Skip to Content

Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, deltog i en manifestation mot koranbränning den 27 augusti. Faksimil Sydsvenskan Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, deltog i en manifestation mot koranbränning den 27 augusti. Faksimil Sydsvenskan

Polis manifesterar mot koranbränning – men vill inte manifestera med Paludan

Polisens roll är att upprätthålla ordningen och lagarna i samhället, utan att ta någons parti. Kommunpolisen Göran Holmgren har dock deltagit i en politisk manifestation mot koranbränning tillsammans med muslimer. Nya Tider ringer därför upp för att fråga om han även kan tänka sig att delta i koranbränning med Rasmus Paludan.

Publicerad: 28 augusti, 2020, 14:14

  • Svenska

Läs även

Nya Tider har ringt upp Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, som deltog i en manifestation mot koranbränning som hölls igår, den 27 augusti, i Islamic Centre i Rosengård. I manifestationen deltog även religiösa ledare från muslimska, kristna samt judiska samfund, jämte representanter för socialdemokrater, centerpartister, liberaler och moderater.

Holmgren, som poserar på fotot i tjänsteuniform, berättar att han inte blivit kommenderad till moskén, utan blivit inbjuden.

– Polisen försöker att samverka med hela det omgivande samhället, både religiösa samfund, politiska partier och liknande för att vi ska vara bättre med på banan, och polisen bjöds även in till det här mötet, och då ansågs jag som mest lämpad att gå dit eftersom jag jobbar i området, berättar han.

NyT: Och temat var alltså att religiösa samfund hade samlats tillsammans med politiska partier för att manifestera mot koranbränning?

– Ja, det var ett möte för att stå upp för religionsfrihet; rätten att tro vad du vill utan att bli trakasserad, rätten att inte tro och även rätten att tycka vad man vill; rätten till yttrandefrihet…

NyT: Du nämnde ju yttrandefriheten i samma mening som du beskrev mötets tema. Har inte Rasmus Paludan och Dan Park också rätt att bränna koranen? Det är ju inte olagligt och lyder alltså under yttrandefriheten, eller?

– Det kan ju bli hets mot folkgrupp, beroende på sammanhanget.

NyT: Nu valde samfunden och partierna att bjuda in dig officiellt från polisen till det här mötet. Skulle du ha gjort likadant om Rasmus Paludan hade bjudit in dig till ett möte?

– Om Paludan skulle ha en demonstration så är jag ju där i en annan roll som polis, säger Göran Holmgren.

NyT: Ja, då ska ju polisen finnas på plats för att garantera mötes- och demonstrationsfriheten. Men skulle du ha gått till ett möte som Paludan och Park hade hållit om de skulle vilja diskutera och ge sin syn på vad de anser är yttrandefrihet?

Göran Holmgren avböjer att svara.

Poserar vid manifestation mot koranbrättning. Faksimil Sydsvenskan

Poserar vid manifestation mot koranbrännning. Faksimil Sydsvenskan

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Göran Holmgrens ursäkter haltar betydligt! Hade Rasmus Paludan anhållit om tillstånd för ett möte där han ämnar bränna Bibeln? Hade Göran Holmgren stoppat mötet med hänvisningen att; “Det kan ju bli hets mot folkgrupp, beroende på sammanhanget” Nej! och åter Nej! Göran Holmgren skulle inte tveka med att ge Paludan tillstånd för en Bibelbränning? Motiveringen hade då varit att yttrandefrihet och mötesfrihet är grundlagsskyddad och Rasmus Paludan är i sin fulla rätt att hålla ett möte där även Bibeln bränns – enligt Holmgren. Givetvis är anledningen till det beslutet att det lär inte bli några upplopp, eller störningar i trafiken. Det här ger en fingervisning om hur svensk yttrandefrihet stoltserar med att “slå in öppna dörrar” men viker totalt ner sig vad gäller Islam? Nu har det visat sig att Rasmus Paludan fått två års inreseförbud till Sverige!! Ja, man undrar på vilka grunder som det beslutet vilar på? Kan det vara så att islamistiska föreningen i Sverige har en stor del i det beslutet? Det här bäddar för oanade konsekvenser för svenskar, som inte kan utvisas, men antagligen har våra myndigheter helt andra åtgärder för att kuva svenskar som sagt, eller säger något negativt om Islam?

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Anmälda skadegörelser mot offentliga fastigheter ökar

INRIKESAntalet anmälda skadegörelser mot offentligt ägda fastigheter har ökat brant under år 2020, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4:s nyheter. Lerums lokala kommunpolis Eva Strömblad tror att uppgången delvis kan förklaras av coronakrisen eftersom fler har ”hemestrat”.

PR-kupp från Alternativ för Sverige under riksdagens öppnande

INRIKESNär riksdagen öppnade den 8 september dök plötsligt ett flygplan upp i luftrummet ovanför riksdagen och andra delar av huvudstaden. Från flygplanet hängde en banderoll med texten ”ÅTERVANDRING” och Alternativ för Sveriges hjärta i svenska flaggans färger.

Gå till arkivet

Send this to a friend