<strong>HANS ERLING JENSEN</strong> från Right Hand Aid i samtal med syster Hatune, en turkiskfödd nunna bosatt i Tyskland som driver Hatune Foundations hjälparbete, till stor del riktat mot förföljda kristna.

Right Hand Aid – En annorlunda hjälporganisation

Som svar på flera hjälporganisationers tilltagande politiska korrekthet bildades Right Hand Aid – en organisation ledd av sverigedemokrater. Verksamheten är än så länge blygsam, men man hoppas på att på längre sikt kunna utmana ”pk-etablissemangets” syn på biståndsarbete. Nya Tider har intervjuat grundaren Hans Erling Jensen.

Det var många som blev arga, ledsna eller besvikna efter att några av de stora hjälporganisationerna uttryckt sig kränkande om invandringskritiker. Nu håller en helt ny biståndsorganisation på att startas upp, där det är sverigedemokrater som sitter i styrelsen.

– Det började då Sjöbo kommun förra året fick in ett antal så kallade ensamkommande flyktingbarn och vi fick veta vad det kostade, nämligen omkring 1,5 miljoner per näsa, berättar grundaren Hans Erling Jensen för Nya Tider med dansk brytning.

Förutom sitt engagemang för biståndsarbete är Jensen sekreterare i Sverigedemokraternas avdelning i Sjöbo.

RECLEAN THE STREETS är ett projekt som Right Hand Aid dragit igång tillsammans med ADEC Nepal i huvudstaden Katmandu, där stadens fattigaste delar rensas på skräp och man försöker motivera de fattiga att själva förbättra sin livsmiljö. Kampanjen kostade 10 000 kronor och fick till och med en parlamentsledamot att personligen delta.
RECLEAN THE STREETS är ett projekt som Right Hand Aid dragit igång tillsammans med ADEC Nepal i huvudstaden Katmandu, där stadens fattigaste delar rensas på skräp och man försöker motivera de fattiga att själva förbättra sin livsmiljö. Kampanjen kostade 10 000 kronor och fick till och med en parlamentsledamot att personligen delta.

– Samtidigt har jag, min fru och några vänner sedan flera år tillbaka arbetat ihop med en liten organisation i Nepal, dit vi har skickat lite pengar och hjälp. Så jag visste ju vad det kostar att förse människor med medicin, skolgång, kläder och mat, och kunde konstatera att för de 1,5 miljonerna hade man kunnat hjälpa mer än tre hundra barn i deras hemland, fortsätter Jensen.

Jensen anser att hans engagemang för utsatta och förtryckta går hand i hand med hans engagemang för en mer restriktiv invandringspolitik. Men förutom påhoppen om ”rasism” och ”främlingsfientlighet” har det också funnits en kritik som varit svårare att slå ifrån sig, förklarar han.

– Exempelvis var det en diskussion i Kristianstads kommunfullmäktige där SD:s representant pekade på att man hade kunnat hjälpa många fler på plats för samma pengar, och att vi inte ville ha hit fler flyktingar. Men då fick han ett svar som jag fått flera gånger, nämligen att ”ni pratar ju bara, ni gör ingenting”. Så där väcktes väl tanken att vi skulle behöva vår egen hjälporganisation. Jag vill att vi ska kunna säga ”man skulle kunna hjälpa många fler – och vi gör det”.

Hans Erling är noga med att påpeka att det i första hand handlar om att bedriva hjälparbete, men erkänner att ett av målen med verksamheten är att påverka opinionen och på sikt politiken.

– Den förda politiken är ju galen. Det är ju uppe i flera miljarder som tas direkt från biståndsbudgeten för att satsas på ”hemmamarknaden” för flyktingar!

Hjälper i Katmandu

Engagemanget för Nepals fattiga barn har Jensen tagit med sig in i RHA, och man har redan börjat bedriva hjälp i blygsam skala tillsammans med den nepalesiska organisationen ADEC Nepal. Under maj genomförde man en kampanj under parollen ”ReClean the Streets” för att städa upp en fattig stadsdel i Katmandu och samtidigt arbeta för en attitydförändring och få människor att vilja förbättra sin egen livsmiljö. Att genomföra kampanjen kostade 10 000 svenska kronor och gav ändå eko hela vägen upp i den nepalesiska regeringen.

RHA har även etablerat ett samarbete med Hatune Foundation som leds av den turkisk-tyska nunnan syster Hatune. Stiftelsen inriktar sig främst på att skydda utsatta kristna, har över 5 000 volontärer i 35 olika länder och har vunnit mångas respekt för sitt ideella arbete. De använder sig i första hand av lokala volontärer, och säger sig ha administrativa kostnader på endast 3 procent. I början av augusti har RHA bjudit in syster Hatune till Malmö för att visa bilder från stiftelsens arbete i Mellanöstern på Galleri Rönnquist & Rönnquist.

Hans Erling Jensen menar att de stora biståndsorganisationerna visserligen gör ”mer för pengarna” än flyktingmottagande i Sverige, men att de ofta sätter in resurser på platser som är massmedialt uppmärksammade snarare än att göra en rent humanitär bedömning. Han anser dessutom att de slösar alldeles för mycket pengar på administrativa kostnader och höga löner.

– Jag har varit inne och läst räkenskaper både hos Röda Korset, Rädda Barnen och flera andra organisationer. De får ju in mängder av pengar från offentligheten, men det är inte många kronor som kommer ut på gatan. De håller föredrag för dyra pengar, de har en stor styrelse som får ofantliga löner, och så vidare.

Till skillnad från de flesta hjälporganisationer har Right Hand Aid inget 90-konto, vilket innebär att deras verksamhet inte granskas av Svensk Insamlingskontroll.

”Ursprungligen var väl 90-idén väldigt bra. Men efter att det har gått politik och ekonomi i allting, så har också denna institution blivit en del av PK-etablissemanget där de flesta okritiskt deltar i asylindustrins verksamhet och glömmer de verkligen utsatta, som till exempel de kristna i Syrienkriget”, skriver Hans Erling Jensen på RHA:s hemsida. Han skriver också att avgifterna som Svensk Insamlingskontroll tar ut kostar lika mycket som hjälpen till trettio barn i något av världens flyktingläger.

– Till dess att det finns något bättre alternativ än 90-numren är det en fråga om förtroende mellan oss och givarna, säger han då vi frågar hur man ska veta att pengarna hamnar rätt.
Hur många medlemmar RHA har i dagsläget vill han inte svara på.

– Vi har ju bara precis börjat, säger han.

Vill hjälpa fler utan flyktingmottagande

Exakt hur många fler man skulle kunna hjälpa på plats för samma summa som en enda påstådd flykting kostar i Sverige är det många som försökt räkna på. RHA hävdar att en enda ”ensamkommande” kostar lika mycket som att hjälpa 300 barn i flyktinglägren i Jordanien eller Turkiet.

Med hjälp av UNHCR-dokumentet 2014 Syria Regional Response Plan har Nya Tider gjort en faktakoll. Ska man gå efter den så hade man kunnat förse 105 krigsflyktingar med mat, vatten, sanitet, utbildning, sjukvård, husrum och ”fickpengar” för samma summa som en ”ensamkommande” kostar i genomsnitt. Den siffran täcker då även ”stöd som kommer att nå över två miljoner jordanier som påverkas av flyktingarnas närvaro”, vilket Migrationsverkets kalkyler inte gör.

Det ser alltså ut som om RHA:s siffror är något överdrivna vid närmare granskning, men ändå inte långt ifrån sanningen. Det massmediala och politiska etablissemanget är dock rörande överens om att man inte kan göra några sådana överväganden – samtidigt som man gör just detta och helt enkelt tar pengar från biståndsbudgeten och lägger dem på flyktingmottagning.

Right Hand Aid har naturligtvis mycket kvar att bevisa, men Hans Erling Jensen är positiv.

– Jag tror att vi kan bli en kraft att räkna med, men då måste vi ju först ha fler medlemmar och mer verksamhet att visa upp. Sedan finns ju problemet att vi inte i första taget kommer att kunna håva in några offentliga pengar, eftersom vi som sitter i styrelsen är sverigedemokrater. Du vet hur det är. Men vi har tagit en rad kontakter med mindre hjälporganisationer, och vi har ju inte ens börjat marknadsföra oss i sociala medier ännu.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.