Dick Cheney.

”Obama den sämsta presidenten i min livstid”

Dick Cheney.
Dick Cheney.

Dick Cheney var åren 2001-2009 vicepresident under George W. Bush och även försvarsminister under George Bush senior åren 1989 – 1993. Han är känd för att slå hårt omkring sig och tycks inte sky något annat än döden för egen del. Kritisk debatt väcktes i USA i mars år 2012, då Cheney 71 år gammal fått ett nytt ”miljondollarhjärta”. Nu mår den gamle höken bättre än någonsin och ger i september ut en bok som med all sannolikhet får Barack Obama att sova dåligt om natten.

Sin förmåga att smula sönder dem han inte gillar, visade Cheney redan år 2011 i sin memoarbok In My Time: A Personal and Political Memoir (I min tid: Personliga och politiska memoarer). Före utgivningen lät han sig intervjuas av NBC News och försäkrade, att sedan folk läst hans bok skulle ”huvuden explodera över hela Washington”. Särskilt hårt gick han åt Bush-erans utrikesministrar Colin Powell, som tvivlade på Irakkrigets legitimitet, och Condoleezza Rice för hennes okunnighet och för att hon var allmänt blödig.

Cheney är redan känd som en hård kritiker av president Obama. Nu aktualiserar han sin kritik gentemot Obama i boken Exceptional: Why The World Needs a Powerful America, (Exceptionell: Varför världen behöver ett starkt Amerika), en bok som han skrivit tillsammans med sin äldsta dotter Liz Cheney och som utges på Treshold Editions, som i huvudsak publicerar republikansk, konservativ litteratur.

Som vicepresident under republikanen George W. Bush visade Cheney musklerna i amerikansk utrikespolitik och var den som initierade Irakkriget. Han var tillbaka i nyhetsrapporteringen i december förra året, då Senatens säkerhetskommitté lämnade detaljerade rapporter om CIA:s tortyrmetoder, i synnerhet i Irak. ”Jag skulle ge samma order igen och inte tveka en minut”, återger nyhetsbyrån Reuters den 7 april Dick Cheney replikera tvärsäkert.

I en intervju, publicerad i Playboy Magazine den 17 mars, skräder han inte orden om president Obama: ”När jag tänker på Barack Obama är han utan tvekan den sämsta presidenten under min livstid. Jag har också uttalat kritik gentemot Jimmy Carter, men i jämförelse med Barack Obama och den skada han förorsakat vår nation är det en fruktansvärd tragedi och vi kommer att få betala ett oerhört högt pris för att kunna gräva oss ut ur hans tid som president.”

Han beskyller president Obama för att ha ”avslutat” krigen i Irak och Afghanistan, men att ”hans retorik har krossats av verkligheten”, då IS-jihadisterna erövrat allt fler territorier som en gång ”säkrats med hjälp av amerikanskt blod”. Nu anser Cheney att Barack Obama flörtar med USA:s fiender och agerar på ett sätt som givit terrorister trygga platser i Mellanöstern och i Irak, där städerna Tikrit, Mosul, Fallujah och Tel Afar fallit och givit IS fritt spelrum. Kalifatet är utropat i både Syrien och Irak. Var har Barack Obama funnits då? frågar sig Cheney. ”Våra vänner litar inte längre på oss och våra fiender fruktar oss inte längre”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De brottsliga nätverken i Sverige

De brottsliga nätverken i Sverige

🟠 INRIKES Gängbrottligheten har fått mycket medial uppmärksamhet på sista tiden på grund av det eskalerande våldet, med spektakulära sprängningar och skottlossningar som ofta drabbar tredje man. Nya Tider har tidigare sammanfattat dessa konflikter från en rapport av researchföretaget Acta Publica. Nedan följer ytterligare en sammanfattning från samma rapport, denna gång med fokus på de invandrargrupperingar som ligger bakom dessa brott.

Läs även:

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

🟠 UTRIKES Kommer vi någonsin att få veta vem som ligger bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2? Mysteriet är fortfarande olöst och två länder har redan meddelat att de lägger ner sina utredningar. Efter Sverige är det nu Danmark som avslutar sin utredning och levererar sina slutsatser. Köpenhamnspolisen, som meddelade nyheten, bekräftade att explosionerna verkligen berodde på ett sabotage, men sade att de inte kunde inleda något straffrättsligt förfarande.

Putin talar inför parlamentet

Putin talar inför parlamentet

🟠 UTRIKES President Vladimir Putin har hållit sitt årliga tal till den Ryska federationens federala församlingen, det ryska parlamentet. Talet på Gostiny Dvor i centrala Moskva ägde rum drygt två veckor före presidentvalet i Ryssland, där Putin ställer upp för omval.

30 000 döda och nya krigsbrott i Gaza

30 000 döda och nya krigsbrott i Gaza

🟠 UTRIKES Över 30 000 palestinier beräknas nu ha dödats av Israel under det pågående kriget mot Hamas, varav majoriteten kvinnor och barn. Samtidigt har IDF begått flera krigsbrott – inklusive en blodig attack under torsdagen mot en folksamling som köade för att få mat som kostat över 100 personer livet och skadat mer än 750.

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att skicka västerländska trupper till Ukraina i framtiden. Flera Natoländer som USA, Storbritannien och Tyskland har direkt sagt nej till idén. Men är alliansen ens beredd på en eventuell upptrappning av kriget med Ryssland? Enligt en opinionsundersökning utförd av CSA-institutet för CNews, Europe 1 och tidningen JDD motsätter sig även en majoritet av det franska folket att fransk militärtrupp skickas till Ukraina i samband med kriget mot Ryssland, efter Emmanuel Macrons kommentarer.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.