Skip to Content

Bild vänster: Propagandabilden. Är detta ”prinsessan Tuvstarr” 2017? Så här vill man i alla fall att svensken ska uppfatta sitt förhållande till skogen. Kvinnan har en klänning tillverkad av viskos som är ett träfibermaterial. Propagandabild från initiativet ”Svenska Skogen” som under hösten visats på annonsplatser i hela landet. Bakom initiativet står LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik Skog och Sveaskog. Bild höger: verkligheten. Typiskt mellansvenskt skogslandskap. Foto: Nya Tider
DEN SVENSKA SKOGEN

Den svenska skogen: Statens eller folkets ansvar?

Svensk natur är skog. Sverige tillhör det subarktiska barrskogsbältet. Det svenska folkets sinnelag är präglat av tusenårig kamp med och mot skogen. Det inre av Norrland bestod väsentligen av urskogar långt in på 1800-talet. Urbaniseringen och landskapets förvandling till ändlösa trädplantage är en tragedi inte bara för växter och djur utan också en tärande sjukdom på vårt folks djupare sinnelag. Att skydda och vårda naturvärden måste vara en helig plikt för den som tror att människan i grunden är natur och har en plats på Jorden.

Publicerad: 10 februari, 2018, 07:05

 • Svenska

Skogsindustrin har varit orimligt framgångsrik med att övertyga svenskar, och i synnerhet beslutsfattare, om att svenskt skogsbruk är långsiktigt hållbart, och att om bara mark­ägare och industri får göra vad de vill så kan skogsbruket vara universallösningen på allt från klimatförändringar till arbetslöshet, bostadsbrist och integration, samtidigt som det bidrar till exportinkomster och stimulerar den allmänna tillväxten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Som gammal skogsägare blir man fly förbannad på alla som tror sig veta mer om skog, än den samlade kunskap som lagrats under 100 tals år.
  Nu är det “nyckelbiotoper” som till varje pris måste “bevaras”. När skogen blir gammal säger Skogsstyrelsen nej till avverkning just p.g.a. att den gamla skogen möjligen hyser nyckelbiotoper?
  Nog har alla hört om “klimatförändringar” främst i Norrland, men ingen har märk några, hur kan det komma sig?

 • Bo39

  Lösningen av detta problem och en massa andra samtidigt är grundskatter: Flytta det mesta av skattetrycket från produktiv verksamhet till destruktiv och till nyttjandet av begränsade naturresurser.

  Med en marknyttjandeskatt relaterad till exploateringsgrad och områdets skyddsklass, skulle man ha en “kran” för att få den önskade balansen mellan naturvård och explooatering.

 • Kallegusta

  Återigen om körskador, kalhyggen och felaktig skogspolitik med förmodligen för lite regler att anpassa sig till.
  I Sverige har skogen brukats i ca 400 år, sedan gruvor och järnbruk, skeppstillverkning, husbyggen satte igång. Arbetsamma bönder och skogsägare har under årenslopp försökt anpassa sig efter myndigheternas påbrå och regler. När jag röjde första gången så var det en konsult från skogsvårdsstyrelsen och besikta, han sa att jag skulle röja hårdare, all björk skulle bort och likaså gran, det var tall som skulle växa där, trots att det naturligt vuxit ett blandskog med både björk och gran. Inte lyssna jag på honom, det växer en fin blandskog där. Nu ska man lämna björk, ja vissa kan tillomed få bidrag för att lämna lövträd. Bara en i mängden av alla dessa myndighets svängningar. Än svänger det hit än svänger det dit. Få se vars det svänger med klimathotet om några år, när de flesta börjar inse att det inte finns nåt hot om varmare klimat, snarare bättre klimat,men med risk för kallare.
  Sedan har det fortsatt, myndigheten har svängt hit och dit med folkopinionens hjälp och vi har försökt använda sunda förnuftet mot dessa anvisningar. Vi har trots det, ett av världens bästa brukade skogar, mycket för att vi har en relativt blandat ägarkategori. Nu mer, med mindre och mindre antal självverksamma ofta med lång kunskap sedan flera generationer, finns det en risk att det blir en rådande opinion som styr skogsbruket. Då får vi likartad skog så småningom, som myndigheter styrt det till. Statens skogar är dom hårdast brukade. Skogen har varit och kommer att vara landets ryggrad om inte svammel och grönavågen romantiska opinions bildningar förstör det. Vi har reservat så det räcker, och vi har gammalskog lite varstans, om skogen har klarat sig i 400 år, så behövs inte fler restriktioner, snarare mindre. Bara en massa miljarder kronor som under årenslopp slängts i sjön, och till miljönissar.
  Körskador har förekommit sedan sjuttiotalet, kan nån visa dom skadorna, nej naturen läker alla sår.
  Skog och natur är aldrig utan förändring, kommer man tillbaks till ett ställe efter tio år så ser det helt annorlunda ut,sol och vind, brand, tillväxt av träd och buskar, snö, vatten och tjäle,förändrar naturen hela tiden.

 • samuelafugglas

  Vi har skrämmande exempel på hur skattefinansierad oavsättliga små tjänstemän på länsstyrelser och i kommuner missbrukar sin ställning och terroriserar, hycklar och kränker enskilda svenska medborgares naturliga rätt till enskild egendom. Står det inte så i RF Kap 2:15 ? Det kan inte accepteras att socialistiska regelverk skall tillåtas att kriminalisera enskilda medborgare och bryta mot grundlagen?
  För inte så länge sedan gjorde den självsvåldige numera godsägaren till St. Torp Hr. Göran Persson en överlåtelse på okända villkor av Sveaskog AB, ett eller flera markområden om ca 80.000 ha till naturterroristerna och fördärvarna på Naturvårdsverket. Jag har upplevt och förvånats av hur man misshandlat naturen i det forna DDR, garantera inte till gagn för vare sig människor eller djuren!

 • Bo39

  Naturen är redan i stort sett utraderad och bara ynkliga rester återstår av skog i ett hav av kalhyggen och planteringar. – När nu man försöker rädda det som finns kvar, får det formen av att straffa dem som gjort rätt. – Min morbror hade utägor på en sandig ås som betats under sekler där det fanns en väldigt rik flora. – Ägorna runt om hade gödslats så att gräset tagit över, planterats igen med gran, eller styckats av till stugtomter och nu aktualiserades att göra reservat av det som fanns kvar: Min morbrors ägor.

  Problemets rätta lösning måste bestå i att belöna dem som gör rätt och med grundskatter har man ett fungerande verktyg.

Klart för ny sträckning av E4 Kongberget–Gnarp

INFRASTRUKTURTrafikverket planerar att bygga om E4 på sträckan Kongberget–Gnarp till en 2+1-väg för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet. Delen Kongberget–Gnarp i Hälsingland är den sista sträckan mellan Stockholm och Sundsvall som inte är ombyggd till mötesseparerad väg.

Springare: ”Den svenska polisen har samverkat sönder oss”

INRIKESPolisen Peter Springare rönte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt när han skrev ett inlägg på Facebook om hur ”trött” han var på att se alla utländska namn i högarna av brott att utreda. Polismannen menar att gruppvåldtäkter inte fanns som fenomen innan massinvandringens tid. Peter Springare höll ett välbesökt föredrag i Göteborg den 4 februari.

Peter Springare ”uthängd” – men vinner ändå

LEDARE

I stället för debattprogram

KRÖNIKA

Macron hotar att angripa Syrien

SYRIENDen 13 februari sade Frankrikes president Emmanuel Macron att ett angrepp mot Syrien kan komma att inledas: - Så snart vi har bevisen vill jag göra som jag sagt. Vår underrättelsetjänst och stridskrafter kan ännu inte bekräfta att kemiska vapen […] använts mot civilbefolkningen.

Ukraina testar ny och unik amerikansk automatkarbin

UTRIKESUkraina har efter de svidande nederlagen mot separatisterna i Donbass år 2014 försökt att modernisera sin armé. Instruktörer från Nato-länder tränar ukrainska soldater, men förnyelsen av vapenarsenalen har gått trögt. Ekonomiska medel saknas och väst har inte velat sälja eller skänka de vapen som Kiev bett om. Men policyändring i Washington och Ukrainas smygande närmande till Nato har nu öppnat för en anpassning till Nato-ammunition och därmed nya eldhandvapen. Om alla de ukrainska soldaternas rysktillverkade Kalasjnikovs byts ut mot amerikansktillverkade automatkarbiner så handlar det inte bara om stora pengar till anbudsvinnaren, utan också om stort symbolvärde.

Några av sätten på vilka media ljuger

OPINION: DAN AHLMARKDemokrati bygger på informerade medborgare, och om media vägrar att ge objektiv information om omvärlden och viktiga frågeställningar får det allvarliga samhälleliga verkningar, konstaterar veckans debattör Dan Ahlmark, verksam inom affärsutveckling och marknadsföring.

Kommer populismen att gå hem?

UTRIKESInför valet till Folketinget har Social­demokraterne i Danmark lanserat ett förslag om radikalt skärpt asylpolitik. Precis som i Frankrike och Österrike vill de etablerade partierna nu haka på trenden när opinionen svänger. Frågan är hur allvarligt menat det är och hur mycket som är ren populism.

Gå till arkivet