Skip to Content

Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, deltog i en manifestation mot koranbränning den 27 augusti. Faksimil Sydsvenskan Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, deltog i en manifestation mot koranbränning den 27 augusti. Faksimil Sydsvenskan

Polis manifesterar mot koranbränning – men vill inte manifestera med Paludan

Polisens roll är att upprätthålla ordningen och lagarna i samhället, utan att ta någons parti. Kommunpolisen Göran Holmgren har dock deltagit i en politisk manifestation mot koranbränning tillsammans med muslimer. Nya Tider ringer därför upp för att fråga om han även kan tänka sig att delta i koranbränning med Rasmus Paludan.

Publicerad: 28 augusti, 2020, 14:14

  • Svenska

Läs även

Nya Tider har ringt upp Göran Holmgren, kommunpolis i Malmös västra stadsdelar, som deltog i en manifestation mot koranbränning som hölls igår, den 27 augusti, i Islamic Centre i Rosengård. I manifestationen deltog även religiösa ledare från muslimska, kristna samt judiska samfund, jämte representanter för socialdemokrater, centerpartister, liberaler och moderater.

Holmgren, som poserar på fotot i tjänsteuniform, berättar att han inte blivit kommenderad till moskén, utan blivit inbjuden.

– Polisen försöker att samverka med hela det omgivande samhället, både religiösa samfund, politiska partier och liknande för att vi ska vara bättre med på banan, och polisen bjöds även in till det här mötet, och då ansågs jag som mest lämpad att gå dit eftersom jag jobbar i området, berättar han.

NyT: Och temat var alltså att religiösa samfund hade samlats tillsammans med politiska partier för att manifestera mot koranbränning?

– Ja, det var ett möte för att stå upp för religionsfrihet; rätten att tro vad du vill utan att bli trakasserad, rätten att inte tro och även rätten att tycka vad man vill; rätten till yttrandefrihet…

NyT: Du nämnde ju yttrandefriheten i samma mening som du beskrev mötets tema. Har inte Rasmus Paludan och Dan Park också rätt att bränna koranen? Det är ju inte olagligt och lyder alltså under yttrandefriheten, eller?

– Det kan ju bli hets mot folkgrupp, beroende på sammanhanget.

NyT: Nu valde samfunden och partierna att bjuda in dig officiellt från polisen till det här mötet. Skulle du ha gjort likadant om Rasmus Paludan hade bjudit in dig till ett möte?

– Om Paludan skulle ha en demonstration så är jag ju där i en annan roll som polis, säger Göran Holmgren.

NyT: Ja, då ska ju polisen finnas på plats för att garantera mötes- och demonstrationsfriheten. Men skulle du ha gått till ett möte som Paludan och Park hade hållit om de skulle vilja diskutera och ge sin syn på vad de anser är yttrandefrihet?

Göran Holmgren avböjer att svara.

Poserar vid manifestation mot koranbrättning. Faksimil Sydsvenskan

Poserar vid manifestation mot koranbrännning. Faksimil Sydsvenskan

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Yttrandefrihetsexpert till Nya Tider: ”Sociala medieplattformar är att se som distributörer”

INRIKESDe stora techjättarnas censur mot alternativa och fria medier har under jul- och nyårsveckan gjort sig påmind i Sverige då YouTube släckte ner bland annat Swebbtv. Många är med rätta oroliga över vad som just nu händer med yttrandefriheten på nätet. När Nya Tider når Nils Funcke, en mångårig sakkunnig på just yttrandefrihetsområdet, säger han att sociala medieplattformar inte bör agera åsiktscensurerande, utan istället agera som distributörer som exempelvis Postnord. Dessutom anser han det bisarrt att exempelvis varningsflagga Donald Trumps inlägg på Twitter och Facebook.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Gå till arkivet

Send this to a friend