<strong>Häftig debatt.</strong> Publiken i St Jakobs kyrka diskuterar livligt islam och den beskrivning av religionen som föredraget förmedlade. Flera kritiska islamkännare fanns på plats, bland andra den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Sharia i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan vill lära ut om sharia och Koranen. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren har haft ett antal föreläsningar i St Jacobs kyrka tillsammans med läraren Shiraf Sebaie. ”Kristna och muslimer tror på samma gud. Det är en irrationell fobi att vara rädd för islam”, menar domkyrkokommunister Ulf Lindgren. Hans påstående möttes av skarpa mothugg från flera islamkännare i publiken.
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Föreläsare. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren och utbildare Shiraf Sebaie propagerade för islam. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Den 15 oktober anordnades en föreläsning om islam i St Jakobs kyrka i centrala Stockholm. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren berättar att många församlingsmedlemmar under lång tid hört av sig med frågor kring islam och varit oroliga. Han bedyrar för Nya Tider att kristna inte behöver känna någon oro alls. Islam är som kristendomen en religion. Det är vissa som vantolkar och begår fel i religionens namn, säger Lindgren.

Föredraget inleddes med att Lindgren jämförde islamofobi, vilket han felaktigt beskrev som hat mot muslimer (fobi är rädsla), med att man förr hatade häxor, katoliker, judar och homosexuella. Redan här började publiken att protestera och för att slippa för många jobbiga frågor lämnade Lindgren över till Shiraf Sebaie, muslim som bedriver egen utbildningsverksamhet.

Sebaie menade att det hela handlar om misstolkningar och bristen på kunskap om hur Koranen ska läsas och tolkas.
– Koranen är en enda mening och den måste läsas i en följd, sade hon bland annat.

Sharif menar att ett problem för en icke-muslim är att de till exempel inte förstår att Koranen skrevs under 23 år. Att ta en vers ur det totala sammanhanget är meningslöst, då betyder verserna eller Koranen ingenting, menar hon.

Som exempel läste hon upp ett antal våldsamma verser ur Koranen och bedyrade sedan att dessa inte hade något med våld, islam eller Koranen att göra överhuvudtaget.

Många islamkännare och kritiker hade sökt sig till mötet och de reagerade starkt på vad som sades. I publiken gick det att se ex-muslimen Mona Walter och islamkännaren Bertil Malmgren. Gång på gång försökte dessa ställa frågor till Sebaie. Ulf Lindgren avbröt dock det hela med leenden, små korta fraser om kyrkans ondska och korsriddare. Åhörarna protesterade då ännu mer.

– Nu är det som i Mellanöstern, sade Ulf Lindgren när det var som allra mest högljutt.

– Vi har skilda traditioner och Gud visar olika ansikten för oss, men vi har samma Gud, hävdade han med ett stort leende.

Sebaie hävdade flera gånger under samtalet att våldet inom islam kommer på grund av inblandning av en ”yttre hand”. Dagens våld i Mellanöstern och i länder där muslimer bor beror på att utomstående lagt sig i vad som pågår, sade hon.

När Bertil Malmberg berättade rena historiska fakta om hur Muhammed och hur hans efterföljare spridit islam med svärd i hand ansåg Sebaie att man måste se till sammanhanget.

– Ja det stämmer att dessa suror finns i Koranen men de kom till i en särskild situation när Muhammeds klan attackerade honom i Mecka på 620-talet. De ville inte acceptera hans nya religion och därför måste han försvara sig, sade hon.

Det blev stormigt i St Jacobs kyrka och Ulf Lindgren avbröt:

– Vi måste komma ihåg att vi kristna med har ett våldsamt förflutet. Under det 30-åriga kriget på 1600-talet stred kristna svenskar mot katoliker under Gustav II Adolf.

Diskussionen i den efterföljande frågestunden var många gånger hätsk och frågorna många. Många kristna i publiken ställde frågor som varken Sharif eller Ulf kunde ge några direkta raka svar på. När kyrkan stängde fortsatte debatten utanför. Mona Walter var skarp i sin kritik mot Lindgren. Hon säger till Nya Tider att Lindgren ljuger, han ljuger sina medlemmar rakt upp i ansiktet. Han borde inte få jobba som präst i svenska kyrkan.

En kristen man som kommit till kyrkan med sin flickvän berättade för Nya Tider att han är mer förvirrad och mer skeptisk till islam nu.

– Lindgren kan inte ha varit allvarlig. Han kan inte mena att islam och kristendomen är samma sak? sade mannen upprört.

Han betecknar det hela som ett propagandamöte för islam.

– Är det som så att kyrkan vill att vi konverterar till islam? Man får den känslan, tycker han.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

🟠 BROTT OCH STRAFF De fem araberna lurade med sig en ung svensk kvinna till en avskild plats i Kungsparken i Malmö innan de inledde en brutal gruppvåldtäkt där de våldtog henne oralt, vaginalt och analt. Nu har domen kommit – men straffen blir låga. En av gruppvåldtäktsmännen åläggs ”straffet” att han inte får festa kvällstid på helger – i ett års tid.

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

🟠 Enligt värdegrundstrogna auktoriteter är vissa människor ständiga problem. Inte ens att de är döda gör saken bättre. Bäst då att låtsas att de inte funnits alls. Det anser opartiska Sveriges Radio, som genom politiska påtryckningar fått regeringen att radera en kompositör från det svenska musikarvet.

Läs även:

Centern leds nu av turkisk muslim

Centern leds nu av turkisk muslim

🟠 INRIKES Nu står det klart att Muharrem Demirok, 46, blir ny partiledare för Centerpartiet. Den tvåfaldigt misshandelsdömda muslimen har ännu inte avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och skapar redan vid tillträdet som partiledare stor splittring inom Centern.

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

🟠 INRIKES De etniska svenskarnas intresseförening, Det fria Sverige (DFS) har sedan den 30 januari genomfört frivilliga trygghetsvandringar såväl dag- som nattetid i västgötska Älgarås. Bakgrunden är att personer med missbruksproblem börjat sprida otrygghet bland de boende i form av stölder och nedskräpning i området. Samtidigt har polisens insatser hittills varit tämligen verkningslösa, säger Magnus Söderman, en av DFS:s styrelseledamöter i en kommentar till Nya Tider.

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Nyhetsdygnet

Nordangård: Världshjärnan och den ultimata planekonomin

🟠 Strax före jul i fjol släppte Jacob Nordangård sin senaste bok, Den digitala världshjärnan. Där fortsätter han granskningen från sina tidigare böcker, Rockefeller – en klimatsmart historia och Den globala statskuppen, av hur de allra rikaste och mäktigaste, aldrig valda, styr världssamfundet mot ett teknokratiskt elitstyre som de själva kontrollerar. Det hela sker med föregivet goda föresatser att rädda världsbefolkningen från sjukdomar, utrota fattigdom och rädda planetens livsuppehållande natursystem. Metoden är genomgående att övervaka, beräkna och styra allt i detalj med hjälp av artificiella intelligenser.

Avatars förtrollande katarsis

🟠 Filmrecension. Avatar: The Way of Water, som hade premiär i december, har dragit stor biopublik, medan mottagandet bland kulturkritikerna varit svalt. En som höjer filmen till skyarna är Jüri Lina, själv filmregissör. I denna recension menar han att Avatar förmedlar avgörande vishet på ett fulländat sätt och jämför med andra storverk ur filmhistorien.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT05web-thumbnail
Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.