<strong>Oscar Sjöstedt</strong>, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, debatterar med finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

SD kan fälla regeringen

I sin föreslagna budget presenterade den nya regeringen satsningar på feminism, invandring och ökade offentliga investeringar för att skapa jobb. Detta fick skarp kritik av Sverigedemokraterna, som kallade förslaget för ”skattechock” och hotar med att fälla regeringen när budgeten ska antas i början av december.

Regeringspartierna Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) har med stöd av Väns­terpartiet presenterat en budget för riket. När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten i Riksdagen kritiserade hon den tidigare regeringens strategi att låna till olika satsningar och lovade att de åtgärder hennes regering föreslår är väl finansierade.

Anderssons tal tydde på en krismedvetenhet och en insikt om ett samhälle där känslan av gemenskap urholkats.

– Ökad sammanhållning och jämställdhet är avgörande för Sveriges utveckling. Med reformer för jobb, skola, miljö och en fungerande svensk modell kan Sveriges ekonomi och arbetsmarknad stärkas och prestera bättre, sade Andersson.

Det ser dåligt ut i ekonomin enligt regeringen, men man tror på en gradvis återhämtning de kommande åren. Man gav beskedet att Sverige inte kommer att nå överskottsmålet på 1 procent av BNP, vilket betyder att man inte kommer att kunna betala av på statslånen.

Sverigedemokraterna (SD) kallar förslaget för skatte­chock och menar att man inte kommer att stödja en sådan budget.

Det som regeringen velat lyfta fram i budgeten är satsningar med 25 miljarder kronor under 2015 på följande områden. En feministisk grundsyn ska prägla den ekonomiska politiken så att den bidrar till ökad jämställdhet. Ökade offentliga investeringar i exempelvis infrastruktur för att få igång arbetsmarknaden, samt särskilda insatser för att få unga och långtidsarbetslösa i arbete. Användningen av fossila bränslen ska tydligt minska, vilket man vill styra med olika miljöskatter, vägslitageavgift och högre bensinskatt.

Regeringen har fått svidande kritik för att svika flera av sina vallöften. Socialdemokraterna lovade 272 miljoner kronor tillägnade idrotten i sin nya budget, men av det blev inget. Däremot ska 230 miljoner kronor under mandatperioden gå till kultur i så kallade miljonprogramsområden.

Inte heller lönelyftet till landets lärare, som S och MP gick till val på, kommer att genomföras. Regeringens satsning på skolan ska i stället gå ut på att ”fördela en större del av resurserna efter elevernas behov”, vilket kritiker tolkar som att ännu mer pengar ska tas från skötsamma elever till att strös över problemområden.

De olika reformer regeringen planerar skall finansieras främst med skattehöjningar på sammanlagt 22,76 miljarder kronor nästa år, varav slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och äldre står för nästan hälften.

Sverigedemokraterna (SD) kallar förslaget för skattechock och menar att man inte kommer att stödja en sådan budget. Även om regeringen får stöd av Vänsterpartiet har man bara 159 av riksdagens 349 röster, vilket inte räcker till egen majoritet.

SD är även kritiska till att den nya regeringen anslutit sig till den förra regeringens migrationspolitiska överenskommelse med MP, vilket man menar kostar enorma summor varje år. Man satsar dessutom ännu mer pengar på invandring till Sverige; för 2015 avsätts ytterligare 17 miljarder för migration i budgeten, en uppskrivning med fem miljarder sedan 2014 års vårbudget, och 156 miljarder för hela mandatperioden.

– Regeringens största satsning talar man tyst om. Sammanlagt lägger man 7,7 miljarder extra på migration och integration under 2015 och en fortsatt oansvarig invandringspolitik. Det är märkligt att det talas så tyst om vad som är faktiskt är även denna regerings största satsning, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD pekar på att regeringens avsikt att lägga 8,5 miljarder kronor ur regeringens biståndsram på invandring till Sverige motsvarar ganska precis den ökning av biståndet SD vill göra i närområden till krisdrabbade områden för att hjälp flyktingarna där i stället.

