Skip to Content

Att promenera kan vara läkedom för kropp och själ! Foto: Nya Tider
HÄLSA

Promenadlycka

PappersupplaganNya Tider v. 37

Vi vet att det är väldigt nyttigt att röra på sig och att vara ute i friska luften. Cykla, jogga och springa är förträffliga aktiviteter, men det finns ingenting som slår promenaden. Alla kan promenera på sitt sätt. Med eller utan stavar, i en rullstol, med eller utan hund, ensam eller tillsammans med andra. Det krävs inte en massa dyra tillbehör. Det handlar bara om att öppna dörren och komma igång.

Publicerad: 14 september, 2020, 07:34

  • Svenska

Läs även

Stigen följer ån. Mjukt böljar den fram genom ett gammalt kulturlandskap. Här växer ekar som i omfång vittnar om en lång historia. Man kan fundera över vad de har sett under sin tid på jorden. Den äldsta eken måste vara flera hundra år gammal och tanken får vingar. Tänk om stigen fanns på denna plats redan på 1100-talet när cistercienserordens munkar kom promenerande genom ett landskap som var präglat av lövskogens mjuka grönska.

Dagens gamla ek var inte påtänkt då. Men ån flöt säkert redan då fram. Munkarna tyckte nog att det var trevligt att promenera utmed ån. Det gör vi i dag också. Men munkarnas mål för promenaden var höljt i ett töcken. Var skulle de slå sig ner någonstans? Var fanns den rätta platsen för ett kloster? Vid en sjö naturligtvis. Man måste ha god tillgång på vatten.

Munkarna hade vandrat ända från Frankrike och de hade startat promenaden under vilda protester. Det fanns ingen from kristlig människa som ville bege sig åstad ända upp till nordanland, till malörtens öken, som man kal­la­de vårt land för. Bevare oss väl för en sådan plats.

Övermunken hette Bernhard av Clairveaux och var en stor och viktig kyrkoman. Det var han som reformerade Benediktinerorden och skapade Cistercienserorden. Han fick utföra ett mirakel för att locka några tappra och modiga munkbröder till uppdraget att kristna folket i norr. Miraklet var ett bevis på att Gud ville föra frälsningen till malörtens öken.

Höga träd skapar en känsla av rymd. Lyft blicken och titta upp mot trädkronorna och himlen. Det ger nya perspektiv. Man ska inte titta i marken hela tiden. Foto: Privat

Så kom det sig att munkarna kom promenerandes till det land som skulle bli Sverige. De var säkert rädda, allt var ju så annorlunda här, men deras inställning till landet måste ha förändrats under promenaden i annat fall skulle inte Cistercienserorden blivit så produktiv som den faktiskt blev. De förde med sig så mycket kunskap. Byggnadskonst, odling, kultiveringen av marken, sjukvård, djurhållning och en ordnad tillvaro. Var sak på sin plats. Man skulle äta i ett rum och sova i ett annat. Arbete, bön och vila. Så skulle tillvaron vara ordnad enligt Gud, Bibeln och den katolska kyrkan.

Tänk att en långpromenad ända från Frankrike upp till Norden kunde få en sådan betydelse. Dessa munkar kände säkert en viss stolthet. De hade ju faktiskt blivit kal­la­de till landet i norr av ingen mindre än drottning Ulfhild, och det var minsann ingenting att förakta.

Vi är skapta för att använda våra apostlahästar, med andra ord att promenera, gå, vandra och att röra på oss. Det är därför vi mår så bra av det. Att promenera ute i naturen förbättrar vårt välbefinnande avsevärt. Det är bra om man kan vistas ute i naturen en stund varje dag.

När du går, försök då att tänka på stegen du tar. Hur känns stigen eller skogsvägen under dina fötter? Finns det rötter där du går, grenar, mossa, kottar som små rara ekorrar har kastat ner, gräs, blommor sand eller grus? Hur stigen eller vägen ser ut beror ju på i vilken sorts natur du promenerar. Du kanske måste koncentrera dig på att hålla balansen och du måste ha koll på omgivningen. Du får träna din koordinationsförmåga.

Lyssna på fåglarna, se och lyssna till alla ljud och känn naturens dofter. Stanna upp i­bland, se trädtopparna och himlen, och du upplever rymden omkring dig. Skogsstigen är mjukare än asfalten. Ta en promenad och rensa hjärnan! Man tänker klarare när man går och det känns väldigt uppfriskande efter en promenad.

