Pappersmedia i tiden

Gång på gång hörs klagomål från haltande tidningsdrakar att pappersmedias tid nog är förbi. De skyller dalande läsarsiffror på att folk hellre läser på nätet, i stället för att rannsaka sina egna brister.

Visst är det så att det går snabbare att få ut nyheter på nätet, men många vill kunna sätta sig med sin tidning i lugn och ro, sjunka ned i soffan och bläddra igenom sida för sida. En tidning erbjuder ett behändigt format, där man får de relevanta nyheterna sammanställda, utan att behöva leta och surfa hit och dit.

Har man något relevant att säga kommer en papperstidning alltid att vara intressant. Trots att Nya Tider än så länge bara kommer ut en gång i veckan har vi redan gjort reportage och avslöjanden i flera brännheta frågor, som Sveriges samlade medier, sina ekonomiska och personella resurser till trots, inte klarat av att rapportera om.

Ofta beror det på politiskt korrekta hänsynstaganden från journalisternas och tidningsägarnas sida. Det är exempelvis inte så förvånande att Nya Tider var ensamma att rapportera om att Askersund kommun utrymde ett äldreboende i Lerbäck och sålde det billigt till en företagare att driva som asylförläggning – trots att boende på orten velat köpa det så att åldringarna kunde bo kvar. I Sverige är det tabu att tala om problem som invandringspolitiken skapar. Men det finns många andra ämnen.

Nya Tider är hittills den enda svenska tidningen som besökt flyktinglägren i Ryssland dit människor tagit sin tillflykt undan inbördeskriget i Ukraina. Det är en av de största flyktingströmmarna på decennier i Europa, med hundratusentals som tvingats lämna sina hem som medvetet beskjuts med artilleri, men svensk press har valt att blunda. Sverige har aktivt tagit ställning i konflikten, vilket gör en allsidig rapportering för den svenska publiken än viktigare.

I detta nummer skriver vi också om det allvarliga miljöhot som rumänska Transsylvanien står inför på grund av att internationella gruvkoncerner vill utvinna guld där. Varför ingen annan svensk tidning hittills skrivit om detta kan man bara gissa, men faktum kvarstår.

Ibland har Nya Tider rapporterat om rättegångar och domar i Sverige långt före att gammelmedia uppmärksammat det hela. Vi frågade vid ett tillfälle en kvällstidning varför de skriver om en dom som är en tre månader gammal nyhet och fick till svar ”Det är inte en nyhet förrän vi har skrivit om den”. Undra på att de har svårt att behålla sina läsare med en sådan attityd!

I en debattartikel i detta nummer redogör Stefan Torssell på ett lysande sätt för hur det vänstervridna journalistskrået vuxit ihop med makten. Media friserar, censurerar och tillrättalägger nyheter för att det ska passa deras politiska syften. Så kan man inte göra i all evighet utan att läsare till slut vänder en ryggen. Ingen vill känna sig manipulerad, bedragen och förd bakom ljuset.

I  början av september meddelade Expressen att 70 tjänster försvinner, varav 50 på redaktionen. Expressen har i dag 530 anställda varav 300 arbetar redaktionellt. Den 8 oktober kom beskedet att kulturredaktionen ska bort på GT och Kvällsposten. Enligt en studie som Södertörns Högskola gjort har var tredje lokalredaktion lagts ned och var fjärde journalist på dagstidningar försvunnit på tio år.

Denna tidningsdöd beror dock mindre på tekniken och mer på vad det är man faktiskt skriver. Alternativ media växer så det knakar. Vi berättar sanningen, och det är sanningen läsarna vill höra.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.