Oscar Sjöstedt anser att den tillträdande finansministern inte borde vara så förvånad över landets finanser, som beskrev den ekonomiska situationen i riket vid att man kommer till en tom lada med ett barskrapat bord, eftersom de har varit usla år efter år.

– Så vi har alltså en före detta finansminister som förklarar att vi har inte råd att göra någonting alls. Och sen har vi en ny, tillträdande finansminister, som känner sig manad att kalla till en presskonferens för att förklara att vi har inte råd att göra någonting alls, sade han sarkastiskt från riksdagens talarstol.

SD har presenterat en egen budget där man bland annat satsar på att helt ta bort pensionärsskatten, vilket man tror är nödvändigt för att klara den demografiska utvecklingen där allt fler blir äldre. Att som regeringen vill höja arbetsgivaravgiften för äldre kommer att leda till att fler väljer att gå i pension, befarar man. För att ytterligare satsa på företagande vill SD helt avskaffa löneavgift för företag med upp till nio anställda.

Andra åtgärder som SD vill genomföra är nysatsning på kärnkraft, stärkt försvar och en utfasning av användandet av biståndsmedel till att finansiera massinvandring till Sverige och i stället rikta dem till utökat stöd till flyktinghjälp i närområdet samt bekämpning av ebola.

Finansiering vill SD hämta främst från besparingar inom invandringspolitiken (187,8 miljarder kronor) och bistånd (39,2 miljarder), men även återställd krogmoms (20,2 miljarder), ny bankskatt (4,1 miljarder) och höjd mineralersättning för de gruvbolag som utvinner svensk malm (4,4 miljarder).

Om regeringen misslyckas med att få igenom sin budget i omröstningen i Riksdagen i början av december kan det leda till nyval.

– Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts sedan valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som skulle gynnas av nyval, säger Mattias Karlsson, SD:s tillförordnade partiledare.

Enligt Oscar Sjöstedt är det en reell möjlighet. Man kommer att jämföra regeringens och Alliansens respektive budgetförslag och stödja det som är ”minst dåligt för Sverige”.

– Vi diskuterar frågan, den är i allra högst grad levande, säger han.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Varför är det tabu att tala om Swexit?

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Fransk veteranjournalist varnar för det kommande digitala samhällets tyranni

Fransk veteranjournalist varnar för det kommande digitala samhällets tyranni

🟠 Exklusivt samtal med Pierre Jovanovic Ett övervakningssamhälle som överträffar George Orwells dystopi i den världskända romanen 1984 håller sakta på att implementeras världen över med hjälp av digitala redskap, såsom digitala ID-handlingar, biometriska pass och identifieringsmetoder som BankID i Sverige samt nya instrument som möjliggör att ens tillgångar fryses med en knapptryckning från ett anonymt kontor någonstans i världen. En av de heligaste rätterna genom alla tider och civilisationer – äganderätten – håller på att avvecklas till förmån för en kleptokrati, som drivs på av maffialiknande och kriminella makthavare på dolda direktiv från globalister. Detta möjliggörs med en befolkning som fördummats av ett skolväsende som främst blivit en megafon för politiskt korrekt propaganda. Dock är framtiden inte så mörk som man skulle kunna tro, eftersom det sker ett uppvaknande likt en flodvåg som sköljer över världen, vilken i sin tur blottlägger all korruption som sker inom politiken och finansvärlden. Nya Tider publicerar här den andra delen av intervjun med den franskserbiske journalisten och författaren Pierre Jovanovic, som ger oss sin syn på det som sker i världen idag.

Läs även:

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 24 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att förvalta ett kulturarv

🟠 HISTORIA Folkdräkter är en del av vårt svenska kulturarv. De ser inte exakt likadana ut då de har en lokal prägel. Varje bygd och härad har en egen, specifik dräkt, vilket är orsaken till att folkdräkt även kommit att benämnas som bygdedräkt eller häradsdräkt. Folkdräkten var mycket populär bland allmogen medan andra förvaltade detta kulturarv med hjälp av den folkliga modedräkten.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.