Skip to Content

Det K-märkta 'Vita Huset' har hamnat i skuggan av ett dyrt skrytbygge. Foto: Västra Götalandsregionen
GÖTEBORG

Nytt landstingspalats invigt

Digital utgåva

Politiker och byråkrater jublar över att skattebetalarna byggt ett nytt fräscht ställe som samlar det mesta av Västra Götalandsregionens sociala och yrkesmässiga ledningsresurser på ett enda ställe dit man lätt tar sig med tåg. Tidigare man hyrt lokaler på 46 olika adresser i Göteborg.

Publicerad: 21 juni, 2019, 22:56

  • Svenska

Läs även

I Regionens Hus, i folkmun ”Vita Huset”, får 1 500 byråkrater nya centrala lokaler alldeles vid Göteborgs Centralstation. Det har bekostats genom en miljard lånade kronor. Nu slipper landstingsbyråkraterna att åka till de gamla kontoren som låg på det natursköna Lillhagen några kilometer norrut på Hisingen eller någon av de andra 46 adresserna runt om i centrala Göteborg. Regionledningen flyttas de facto från Vänersborg där dess säte föreskrevs ligga när staten bestämde att bilda Västra Götalandsregionen för 20 år sedan av tre landsting samt sjukvårdsverksamheten från Göteborgs Stad. Ungefär samtidigt som inflyttningen till det nya landstingspalatset avslöjade dock Sveriges Television att det nya barnsjukhuskomplexet, som uppförs på Östra Sjukhusets område i Göteborg, drabbats av märkliga kostnadsökningar och att ingen kontroll funnits på godtyckliga tillägg från byggentreprenören. En obehörig regiontjänsteman har dessutom tecknat huvudavtalen med NCC vilka redan de löper på flera hundra miljoner kronor. Skandalen har bara börjat och det kan bli dubbelt så dyrt som budgeterat, men Vita Huset kom i hamn utan att medborgarna ens protesterade. De har fullt upp med att fokusera på Västlänken, som Trafikverket i maskopi med Göteborgs stad försöker genomföra med risk för stora permanenta skador i stadsmiljön.

Lillhagen dög inte åt slitna politiker

För att kunna genomföra förverkligandet av politikerdrömmen om det nya centrala regionkansliet Regionens Hus, och ersätta de 46 hyrda lokalerna, varav merparten var utspridda i dyra ”city-lägen” behövde man alltså först köpa en tomt av Göteborgs Stad. Detta skedde i början av detta årtionde. En lokal, och endast en, den till mängden arbetsplatser sett största låg på Lillhagsparken. Lillhagen var länge ett område som var känt för sina stora mentalsjukhus och psykiatrivårdsanläggningar, där hade VGR enorma kontorsytor med bland annat ekonomiavdelningen. Vissa andra kanslier hade hänvisats dit när de önskat hyra i centrum. Alternativet att centralisera de 46 adresserna till Lillhagen istället utreddes inte, trots att det fanns gott om lediga lokaler och att det fanns byggbar mark att komplettera med saknade kvadratmeter. Nybyggt och centralt läge var kravet från byråkraterna, gångavstånd från tågen var ett viktigt argument trots att det hade gått att upprätta direkta busslinjer från centralstationen eller anlägga en hållplats på Bohusbanan i Lillhagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Västra Götalandsregionens pågående storinvesteringar:

Alingsås lasarett – Med bland annat om- och tillbyggnad av fem vårdavdelningar, om- och tillbyggnad av dagkirurgin, ett samlat kunskaps- och utbildningscenter och ny matsal.
Färdigt: 2020
Budget: nästan 500 miljoner kronor

Göteborgs botaniska trädgård – Nya växthus och ett besökscentrum.
Färdigt: 2023
Budget: 500 miljoner kronor

Högsbo specialistsjukhus – Nytt sjukhus som på sikt skall ersätta Frölunda specialistsjukhus.
Färdigt: 2023
Budget: Totalbudget ännu ej fastställd. Idag beräknat till 1,5 miljarder kronor exklusive utrustning.

Skaraborgs sjukhus Skövde – Akut- service- och psykiatrihus.
Färdigt: 2023
Budget: cirka 2,4 miljarder kronor

Södra Älvsborgs sjukhus Borås – Ny byggnad ”Psykiatrins kvarter".
Färdigt: 2021
Budget: 750 miljoner kronor

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Slöseri med skattemedel med statligt stöd till bostadsbyggande

ANALYS”Stödet har inte på ett effektivt sätt stimulerat ett ökat bostadsbyggande. Det styr inte mot syftet, ger inte förutsättningar att planera och det saknas förutsättningar för att följa upp användningen och resultatet av stödet”. Det är slutsatser som Riksrevisionen drar i en granskningsrapport om ett statligt stöd till kommunerna som syftade till att öka bostadsbyggandet mellan 2016 och 2018.

Migrationsverket vill stoppa fejkanställningar på ”antirasistiskt” företag

INRIKESMigrationsverket vill stoppa arbetskooperativet Abis från att fejkanställa asylsökande invandrare. Enligt Migrationsverket anställer Abis asylsökare för att de ska få arbetstillstånd och därmed beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Förlängningen av tillfälliga flyktinglagen träder i kraft

INRIKESFrån och med imorgon träder den planerade förlängningen av den ”tillfälliga” flyktinglagen i kraft. Med förlängningen tillkommer även ett antal förändringar som kommer att resultera i att tusentals fler anhöriginvandrare får stanna i Sverige.

Justitiekanslern: Tyrrunan fortfarande laglig

INRIKESEfter att Nordiska Motståndsrörelsen anmälts för hets mot folkgrupp efter att de satt upp en banderoll på Kulturhusets fasad i Stockholm har Justitiekanslern gått igenom fallet och kommit med samma besked som flera gånger förut, tyrrunan är fortfarande laglig.

Säpo vill utvisa fler säkerhetshot

INRIKESAntalet individer som är verksamma i extremistmiljöer har ökat kraftigt under de senaste åren, uppger Säkerhetspolisen. Nu vill man bland annat utvisa ”ett antal individer som under längre tid och i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

Gå till arkivet

Send this to a friend