Olle Larsson från Härjedalen är riksdagskandidat för Landsbygdspartiet oberoende. Foto: Privat

Statsförvaltningen måste ta hänsyn även till landsbygdens folk och villkor

Vi behöver reformera statsförvaltningen för högre rättssäkerhet och bättre funktion för medborgare, näringsverksamheter och landsbygdens verklighet. Vi vill införa en författningsdomstol, återinföra tjänstemannaansvar och ha tidsbegränsade uppdrag för chefer i offentlig förvaltning, skriver Olle Larsson, Landsbygdspartiet.

Landsbygdspartiet oberoende är ett parti som arbetar för balans mellan stad och land, där även landsbygden ska kunna leva och utvecklas. Vår politik handlar om konkreta, verklighetsanknutna och jordnära frågor. För att uppnå det behövs grundläggande förändringar i samhällssystemet.

Många av oss som lever på landsbygden vet hur det kan vara när ”Myndigheten” bestämmer; som enskild person eller företagare kommer man ofta till korta. Hur orättvist det än kan vara så har man ofta inte kunskap eller resurser att ta striden med tjänstemän som har all tid i världen att driva ”Ärendet”. Vi lever med ett regelkrångel och en byråkrati som måste reformeras. Det måste till förenklingar och bättre villkor för folk och företag, inte minst inom de gröna näringarna.

Många av oss som lever på landsbygden följer skogspolitiken. Även den nuvarande regeringen har gått vilse i skogen. Trots ett skogsprogram förlorar vi produktion, kreativitet och utveckling i skogen när man inte klarat av att hantera artskyddsfrågor.

Många av oss som lever på landsbygden är engagerade i livsmedelsfrågorna och följer jordbrukspolitiken och livsmedelsproduktionen. Sverige är importberoende av livsmedel och har onödigt låg inhemsk produktion. Det brister i livsmedelsberedskapen, den offentliga upphandlingen väljer ofta import och jordbrukarna lever i en generellt svår situation, i år än mer förvärrat av torkan. Trots att vi fått ett livsmedelsprogram saknas det fortfarande handling och konkreta förbättringar i verkligheten.

Många av oss som lever på landsbygden har engagemang, kunskaper och en djup känsla för livsmiljö, natur och kultur. Trots det omyndigförklaras folket och markägarna i praktiken när naturvårdsmyndigheterna i en ständig process alltmer tar över och löser in marker för statlig naturvård, vanligen avsättning som orörd natur. Alltså; här betalar även landsbygdsborna sin skatt. Till stor del är denna skatt baserad på produktionen inom jord- och skogsbruk, vilket också vilar på statens regelverk och villkor. Sedan används en del av dessa skattepengar för att lösa in landsbygdens resurser i form av jord och skogsmark med följd att arbetstillfällen och skatteunderlag försvinner. Så svälter man successivt ut landsbygdens folk.

Betesbaserade näringar över hela vårt land belastas mer eller mindre av det samlade rovdjurstrycket som medför skador, förluster och merarbete. Rovdjursförvaltningen är valhänt , fel prioriterad och tar otillräcklig hänsyn till såväl sitt syfte som berörda människor och näringar.

Dessa politiska problemområden är inte under direkt kontroll av politikerna. Ansvaret för genomförandet av de politiska besluten ligger på förvaltningsmyndigheterna. Visst behövs en hel del nya politiska initiativ och kraftfulla beslut för att åtgärda de missförhållanden vi har, men i den politiska uppstädningen måste det också ingå en reformering av statsförvaltningen.

Utifrån exemplen ovan kan vi förstå de direkta anknytningarna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Naturvårdverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och inte minst länsstyrelserna. Alla dessa myndigheter och deras inbördes relationer måste ses över och åtgärdas för en högre grad av rättssäkerhet och en bättre funktion för medborgare och företag.

En författningsdomstol är ytterligare en viktig åtgärd som stagar upp myndigheternas verksamhet och minskar handlingsutrymmet för tolkningar av lagar och regelverk. Landsbygdspartiet vill införa en författningsdomstol och återinföra ett tydligare tjänstemannaansvar.

För att skapa en sund koppling till det omgivande samhället och tidens förändringar behövs tidsbegränsade förordnanden för de högre cheferna vid förvaltningsmyndigheterna. Återkommande anar vi dolda agendor och oklara lojaliteter bland tjänstemän och chefer. Det får inte vara så att missförhållanden, oklara lojaliteter och andra tvivelaktigheter kan konserveras under årtionden bakom lagstadgade anställningsskydd. Varken landsbygden eller samhällsekonomin har råd med sådana inlåsningseffekter.

Det finns myndigheter med gott renommé. Skattemyndigheten ges ofta positiva erkännanden, Statskontoret är ett viktigt instrument i ett reformarbete och Riksrevisionen kan bygga förtroende och har en viktig roll för uppföljning och ärlig, objektiv utvärdering.

Politiken måste lägga grunden för en väl fungerande och rättvis statsförvaltning.

Det krävs en samhällsorganisering som är lojal och solidarisk även med landsbygdens människor och som främjar långsiktig målsättning om en levande landsbygd. Statsförvaltningens organisation och funktion är en av grundbultarna. Därför behöver vi reformera statsförvaltningen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

🟠 INRIKES Limhamnsbiblioteket i Malmö kommer under tre hösthelger anordna sagostunder för barn mellan 5-9 år, dock bara på arabiska. Svenska barn som vill höra sagor på sitt modersmål hänvisas till de sagostunder som anordnas främst för barn i förskoleverksamheten. Bibliotekets språkprioriteringar har väckt starka känslor på sociala medier.

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

🟠 ”Vill inte jobba, fatta det!” Två kroniska bidragstagare i Landskrona döms för ett stort antal fall av olaga hot och skadegörelse. Hoten och attackerna har riktats mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L), kommunalrådet Stefan Olsson (SD), Arbetsförmedlingen och kommunens förvaltning. Motivet bakom dödshoten och attackerna har varit att de två bidragstagarna vägrat att arbeta. Nya Tider har granskat förundersökningen och kan nu visa samtliga hotbrev. ”Kommer snart placera 4 kilo dynamit och blåsa bort hela er entre om ni inte låter mej gå hemma på bidrag. Vill inte jobba, fatta det!”, står det i hotbrevet till Arbetsförmedlingen. Det som föranlett vreden var att bidragstagarna tvingades utföra fas 3-jobb.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Ett demokratiernas Förenta nationerna

Ett demokratiernas Förenta nationerna

🟠 Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

🟠 Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Är du på rätt sida i historien?

Är du på rätt sida i historien?

🟠 Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Vad vill egentligen svenska folket?

Vad vill egentligen svenska folket?

🟠 Majoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

🟠 Det är helt okej att känna besvikelse över ett val som många satt sitt hopp till, men att som svenskar ens tänka tanken att någonting skulle vara förlorat för att valet inte gick som vi hoppats är inte rätt mot vare sig oss själva eller mot dem som kämpat och offrat så mycket mer för sina länders frihet. Slaget är inte över förrän oppositionen ger upp, och eftersom det aldrig kommer att hända har vi ingen anledning att låta valresultatet överskugga de framgångar vi upplevt de senaste åren.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.