Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Pandemin visar vikten av nationell självhushållning

PappersupplaganNya Tider v. 15

Det är när varje land har egna reserver och i stor utsträckning kan producera vad man behöver som länder också kan hjälpa varandra. Den pågående pandemin har visat globalismens svagheter, men överstatliga krafter försöker ändå använda krisen till att tvinga fram mer överstatlighet.

Publicerad: 9 april, 2020, 15:36

  • Svenska

Läs även

I veckans nummer berättar vår utrikesredaktör Christer Ericsson om att FN varnar för kommande matbrist. Karantänsåtgärder och stängda gränser gör att matdistributionskedjan bryts samt att bönder och matproducenter inte får tag i arbetskraft. FN uppmanar länder att inte lagerhålla mat till sin egen befolkning, utan att låta varor flöda fritt.

I ett globalt system där allt hänger ihop och är beroende av alla länkar i kedjan, kan förstås en händelse på en annan kontinent bli direkt kännbar för oss. När en pandemi drar fram över världen riskerar korthuset att rasa ihop helt. Lösningen är så klart inte ännu mer globalism och överstatlighet med centralplanering, utan att man ser om sitt eget hus. Står man stabil själv har man också bättre förutsättningar att hjälpa andra.

När Sverige gick med i EU avskaffades de beredskapslager av mat, verktyg och förnödenheter som tidigare varit en självklarhet i Sveriges krisberedskap. När politikerna fick frågan om varför, så var svaret att vid en kris skulle EU hjälpa oss. Det fanns en gränslös tilltro till detta mytiska överväsen, trots att EU faktiskt är alla medlemsländer tillsammans. Redan då påpekade kritikerna att vid en kris kommer alla länder att ha fullt upp med att hantera krisen själva, och få kommer att ha möjlighet att bistå den medlem som inte förberett sig själv.

Det blev värre än vad vi kunnat föreställa oss. I förra veckans nummer berättade vi om att USA mitt under pågående epidemiutbrott i norra Italien köpte upp en halv miljon tester från företag som finns just i denna region, men inte för att hjälpa italienarna, utan för att flyga ut testerna till USA. Den 3 april avslöjades också att USA tvingat företaget 3M, som tillverkar skyddsmasker, att stoppa leveranser som redan var på väg till Tyskland, Frankrike och Kanada och föra dem till USA i stället. ”Vi ser det som modern piratverksamhet. Så här behandlar man inte sina transatlantiska partners”, sade Berlins inrikessenator Andreas Geisel om 200 000 masker som köpts in från 3M:s fabriker i Kina men som aldrig anlände till Berlin.

I Sverige slår sjukvårdspersonal också larm om att man saknar nödvändig skyddsutrustning, som masker. På 1980-talet, då Sverige fortfarande var byggt kring en självförsörjningsfilosofi, hade det inte varit några problem. Det mesta kunde vid behov tillverkas inom landet, och man hade bland annat egen klädtillverkning just av strategiska skäl.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är man nere på 50 procent. Men globalisering är något man valt, det är ingen lagbundenhet i det. Finland har till exempel 80 procents självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel.

Jag hoppas innerligt att pandemin blir en väckarklocka för hur viktig självförsörjning och egna beredskapslager är. De länder som nu hjälper andra är främst Ryssland, som bland annat flugit tonvis med medicinsk utrustning till Italien och Spanien. Det kan man göra just för att man har ett mycket robust samhälle som klarar påfrestningar och inte byggt in sig i globalisternas luftslott. Vi måste sätta ned foten och tydligt visa dem som vill använda krisen till att införa ännu mer överstatlighet att deras samhällsbygge förlorat all legitimitet.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

KRÖNIKADebattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Är talibanerna slutet för Afghanistan?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend