Skip to Content

SD:s förste partiledare släpper självbiografi

PappersupplaganNya Tider v. 37

Nu är den här! Anders Klarströms länge emotsedda självbiografi. SD:s förste partiledare, som inte synts till i offentligheten sedan han lämnade över rodret till Mikael Jansson år 1995, berättar öppenhjärtigt om sitt liv och om partiets första hårda år från insidan. Boken innehåller många arkivbilder, dokument och brev från de första åren med SD.

Publicerad: 11 september, 2018, 14:51

  • Svenska

Läs även

Prima Victoria: Sverigedemokraterna 1988-1995

av Anders Klarström

500 sidor

Pris: 329 kr inkl. fakt

Köp boken här!

 

 

Anders Klarström valdes till parti­ledare i det unga SD år 1992, efter att partiet endast haft talespersoner, varav han var en. Under Klarström växte partiet, fick medial uppmärksamhet och i valet 1994 erhöll man nästan 14 000 röster. Det var också en turbulent tid, då våldsamma antidemokrater tog för vana att spränga möten, ivrigt påhejade av media och utan att polisen förhindrade mötesstörningarna.

Även om det är en självbiografi är det också ett unikt tidsdokument om Sverigedemokraterna. Den unge karismatiske och driftige Klarström personifierade nämligen till stor del partiet, han genomsyrade dess verksamhet och inspirerade medlemmarna. Än i dag nämns hans namn, till exempel flera gånger av statsminister Stefan Löfven när denne tagit upp SD:s historia.

Engelbrektsmanifestationen 1991. Foto: Privat

Engelbrektsmanifestationen 1991. Foto: Privat

 

I boken berättar Klarström det som många minns om SD – de demonstrationer och torgmöten som partiet höll och som allt som oftast urartade i kravaller när maskerade huliganer försökte sabotera dem, mediala framträdanden och tv-debatter, samt anekdoter med kända profiler som Ulf Elfving, Robert Aschberg, Jörn Donner, Ulf Ekberg (Ace of Base), Siewert Öholm och många fler.

Tidningen iDAG/GT:s förstasida om kravallerna, orsakade av motdemonstranterna under SD:s demonstration i Växjö i maj 1994.

Tidningen iDAG/GT:s förstasida om kravallerna, orsakade av motdemonstranterna under SD:s demonstration i Växjö i maj 1994.

Det handlar dock även om personen Anders Klarström. Varför blev han sverigedemokrat? Hur gick det till när han tog över partiledarskapet? Och vad fick honom att lämna det? I samband med detta publicerar Klarström även det brev som Jimmie Åkesson och flera andra medlemmar i SD sände honom som avsked.

Vart tog han vägen?

Sedan Klarström lämnade partiledarposten 1995 har det skrivits mycket om hans person, men inget har skrivits av honom själv. Massmedia påstår än i dag titt som tätt att han skulle vara dömd för mordhot och att han skulle ha varit ”en riktig nazist”. Inget av detta stämmer förstås. De som var med på den tiden hyllar honom. Det finns flera trådar om Anders Klarström på nätforum som Flashback. Några undrar om han verkligen blivit socialdemokrat, andra vill att han kommer tillbaka till politiken. En undrar om det är samme Anders Klarström som i dag är presschef på SOS Alarm. Mycket är spekulationer, ingen vet säkert.

Leif Zeilon (t.h.), SD:s grundare och förste partitalesman, tillsammans med Ola Sundberg, presstalesman 1989-1990. Foto: Privat

Leif Zeilon (t.h.), SD:s grundare och förste partitalesman, tillsammans med Ola Sundberg, presstalesman 1989-1990. Foto: Privat

 

Nu bryter han alltså själv tystnaden efter mer än tjugo år och är åter aktuell på den politiska scenen – den här gången som författare med den helt nya boken Prima Victoria (latin för ”Första segern”). Prima Victoria är Anders egen självbiografi, ett imponerande verk på över femhundra sidor. Boken är skriven på ett engagerande sätt, som får läsaren att leva sig in i situationerna och vilja fortsätta att läsa, sida efter sida. Flera tidigare opublicerade bilder på stora demonstrationer och partiaktiviteter, i form av bland annat en färginlaga i mitten av boken, är också intressanta att bläddra sig igenom. Vi får reda på i detalj vad som hände under 30 Novemberdemonstrationerna, Engelbrektsmarscher och kravaller i Göteborg 1993, Växjö 1994 och så vidare.

Det är en berättelse från en upprorisk tid där författaren själv är med och skriver politisk historia. Vi får veta hur allt gick till inifrån, hur man tänkte och resonerade. Boken är även fylld av historiska anekdoter och händelser som många av oss läst eller hört talas om, fast som oftast berättats av Sverigedemokraternas motståndare, på ett mycket vinklat sätt. Vi får även läsa om händelser som massmedia aldrig tog upp, av rädsla att dessa skulle gynna SD. Det handlar om allt ifrån osända intervjuer och program, till fall där partiet och dess företrädare utsattes för våldsamma angrepp.

