Skip to Content

Polska deltagare vid Folkets demonstration 30 januari 2016. Foto: Nya Tider

Polska medborgare får skadestånd

14 polska medborgare greps i februari av polis, misstänkta för att förbereda en attack mot ett asylboende i Nynäshamn efter att en polsk flicka antastats. Nu frias alla från misstankarna.

Publicerad: 29 juli, 2016, 12:52

 • Svenska

Läs även

I februari i år grep polisen 14 män i bilar som påstod sig vara på väg till ett asylboende i Nynäshamn. Polisen misstänkte att de förberedde en attack mot boendet. Brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.
Upprinnelsen till det hela har att göra med att en ung 16-årig polsk kvinna utsatts för sexuella trakasserier på ett pendeltåg av migranter som bodde på boendet.

Tretton av de gripna häktades och hölls i förvar i nästan en månad. En tid senare lades dock förundersökningen ned och målet är nu avskrivet. Trots att fallet inledningsvis fick omfattande uppmärksamhet i bland annat Aftonbladet har detta bara nämnts i lokalmedia.

Nu får männen skadestånd genom justitiekanslern. Skadestånden är mellan 20 000 och 30 000 kronor per person.
Händelsen beskrevs i svenska medier som att det var polska högerextremister som var misstänkta. Den falska rapporteringen fick många polacker som är bosatta i Sverige att reagera.

– Efter detta litar jag inte alls på svenska medier, säger en man som arbetat som snickare i Sverige i 20 år. Kvällstidningarna hängde ut oss polacker som nazister. Det är ett hån mot oss polacker, säger han till Nya Tider.
Flera polacker som bor i Sverige stödjer öppet det medborgerliga initiativet Folkets demonstration, där också Barbara Trusz från Polen är en regelbunden talare. Efter att polacker deltagit på en sådan demonstration startade Expo och kvällstidningarna en intensiv kampanj för att smutskasta de polska deltagarna.

Utöver det satte kvällspressen igång en ifrågasättande kampanj mot den unga tjej som utsatts för trakasserier av migranterna.

– Vi litar inte längre på rättvisan eller medierna i Sverige, sade den unga flickans mamma tidigare i år, till Nya Tider.

I februari gick Aftonbladet ut i en artikel och påstod att sextrakasserierna mot flickan inte var polisanmälda. Detta visade sig också vara en lögn.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • detjag

  Barbara Trusz deltog dessutom i en demonstration som vi polacker organiserade, MOT AB utanför deras hus i Stocholm den 25/2 2015 o höll tal där.
  Naturligtvis nämndes ingen om det i varken svenska medier eller Afton Blaskan.

  Hej mina älskade polacker!

  Om somalier som gruppvåldtar en kvinna kallas för svenskar och vi som inte gör något kriminellt kallas för ;

  polacker, nazister och högerextrema, BARA för att vi älskar vårt land, och BARA för vi ställer upp för varandra, vilket tydligen är förbjudet i Sverige av olika hatmedier, just att vara patriot, vad gör vi då??

  Jo. Vi kallar oss – POLACKER!

  De andra två fula orden skickar vi tillbaka till er – era förrädare av ert eget folk!

  * Stackars alla svenskar som tvingas uppleva förödelse av sitt eget land som NI bidrar till.

  * Stackars alla svenskar som måste skämmas för sin kultur.

  * Stackars alla svenskar som måste skämmas för att Sverige en gång har varit det bästa landet i världen.

  Aftonblaskan – vi Polacker och många av våra Sverigevänner har noll respekt för er.

  Vi föraktar er. Ni är skam för yttrandefrihet och för ärlighet!

  Tids nog vänder allting sig emot er.

  Vi älskar Polen och vi älskar Sverige som det en gång var.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend