SD:s förste partiledare släpper självbiografi

Nu är den här! Anders Klarströms länge emotsedda självbiografi. SD:s förste partiledare, som inte synts till i offentligheten sedan han lämnade över rodret till Mikael Jansson år 1995, berättar öppenhjärtigt om sitt liv och om partiets första hårda år från insidan. Boken innehåller många arkivbilder, dokument och brev från de första åren med SD.

Prima Victoria: Sverigedemokraterna 1988-1995

av Anders Klarström

500 sidor

Pris: 329 kr inkl. fakt

Köp boken här!

 

 

Anders Klarström valdes till parti­ledare i det unga SD år 1992, efter att partiet endast haft talespersoner, varav han var en. Under Klarström växte partiet, fick medial uppmärksamhet och i valet 1994 erhöll man nästan 14 000 röster. Det var också en turbulent tid, då våldsamma antidemokrater tog för vana att spränga möten, ivrigt påhejade av media och utan att polisen förhindrade mötesstörningarna.

Även om det är en självbiografi är det också ett unikt tidsdokument om Sverigedemokraterna. Den unge karismatiske och driftige Klarström personifierade nämligen till stor del partiet, han genomsyrade dess verksamhet och inspirerade medlemmarna. Än i dag nämns hans namn, till exempel flera gånger av statsminister Stefan Löfven när denne tagit upp SD:s historia.

Engelbrektsmanifestationen 1991. Foto: Privat
Engelbrektsmanifestationen 1991. Foto: Privat

 

I boken berättar Klarström det som många minns om SD – de demonstrationer och torgmöten som partiet höll och som allt som oftast urartade i kravaller när maskerade huliganer försökte sabotera dem, mediala framträdanden och tv-debatter, samt anekdoter med kända profiler som Ulf Elfving, Robert Aschberg, Jörn Donner, Ulf Ekberg (Ace of Base), Siewert Öholm och många fler.

Tidningen iDAG/GT:s förstasida om kravallerna, orsakade av motdemonstranterna under SD:s demonstration i Växjö i maj 1994.
Tidningen iDAG/GT:s förstasida om kravallerna, orsakade av motdemonstranterna under SD:s demonstration i Växjö i maj 1994.

Det handlar dock även om personen Anders Klarström. Varför blev han sverigedemokrat? Hur gick det till när han tog över partiledarskapet? Och vad fick honom att lämna det? I samband med detta publicerar Klarström även det brev som Jimmie Åkesson och flera andra medlemmar i SD sände honom som avsked.

Vart tog han vägen?

Sedan Klarström lämnade partiledarposten 1995 har det skrivits mycket om hans person, men inget har skrivits av honom själv. Massmedia påstår än i dag titt som tätt att han skulle vara dömd för mordhot och att han skulle ha varit ”en riktig nazist”. Inget av detta stämmer förstås. De som var med på den tiden hyllar honom. Det finns flera trådar om Anders Klarström på nätforum som Flashback. Några undrar om han verkligen blivit socialdemokrat, andra vill att han kommer tillbaka till politiken. En undrar om det är samme Anders Klarström som i dag är presschef på SOS Alarm. Mycket är spekulationer, ingen vet säkert.

Leif Zeilon (t.h.), SD:s grundare och förste partitalesman, tillsammans med Ola Sundberg, presstalesman 1989-1990. Foto: Privat
Leif Zeilon (t.h.), SD:s grundare och förste partitalesman, tillsammans med Ola Sundberg, presstalesman 1989-1990. Foto: Privat

 

Nu bryter han alltså själv tystnaden efter mer än tjugo år och är åter aktuell på den politiska scenen – den här gången som författare med den helt nya boken Prima Victoria (latin för ”Första segern”). Prima Victoria är Anders egen självbiografi, ett imponerande verk på över femhundra sidor. Boken är skriven på ett engagerande sätt, som får läsaren att leva sig in i situationerna och vilja fortsätta att läsa, sida efter sida. Flera tidigare opublicerade bilder på stora demonstrationer och partiaktiviteter, i form av bland annat en färginlaga i mitten av boken, är också intressanta att bläddra sig igenom. Vi får reda på i detalj vad som hände under 30 Novemberdemonstrationerna, Engelbrektsmarscher och kravaller i Göteborg 1993, Växjö 1994 och så vidare.

Det är en berättelse från en upprorisk tid där författaren själv är med och skriver politisk historia. Vi får veta hur allt gick till inifrån, hur man tänkte och resonerade. Boken är även fylld av historiska anekdoter och händelser som många av oss läst eller hört talas om, fast som oftast berättats av Sverigedemokraternas motståndare, på ett mycket vinklat sätt. Vi får även läsa om händelser som massmedia aldrig tog upp, av rädsla att dessa skulle gynna SD. Det handlar om allt ifrån osända intervjuer och program, till fall där partiet och dess företrädare utsattes för våldsamma angrepp.

Vägen till makten

När Sverigedemokraterna bildades i februari 1988 fanns ingen självklar ledargestalt. Sven Davidson (1931-2005), som tidigare lett folkkampanjen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och senare även varit vice ordförande i det nyligen splittrade Sverigepartiet började komma upp i åren och ville ta ett steg tillbaka. Han skrev i november 1987 i ett utskick till medlemmarna i det sönderfallande Sverigepartiet att ”vad vi behöver nu är en ny ung ledare präglad av idealism och hårda principer”.

Anders Klarström. Foto: Privat
Anders Klarström. Foto: Privat

Kort därpå bildade man Sverigedemokraterna. Efter att en annan av partiets grundare, Leif Zeilon, axlat rollen som talesman tillsammans med Jonny Berg under det första året fick man upp ögonen för den då 23-årige Anders Klarström från Göteborg. Anders hade anslutit sig till partiet bara veckor efter bildandet och han hade snabbt gjort sig känd som en eldig talare, och en sann idealist som gav allt för partiets idéer. Göteborgsavdelningen anordnade regelbundna stormöten, spred många flygblad och sände även närradio. Klarström, som haft en central roll i Göteborg, var som klippt och skuren för den nya rollen och passade väldigt bra in på Davidsons beskrivning av hur nästa ledare borde vara. År 1989 kom det ett brev där han fick frågan om han ville bli en av partiets nya talesmän.

Prima Victoria

Vad är då den första segern, som är innebörden av bokens titel? Vad innebar den och på vilket sätt är denna seger relevant i dag?

En del kanske undrar hur man kan kalla etableringen av detta lilla parti, som hade en dålig bild i massmedia, för en seger. Men det är en seger, på många sätt. Man skulle kunna säga att SD:s historia har inneburit många små delsegrar. SD hade inte varit där man är i dag om det inte vore för de som lade grunden. Under Klarströms tid som ordförande femdubblade man nästan antalet röster mellan valen 1988 och 1991, och därefter nästan tredubblade man siffran igen mellan valen 1991-1994. Samtidigt tog man sina två första kommunala mandat 1991, som genom att de förvaltats väl ökade till fem valet därpå.

Stillbild: SVT
Stillbild: SVT
Demonstrationer och kravaller. På denna bild kastar en kommunist sten på polisen i samband med en SD-demonstration. Stillbild: SVT
Demonstrationer och kravaller. På denna bild kastar en kommunist sten på polisen i samband med en SD-demonstration. Stillbild: SVT

 

Genom att hålla stora, spektakulära demonstrationer, möten, affischeringar och flygbladsutdelningar gjorde man namnet Sverigedemokraterna känt som ett gatuaktivistiskt parti. Namnet blev under Klarström etablerat hos en väldigt stor del av folket. Kanske inte alltid som något positivt, men partiets sätt att nå ut fungerade. Man saknade ekonomiska resurser och fick dessutom annonsförbud i flera tidningar. Man förvägrades genmälesrätt när media ljugit och borgarrådet Anna Lindh (S) införde förbud för partiet att hyra offentliga lokaler i hela Stockholms län. Demonstrationsstrategin, som vi får läsa om i boken, var alltså ett sätt att tvinga massmedia att skriva om partiet, eftersom det ofta blev tumult när aggressiva motdemonstranter på vänsterkanten gick till angrepp. Det gjorde att väldigt många hade en åsikt om Sverigedemokraterna.

SD:s talesmän Anders Klarström & Ola Sundberg i Nattkafé 1989.

 

Men den första segern är mycket mer än så. Faktum är att man lyckats skapa ett parti som redan i början hade ett brett politiskt program, med en politik inom alla viktiga områden, och som även började växa, inte minst i skolvalen. Det var i detta parti, och inte i Ny Demokrati som vid denna tid var många gånger större, som den då 16-årige Jimmie Åkesson från Sölvesborg sökte sig en framtid inom, när han blev medlem 1995. Klarströms tid vid rodret får alltså betraktas som en seger för svensk nationalism, som lade grunden för kommande segrar.

Som en thriller

I dagens samhälle lever många av oss väldigt stressade liv och vi läser allt färre böcker. Många är också trötta på politik. Men den här boken är läsvärd, även för den som inte är superintresserad av böcker eller av SD:s historia. Det är inte en torr historieskrivning, utan en berättelse av en person som är beredd att ge allt för det han tror på.

anders klarström står på taket till partiets gröna LT 31-buss, som täcks av en stor banderoll med texten ”Sverige åt svenskarna!”. Bilden är från ett tal i Kungsbacka under en torgmötesturné i valrörelsen 1994. Foto: Privat
anders klarström står på taket till partiets gröna LT 31-buss, som täcks av en stor banderoll med texten ”Sverige åt svenskarna!”. Bilden är från ett tal i Kungsbacka under en torgmötesturné i valrörelsen 1994. Foto: Privat

 

Boken bjuder på mycket spänning och vi får berättat för oss om hur vardagen i det då nya partikansliet ”Bunkern” faktiskt såg ut för partiledaren. Vi får också veta mer om Klarströms ungdom, där han beskriver sig själv som en politisk sökare, som gick på möten med flera olika partier. Som 17-åring, i början av 1980-talet, var han under en kortare period med vid några möten med det nationalsocialistiska Nordiska Rikspartiet. Något han senare lade bakom sig, men som än i dag används för att attackera såväl Anders som Sverigedemokraterna. I boken vänder han sig kraftigt mot hur media valt att beskriva honom som person.

Faktum är att Prima Victoria är den enda kompletta beskrivning av SD:s första sju år som skrivits av någon som var med inifrån. Vi får även läsa om hur Anders, efter att han lämnat politiken, attackeras på krogen, går igenom flera familje­tragedier, samtidigt som han blir arbetslös och har svårt att få jobb av politiska skäl. Men efter varje motgång reser han sig upp, en erfarenhet rikare, och går vidare. Han väljer att satsa på musiken, med sitt band The Blackbirds och utbildar sig inom IT, där han kämpar stenhårt och till slut når stora framgångar.

Möte på Gustav Adolfs Torg i Göteborg 1994. Foto: Privat
Möte på Gustav Adolfs Torg i Göteborg 1994. Foto: Privat
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available
Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Personlig analys av ett Sverige i kris

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

När araber tog slavar på Island

När araber tog slavar på Island

🟠  I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Sverige sett med finska ögon

Sverige sett med finska ögon

🟠 Vad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.