Skolan i Högvålen (Sveriges högst belägna by) fick medel ur den jämtländska skogsfonden när den byggdes. I dag är fonden endast till för samiska ändamål. Foto: Olle Larsson
Skolan i Högvålen (Sveriges högst belägna by) fick medel ur den jämtländska skogsfonden när den byggdes. I dag är fonden endast till för samiska ändamål. Foto: Olle Larsson

Rasismen i Sveriges riksdag och regering

KRÖNIKA
Kväner/lantaliset liksom andra svenska medborgare diskrimineras av staten till förmån för renägande samer. Denna diskriminering på etnisk basis, där man ska bevisa sin härstamning, är inget annat än rasism. Det menar krönikören Olle Larsson, ordförande för Härjedalspartiet.

Samiska renägare är relativt sentida i stora delar av det som samerna numera kal­lar Sápmi, samernas land. Det som pågår framför oss alla utgör en historieförfalskning, vilket får många härjedalingar, jämtar, men även markägare och andra historiska brukare i Norrland och norra Dalarna att protestera. Det borde också få många fler att protestera. Men var står egentligen politikerna i dessa frågor när det handlar om att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssamhällets principer? Det borde vara en självklarhet att renägare inte ska tilldelas särrättigheter på landområden de anlänt till i modern tid, långt efter andra folk, näringar och kulturer som varit etablerade där i tusentals år.

Regeringens sanningskommission

Regeringen tillsatte förra året en sanningskommission för att kartlägga övergrepp mot samer. En sanningskommission som exkluderar övriga historiska folk och näringar blir fortsatt en obalanserad partsinlaga och förfelar ambitionen att synliggöra sanningen. Staten har under lång tid genom tvångsköp och arrangerade markreformer fråntagit fjällbönder stora markområden i syfte att överlåta rättigheter till samiska renägare. Det handlar inte bara om renbete utan även rättigheter till jakt, fiske, virke och ved samt övriga inkomster från områdena som tillfaller berörd sameby och samefonden.

Renägande samer hävdar att deras marker minskar – det är inte sant

Före 1760 fanns inga samiska ren­ägare i Härjedalen. I dag har de expanderat med sina renhjordar ner till norra Dalarna. Samerna påstår sig vara diskriminerade när det gäller rättigheterna till sina historiska marker på grund av att de är samer och renägare. Före 1928 års renbeteslag hade bönderna i Härjedalen fler renar än samerna. 1928 års rennäringslag förbjöd andra än vissa samer att bedriva rennäring.

Forskningen klargör att det finns andra folk som har en betydligt längre historia i norra Sverige än samer­.

Renägande samer hävdar även att de är diskriminerade när det gäller att delta i beslut. Samefonden i Jämtlands län är en sammanslagning av fyra fonder, varav den jämtländska skogsfonden var den största. Skolan i Hög­vålen (Sveriges högst belägna by) fick medel ur den fonden när den byggdes. I dag är fonden endast till för samiska ändamål.

Rennäringsdelegationen som beslutar i frågor som rör de av staten tvångsköpta (från fjällbönder) markerna består av tjänstemän, politiker och renägare. Det finns ingen rep­resentant för andra som bor inom området. Renägarna får även yttra sig i frågor som gäller marker där renarna inte har rätt att vistas. Sametinget driver frågan om att peka ut de privata markerna som riksintresse för renbete. Den gynnade parten ska vara renägande samer. Markägarna blir varken tillfrågade eller beaktade i denna process.

Rättsväsendet och förvaltnings­myndigheter följer inte gällande lagar om de inte är till fördel för renägande samer

Genom den så kal­la­de Härjedalsprocessen har Högsta domstolen bekräftat att det inte finns någon renbetesrätt över privata marker i Härje­dalen. Även EU-domstolen har bekräftat denna dom. Samerna förlorade sedvanerättsprocessen i Härjedalen. Ändå släpper ren­ägarna fortfarande renarna för bete på privata marker. Inga åtgärder vidtas från rättsvårdande myndigheter.

Rasism och diskriminerande politik till förmån för renägande samer

Forskningen klargör att det finns andra folk som har en betydligt längre historia i norra Sverige än samer. Forskningen klargör också att fler folk bedrivit rennäring fram till modern tid, till de första skevande renbeteslagarna för ungefär hundra år sedan då de fråntogs rätten att äga renar. Den historiska befolkningsgruppen kväner/lantalaiset på Nordkalotten är idag starkt undanträngd. Även den historiska fjällbondekulturen i det södra fjällområdet är starkt tillbakatryckt. Trots det så fortsätter politiken att stärka samernas ställning på andra folkgruppers bekostnad.

