Skip to Content

Ronald Rombrant är oppositionsråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lysekil. Foto: Facebook
INRIKES

Oppositionsråd från Lysekil: Nyanlända behöver anpassa sig till majoritetens värderingar

Digital utgåva

”Social oro i Lysekil”. Så heter en rapport som presenterades för kommunstyrelsen i Lysekil i förra veckan. Växande gängkriminalitet, bilbränder, misshandel, barn och ungdomar som i princip bara pratar ”orten-svenska” och så vidare. Det är bara några av de invandrarrelaterade problemen i Lysekil som tas upp i rapporten.

Publicerad: 16 oktober, 2020, 16:29

  • Svenska

Läs även

Lysekil på västkusten är en ort som sedan gammalt är känd som en vacker bad- och sommaridyll. Orten är också känd för Preem och den oljeraffinaderiverksamhet som funnits där åtminstone sedan 1970-talet. Men sedan fem-sex år har Lysekil också hamnat i blickfånget på grund av en ökad social oro som kan kopplas till massinvandring. Miljonprogramsområdet Badhusberget med hyresrätter från 70-talet har kommit att bli ett klassiskt utanförskapsområde.

Dyster rapport om tillståndet i Lysekil

Förra veckan släppte så kommunledningskontoret en rapport vid namn ”Social oro i Lysekil” som lades på kommunstyrelsens bord och behandlades under ett sammanträde den 7 oktober. Det rödgröna styret, bestående av socialdemokrater och miljöpartister, men som stöds av centerpartister och liberaler godkände helt enkelt rapporten och lade den till handlingarna.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant från det lokala Lysekilspartiet säger till Nya Tider att han befarar att det rödgröna styret kommer att göra rapporten till en hyllvärmare. Men han säger också att han anser att ett sätt att minska den sociala oron i kommunen är att nyanlända lär sig och anpassar sig till majoritetsbefolkningens kultur och värderingar.

Rapporten tar upp många av de problem som Lysekil av idag har att brottas med. Där beskrivs hur ungdomsgäng från det invandrartäta området Badhusberget sprider oro i kommunens centralort. Detta är en situation med invandrarföräldrar som ofta saknar utbildning och har urusla kunskaper i svenska och som därför har mycket lite kännedom om vad deras tonåringar egentligen gör. Rapporten tar även upp bilbränder och övrig skadegörelse mot kommunhus, skolor och andra offentliga byggnader, men även stenkastning mot polisbilar, hemtjänstbilar och räddningstjänst. Man skriver också om hur gängkriminaliteten breder ut sig, att invandrarbarn och ungdomar nästan uteslutande pratar förortssvenska, något som inte har mycket gemensamt med det språkbruk som etniska svenskar har. I rapporten kan man se att den allmänna bilden är att ju mer förortssvenska man pratar, istället för riktig svenska, desto högre status får man i något av de ungdomsgäng som nu härjar i kommunen.

Påstås bli utsatta för rasism

Den nyligen släppta rapporten från Lysekils kommun har väckt uppmärksamhet i media, både lokalt, i tidningen Bohuslänningen, och på riksnivå av nättidningen Nyheter Idag, som till och med benämner den som en ”larmrapport”. Förutom de problem som beskrivits ovan nämns även att invandrarungdomar påstår sig bli utsatta för vad man kallar för ”rasism från fulla vuxna”. Huruvida svenskar kanske också blir utsatta för omvänd rasism från icke-svenskar nämns däremot inte.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • belyst

    Eftersom vi tydligen inte vet hur många som kommit in i landet måste vi först fråga oss vilka som är majoriteten. För det kan ju vara så att de nytillkomna är från födseln anpassad till dagens majoritet i landet.

Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten

INRIKESSverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren frias helt av Jönköpings tingsrätt. Han stod åtalad för sexuellt ofredande.

DIF:s medlemmar gav kalla handen till Reinfeldt i styrelsen – föreningen lägger locket på om varför

INRIKESDen tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt hade blivit nominerad att ingå i Djurgården Fotbolls styrelse. Men vid årsmötet den 21 oktober sade en klar majoritet ett rungande nej till att uppta Reinfeldt i styrelsen, rapporterar flera medier. Men när Nya Tider försöker att fråga föreningsledningen om vad motståndet från medlemmarnas sida mot den tidigare statsministern möjligen kan bero på, vägrar de att kommentera saken.

Alternativ för Sverige får rätt mot Örnsköldsviks kommun

INRIKESJustitieombudsmannen (JO) ger nu Alternativ för Sverige (AfS) rätt mot Örnsköldsviks kommun, angående ett antal händelser i samband med valet 2018. Anmälan ledde enligt partiets Sven Valerio till att den nytillträdda valnämnden agerade helt annorlunda redan vid EU-valet mindre än ett år senare.

Trots brist på skyddsutrustning – hundratusentals munskydd eldades upp

INRIKESTrots att det funnits stora brister i tillgången på skyddsutrustning under coronapandemin och att Sverige nu står inför ”den andra vågen” med snabbt växande antal smittade har Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall fattat beslut om att elda upp 72 ton skyddsutrustning från beredskapslager.

Dispyt mellan släkter bakom slagsmål i centrala Malmö

INRIKESUnder söndagskvällen uppstod våldsamma slagsmål i centrala Malmö, där tillhyggen som dammsugarrör samt järnrör skall ha använts vid bråket. Uppgifter som snart började cirkulera i diverse medier gjorde gällande att det skulle handla om någon form av bråk mellan två släkter. Att det rör sig om familje- och släktrelaterade uppgörelser bekräftas till Nya Tider av polisen i Malmö, men polisen vill i nuläget inte kalla det inträffade för en klanrelaterad uppgörelse.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Gå till arkivet

Send this to a friend