Skip to Content

Bild vänster: Propagandabilden. Är detta ”prinsessan Tuvstarr” 2017? Så här vill man i alla fall att svensken ska uppfatta sitt förhållande till skogen. Kvinnan har en klänning tillverkad av viskos som är ett träfibermaterial. Propagandabild från initiativet ”Svenska Skogen” som under hösten visats på annonsplatser i hela landet. Bakom initiativet står LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik Skog och Sveaskog. Bild höger: verkligheten. Typiskt mellansvenskt skogslandskap. Foto: Nya Tider
DEN SVENSKA SKOGEN

Den svenska skogen: Statens eller folkets ansvar?

PappersupplaganNya Tider v. 06

Svensk natur är skog. Sverige tillhör det subarktiska barrskogsbältet. Det svenska folkets sinnelag är präglat av tusenårig kamp med och mot skogen. Det inre av Norrland bestod väsentligen av urskogar långt in på 1800-talet. Urbaniseringen och landskapets förvandling till ändlösa trädplantage är en tragedi inte bara för växter och djur utan också en tärande sjukdom på vårt folks djupare sinnelag. Att skydda och vårda naturvärden måste vara en helig plikt för den som tror att människan i grunden är natur och har en plats på Jorden.

Publicerad: 10 februari, 2018, 07:05

 • Svenska

Läs även

Skogsindustrin har varit orimligt framgångsrik med att övertyga svenskar, och i synnerhet beslutsfattare, om att svenskt skogsbruk är långsiktigt hållbart, och att om bara mark­ägare och industri får göra vad de vill så kan skogsbruket vara universallösningen på allt från klimatförändringar till arbetslöshet, bostadsbrist och integration, samtidigt som det bidrar till exportinkomster och stimulerar den allmänna tillväxten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Som gammal skogsägare blir man fly förbannad på alla som tror sig veta mer om skog, än den samlade kunskap som lagrats under 100 tals år.
  Nu är det “nyckelbiotoper” som till varje pris måste “bevaras”. När skogen blir gammal säger Skogsstyrelsen nej till avverkning just p.g.a. att den gamla skogen möjligen hyser nyckelbiotoper?
  Nog har alla hört om “klimatförändringar” främst i Norrland, men ingen har märk några, hur kan det komma sig?

 • Bo39

  Lösningen av detta problem och en massa andra samtidigt är grundskatter: Flytta det mesta av skattetrycket från produktiv verksamhet till destruktiv och till nyttjandet av begränsade naturresurser.

  Med en marknyttjandeskatt relaterad till exploateringsgrad och områdets skyddsklass, skulle man ha en “kran” för att få den önskade balansen mellan naturvård och explooatering.

 • Kallegusta

  Återigen om körskador, kalhyggen och felaktig skogspolitik med förmodligen för lite regler att anpassa sig till.
  I Sverige har skogen brukats i ca 400 år, sedan gruvor och järnbruk, skeppstillverkning, husbyggen satte igång. Arbetsamma bönder och skogsägare har under årenslopp försökt anpassa sig efter myndigheternas påbrå och regler. När jag röjde första gången så var det en konsult från skogsvårdsstyrelsen och besikta, han sa att jag skulle röja hårdare, all björk skulle bort och likaså gran, det var tall som skulle växa där, trots att det naturligt vuxit ett blandskog med både björk och gran. Inte lyssna jag på honom, det växer en fin blandskog där. Nu ska man lämna björk, ja vissa kan tillomed få bidrag för att lämna lövträd. Bara en i mängden av alla dessa myndighets svängningar. Än svänger det hit än svänger det dit. Få se vars det svänger med klimathotet om några år, när de flesta börjar inse att det inte finns nåt hot om varmare klimat, snarare bättre klimat,men med risk för kallare.
  Sedan har det fortsatt, myndigheten har svängt hit och dit med folkopinionens hjälp och vi har försökt använda sunda förnuftet mot dessa anvisningar. Vi har trots det, ett av världens bästa brukade skogar, mycket för att vi har en relativt blandat ägarkategori. Nu mer, med mindre och mindre antal självverksamma ofta med lång kunskap sedan flera generationer, finns det en risk att det blir en rådande opinion som styr skogsbruket. Då får vi likartad skog så småningom, som myndigheter styrt det till. Statens skogar är dom hårdast brukade. Skogen har varit och kommer att vara landets ryggrad om inte svammel och grönavågen romantiska opinions bildningar förstör det. Vi har reservat så det räcker, och vi har gammalskog lite varstans, om skogen har klarat sig i 400 år, så behövs inte fler restriktioner, snarare mindre. Bara en massa miljarder kronor som under årenslopp slängts i sjön, och till miljönissar.
  Körskador har förekommit sedan sjuttiotalet, kan nån visa dom skadorna, nej naturen läker alla sår.
  Skog och natur är aldrig utan förändring, kommer man tillbaks till ett ställe efter tio år så ser det helt annorlunda ut,sol och vind, brand, tillväxt av träd och buskar, snö, vatten och tjäle,förändrar naturen hela tiden.

