Skip to Content

Ronald Rombrant är oppositionsråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lysekil. Foto: Facebook
INRIKES

Oppositionsråd från Lysekil: Nyanlända behöver anpassa sig till majoritetens värderingar

Digital utgåva

”Social oro i Lysekil”. Så heter en rapport som presenterades för kommunstyrelsen i Lysekil i förra veckan. Växande gängkriminalitet, bilbränder, misshandel, barn och ungdomar som i princip bara pratar ”orten-svenska” och så vidare. Det är bara några av de invandrarrelaterade problemen i Lysekil som tas upp i rapporten.

Publicerad: 16 oktober, 2020, 16:29

  • Svenska

Läs även

Lysekil på västkusten är en ort som sedan gammalt är känd som en vacker bad- och sommaridyll. Orten är också känd för Preem och den oljeraffinaderiverksamhet som funnits där åtminstone sedan 1970-talet. Men sedan fem-sex år har Lysekil också hamnat i blickfånget på grund av en ökad social oro som kan kopplas till massinvandring. Miljonprogramsområdet Badhusberget med hyresrätter från 70-talet har kommit att bli ett klassiskt utanförskapsområde.

Dyster rapport om tillståndet i Lysekil

Förra veckan släppte så kommunledningskontoret en rapport vid namn ”Social oro i Lysekil” som lades på kommunstyrelsens bord och behandlades under ett sammanträde den 7 oktober. Det rödgröna styret, bestående av socialdemokrater och miljöpartister, men som stöds av centerpartister och liberaler godkände helt enkelt rapporten och lade den till handlingarna.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant från det lokala Lysekilspartiet säger till Nya Tider att han befarar att det rödgröna styret kommer att göra rapporten till en hyllvärmare. Men han säger också att han anser att ett sätt att minska den sociala oron i kommunen är att nyanlända lär sig och anpassar sig till majoritetsbefolkningens kultur och värderingar.

Rapporten tar upp många av de problem som Lysekil av idag har att brottas med. Där beskrivs hur ungdomsgäng från det invandrartäta området Badhusberget sprider oro i kommunens centralort. Detta är en situation med invandrarföräldrar som ofta saknar utbildning och har urusla kunskaper i svenska och som därför har mycket lite kännedom om vad deras tonåringar egentligen gör. Rapporten tar även upp bilbränder och övrig skadegörelse mot kommunhus, skolor och andra offentliga byggnader, men även stenkastning mot polisbilar, hemtjänstbilar och räddningstjänst. Man skriver också om hur gängkriminaliteten breder ut sig, att invandrarbarn och ungdomar nästan uteslutande pratar förortssvenska, något som inte har mycket gemensamt med det språkbruk som etniska svenskar har. I rapporten kan man se att den allmänna bilden är att ju mer förortssvenska man pratar, istället för riktig svenska, desto högre status får man i något av de ungdomsgäng som nu härjar i kommunen.

Påstås bli utsatta för rasism

Den nyligen släppta rapporten från Lysekils kommun har väckt uppmärksamhet i media, både lokalt, i tidningen Bohuslänningen, och på riksnivå av nättidningen Nyheter Idag, som till och med benämner den som en ”larmrapport”. Förutom de problem som beskrivits ovan nämns även att invandrarungdomar påstår sig bli utsatta för vad man kallar för ”rasism från fulla vuxna”. Huruvida svenskar kanske också blir utsatta för omvänd rasism från icke-svenskar nämns däremot inte.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Gå till arkivet

Send this to a friend