Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Pandemin visar vikten av nationell självhushållning

PappersupplaganNya Tider v. 15

Det är när varje land har egna reserver och i stor utsträckning kan producera vad man behöver som länder också kan hjälpa varandra. Den pågående pandemin har visat globalismens svagheter, men överstatliga krafter försöker ändå använda krisen till att tvinga fram mer överstatlighet.

Publicerad: 9 april, 2020, 15:36

 • Svenska

Läs även

I veckans nummer berättar vår utrikesredaktör Christer Ericsson om att FN varnar för kommande matbrist. Karantänsåtgärder och stängda gränser gör att matdistributionskedjan bryts samt att bönder och matproducenter inte får tag i arbetskraft. FN uppmanar länder att inte lagerhålla mat till sin egen befolkning, utan att låta varor flöda fritt.

I ett globalt system där allt hänger ihop och är beroende av alla länkar i kedjan, kan förstås en händelse på en annan kontinent bli direkt kännbar för oss. När en pandemi drar fram över världen riskerar korthuset att rasa ihop helt. Lösningen är så klart inte ännu mer globalism och överstatlighet med centralplanering, utan att man ser om sitt eget hus. Står man stabil själv har man också bättre förutsättningar att hjälpa andra.

När Sverige gick med i EU avskaffades de beredskapslager av mat, verktyg och förnödenheter som tidigare varit en självklarhet i Sveriges krisberedskap. När politikerna fick frågan om varför, så var svaret att vid en kris skulle EU hjälpa oss. Det fanns en gränslös tilltro till detta mytiska överväsen, trots att EU faktiskt är alla medlemsländer tillsammans. Redan då påpekade kritikerna att vid en kris kommer alla länder att ha fullt upp med att hantera krisen själva, och få kommer att ha möjlighet att bistå den medlem som inte förberett sig själv.

Det blev värre än vad vi kunnat föreställa oss. I förra veckans nummer berättade vi om att USA mitt under pågående epidemiutbrott i norra Italien köpte upp en halv miljon tester från företag som finns just i denna region, men inte för att hjälpa italienarna, utan för att flyga ut testerna till USA. Den 3 april avslöjades också att USA tvingat företaget 3M, som tillverkar skyddsmasker, att stoppa leveranser som redan var på väg till Tyskland, Frankrike och Kanada och föra dem till USA i stället. ”Vi ser det som modern piratverksamhet. Så här behandlar man inte sina transatlantiska partners”, sade Berlins inrikessenator Andreas Geisel om 200 000 masker som köpts in från 3M:s fabriker i Kina men som aldrig anlände till Berlin.

I Sverige slår sjukvårdspersonal också larm om att man saknar nödvändig skyddsutrustning, som masker. På 1980-talet, då Sverige fortfarande var byggt kring en självförsörjningsfilosofi, hade det inte varit några problem. Det mesta kunde vid behov tillverkas inom landet, och man hade bland annat egen klädtillverkning just av strategiska skäl.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är man nere på 50 procent. Men globalisering är något man valt, det är ingen lagbundenhet i det. Finland har till exempel 80 procents självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel.

Jag hoppas innerligt att pandemin blir en väckarklocka för hur viktig självförsörjning och egna beredskapslager är. De länder som nu hjälper andra är främst Ryssland, som bland annat flugit tonvis med medicinsk utrustning till Italien och Spanien. Det kan man göra just för att man har ett mycket robust samhälle som klarar påfrestningar och inte byggt in sig i globalisternas luftslott. Vi måste sätta ned foten och tydligt visa dem som vill använda krisen till att införa ännu mer överstatlighet att deras samhällsbygge förlorat all legitimitet.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det här bevisar globaliseringens akilleshäl att det inte går att förena nuvarande handelsavtal med ett fungerande jordbruk? Förr var vårt jordbruk statsunderstött och kunde hållas under armarna? Idag tillåter varken EU, eller WTO dessa stöd utan jordbrukarna måste stå på egna ben och som alla förstår är det svårt att konkurrera med Sydeuropa? Ytterligare en aspekt att jordbruket måste stå utanför ett frihandelsavtal, för att skydda sin matproduktion. Vi har ett bra exempel i dagens coronakris och vem vet när nästa kris kommer? Lösningen är inte ett utvidgat EU, utan snarare ett obefintligt sådant, där varje land kan ta sina egna beslut och som gagnar landet.

 • RL, Vallentuna

  Förr i tiden hade vi i jordbruket en regleringskassa. Som bonde visste du i förväg priset på ett ton havre , 1 kg mjölk osv…det gick att planera. // Vid goda år avsattes till kassan och vid dåliga togs ur kassan .
  Det var uppbyggt på dom gårdar som fanns. Man kunde inte plötsligt öka produktionen och skapa stora överskott.
  Det verkade fungera.

 • Knutkalas

  kloka ord av en förnuftig man

Finns det ett liv efter Corona?

KRÖNIKAInget ont som inte har något gott med sig lyder ordspråket. Vad kan i bästa fall hända efter det att denna epidemi planat ut?

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Gå till arkivet

Send this to a friend