<strong>Häftig debatt.</strong> Publiken i St Jakobs kyrka diskuterar livligt islam och den beskrivning av religionen som föredraget förmedlade. Flera kritiska islamkännare fanns på plats, bland andra den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Sharia i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan vill lära ut om sharia och Koranen. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren har haft ett antal föreläsningar i St Jacobs kyrka tillsammans med läraren Shiraf Sebaie. ”Kristna och muslimer tror på samma gud. Det är en irrationell fobi att vara rädd för islam”, menar domkyrkokommunister Ulf Lindgren. Hans påstående möttes av skarpa mothugg från flera islamkännare i publiken.
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Den 15 oktober anordnades en föreläsning om islam i St Jakobs kyrka i centrala Stockholm. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren berättar att många församlingsmedlemmar under lång tid hört av sig med frågor kring islam och varit oroliga. Han bedyrar för Nya Tider att kristna inte behöver känna någon oro alls. Islam är som kristendomen en religion. Det är vissa som vantolkar och begår fel i religionens namn, säger Lindgren.

Föredraget inleddes med att Lindgren jämförde islamofobi, vilket han felaktigt beskrev som hat mot muslimer (fobi är rädsla), med att man förr hatade häxor, katoliker, judar och homosexuella. Redan här började publiken att protestera och för att slippa för många jobbiga frågor lämnade Lindgren över till Shiraf Sebaie, muslim som bedriver egen utbildningsverksamhet.

Sebaie menade att det hela handlar om misstolkningar och bristen på kunskap om hur Koranen ska läsas och tolkas.
– Koranen är en enda mening och den måste läsas i en följd, sade hon bland annat.

Sharif menar att ett problem för en icke-muslim är att de till exempel inte förstår att Koranen skrevs under 23 år. Att ta en vers ur det totala sammanhanget är meningslöst, då betyder verserna eller Koranen ingenting, menar hon.

Som exempel läste hon upp ett antal våldsamma verser ur Koranen och bedyrade sedan att dessa inte hade något med våld, islam eller Koranen att göra överhuvudtaget.

Många islamkännare och kritiker hade sökt sig till mötet och de reagerade starkt på vad som sades. I publiken gick det att se ex-muslimen Mona Walter och islamkännaren Bertil Malmgren. Gång på gång försökte dessa ställa frågor till Sebaie. Ulf Lindgren avbröt dock det hela med leenden, små korta fraser om kyrkans ondska och korsriddare. Åhörarna protesterade då ännu mer.

– Nu är det som i Mellanöstern, sade Ulf Lindgren när det var som allra mest högljutt.

– Vi har skilda traditioner och Gud visar olika ansikten för oss, men vi har samma Gud, hävdade han med ett stort leende.

Sebaie hävdade flera gånger under samtalet att våldet inom islam kommer på grund av inblandning av en ”yttre hand”. Dagens våld i Mellanöstern och i länder där muslimer bor beror på att utomstående lagt sig i vad som pågår, sade hon.

När Bertil Malmberg berättade rena historiska fakta om hur Muhammed och hur hans efterföljare spridit islam med svärd i hand ansåg Sebaie att man måste se till sammanhanget.

– Ja det stämmer att dessa suror finns i Koranen men de kom till i en särskild situation när Muhammeds klan attackerade honom i Mecka på 620-talet. De ville inte acceptera hans nya religion och därför måste han försvara sig, sade hon.

Det blev stormigt i St Jacobs kyrka och Ulf Lindgren avbröt:

– Vi måste komma ihåg att vi kristna med har ett våldsamt förflutet. Under det 30-åriga kriget på 1600-talet stred kristna svenskar mot katoliker under Gustav II Adolf.

Diskussionen i den efterföljande frågestunden var många gånger hätsk och frågorna många. Många kristna i publiken ställde frågor som varken Sharif eller Ulf kunde ge några direkta raka svar på. När kyrkan stängde fortsatte debatten utanför. Mona Walter var skarp i sin kritik mot Lindgren. Hon säger till Nya Tider att Lindgren ljuger, han ljuger sina medlemmar rakt upp i ansiktet. Han borde inte få jobba som präst i svenska kyrkan.

En kristen man som kommit till kyrkan med sin flickvän berättade för Nya Tider att han är mer förvirrad och mer skeptisk till islam nu.

– Lindgren kan inte ha varit allvarlig. Han kan inte mena att islam och kristendomen är samma sak? sade mannen upprört.

Han betecknar det hela som ett propagandamöte för islam.

– Är det som så att kyrkan vill att vi konverterar till islam? Man får den känslan, tycker han.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

🟠 INRIKES Misshandel bland ungdomar är ett utbrett och allvarligt problem i Sverige, något som Brottsförebyggande rådet (Brå) därför anser behöver uppmärksamhet. Man har därför släppt en rapport i ämnet som visar på en stark överrepresentation för invandrad brottslighet även här. Utsatthet för misshandel kan få omfattande och långvariga konsekvenser för de drabbade. Även för ungdomar som utsätter andra för misshandel kan sådant brottsligt beteende ge betydande mentala och psykosociala problem enligt forskningsresultat som Brå stödjer sig på. Allt enligt den svenska doktrinen att det är mer synd om gärningsmannen än om offret.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Ranes stenar i Askeberga

🟠 HISTORIA I närheten av Tidan i Västergötland finns en skeppssättning som sannolikt restes under yngre järnåldern. Den är känd under namnen Askeberga skeppssättning, Ranes stenar, Ranes skepp och Ranstena Domarring. Den är den näst största skeppssättningen i Sverige.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.