och centralt läge var kravet från byråkraterna, gångavstånd från tågen var ett viktigt argument trots att det hade gått att upprätta direkta busslinjer från centralstationen eller anlägga en hållplats på Bohusbanan i Lillhagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Västra Götalandsregionens pågående storinvesteringar:

Alingsås lasarett – Med bland annat om- och tillbyggnad av fem vårdavdelningar, om- och tillbyggnad av dagkirurgin, ett samlat kunskaps- och utbildningscenter och ny matsal.
Färdigt: 2020
Budget: nästan 500 miljoner kronor

Göteborgs botaniska trädgård – Nya växthus och ett besökscentrum.
Färdigt: 2023
Budget: 500 miljoner kronor

Högsbo specialistsjukhus – Nytt sjukhus som på sikt skall ersätta Frölunda specialistsjukhus.
Färdigt: 2023
Budget: Totalbudget ännu ej fastställd. Idag beräknat till 1,5 miljarder kronor exklusive utrustning.

Skaraborgs sjukhus Skövde – Akut- service- och psykiatrihus.
Färdigt: 2023
Budget: cirka 2,4 miljarder kronor

Södra Älvsborgs sjukhus Borås – Ny byggnad ”Psykiatrins kvarter".
Färdigt: 2021
Budget: 750 miljoner kronor

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Gå till arkivet

Send this to a friend