En inbjudande mjuk skogsstig som lockar till en stilla vandring. Foto: Privat

 

Kanske målet är en hemlighetsfull skogstjärn. Foto: Privat

 

En del kal­lar vistelsen i skogen för skogsbad. Att promenera i naturen blir snabbt en vana. Man blir beroende. Det kan vara en kort eller lång sträcka som du går och till slut kan det bli en promenad med ryggsäck och fika. Ibland måste man få gå ensam. Då kan promenaden bli en meditation eller en bön. Promenadkompisar är trevliga och så har promenaden blivit en ”Walk and talk”. Man samtalar under tiden man går. Det kan vara enklare att utbyta tankar om man tar en promenad. Tanken klarnar ute i det fria. Man behöver inte alltid bjuda hem gäster när man vill umgås. Det går bra att träffas, promenera, samtala och fika ute.

Nu i coronatider är det fantastiskt att vi kan vara ute och promenera. Vi får mötas och vi får massor med frisk luft, motion och stärker immunförsvaret på kuppen. Naturen ger oss också nya perspektiv. Grubblerier och problem löser vi lättare och oro kan krympa och bli mindre. Det var kanske dessa nya perspektiv som fick munkarna att ändra inställning till landet i norr så att deras vistelse här kunde bli något bra. Det vi bär inom oss kan få utlopp och sväva högt upp mot himlen och ge oss klarhet. En promenad medför en hälsosam utrensning både mentalt och fysiskt. Hela kroppen påverkas när vi går. Från fötterna till huvudknoppen. Unna dig det, för det är du värd!

Jeanette Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

VIDEOSteve Kay är författaren som tröttnade på nedstängningar och omänskliga restriktioner i sitt hemland Storbritannien och flydde till Sverige. Han vittnar om att flera av hans före detta klasskamrater har valt att begå självmord till följd av att Storbritannien avskaffat grundläggande friheter. När han skulle återvända till Storbritannien, blev han nekad trots att han på förhand fått besked att han inte behövde genomgå ett PCR-test.

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

HÄLSAI dag är det populärt att ansluta sig till olika dieter. LCHF och Paleo är några. Man börjar mer och mer få upp ögonen för att en sund kost, och framför allt den naturliga kosten, är gynnsam för vårt välbefinnande och vår hälsa. Men även omvänt. Dålig kost bryter ner och förstör de fantastiska mekanismer vi är skapade med, som med rätt kost och en sund livsstil tar hand om våra kroppar och förser varje organ med vad vi behöver. Dålig kost försvagar oss och förvärrar sjukdomstillstånd som vi kanske drabbas av, och till och med i vissa fall gör oss sjuka. Många upplever dock en stor fysisk och även psykisk förbättring av att lägga om sin kost.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

HÄLSAVi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Läkare: Dödstalen i Covid nu under en per dag – Epidemin är över!

Se videon som Youtube inte vill att du ska se! Läkaren Glenn Dormer pekar på den officiella statistiken enligt vilken dödsfallen i Covid-19 i Sverige ligger på runt en per dag sedan mitten av juli. ”Epidemin är över”, säger han. Youtube har raderat videon fån Nya tiders kanal.

Läkedom på vikingatiden

HÄLSAHenning kliver ur bilen och ser att fler besökare kommer gående på stigen. De nickar åt varandra. Alla har kaffekorg med sig. Han har läst den lilla annonsen i tidningen med inbjudan till en guidad visning av en arkeologisk utgrävning. Det har gjorts en del intressanta fynd, och Henning är mycket intresserad. Så kommer guiden. Entusiastisk och välkomnande står hon framför dem klädd i vikingafruns vackra kläder, med nycklar i skärpet. – Jag heter Ingeborg. Jag ska berätta om läkedom på vikingatiden!

Brännässlan – användbar även till hösten

HÄLSAVisst passar det bra att avsluta sommaren på samma sätt som vi började den? Nämligen genom att plocka brännässlor. På våren i form av färska skott och på hösten nässelfrön. Eller för den praktiske och händige som spånadsväxt. På våren behöver vi alla nyttigheter vi kan få för att återhämta våra krafter efter en lång och mörk vinter. På hösten ska vi försöka rusta vårt immunförsvar på bästa sätt för att kunna stå emot höstens förkylningar och influensor, och i år även coronaviruset.

Mirakelvitaminet som gett sig in i kampen mot Covid-19

HÄLSAD-vitaminet, som länge ansågs som tämligen betydelselöst förutom sin effekt på vårt skelett, har hamnat i strålkastarljuset då flera forskare menar att det kan vara ett effektivt vapen mot coronaviruset som har spridit sig som en löpeld runt jorden, och ödelägger både människoliv och ekonomier.

Google-censur av konspirationsteori slår slint

Google, Youtube och Facebook tillgriper allt hårdare censur mot samhällskritiker som sprider teorier om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin. Censuren tycks dock slå slint – före detta forskaren Judy Mikovits bok Plague of Corruption gick rakt upp på bestsellerlistorna efter att en video med henne plockats ner upprepade gånger.

Gå till arkivet

Send this to a friend