Skip to Content

Författaren till MSB:s rapport, Andreas Önnerfors, var professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet fram till slutet av 2020, numera docent vid Uppsala universitet. Foto: Sveriges talare
INRIKES

Rapport från MSB författad av aggressiv politisk aktivist pekar ut oliktänkande som mentalt störda

Digital utgåva

I en rapport från MSB framställs människor som ifrågasätter etablerade narrativ som mentalt störda och i behov av ”hjälp”. Delar av det som stämplas som konspirationsteorier i rapporten har dock omvärderats till att vara både troliga och sanna. Rapporten är skriven av den politiskt motiverade akademikern Andreas Önnerfors. Han försökte 2018 uppvigla till att avskeda Alice Teodorescu från posten som politisk redaktör på GP på grund av att han hatade hennes åsikter. Önnerfors har också missbrukat sin ställning på Göteborgs universitet där han bland annat anklagats för att ha spökskrivit en uppsats åt en kvinnlig elev han inlett ett förhållande med.

Publicerad: 28 juni, 2021, 00:44

  • Svenska

Läs även

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utkom i april i år med en rapport om de konspirationsteorier som vuxit i styrka i kölvattnet av coronapandemin. I sammanställningen, som heter ”Konspirationsteorier och Covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”, framställs människor som tvivlar på etablerade narrativ som mentalt störda och i behov av hjälp. Men innehållet är i delar direkt missvisande i det att det påstås att belagda sanningar och allmänt accepterade teorier är falska.

Författaren till rapporten är Andreas Önnerfors, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Önnerfors blev uppmärksammad när han 2018 försökt få opinionsbildare sparkade från sina arbeten på basis av att han ogillade deras åsikter. Att utöva påtryckningar på arbetsgivare är en aktionsform som vanligtvis brukar tillskrivas aktivister på den yttersta vänsterkanten, vilka det också visat sig att han samverkar med. Andreas Önnerfors har också brutit mot universitets regelverk för kommunikation. Han misstänks även för att ha spökskrivit en uppsats åt en kvinnlig student på universitetet som han inlett en kärleksrelation med.

Oliktänkande tilldelas direkt diagnosen mentalt störda

Rapporten från MSB som Andreas Önnervall författat målar pedagogiskt upp vad som är acceptabla åsikter och ställer dessa mot åsikter han menar är felaktiga – och i förlängningen farliga. I inledningen konstateras att avvikande teorier rörande Covid-19 är ett hot mot demokratin och kan leda till våldsbejakande extremism. Rapporten präglas sedan av en psykologisk diagnosticering av de grupper som ifrågasätter etablerade narrativ och myndighetsråd. Exempelvis tas kollektiva som individuella trauman i livet upp som trolig förklaring till felaktiga slutsatser och misstro mot välvilliga auktoriteter. Människor som ifrågasätter för mycket befinner sig i ett mentalt tillstånd som visserligen inte är patologiskt enligt Önnerfors men som ändå är så allvarligt att de bör guidas bort från det. ”Fördomar och rädslor är kopplade till accentuerade personlighetsdrag (eller i rena personlighetsstörningar), verkligt upplevda trauman och kriser och världsbilden”, sammanfattar Önnerfors upphovet till potentiellt samhällsfarligt oliktänkande. Detta presenteras i ett avsnitt som handlar om hur de korrekt informerade bör bemöta konspirationsteorier hos sina medmänniskor. Föreställer man sig andra möjliga händelseförlopp än de officiellt godkända är man således inte bara meningsmotståndare i en samhällsdebatt utan troligen psykiskt skadad på något sätt.

Klimataktivistisk TikTok-influencers meme vägledande i rapporten

Längre fram i myndighetsrapporten presenteras en färgsprakande upp- och nervänd pyramid. Den är uppdelad i olika nivåer på vilka mer eller mindre troliga teorier om samhällsfenomen finns utskrivna. Pyramiden är skapad av den 24-åriga influencern Abbie Richards, som har varit aktiv i att bekämpa miss- och desinformation på bland annat på Instagram, Twitter och TikTok. Richards är även klimataktivist och känd för att ha kampanjat mot att sporten golf ska få finnas.

TikTokprofilens pyramidfigur är uppdelad i fem lager. Det lägsta menar hon är grundat i verkligheten medan det översta representerar personer som lämnat verkligheten helt för galna fantasier – alltså ett tillstånd som i medicinsk terminologi brukar benämnas som psykotiskt. I botten finns ”saker som verkligen hänt”. Det avser de företeelser som redan konstaterats som fakta genom etablerade kanaler. Där trängs bland annat MK Ultra, Operation Mockingbird, NSA:s massövervakning, tobaksbolagens lögner om cancer och att FBI spionerade på John Lennon. Sedan går trappstegen uppåt till vad som ska anses vara alltmer otroliga scenarion.

Högst upp i den inverterade trekanten finns de teorier som är som mest bisarra och samhällsfarliga. Kritik av judiskt inflytande verkar enligt Richards utgöra den farligaste formen av sinnesförvirring. Går man så högt som dit har man nått ”den antisemitiska punkten bortom återvändo”. Där återfinns idéer om kulturmarxism, George Soros politiska agenda, den djupa staten, folkmord på vita, NWO, pizzagate, och förintelseförnekelse. På samma nivå återfinns även tron att jorden är platt eller ihålig och att eliterna skulle utgöras av rymdödlor. Vid denna pyramidsektion beskrivs dess psykologi: ”Världen regerad av överlägsna skuggeliter. Tror du på en av dessa, tror du vanligtvis på det mesta. Skaffa hjälp”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend