Skip to Content

”Det är dags att flumskolan tar slut”, säger Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson i riksdagen. Foto: SD
Politik

Shanghai-modell för svensk skola

Sverigedemokraterna höll presskonferens den 9 juni om skolans framtid. Sverige har de senaste åren fallit i Pisa-undersökningar, något man nu vill sätta stopp för. Bland annat vill man införa en så kallad Shanghai-modell, ett system som lyft Shanghai till skoltoppen.

Publicerad: 24 juni, 2015, 11:01

  • Svenska

Läs även

Sverige låg en gång i toppen när det kom till utbildning, men har sjunkit markant de senaste åren. Den internationella kunskapsutvärderingen Pisa granskar matematik, läsförståelse och naturvetenskap, och i dess mätningar som genomförts 2006, 2009 och 2012 har Sveriges resultat dalat i samtliga tre ämnen. 2012 ligger Sverige under OECD-genomsnittet. Nedgången har varit snabbare än i flertalet andra länder, och den snabbaste nedgången har varit i ämnet matematik, där resultatet har minskat med 38 punkter från 2003 till 2012.

Den 9 juni presenterade Sverigedemokraterna sitt förslag för att ”skapa världens bästa skola”. Förslaget omfattar bland annat kompetensutveckling, certifiering och rejäla lönelyft.

– Det är obekväma sanningar vi har att presentera, sade Stefan Jakobsson, SD:s utbildningspolitiske talesperson på presskonferensen. Han har själv arbetat som lärare i 15 år och har en bra insyn i yrket.

Jakobsson berättar för Nya Tider att han slutade som lärare eftersom han inte längre kunde ta ansvar för den dåliga utbildningen.

– Det var skolfrågorna som fick mig att engagera mig i Sverigedemokraterna, säger han.

– Den svenska skolan är internationellt sett dålig. Lärarutbildningen är på avgörande punkter undermålig och många elever ges inte förutsättningar att nå adekvat kunskapsnivå, säger Jakobsson.
Jakobsson menar att hela skolsystemet är dåligt och att lärarutbildningen måste bli bättre.

– Vi ska hjälpa de lärare som behöver det att bli bättre pedagoger. Och det gör vi med hjälp av certifieringar, som sker stegvis. Shanghai-modellen ger lärare en chans att göra karriär inom sitt yrke och samtidigt rejält öka sin inkomst. Engagemang ska helt enkelt betala sig, förklarar han.

Vidare menar han att arbetsmiljön i skolan är dålig. Inte bara elever utan också många lärare mår dåligt och kan inte sköta sitt arbete på grund av den dåliga miljön, berättar han.

– Det spelar ingen roll om man höjer lärarnas löner. De vill helt enkelt inte jobba i en sådan extremt dålig arbetsmiljö, säger Jakobsson.

Jakobssons recept är att läraryrket måste bli attraktivt igen, så att man kan behålla de bra lärare som finns i skolan, så att man lockar tillbaka de tusentals lärare som lämnat, men även locka in nya lärare till yrket.

– Attraktionskraften för yrket ökar om man skapar en bra arbetsmiljö där lärare kan utvecklas åt det håll de vill. En skola och arbetsplats där de kan göra en meningsfull karriär. Kunskapsstarka lärare ökar kvalitén i skolan. Det är eleverna som blir vinnarna när det finns en engagerad lärarkår.

Jakobsson berättar att Sverigedemokraterna tagit lärdom av de länder som lyckats bäst. Shanghai-modellen tyckte de var intressant för Sverige.

– I Shanghai rankas eleverna bäst i världen i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Det är ett lyckat system. På 30 år har Shanghai gått från bottenresultat till absoluta toppen, enligt undersökningar från OECD, säger Jakobsson.

Sverigedemokraterna anser att de bästa resurserna ska gå till de svagaste eleverna.

– Genom att skapa världens bästa lärarkår kan vi på riktigt hjälpa de elever som är i mest behov av hjälp. De bästa lärarna ska hjälpa de elever som är i mest behov.

Jakobsson vill se ett system med jourskolor där man ger svaga elever rätt förutsättningar med hjälp av de bästa och mest drivna pedagogerna.

– Ingen elev ska behöva falla ut eller misslyckas. Ambitionen måste alltid vara att få tillbaks eleven i en vanlig klass. ”Superlärare” kan lyfta hela skolan. Det finns helt enkelt inget dåligt med denna modell, hävdar han.

Den viktigaste orsaken till de dåliga resultaten är enligt Jakobsson de ideologiska reformerna som monterat ned ett fungerande utbildningssystem.

– Man har inte prioriterat kunskapsstarka lärare utan istället på att ge mer och mer makt till eleverna. Genus-pedagogiken och ideologiska reformer är meningslösa. Vi ser resultatet nu. Det är ledaregenskaper och kognitivt kunnande vi ska satsa på, säger han.

Han menar att detta kan åstadkommas med ganska enkla metoder och att det inte är dyrt att införa reformen.

– Inför katederundervisning igen. De länder som lyckats bäst i världen har en sak gemensamt, nämligen katederundervisning, berättar han.

Jakobsson berättar vidare att SD vill se en statlig vidareutbildning som sker under arbetstid, 30 timmars utvärdering med hjälp av kollegor som sitter med i klassrummet. I modellen ingår även ett mentorskap för att vidareutbilda andra lärare. Kunskapen ska spridas ut bland lärare och göra yrket värdefullt.

– Det sker ständigt nya saker och vi vill ge möjlighet att inom läraryrkets timmar utveckla sig konstant.

Partiet vill också att skolmaten ska lagas på plats, att halvfabrikat ska tas bort och att maten ska lagas av utbildade kockar.

– Att maten lagas på plats av närproducerade produkter gynnar den svenska marknaden, säger Jakobsson.

Jakobsson berättar att ingen kritik mot SD:s förslag hittills framförts från förbund eller andra partier, vilket man tolkar som positivt.

Sverigedemokraternas förslag

SD har budgeterat 280 miljoner kronor för dessa satsningar:

  • Skärpa reglerna för vilka som kommer in på lärarutbildningen.
  • Höja intagningsgränsen på lärarutbildningen.
  • Införa nationella riktlinjer för tydlighet kring skolors resultat.
  • Nationella team som sätts in i skolorna med störst behov.
  • Certifiera 150 000 lärare.
Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Deprecated: Tema utan comments.php har upphört sedan version 3.0.0 utan alternativ tillgängliga. Inkludera en comments.php-mall i ditt tema. in /www/doc/www.nyatider.nu/www/wp-includes/functions.php on line 5059

Kommentarer inaktiverade.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend