Dick Cheney.

”Obama den sämsta presidenten i min livstid”

Dick Cheney.
Dick Cheney.

Dick Cheney var åren 2001-2009 vicepresident under George W. Bush och även försvarsminister under George Bush senior åren 1989 – 1993. Han är känd för att slå hårt omkring sig och tycks inte sky något annat än döden för egen del. Kritisk debatt väcktes i USA i mars år 2012, då Cheney 71 år gammal fått ett nytt ”miljondollarhjärta”. Nu mår den gamle höken bättre än någonsin och ger i september ut en bok som med all sannolikhet får Barack Obama att sova dåligt om natten.

Sin förmåga att smula sönder dem han inte gillar, visade Cheney redan år 2011 i sin memoarbok In My Time: A Personal and Political Memoir (I min tid: Personliga och politiska memoarer). Före utgivningen lät han sig intervjuas av NBC News och försäkrade, att sedan folk läst hans bok skulle ”huvuden explodera över hela Washington”. Särskilt hårt gick han åt Bush-erans utrikesministrar Colin Powell, som tvivlade på Irakkrigets legitimitet, och Condoleezza Rice för hennes okunnighet och för att hon var allmänt blödig.

Cheney är redan känd som en hård kritiker av president Obama. Nu aktualiserar han sin kritik gentemot Obama i boken Exceptional: Why The World Needs a Powerful America, (Exceptionell: Varför världen behöver ett starkt Amerika), en bok som han skrivit tillsammans med sin äldsta dotter Liz Cheney och som utges på Treshold Editions, som i huvudsak publicerar republikansk, konservativ litteratur.

Som vicepresident under republikanen George W. Bush visade Cheney musklerna i amerikansk utrikespolitik och var den som initierade Irakkriget. Han var tillbaka i nyhetsrapporteringen i december förra året, då Senatens säkerhetskommitté lämnade detaljerade rapporter om CIA:s tortyrmetoder, i synnerhet i Irak. ”Jag skulle ge samma order igen och inte tveka en minut”, återger nyhetsbyrån Reuters den 7 april Dick Cheney replikera tvärsäkert.

I en intervju, publicerad i Playboy Magazine den 17 mars, skräder han inte orden om president Obama: ”När jag tänker på Barack Obama är han utan tvekan den sämsta presidenten under min livstid. Jag har också uttalat kritik gentemot Jimmy Carter, men i jämförelse med Barack Obama och den skada han förorsakat vår nation är det en fruktansvärd tragedi och vi kommer att få betala ett oerhört högt pris för att kunna gräva oss ut ur hans tid som president.”

Han beskyller president Obama för att ha ”avslutat” krigen i Irak och Afghanistan, men att ”hans retorik har krossats av verkligheten”, då IS-jihadisterna erövrat allt fler territorier som en gång ”säkrats med hjälp av amerikanskt blod”. Nu anser Cheney att Barack Obama flörtar med USA:s fiender och agerar på ett sätt som givit terrorister trygga platser i Mellanöstern och i Irak, där städerna Tikrit, Mosul, Fallujah och Tel Afar fallit och givit IS fritt spelrum. Kalifatet är utropat i både Syrien och Irak. Var har Barack Obama funnits då? frågar sig Cheney. ”Våra vänner litar inte längre på oss och våra fiender fruktar oss inte längre”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Läs även:

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

🟠 UTRIKES USA vill för första gången stationera kärnvapenkapabla långdistansmissiler i Tyskland. I Ryssland togs denna nyhet emot med kritik – hotet om missiler i Rysslands närhet är en av faktorerna bakom kriget i Ukraina. Detta kommer att medföra att Tyskland blir ett prioriterat mål för de ryska kärnvapenstyrkorna, varnas det, precis samma risk som Sverige löper sedan undertecknandet av DCA-avtalet. Det finns dock fortfarande en chans att Donald Trump kommer att stoppa denna utveckling vid en eventuell valseger.

Operation Wetback 2.0? Allt fler amerikaner stöder Trumps krav på massdeporteringar

Operation Wetback 2.0? Allt fler amerikaner stöder Trumps krav på massdeporteringar

🟠 Biden tvingad till åtgärder mot illegal invandring – efter att ha släppt in 10 miljoner Striden om USA:s invandringspolitik växer inför höstens presidentval. Den 4 juni skrev Biden under ett dekret om begränsningar av den illegala invandringen och menade att Republikanerna ”tvingat” honom att göra det. Donald Trump har uppmanat republikaner att blockera alla förslag från Demokraterna som innebär fortsatt slapp invandringspolitik. Han förespråkar istället massdeportering av miljontals illegala, en lösning som blir allt mer populär hos amerikanerna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.