Vägen till makten

När Sverigedemokraterna bildades i februari 1988 fanns ingen självklar ledargestalt. Sven Davidson (1931-2005), som tidigare lett folkkampanjen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och senare även varit vice ordförande i det nyligen splittrade Sverigepartiet började komma upp i åren och ville ta ett steg tillbaka. Han skrev i november 1987 i ett utskick till medlemmarna i det sönderfallande Sverigepartiet att ”vad vi behöver nu är en ny ung ledare präglad av idealism och hårda principer”.

Anders Klarström. Foto: Privat

Anders Klarström. Foto: Privat

Kort därpå bildade man Sverigedemokraterna. Efter att en annan av partiets grundare, Leif Zeilon, axlat rollen som talesman tillsammans med Jonny Berg under det första året fick man upp ögonen för den då 23-årige Anders Klarström från Göteborg. Anders hade anslutit sig till partiet bara veckor efter bildandet och han hade snabbt gjort sig känd som en eldig talare, och en sann idealist som gav allt för partiets idéer. Göteborgsavdelningen anordnade regelbundna stormöten, spred många flygblad och sände även närradio. Klarström, som haft en central roll i Göteborg, var som klippt och skuren för den nya rollen och passade väldigt bra in på Davidsons beskrivning av hur nästa ledare borde vara. År 1989 kom det ett brev där han fick frågan om han ville bli en av partiets nya talesmän.

Prima Victoria

Vad är då den första segern, som är innebörden av bokens titel? Vad innebar den och på vilket sätt är denna seger relevant i dag?

En del kanske undrar hur man kan kalla etableringen av detta lilla parti, som hade en dålig bild i massmedia, för en seger. Men det är en seger, på många sätt. Man skulle kunna säga att SD:s historia har inneburit många små delsegrar. SD hade inte varit där man är i dag om det inte vore för de som lade grunden. Under Klarströms tid som ordförande femdubblade man nästan antalet röster mellan valen 1988 och 1991, och därefter nästan tredubblade man siffran igen mellan valen 1991-1994. Samtidigt tog man sina två första kommunala mandat 1991, som genom att de förvaltats väl ökade till fem valet därpå.

Stillbild: SVT

Stillbild: SVT

Demonstrationer och kravaller. På denna bild kastar en kommunist sten på polisen i samband med en SD-demonstration. Stillbild: SVT

Demonstrationer och kravaller. På denna bild kastar en kommunist sten på polisen i samband med en SD-demonstration. Stillbild: SVT

 

Genom att hålla stora, spektakulära demonstrationer, möten, affischeringar och flygbladsutdelningar gjorde man namnet Sverigedemokraterna känt som ett gatuaktivistiskt parti. Namnet blev under Klarström etablerat hos en väldigt stor del av folket. Kanske inte alltid som något positivt, men partiets sätt att nå ut fungerade. Man saknade ekonomiska resurser och fick dessutom annonsförbud i flera tidningar. Man förvägrades genmälesrätt när media ljugit och borgarrådet Anna Lindh (S) införde förbud för partiet att hyra offentliga lokaler i hela Stockholms län. Demonstrationsstrategin, som vi får läsa om i boken, var alltså ett sätt att tvinga massmedia att skriva om partiet, eftersom det ofta blev tumult när aggressiva motdemonstranter på vänsterkanten gick till angrepp. Det gjorde att väldigt många hade en åsikt om Sverigedemokraterna.

SD:s talesmän Anders Klarström & Ola Sundberg i Nattkafé 1989.

 

Men den första segern är mycket mer än så. Faktum är att man lyckats skapa ett parti som redan i början hade ett brett politiskt program, med en politik inom alla viktiga områden, och som även började växa, inte minst i skolvalen. Det var i detta parti, och inte i Ny Demokrati som vid denna tid var många gånger större, som den då 16-årige Jimmie Åkesson från Sölvesborg sökte sig en framtid inom, när han blev medlem 1995. Klarströms tid vid rodret får alltså betraktas som en seger för svensk nationalism, som lade grunden för kommande segrar.

Som en thriller

I dagens samhälle lever många av oss väldigt stressade liv och vi läser allt färre böcker. Många är också trötta på politik. Men den här boken är läsvärd, även för den som inte är superintresserad av böcker eller av SD:s historia. Det är inte en torr historieskrivning, utan en berättelse av en person som är beredd att ge allt för det han tror på.

anders klarström står på taket till partiets gröna LT 31-buss, som täcks av en stor banderoll med texten ”Sverige åt svenskarna!”. Bilden är från ett tal i Kungsbacka under en torgmötesturné i valrörelsen 1994. Foto: Privat

anders klarström står på taket till partiets gröna LT 31-buss, som täcks av en stor banderoll med texten ”Sverige åt svenskarna!”. Bilden är från ett tal i Kungsbacka under en torgmötesturné i valrörelsen 1994. Foto: Privat

 

Boken bjuder på mycket spänning och vi får berättat för oss om hur vardagen i det då nya partikansliet ”Bunkern” faktiskt såg ut för partiledaren. Vi får också veta mer om Klarströms ungdom, där han beskriver sig själv som en politisk sökare, som gick på möten med flera olika partier. Som 17-åring, i början av 1980-talet, var han under en kortare period med vid några möten med det nationalsocialistiska Nordiska Rikspartiet. Något han senare lade bakom sig, men som än i dag används för att attackera såväl Anders som Sverigedemokraterna. I boken vänder han sig kraftigt mot hur media valt att beskriva honom som person.

Faktum är att Prima Victoria är den enda kompletta beskrivning av SD:s första sju år som skrivits av någon som var med inifrån. Vi får även läsa om hur Anders, efter att han lämnat politiken, attackeras på krogen, går igenom flera familje­tragedier, samtidigt som han blir arbetslös och har svårt att få jobb av politiska skäl. Men efter varje motgång reser han sig upp, en erfarenhet rikare, och går vidare. Han väljer att satsa på musiken, med sitt band The Blackbirds och utbildar sig inom IT, där han kämpar stenhårt och till slut når stora framgångar.

Möte på Gustav Adolfs Torg i Göteborg 1994. Foto: Privat

Möte på Gustav Adolfs Torg i Göteborg 1994. Foto: Privat

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Anna Sandgren

    Det är därför AFS kamp behövs! Några månader på sig och de blir störst bland övriga partier! Vi behöver ett konservativt parti som väger upp Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK.

  • Anna Sandgren

    De har sina rötter i Stalin och Lenin vilket inte är bra, eftersom de mördade över 100 miljoner människor. Jag menar inte så roligt för de arma satar som satte livet till och motsatte sig dem att partiet fortfarande lever under Jonas Sjöstedt.

  • Anna Sandgren

    Bono, en rasist? Youtube: U2 – Bono as Mephisto talks about Sweden – Paris. 9th Sept 2018

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Bilden av verkligheten av Katerina Janouch

INRIKESDen populära författaren Katerina Janouch har utkommit med en ny bok. Bilden av verkligheten kan ses som en årskrönika för 2018, men är mer än så. Det är en personlig skildring av en lång rad fenomen i dagens Sverige med tillbakablickar på det gamla Sverige. Boken är en fristående fortsättning av succéboken Bilden av Sverige och är precis som den indelad i ett kapitel för varje månad. Varje kapitel inleds med ett för månaden aktuellt nyord som belyser den absurda situationen i Sverige.

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

BOKRECENSIONCivilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.

Identitär! – Hur gör man revolution i informationseran?

RECENSIONVi vet massor om vad som är fel med vårt samhälle. Inte minst vet vi att det pågår ett utbyte av Europas befolkning mot folk från andra kontinenter. Vi står inför ett existentiellt hot. Vi vet också att det finns naturliga och självklara politiska lösningar som skulle kunna rädda oss, ändå fortsätter folket att lita mer på gammelmedia och de gamla politiska partierna och ledarna. Hur väcker vi majoriteten till deras och vår överlevnadsfråga? Hur väcker vi intresse och sympati för vår sak? Martin Sellner ger svar i boken Identitär!.

En samtida beskrivning av det västerländska samhällets förfall

RECENSIONDen västerländska civilisationen är byggd på solid grund och det krävs oerhört mycket för att rasera den. Pseudonymen Julia Ceasar beskriver i boken Ombord på Titanic spelar orkestern väl valda specifika händelser såväl som längre skeenden som påverkat och påverkar Sverige i grunden. Boken består av ett antal krönikor som belyser Titanics – det vill säga Sveriges – sjunkförlopp ur olika aspekter på det bitskt humoristiska sätt Julia Caesar blivit känd för.

Recension av filmen Mannen som lekte med elden

Regi av Henrik Georgsson. ”Mannen som lekte med elden” är en biografisk skildring av journalisten och författaren Stieg Larssons liv och gärning, som främst omfattar grundandet av stiftelsen Expo och som upphovsman till Milleniumtrilogin.

Memetisk krigföring – idéernas kamp

INRIKESAnton Stigermark har i dagarna släppt boken Memetisk krigföring, som handlar om förhållandet mellan politik och kultur (Logik förlag). Det är en viktig bok som tar upp så mycket mer än bara konsten att göra virala inlägg på internet. Stigermark gör en djupsinnig analys av förhållandet mellan idéer, personligheter, kultur och den praktiska politik som driver länder och civilisationer. I grunden handlar det om makt, säger Stigermark, även om det tar sig uttryck som en idéernas kamp.

Gå till arkivet

Send this to a friend