<strong>Häftig debatt.</strong> Publiken i St Jakobs kyrka diskuterar livligt islam och den beskrivning av religionen som föredraget förmedlade. Flera kritiska islamkännare fanns på plats, bland andra den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Sharia i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan vill lära ut om sharia och Koranen. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren har haft ett antal föreläsningar i St Jacobs kyrka tillsammans med läraren Shiraf Sebaie. ”Kristna och muslimer tror på samma gud. Det är en irrationell fobi att vara rädd för islam”, menar domkyrkokommunister Ulf Lindgren. Hans påstående möttes av skarpa mothugg från flera islamkännare i publiken.
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Den 15 oktober anordnades en föreläsning om islam i St Jakobs kyrka i centrala Stockholm. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren berättar att många församlingsmedlemmar under lång tid hört av sig med frågor kring islam och varit oroliga. Han bedyrar för Nya Tider att kristna inte behöver känna någon oro alls. Islam är som kristendomen en religion. Det är vissa som vantolkar och begår fel i religionens namn, säger Lindgren.

Föredraget inleddes med att Lindgren jämförde islamofobi, vilket han felaktigt beskrev som hat mot muslimer (fobi är rädsla), med att man förr hatade häxor, katoliker, judar och homosexuella. Redan här började publiken att protestera och för att slippa för många jobbiga frågor lämnade Lindgren över till Shiraf Sebaie, muslim som bedriver egen utbildningsverksamhet.

Sebaie menade att det hela handlar om misstolkningar och bristen på kunskap om hur Koranen ska läsas och tolkas.
– Koranen är en enda mening och den måste läsas i en följd, sade hon bland annat.

Sharif menar att ett problem för en icke-muslim är att de till exempel inte förstår att Koranen skrevs under 23 år. Att ta en vers ur det totala sammanhanget är meningslöst, då betyder verserna eller Koranen ingenting, menar hon.

Som exempel läste hon upp ett antal våldsamma verser ur Koranen och bedyrade sedan att dessa inte hade något med våld, islam eller Koranen att göra överhuvudtaget.

Många islamkännare och kritiker hade sökt sig till mötet och de reagerade starkt på vad som sades. I publiken gick det att se ex-muslimen Mona Walter och islamkännaren Bertil Malmgren. Gång på gång försökte dessa ställa frågor till Sebaie. Ulf Lindgren avbröt dock det hela med leenden, små korta fraser om kyrkans ondska och korsriddare. Åhörarna protesterade då ännu mer.

– Nu är det som i Mellanöstern, sade Ulf Lindgren när det var som allra mest högljutt.

– Vi har skilda traditioner och Gud visar olika ansikten för oss, men vi har samma Gud, hävdade han med ett stort leende.

Sebaie hävdade flera gånger under samtalet att våldet inom islam kommer på grund av inblandning av en ”yttre hand”. Dagens våld i Mellanöstern och i länder där muslimer bor beror på att utomstående lagt sig i vad som pågår, sade hon.

När Bertil Malmberg berättade rena historiska fakta om hur Muhammed och hur hans efterföljare spridit islam med svärd i hand ansåg Sebaie att man måste se till sammanhanget.

– Ja det stämmer att dessa suror finns i Koranen men de kom till i en särskild situation när Muhammeds klan attackerade honom i Mecka på 620-talet. De ville inte acceptera hans nya religion och därför måste han försvara sig, sade hon.

Det blev stormigt i St Jacobs kyrka och Ulf Lindgren avbröt:

– Vi måste komma ihåg att vi kristna med har ett våldsamt förflutet. Under det 30-åriga kriget på 1600-talet stred kristna svenskar mot katoliker under Gustav II Adolf.

Diskussionen i den efterföljande frågestunden var många gånger hätsk och frågorna många. Många kristna i publiken ställde frågor som varken Sharif eller Ulf kunde ge några direkta raka svar på. När kyrkan stängde fortsatte debatten utanför. Mona Walter var skarp i sin kritik mot Lindgren. Hon säger till Nya Tider att Lindgren ljuger, han ljuger sina medlemmar rakt upp i ansiktet. Han borde inte få jobba som präst i svenska kyrkan.

En kristen man som kommit till kyrkan med sin flickvän berättade för Nya Tider att han är mer förvirrad och mer skeptisk till islam nu.

– Lindgren kan inte ha varit allvarlig. Han kan inte mena att islam och kristendomen är samma sak? sade mannen upprört.

Han betecknar det hela som ett propagandamöte för islam.

– Är det som så att kyrkan vill att vi konverterar till islam? Man får den känslan, tycker han.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

🟠 DEBATT. BRICS framställs som en motpol till G7 och förkämpe för den ”globala söderns” utvecklingsländer. Den sägs bygga en multipolär värld, som Ryssland och Kina förespråkar. Många jublar över utvecklingen, både oppositionen i Väst och fattiga i u-länder, men verkligheten är som så ofta en helt annan. Bakom kulisserna drar globalisterna i trådarna även här, och vi kan redan nu se vilken sida som kommer att gå vinnande ur den skapade kraftmätningen och vilken kontinent som kommer gå under i processen. Det menar veckans debattskribent Christer Ericsson, Nya Tiders utrikesredaktör.

Inblickar i den tidiga kristendomen

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Läs även:

Masskjutning på pub – blind man dog

Masskjutning på pub – blind man dog

🟠 INRIKES En svartklädd man sköt ihjäl en man i 20-årsåldern med kopplingar till gängkriminalitet på en pub i Sandviken – men under den vilda attacken blev tre andra personer än måltavlan skjutna och en av dessa, en blind man i 70-årsåldern avled till följd av sina skador.

Stora migrationspolitiska förändringar

Stora migrationspolitiska förändringar

🟠 INRIKES Under en pressträff på Migrationsverkets förvar i Åstorp meddelas att regeringen och Sverigedemokraterna kommer verka för omfattande förändringar av den rådande migrationspolitiken, som både Jimmie Åkesson och Justitieminister Gunnar Strömmer menar är anledningen till det ohejdade grova våld som drabbar Sverige. Asylsökare ska inte längre kunna gömma sig i skuggsamhällen, kriminella ska utvisas – och militären ska kunna sättas in mot invandrargängen.

Försvarets budget stärks kraftigt

Försvarets budget stärks kraftigt

🟠 INRIKES Sveriges försvar genomgår en kraftig upprustning och budgeten ökar till 119 miljarder nästa år, en ökning med hela 27 miljarder. Av dessa är 700 miljoner öronmärkta för Sveriges Natoavgift och en del av satsningen utgörs av integration i Nato, trots att vårt land ännu inte är medlem i försvarsalliansen.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Siden och porträtt

🟠 Om Alexander Roslins konstnärskap. Den svenske 1700-talskonstnären Alexander Roslin är än idag känd och uppskattad för sin förmåga att fånga hur siden och sammet kan skimra och glänsa i ljus. Han valdes in i franska konstakademin och har målat flera berömda porträtt.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.