Pentagon spenderar miljoner på projekt för tankekontroll

Pentagons forskningsavdelning, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), har just tilldelats 65 miljoner dollar av skattemedel för att utveckla en direkt länk mellan en mänsklig hjärna och en dator.

2017 ser ut att bli året där forskning om tankekontroll med datorer ökar. Enligt DARPA syftar projektet till att hitta ett sätt att ”möjliggöra en rik tvåvägskommunikation med hjärnan på en skala som hjälper oss att fördjupa vår förståelse av detta organs underliggande biologi, komplexitet och funktion”. Om det blir framgångsrikt kommer programmet, Neural Engineering System Design (NESD), att ”stödja möjliga framtida behandlingar för återställande av sinnen”.

Alltså planeras manipulation av mänskliga hjärnor, och att förändra sinnesintryck, inklusive ”syn, hörsel och tal”, vilket kan förefalla skrämmande. DARPA säger att de vill skapa ”ett inopererbart paket”, en apparat som kan sättas direkt i hjärnan hos den som väljs ut för att få sina sinnen behandlade. En av dessa föreslagna gränssnitt blir utvecklandet av ”upp till 100 000 obundna, mikroskopiska ’neurogryn’-sensorer som opereras på eller in i hjärnbarken.

När apparaten väl är placerad i hjärnan, ska en ”relästationsmottagare som bärs på huvudet trådlöst ladda och kommunicera med den inopererade apparaten”. Det ger verkligen en helt ny dimension till att ”höra röster i huvudet”.

En grupp från universitetet Berkeley i Kalifornien försöker ”skapa kvantitativa kodmodeller för att kunna förutsäga neuroners reaktion på yttre syn- och beröringsstimuli, och sedan använda dessa förutsägelser för att kartlägga fotostimuleringsmönster som framkallar känslointryck i visuella eller somatosensoriska lober, där apparaten ska ersätta förlorad syn eller fungera som ett hjärngränssnitt för att kontrollera konstgjorda lemmar”.

Att ”förutsäga neuroners reaktioner” innebär att den Pentagon-styrda hjärnan kommer att skicka meddelanden till de styrande och hålla dem underrättade om tankar eller handlingar som dyker upp i en persons hjärna.

Vissa akademiker har uttryckt sitt stöd för projektet. I en avhandling kallad ”Projektet för kartläggning av hjärnaktivitet och utmaningen med fungerande konnektomer” innehåller förutsägelser om utvecklingen av ”teknik för trådlösa och icke-invasiva avläsningar av neuronpopulationers aktivitet”. Denna forskning skulle göra det möjligt för de som leder projektet att trådlöst få tillgång till och kontrollera hjärnorna hos vissa utvalda delar av befolkningen.

Ett avsnitt av avhandlingen lyder:
”Denna nya nivå av förståelse kan också möjliggöra korrekta diagnoser och återställande av normala aktivitetsmönster hos skadade eller sjuka hjärnor, utveckla bredare miljö- och biomedicinska tillämpningar, och till och med kanske skapa ett antal ekonomiska fördelar.”

NESD är en del av ett bredare initiativ kallat BRAIN, en förkortning för hjärnforskning genom avancerade och nydanande neuroteknologier. Alla projekt intresserar sig för sätt att avkoda neurologisk information som kan göra det möjligt att hitta tekniker för att på artificiell väg manipulera människor.

Tidskriften Forbes kunde berätta att DARPA anställer forskare vid Carnegie Mellon University för att utveckla ”ett artificiellt underrättelsesystem som kan övervaka och förutsäga vad en person ’sannolikt’ kommer att göra i framtiden genom att använda särskild mjukvara skapad för att analysera olika övervakningsvideor i realtid”. Systemet kan automatiskt identifiera och meddela operatörer om det upptäcker ”avvikande beteenden”, vilket pekar mot en övervakningsvärld lik den som skildras i filmen Minority Report.

I sitt tillkännagivande utnämnde DARPA ”Identifiering och datoranalys av psykologiska signaler” (DCAPS) som ett av sina främsta fokusområden i sin aktivitet inom BRAIN. En annan artikel på DARPAS:s hemsida avslöjar mer om DCAPS och hur det skulle kunna användas:
”DCAPS verktyg kommer att utvecklas för att analysera mönster i vardagliga beteenden för att upptäcka små förändringar som kan kopplas till posttraumatiskt stressyndrom, depression och självmordstankar. Framför allt hoppas DCAPS att utveckla en hög nivå av inhämtning och analys av ’ärliga signaler’ från en stor uppsättning känsloinformation i dagliga sociala möten. DCAPS syftar inte till att ställa en exakt diagnos, utan att skapa ett generellt mått på psykisk hälsa.”

Artikeln fortsätter:
”DCAPS strävar också efter att utveckla nya algoritmer för att upptäcka stressignaler hos användare som väljer att ge information som text- och röstkommunikation, sömnmönster, ätande, sociala möten och beteenden på nätet, samt icke-verbala signaler som ansiktsuttryck, hållning och kroppsrörelser. Resultaten från dessa analytiska algoritmer skulle jämföras med stresstecken från neurologiska sensorer för att utöka förståelsen för stressignaler.”

Samtidigt ska en grupp från stiftelsen Voir et Entendre försöka koppla en konstgjord näthinna, som bärs på ögat, med neuroner i syncentrum genom optogenetik. På samma sätt vill John B Pierce Laboratory skapa en fullsynsprotes för syncentrum genom att använda neuroner som omvandlats till bioluminiscens och kan reagera på optogenetisk stimulans. Efter det första året kommer programmet att gå in i Fas II, där man ska inleda experiment på människor.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.