Min slutsats blir att i dagens Sverige bedrivs en diskriminerande politik och i praktiken en etnisk rensning gentemot övriga folkgrupper och historiska brukarkulturer i norra Sverige, till förmån för renägande samer.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nu vill man stjäla även orden ifrån oss

Nu vill man stjäla även orden ifrån oss

🟠 Det är inte bara Tintin som censureras på biblioteken. Själva språket håller på att kastreras, politiskt inkorrekta ord förbjuds. Veckans debattör, författaren Magnus Stenlund, tar Stanford University som exempel på hur det engelska språket förvandlas till ett politiskt verktyg. Precis som George Orwell förutspådde i sina framtidsromaner är avsikten att det som inte kan uttryckas i ord inte heller kan förleda tanken.

Hur mycket svensk frihet får Natoansökan kosta?

Hur mycket svensk frihet får Natoansökan kosta?

🟠 Den svenska Natoansökan har, om inte havererat, så åtminstone kapsejsat med allvarlig slagsida. Vi kan nu se att alla löften om att det skulle bli en snabb och smidig resa in i Nato visade sig felaktiga. Lika felaktigt var det att vår frihet bäst kunde värnas genom att gå med i Nato. Nu förhandlas tvärtom allt fler friheter bort för att tillfredsställa Turkiet och Recep Erdogan. Vi måste dystert konstatera att de argument som kablades ut för att folket skulle acceptera politikernas helomvändning, samtliga visade sig falska.

Koranterroristernas verkliga måltavlor

Koranterroristernas verkliga måltavlor

🟠 Vid vår pressläggning sitter fortfarande korankrigare frihetsberövade, misstänkta för angrepp mot blåljuspersonal under förevändning att de ville åt den danske politikern Rasmus Paludan. Ett femtiotal muslimer har redan hunnit dömas för gärningar i samband med koranupploppen påsken 2022, fler kommer att dömas under 2023. Veckans debattör, journalisten Bitte Assarmo, ger oss perspektiv på vad muslimerna egentligen vill uppnå.

Nyhetsdygnet

En engelsman undersöker vårt märkliga land

🟠 Bokrecension. Denna recension tar upp en bok som kom för några år sedan, 2017. Men den har inte fått mycket uppmärksamhet. Det är fascinerande att få ta del av bilder av hur Sverige ter sig ut­ifrån, en klassiker är förstås The New Totalitarians av Roland Huntford som kom 1971. Den ger en bild av Sverige som skrämmande konformt och trist. Nu i vår tid är det dags för en ny sådan studie, och den har skrivits av Stephen Pax Leonard, lingvist och antropolog, utbildad i Oxford.

Vit, men inte längre!

🟠 En professor mobbades offentligt på en myndighet vars kärnuppdrag påstås bestå i respekt för oliktänkande. I hennes bok om erfarenheterna framgår hur oförmögen statsapparaten är att hantera drev, men även hur delaktiga alla inblandade är i en tidsanda som angriper sant kritiskt tänkande.

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

🟠 Kulturdebatt. Kulturarbetare i Sverige är numera kvinnor, merendels. Det är speciella kvinnor, som i mycket stor utsträckning jobbar ideologiskt och helst på engelska, om de får, och de har i praktiken gjort ett ställningstagande i politiken, mot sina svenska landsmän och för USA och dess globala vänsterliberala överherravälde. Det är inte så konstigt att svenska män tänder av på den ”finkultur” som erbjuds oss; det finns inget uppbyggligt i den att hämta för vår del. Tvärtom. Vi bör skyndsamt ställa oss frågan om vi verkligen ska godta och vara med och bekosta skräpet.

Sveriges sydligaste glaciär erbjuder alpinklättring nära till hands

🟠 Det finns en ofta förbisedd juvel i svensk klättring och en unik miljö sakta på väg att gå förlorad efter en lång historia. I somras bjöd fjället Helags i Ljungdalen oss på en perfekt chans att utforska grunderna för multipitch-klättring och glaciärvandring i praktiken och i lagom utsträckning, allt på förhållandevis bekvämt avstånd bara sju timmars bilresa från Stockholm.

Jordens inre kärna kan ha ändrat sin rotation

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Tusentals kilometer under dina fötter kan något märkligt vara på gång. Många forskare anser att jordens inre kärna snurrar snabbare än resten av planeten – men någon gång under det senaste decenniet, enligt en studie, har den tydligen slutat göra det. Förändringar i jordkärnans rotation kan hjälpa forskarna att förstå hur processer djupt inne i jorden påverkar dess yta.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.