 • samuelafugglas

  Vi har skrämmande exempel på hur skattefinansierad oavsättliga små tjänstemän på länsstyrelser och i kommuner missbrukar sin ställning och terroriserar, hycklar och kränker enskilda svenska medborgares naturliga rätt till enskild egendom. Står det inte så i RF Kap 2:15 ? Det kan inte accepteras att socialistiska regelverk skall tillåtas att kriminalisera enskilda medborgare och bryta mot grundlagen?
  För inte så länge sedan gjorde den självsvåldige numera godsägaren till St. Torp Hr. Göran Persson en överlåtelse på okända villkor av Sveaskog AB, ett eller flera markområden om ca 80.000 ha till naturterroristerna och fördärvarna på Naturvårdsverket. Jag har upplevt och förvånats av hur man misshandlat naturen i det forna DDR, garantera inte till gagn för vare sig människor eller djuren!

 • Bo39

  Naturen är redan i stort sett utraderad och bara ynkliga rester återstår av skog i ett hav av kalhyggen och planteringar. – När nu man försöker rädda det som finns kvar, får det formen av att straffa dem som gjort rätt. – Min morbror hade utägor på en sandig ås som betats under sekler där det fanns en väldigt rik flora. – Ägorna runt om hade gödslats så att gräset tagit över, planterats igen med gran, eller styckats av till stugtomter och nu aktualiserades att göra reservat av det som fanns kvar: Min morbrors ägor.

  Problemets rätta lösning måste bestå i att belöna dem som gör rätt och med grundskatter har man ett fungerande verktyg.

Vill inte att ungrare föder ungerska barn

KRÖNIKA

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

BOKRECENSIONCivilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.

Så använder Allmänna arvsfonden miljarderna

NYA TIDER GRANSKAR ARVSFONDENGenom alla de dödsbon som tillfaller Allmänna arvsfonden sitter fonden i dag på stora tillgångar. Dessa miljarder ska delas ut till olika projekt, och valen av mottagare har vid flera tillfällen kritiserats. Bland annat har organisationer som själva har radikala åsikter fått pengar för att motverka radikalisering. Nya Tiders granskning visar att en stor del av pengarna går till uttalat etniska organisationer, där svenskar exkluderas. Främst är det olika somaliska organisationer och så kallade ensamkommande som sticker ut.

Venezuela: USA:s roll och nyckelpersonerna bakom

UTRIKESDet står nu klart att den pågående kuppen i Venezuela leds av USA och även vilka nyckelpersonerna bakom den är. Metoderna för att uppnå regimskifte är närmast identiska med de vi tidigare sett i andra länder. Nya Tider kommer här med hjälp av våra källor att titta närmare på hur och varför detta sker i Venezuela samt påvisa inblandning av den så kal­lade Deep State och göra flera förskräckande historiska liknelser.

Trump och Löfven tillämpar klassisk taktik

KRÖNIKA. För att stärka sin maktställning och förverkliga sin strategi som går ut på att etablera en suverän hegemoni utser en politisk ledare en lämplig syndabock. Denna kan vara en etnisk grupp, en ideologisk rörelse eller ett konkurrerande politiskt parti. Att utnämna sin motståndare till folkfiende är en gammal beprövad taktik.

Globalismens konsekvenser: Exemplet Sverige

OPINION: INGRID BJÖRKMANDen svenska regeringsbildningen är ett exempel på globalismens inflytande i Sverige, och ger en tydlig fingervisning om deras agenda: att till varje pris fortsätta att styra om resurser till sig själva medan befolkningen får det sämre, och för att uppnå detta måste all opposition – i Sverige i form av Sverigedemokraterna – stoppas från allt inflytande. Det skriver Ingrid Björkman i veckans debattartikel.

”Tunnelbanegate”: Den enda rasismen är riktad mot vita

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

USA som världspolis och imperialist

KRÖNIKA. Trump agerar för att störta Maduro i Venezuela och han har lyckats få med sig elva EU-stater på detta. Sverige blev ett av de första EU-länder som föll in i denna inblandning i ett annat lands inrikespolitik. Sannolikt är detta första gången som en svensk regering agerar på detta oansvariga sätt. Att Trump agerar är inte förvånande. Han fortsätter bara en amerikansk tradition av intervention i andra länder för egna ekonomiska och geopolitiska intressen.

Gå till arkivet