Skip to Content

Alf Ronnby, Doktor i sociologi och docent i socialt arbete, författare till bland annat boken Den lokala kraften (1995) om lokalsamhällens organisering. Foto: Privat
KRÖNIKA

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

PappersupplaganNya Tider v. 4

Publicerad: 24 januari, 2020, 15:54

 • Svenska

Läs även

Socialdemokratins nedgång och kris i Europa är en följd av krisen i välfärdsstaten. Socialdemokraterna är det parti som främst förknippas med den politik som ledde till framväxten av välfärdsstaten efter andra världskriget. När den stod på sin höjdpunkt i slutet av 1960-talet var också socialdemokratin populär.

I Sverige hade man egen majoritet i riksdagen med 50,1 procent. Men på senare tid har det gått starkt utför med socialdemokratin och det hänger framför allt samman med deras välvilliga inställning till invandring och flyktingmottagande. Detta har lett till kraftigt ökade kostnader för socialpolitiken och när krisen för välfärden drabbar den inhemska befolkningen är det inte längre lika trevligt med mångfalden.

De en gång så otroligt starka socialdemokraterna i Sverige, som sedan 1932 legat på över 40 procent i riksdagsvalen och 50 procent 1968, har på senare tid halkat ner rejält i popularitet bland väljarna. Nedgången började på allvar 1998 och sedan har det gått snabbt utför.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • SefastTronde

  Nästan inget av de gamla partierna är vad de en gång varit. Trots det har förfallet pågått mycket länge. Och det är folket, då speciellt de nya generationerna som nu leder landet som har det största ansvaret. Förfallet börjar alltid på det moraliska området, vilket urholkar rättskänsla och pliktkänsla. Sedan har relativiseringen under nyliberalismens fana tagit över under skrän, skrik och de mest horribla anklagelser och skällsord man kan tänka sig, mot sina meningsmotståndare. Ett normlöst samhälle, där normkritik kommit på agendan, har inga regler. Där strömmar allsköns vidrigheter fram, och gamla beprövade normala ting går förlorade. Nu borde det sannerligen vara dags att backa något och blicka tillbaka på våra fäders värderingar och tänkesätt!

 • Nis Aachmann Weihrauch

  “Den socialdemokratiska modellen är dömd till undergång om man prioriterar migrationspolitik framför en fungerande välfärdsstat.”
  Det ser ud til at den danske socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen har indset dette.
  Hendes erkendelse har bragt hende på kollissionskurs med hendes støttepartier, især Det radikale Venstre som nærmest går ind for stort set fri indvandring men samtidig går ind for borgerlig økonomisk politik.

 • Knutkalas

  DET PRATAS MYCKET OM VÄLFÄRDEN men vem var det som gjorde den möjlig det var dom privata storföretagen sossarna administrerade den dom var bara förlustjobbare dom bidrog inte till mycket annat än skott sig

Sveriges överlevnad kräver skalpellhand!

KRÖNIKAKenneth Sandberg arbetade under 1990-talet på Statens Invandrarverk, det som i dag bytt namn till Migrationsverket. Han såg redan då det ohållbara i utvecklingen och larmade genom inlägget i dagspressen om situationen. Resultatet var att han fick sparken från sitt jobb. Nu summerar han utvecklingen sedan dess och föreslår vad som måste göras.

När ett hedrande av oskyldigas död känns ruttet och falskt

KRÖNIKADen 13 februari 2020 var det 75 år sedan terrorbombningarna av den tyska kulturstaden Dresden inleddes av både britter och amerikaner i andra världskrigets slutskede. Staden, som hittills hade klarat sig från att bombas till ruiner, utsattes nu för en av andra världskrigets värsta bombkatastrofer. Hela den gamla stadskärnan brann ner, och tiotusentals oskyldiga tyska liv offrades.

Kulturdebatt: Musiken och eliten

INRIKESJust nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Kommunernas situation avslöjar lögnerna

KOMMENTAR

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

SAS-filmen: Ett illasmakande hopkok av lögner och förolämpningar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Är det för sent?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSverigevänner skördar allt fler framgångar och håller på att bryta igenom på allvar. Ändå är det många som är pessimistiska. Och framtidsutsikterna kan verkligen te sig dystra, med tanke på att många samhällsförändringar är svåra att göra ogjorda. Hur det än blir förändras samhället omkring oss, och svenska folket måste kliva ner från läktaren och se till att tillsätta politiker som klarar av att utföra det uppdrag de är valda för. Det menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend